• No results found

Intervjuguide  EF = Eventuell följdfråga

In document Färg, form och fält (Page 60-63)

Källförteckning  Litteratur

1. Intervjuguide  EF = Eventuell följdfråga

Notering = Anteckning till intervjuaren.

Innan vi börjar

- Vi tänkte att vi kort bara inleder med att förklara vilka vi är, vad syftet med syftet med studien är, och till sist lite kring vad datan faktiskt kommer att användas till.

- Vi är två medie- och kommunikationsstudenter från Uppsala universitet som just nu håller på och skriver vår kandidatuppsats. Kortfattat syftar vi att undersöka Stockholms grafiska designfält för att förstå hur det är strukturerat och vilka sociala dynamiker och oskrivna regler som ryms däri. Detta gör vi genom att intervjua ett antal grafiska

formgivare som innehar olika bakgrunder, erfarenheter och roller, för att ta del av deras tankar rörande grafisk design.

- Detta ska vi göra utifrån en teori som framställts av en fransk sociolog vid namn Pierre Bourdieu. Tidigare har hans teori framförallt använts för att studera kulturell produktion, men vår tanke är nu då istället att applicera den på grafisk design.

- Vi pysslar själva endel med grafisk design och illustration, både i våra studier och utanför, vilket då förklarar vårt intresse. Vi upplever dock att det finns en brist på forskning rörande just grafisk design i Sverige.

- Du är givetvis helt anonym och din data kommer att användas i uppsatsens analys och resultat. Intervjun kommer även att spelas in, om det är okej för dig. Inspelningen är ENBART för vår egen skull när vi sedan ska transkribera och kommer inte att spelas upp för någon annan. Vi har även fått ett samtyckesformulär från vår handledare som vi tänkte gå igenom med dig, så att även du känner dig trygg med vad studien innebär. På grund av att vi inte är i samma rum nu så att du kan signera, får vi lösa det digitalt. Om jag skärmdelar, skulle du då vilja läsa igenom dokumentet och sedan säga om du samtycker till det som står?

Inledning

- Be deltagaren berätta om sig själv. (Då tänker vi utanför det grafiska, utbildning, jobb, och snarare lite mer vem du är osv).

- Notering: Hur gammal är du? Var bor du? Vad har du för intressen? - Hur började du intressera dig för grafisk design?

- EF: Är kreativt arbete någonting som funnits i din familj? - Angående utbildning, hur ser din bakgrund inom grafisk design ut där?

- Notering: Självlärd? Utbildning?

- Vad har du för arbetslivserfarenhet inom grafisk design? Det kan vara ideellt, kommersiellt osv.

- EF: Vad är din nuvarande position/roll?

- Identifierar du dig som en grafisk designer? Varför? Varför inte?

Doxa

- Din skapandeprocess, skulle du kunna berätta om hur den ser ut? - Notering: Specifika program? Vad börjar du med?

- EF: De med utbildning: hur har din skapandeprocess påverkats av det du lärt dig under din utbildning (eller på någon arbetsplats)?

- EF: De utan utbildning: tror du att din skapandeprocess hade sett annorlunda ut med en utbildning?

- Hur upplever du klimatet inom grafisk design? - Notering: hjälpsamt, relationer, osv.

- EF: Hur tycker du att konkurrenssituationen ser ut?

- Upplever du att olika typer av designers får mer respekt jämfört med andra, beroende på vad de jobbar med/vad de skapar? Utveckla.

- Notering: kulturell spektor, frilansare vs. kommersiellt, praktikant vs. creative director, etc.

- EF: Har du upplevt någon slags hierarki? Utveckla.

- Anser du att det finns en medvetenhet och ett samtal inom grafisk design kring normer och värderingar?

- Känner du något samhällsansvar i din roll som grafisk designer?

- EF till frilansare: Reflekterar du över vilka uppdrag du tar dig an? Har du några kriterier för att tacka ja?

Kapital

- Vad anser du vara det som krävs för att bli respekterad som grafisk designer? - EF: Hur skulle du definiera en framgångsrik grafisk designer?

- Vad är viktigast ​för dig​: pengar/framgång eller kreativ frihet? Utveckla!

- Skulle du säga att grafisk design i grund och botten handlar om talang? Utveckla! - EF: Hur har det sett ut i ditt fall?

- Hur viktigt tycker du det är med en relevant utbildning inom grafisk design? - EF: Finns det någon utbildning som väger tyngre?

- EF: Till den som har utbildning: Har din utbildning gett dig något värdefullt? - EF: Till den som inte har utbildning: Tror du att du skulle ha gynnats av att ha

gått en relevant utbildning?

- Hur viktigt tycker du att det är med offentlig bekräftelse? ​(Notering: Ge exempel om det behövs. Stipendier, priser, blivit publicerad, etc.)

- Hur förhåller du dig till andras åsikter om din design och dina arbeten?

Habitus

- Vad anser du vara syftet med grafisk design generellt?

- Hur stor koppling tycker du att det finns mellan grafisk design och konst?

- Notering: Är det konst eller bara kommunikation? Är det för att sprida budskap? - Rent visuellt och inte budskapsmässigt: vad skulle du säga är definitionen av “bra”

grafisk design?

- EF: Anser du det finnas etablerade riktlinjer? Har du några exempel? - Notering: finns det ett ​rätt eller fel sätt​ att göra grafisk design på? - EF: Följer du själv dessa riktlinjer i ditt skapande? Utveckla.

- Går det att bedöma grafisk design? Går det att tävla i grafisk design? - Vad är syftet med ​ditt eget​ skapande? Varför skapar ​du​ grafisk design?

- EF: Vilken del av grafisk design intresserar dig mest? - Var hämtar du din inspiration?

- Om du har några, vilka är dina förebilder inom grafisk design? - Hur skulle du beskriva ditt eget stiluttryck?

- EF: Om ja, hur hittade du dit?

- EF: Om nej, är ett eget stiluttryck något du aktivt letar efter?

- Har du en favorit bland dina egna kreationer som du är extra stolt över? Varför just den?

In document Färg, form och fält (Page 60-63)

Related documents