• No results found

Resultat av experiment

In document Barns utsatthet på nätet (Page 32-37)

4 Empiri

4.2 Resultat av experiment

Sverigechat.se är en chat på internet där användaren ej behöver logga in på något sätt utan användaren behöver endast acceptera användandet av webbkamera och mikrofon. Sedan slumpas en annan användare fram som chatpartner. Med ett knapptryck kan användaren byta chatpartner, på så sätt är det enkelt att prata med flera olika människor på väldigt kort tid.

Inne på sverigechat.se stängdes webbkamera och mikrofon av, det vill säga att personen “flickorna” chattade med varken såg eller hörde något utan endast text

användes. Under samtalen var det viktigt att männen höll i samtalen och inte flickorna, flickorna ställde knappt några frågor och var inte nyfikna på personerna de pratade med. Under samtalen presenterade sig flickorna att vara mellan tolv och fjorton år. Under besöket på hemsidan fick de två flickorna kontakt med flera olika män, varav sex stycken som de hade längre samtal med, trots att flickorna

presenterat sig som tretton år. Männen var i olika åldrar, yngsta 20 och äldsta 50. I många fall tyckte männen det var intressant att flickorna var i sådan ung ålder.

Majoriteten av männen frågade om flickorna kunde sätta på sin webbkamera. När flickorna förklarade att de inte kunde på grund av att en förälder var i närheten kom ofta förslag som “Lås in dig på toaletten” eller “Gå till ditt rum”. Många ville även att flickorna skulle visa sig lättklädda eller nakna.

Det var även vissa fall där männen valde att avsluta konversationen så fort de fick reda på flickornas unga ålder.

När konversationerna börjar inleder de flesta männen samtalen med frågor som anspelar sig på sex. Vissa lite mindre försiktigt och andra är mer direkt påträngande.

Flickorna försöker hela tiden vara ointresserade och oskyldiga när dessa typer av frågor ställs.

Nedan presenteras och beskrivs fyra fall från sverigechat.se.

Fall 1 “Lukas”

En kille som kallas Lukas pratar med en flicka som kallas Agnes. Han säger att han är 25 år och påbörjar snabbt en längre konversation med Agnes. Han reagerar på att Agnes använder Sverigechatt när hon endast är tretton år. Trots detta fortsätter han prata med Agnes och säger att han kan vara hennes “extrapappa” eftersom

åldersskillnaden är stor. Han ber om hennes snapchatnamn och lägger till henne där. Lukas och Agnes kommer sedan att ha en längre kontakt i ca två månader via snapchat.

Fall 2

En man i 50-årsåldern skriver till Agnes och försöker skapa en god relation till henne. Agnes berättar att hon inte mår bra och är ensam i skolan. Han försöker då skapa en slags vänskapsrelation till henne. Konversationen fortsätter och mannen börjar berätta om sin sexdebut och vad han gillar att se när det kommer till naket. I övrigt kändes konversationen ganska normal. Det framstod som att mannen bara ville ha någon att prata med och dela med sig av sina erfarenheter.

Fall 3

En man, som inte berättar sin ålder, pratar med Agnes väldigt länge. Han vill se Agnes naken och kommer med flera olika förslag på hur det skall gå till. Agnes förklarar att hon inte är ensam, att hennes mamma är hemma. Mannen säger då att hon kan låsa in sig på toaletten eller stänga in sig på hennes rum. Mannen ber Agnes vid flera tillfällen att känna på hennes könsorgan om det var vått. När Agnes säger att hon inte vill eller visste frågar mannen varför och förklarar sedan varför det är

“bra” eller varför det är “skönt”. Samtalet är långt men när mannen inte får något gensvar lämnar han konversationen.

Fall 4

En man i 38-årsåldern blir väldigt intresserad av Wilma när hon säger att hon är 13 år. Han svarar “najs” och berättar att han aldrig sett en 13-åring naken men vill jättegärna göra detta. Han tjatar några minuter på Wilma att hon skall sätta på sin webbkamera. Wilma säger att hon inte får använda den för sina föräldrar tröttnar mannen och lämnar konversationen.

Snapchat

Snapchat är en applikation som används för att kommunicera via bilder och filmer.

För att kunna använda appen måste en användare skapas. Avsändaren kan

bestämma hur länge bilden skall visas innan den skickas till någon annan. När bilden sedan visats på mottagarens skärm försvinner den såvida mottagaren inte tagit en skärmdump, vilket avsändaren får en notis om. Det finns även en chattfunktion där

användarna kan chatta med varandra. Dessa meddelanden försvinner när mottagaren läst dem, vilket innebär att inga konversationer sparas.

Fall 1 - “Lukas”

Efter besöket på Sverigechatt.se lägger en kille vi kallar Lukas till Agnes på snapchat och de börjar prata med varandra. Lukas heter egentligen något annat. Han skickar bilder på sig själv när han är påväg till sina vänner. Han frågar “Vad gör min lilla 13-åring idag?”. Agnes skickar aldrig tillbaka några bilder på sig själv utan skriver bara till Lukas i chatten. Han skriver att han är nyfiken på hur hon ser ut men vill

fortsätta prata med henne trots att han inte får några bilder. Agnes och Lukas pratar om vardagliga saker som skolan, killar, familjen etc. Lukas kallar Agnes för “mitt hjärta” och säger att han kan vara som en storebror för henne. Han berättar att han bara har äldre bröder och har alltid velat ha en lillasyster. Det märks tydligt att han försöker få henne att känna sig trygg med honom.

Vid flera tillfällen säger Lukas att han gärna vill träffa Agnes. Hon frågar vad de skall göra om de träffas och Lukas säger att de skall bestämma det lite längre fram. Hon säger att hon inte har tillräckligt med pengar eftersom hennes familj nyligen varit utomlands, då erbjuder han sig att betala biljetten så fort Agnes är på plats i Stockholm. Han visar intresse för henne på ett sätt som visar att han inte bara skriver till henne som en “storebror”, men det märks att han är försiktig och tänker efter hur han formulerar sig. De kommer fortsätta ha en regelbunden kontakt via Snapchat i cirka två månader till en dag då Agnes försöker avsluta det. Då eskalerar hans sätt att skriva rätt drastiskt och han försöker få Agnes att skicka bild på sin rumpa. Han skriver att han vill “se när han blir sugen” och att han “skulle vilja lära Agnes allt hon vill”. Fallet avslutades med att Alice berättade att hennes mamma kommit på henne att prata med en äldre person och att de därför var tvungna att avsluta kontakten. Trots detta vill han träffa Agnes utan att hennes föräldrar vet om något. Kontakten bryts genom att Agnes slutar svara. Lukas gör flera försök till att fortsätta kontakten med Agnes. Han frågar om hon är säker på att hon inte vill träffa honom, då han ska åka till malmö snart. Sedan skriver han även att han inte tror att

hon skulle klara av att ha sex med henne, men att hon får bestämma vad han ska göra. Han berättar att han kan “gå ner på henne” eller “smeka henne”. Vi väljer att inte svara på dessa meddelanden, utan bara ignorera för att få ett avslut. Trots detta fortsätter han att skriva, han frågar om han skrämmer henne och berättar att han drömmer om henne.

Kik

Kik är en applikation som används för att chatta och kommunicera med andra.

Precis som på Snapchat krävs det ett användarkonto för att kunna ta kontakt med andra användare. Appen kan användas för att kommunicera med enskilda personer eller i öppna grupper.

Wilma skapade en användare och gick med i några grupper. Ganska snart fick hon meddelanden från flera killar som ville veta hur hon såg ut. Killarna var mellan 20-30 år. Det var två män som höll längre konversationer med Wilma.

Fall 1:

En kille som först säger att han är 20 år, men ändrar sig sedan till 30 år, frågar Wilma direkt om han kan få se en bild på henne.

När Wilma inte vill skicka frågar hon om han kan skicka en bild på honom istället.

Då blir killen irriterad och frågar ytterligare en gång om hon kan skicka en bild. Då svarar inte Wilma och killen skriver inte mer.

Fall 2:

En kille i 20 årsåldern börjar prata med Wilma och frågar hur gammal hon är. Hon säger att hon är 14 år och han reagerar på att hon är lite yngre och frågar sedan om Wilma behöver nya kompisar. Han lägger till Wilma på snap och skickar en bild på sig själv, han ber sedan Wilma göra detsamma. Konversationen fortsätter under några dagar och vid flera tillfällen ber killen Wilma att skicka bilder på sig själv, när Wilma inte svarar frågar han igen.

Quizkampen

Quizkampen är en frågesportsapplikation som går ut på att användaren möter andra användare för att spela ett frågespel. För att kunna spela måste ett användarkonto skapas. Användaren kan sedan lägga till sina vänners användarnamn för att spela mot varandra. Har man inga vänner som använder quizkampen kan man slumpa fram en spelare att spela med. Användarna turas sedan om att välja kategorier som följs av tre frågor. Varje omgång inkluderar sex ronder. När användarna spelar mot varandra kan de även chatta med varandra i en chatt. Dessa chattmeddelanden raderas efter en viss tid.

Agnes spelar quizkampen mot en slumpad spelare och får ett meddelande i chatten av en man som säger sig vara 37 år. Han frågar hur gammal hon är och Agnes berättar att hon är 13 år. Sedan frågar han vad hon gör varpå Agnes säger att hon har svårt att sova. Mannen kommer med förslag att hon säkert kan somna om hon får lite massage. Han anspelar större delen av konversationen på sex och frågar om han får “kyssa henne på insidan av låret”. Detta fortsätter och mannen frågar till slut om hon kan “smeka sig själv”. Då säger Agnes att hon inte vet hur hon skall göra och lämnar konversationen.

In document Barns utsatthet på nätet (Page 32-37)

Related documents