• No results found

Inledning:

Vi genomför metodkurs och självständigt arbete inför HOP 20/21. Där ingår att genomföra och redogöra för en studie på kandidatnivå.

Vi kommer från förbanden K3 och P4 och har senast jobbat som taktiklärare på Taktisk kurs armén, där vi även har kommit i kontakt med MSS arméutvecklingsavdelning och det arbete de genomför med utveckling av divisionsnivån i armén.

Vi upplever att frågan kring införandet av division omgärdas av en hel del frågor hos

försvarsmaktsanställd personal. Vi har valt att fördjupa oss i vad införandet av divisionsnivån har för betydelse för armén, med ett fokus på det taktiska perspektivet. Vi tror att du kan bidra till vårt projekt med din kunskap, tillsammans med ett tiotal andra personer som är

verksamma på högre taktisk nivå inom armén eller inom arméutvecklingsfrågor. Tänkt målgrupp för slutrapporten är i första hand arméofficerare, och syftet är att skapa förståelse för införandet och för vad som krävs för att divisionen ska bli tillräckligt effektiv på

stridsfältet.

Studien och den rapport som följer därav kommer att vara en öppen och publik handling, därav är det viktigt att allt vi berör här är öppen information. Skulle vi komma in på något som du bedömer är känsligt så är det viktigt att du avbryter oss så vi kan reda ut det innan vi fortsätter.

Vi kommer att ta anteckningar under samtalets gång, men vi önskar även att få spela in samtalet för att kunna bearbeta informationen efteråt. Har vi ditt medgivande till detta? Vi har inte för avsikt att namnge våra intervjurespondenter i vår rapport, men vi kommer förmodligen vilja beskriva nivå och ungefärligt arbetsområde på vår intervjugrupp. Det kan innebära att det går att ringa in ungefärligt vilka som har bidragit till vårt dataunderlag. Har du ett behov av att vara mer anonym än så?

Slutrapporten är förhoppningsvis försvarad och godkänd i juni 2020. Vill du då att vi skickar en kopia av den färdiga rapporten?

Vi har för avsikt att genomföra intervjun på ungefär en timme. Vi har tre grundfrågor, men innan vi tar oss an dem tänkte vi börja lite kort om dig.

Uppvärmningsfråga: Lite bakgrund

Kan du kort berätta om hur du är involverad i införandet av divisionsnivån i armén? Fördjupningsfråga:

- Vilken roll har du?

Grundfråga 1: Nyttan på Strategisk-Operativ nivå:

Vi tänker oss att man kan se nyttan av en division ur ett strategiskt perspektiv, ett operativt perspektiv och ett taktiskt perspektiv. Kan du först lite kort berätta hur du ser på nyttan ur ett strategiskt och ett operativt perspektiv?

Fördjupningsfrågor:

- Känner du till försvarsberedningens rapport ”Värnkraft”? (Beredd beskriva kort)Där framhäver beredningen behovet av att använda sig av strategisk kommunikation. Om detta är en del av det, vad och till vem ser du i så fall vi vill kommunicera?

- Samma rapport beskriver även hur divisionsledningsnivån avsevärt förbättrar möjligheterna till samordning med eventuellt tillkommande markförband ur tredje part. Hur ser du på det?

- Ser du att ledningsnivån gör någon skillnad för genomförandet av gemensamma operationer med övriga stridskrafter? Hur då?

- Vad blir skillnaden för arméstaben när vi har en divisionsledning som leder i den operativa kraftsamlingsriktningen?

Grundfråga 2: Nyttan på taktisk nivå:

Då tänkte vi fokusera lite mer på det taktiska perspektivet, här vill vi gärna fördjupa oss lite mer. Vad ser du för nytta av en division när den möter en fiende på stridsfältet?

Fördjupningsfrågor:

- I ”Värnkraft” står det att huvuddelen av arméns krigsförband ska kunna kraftsamla i en operativ riktning under ledning av en divisionsledning. Vad är det

divisionsledningsnivån tillför i den operativa kraftsamlingsriktningen?

o På vilket sätt blir arméförbanden farligare i kraftsamlingsriktningen av att den leds av en divisionsstab istället för som idag av arméstaben?

o Hur ser du på tidsaspekten? I vilket tempus ska staben arbeta?

 Ser du t ex ett behov av att kunna stridsleda tidskritiskt? Kan du ge ett exempel på en sådan situation?

o Ska en divisionsledning kunna samordna eld och rörelse eller enbart fördela resurser?

Grundfråga 3: Krav för tillräcklig taktisk nytta:

När vi sist hade en divisionsstab under 2000-talets början så vittnar dåvarande chefen för arméns taktiska kommando Alf Sandqvist om att staben led av att den inte tillfördes all den kompetens som krävdes, vilket inledningsvis ledde till att det blev en oacceptabelt låg förmåga att leda markstridsförband. Det var en faktor som begränsade divisionens taktiska förmåga. Här tänker vi oss att det kan finnas många olika faktorer som påverkar, inte bara kompetensfrågan. Vad ser du krävs för att en framtida division ska ha en acceptabel taktisk förmåga när den möter en fiende på stridsfältet?

- Finns det en nedre smärtgräns för vilka förmågor som måste finnas för att det ens ska vara en idé att använda divisionen på stridsfältet?

- Om det i slutändan inte blir några divisionsförband alls, bara en ledning med dess betjäningsförband och de brigader som underställs, är den potentiella nyttan i relation till kostnad ändå värd införandet?

- Här kommer en ny bild som kanske kan hjälpa till att vidga frågan lite, låt inte bilden begränsa dig. Kommer du på något mer då som du vill betona?

Anpassning av grundfråga 3:

När vi sist hade en divisionsstab under 2000-talets början så finns det beskrivet i en minnesskrift om förmågor vid denna stab. Förmågor som var höga och förmågor som var bristfälliga. Här tänker vi oss att det kan finnas många olika faktorer som påverkar. Vad ser du krävs för att en framtida division ska ha en acceptabel taktisk förmåga när den möter en fiende på stridsfältet?

(Fördjupningsfrågorna kvarstod)

Är det något annat du tänker på som du tycker att en divisionsledningsnivå tillför utöver det vi har pratat om?

Vi har för avsikt att runda intervjun. Är det något du vill tillägga innan vi gör det? Då tänkte vi att vi kort sammanfattar det viktigaste av vad vi har uppfattat från intervjun. XXXX

Tycker du att det är rätt sammanfattat?

Då avslutar vi den här intervjun med detta. Om du blir efterklok och vill komplettera med något så går det jättebra att kontakta någon av oss, helst via mail för att inte riskera att förlora någon information.

Två kontrollfrågor:

- Upplever du att vi berörde något som kan omfattas av sekretess? Annars så kommer vi att överföra inspelningen till en internetansluten dator lite senare.

- Är det något med den här intervjun du tycker vi kan förbättra till nästa genomförande? Stort tack för din medverkan.

Related documents