• No results found

1. Hur är en bra lektion?

2. Berätta om något som du är bra på. 3. När lär du dig bäst?

4. Säg några olika sätt som man kan lära sig nya saker på!

5. När ni ska jobba med ett nytt arbetsområde i skolan, vad tänker du då? 6. Hur vet du vad du ska lära dig?

7. När din lärare pratar om mål i skolan vad tänker läraren då? 8. Hur ska ett bra kunskapsmål se ut?

9. Vad är det här? (bild på målhanden) 10. Vad tycker du om målhanden? 11. Varför har man en målhand?

12. Hur får du vara med och bestämma vad som ska finnas med i målhanden? 13. Hur vill du jobba med målhanden?

59

Bilaga 4 Enkät för lärare

Bilaga 5 Tidsplan utvecklingsarbete

Anna-Lena Sjöström och Eva Tunemalm Östin

Verksamheten kommer att bedriva ett utvecklingsarbete ”Bedömning och betyg för lärande” under två år där vi följer en del av processen i vårt examensarbete. De kollegiala samtalen sker vid 5 tillfällen mellan oktober 2015 och februari 2016 a 60-70 minuter/tillfälle.

Vi planerar att samtala med ca 3-5 elever vid två tillfällen i december och mars.

NÄR VAD INNEHÅLL ANSVARIG

2015 28 sept

Upprätta plan för fältstudier i examensarbetet. Planering inför utvecklingsarbetet ”Bedömning och betyg för lärande”

Anna-Lena, Eva

9 okt Undersökningen i

examensarbetet förankrad och godkänd av verksamhetens rektor. Anna-Lena, Eva och rektor 19 okt Upptakt för utvecklingsarbetet, ”Bedömning och betyg för lärande” på pedagogträff.

Genomgång, bakgrund, syfte, innehåll och arbetsgång. Personalen får i uppdrag att förbereda sig inför studiedagen genom att läsa ”Allmänna råd: Planering och genomförande av undervisningen” och ta med en planering inför kommande arbetsområde.

Anna-Lena, Eva, rektor

26 okt

Studiedag ”Bedömning och betyg för lärande”

Föreläsning

”Elevers rätt att nå målen”, Eva Edlund, rådgivare SPSM.

Samtal i grupper om föreläsningen. Konkretisera målen för nästkommande arbetsområde genom att skapa ett måldokument och hur den bör anpassas för elever i språklig sårbarhet.

Anna-Lena, Eva, Eva Edlund och rektor

61

Lärarnas uppdrag: Introducera måldokument i sin undervisning 16

nov

Kollegialt samtal 1 Uppföljning av lärarnas ”prova på” uppdrag. Reflektion och utvärdering för att utveckla måldokumentet för elever i språklig sårbarhet.

Lärarnas uppdrag: fortsätta förbättra arbetet med att synliggöra målen.

Anna-Lena, Eva

23 nov

Studiedag ”Bedömning och betyg för lärande”

kollegialt samtal 2 Föreläsning

Uppföljning av lärarnas uppdrag och samtal om hur eleverna görs delaktiga och utvecklar sin metakognitiva förmåga. Planera arbetssätt som möjliggör delaktighet för elever i språklig sårbarhet. Nytt uppdrag: prova på det planerade arbetssättet.

Diskussioner utifrån case

Anna Nordesjö Segerström, ”utmaningar kring betyg och bedömning”

Anna-Lena, Eva, Anna Nordesjö Segerström och rektor 14 dec

kollegialt samtal 3 Uppföljning av genomförda lektioner. Diskussion om svårigheter och framgångar i undervisningen. Hur görs fortlöpande bedömning där eleverna är delaktiga och hur anpassas detta för elever i språklig sårbarhet? Lärarnas uppdrag: samla goda exempel att delge varandra på nästa träff

Anna-Lena, Eva

2016 25 jan

kollegialt samtal 4 Uppföljning och redovisning av goda exempel. Möjlighet att samtala om motgångar.

Lärarnas uppdrag: Prova på tips från kollegor

Anna-Lena, Eva

15 feb

Bilaga 6 Uppgifter och frågeställningar till lärarna

Studiedag: Tillverka ett måldokument utifrån ett inplanerat temaområde med pedagogisk planering.

Inför nästa träff: Utveckla, färdigställ och implementera måldokumentet för eleverna. Kollegialt samtal 1, 2015-11-16: En runda där alla lärare presenterar sitt måldokument, hur det gått och hur eleverna tagit emot det om de kommit igång i klassen, något som gått bra eller varit svårt. Det ger möjlighet att få tips och råd och tankar från de andra kollegorna i rummet. Lärarna väljer ut ett måldokument att tillsammans utveckla för att målen ska bli tydliga, synliga och förståeliga för eleverna.

Inför nästa träff: Tillverka ett måldokument med tydliga mål och presentera dem för klassen. Kollegialt samtal 2; 2015-11-23: Samma upplägg som kollegialt samtal 1.

Inför nästa träff: Alla har med mål som ni har presenterat för eleverna. Ni ska berätta lite om hur det gick när ni arbetade med måldokumentet med eleverna. Vad tyckte eleverna, förstod de målen.

Lärarna berättar: Nationella proven kommer att ta mycket av lektionstiden, vilket kommer göra det svårt att hinna så mycket tills vi ses nästa kollegiala samtal.

Kollegialt samtal 3, 2015- 12-14: Öppen diskussion med några frågeställningar.

1. Vad kännetecknar ett bra mål, hur kan vi synliggöra målen så att elever med språkstörning förstår dem?

2. Hur har det gått med målen som ni har satt upp. Implementeringen i klassen och elevernas respons? Både det som har gått bra och det som inte har fungerat så bra.

3. Har kan vi göra eleverna delaktiga?

4. Hur går vi vidare? Fortsätter vi med samma målhand, eller börjar vi med en ny?

Inför nästa träff: Fundera över hur ni kan förtydliga och synliggöra målen ännu mer för eleverna. Hur kan ni göra eleverna delaktiga? Fundera över vad du kan använda dig av för att förtydliga (målen). Du har munnen, vad har du mer för verktyg? Nästa steg blir att fundera hur eleverna ska få visa vad de kan.

Kollegialt samtal 4, 2016-01-25: Öppen diskussion, några frågeställningar. Hur har eleverna varit delaktiga i bedömningen?

Hur ni har ni bedömt/bedömer ni eleverna?

Inför nästa träff: Tänk på hur ni bedömer och hur ni kan få eleverna delaktiga i det. Ni fick en del goda exempel på det idag. Lärarna ville själva fundera över hur de kan träna eleverna i de

63

olika förmågorna och får därför ett mail med länkar om Big five, de fem grundläggande förmågorna, Göran Svanelid, att träna med eleverna.

Kollegialt samtal 5, 2016-02-15

Mycket tid gick bort i början av mötet p.g.a. en dubbelbokning. Vi ville starta vårt sedan länge inplanerade samtal och några av deltagarna var ivriga att få träffa personen som infann sig för att hålla sitt dubbelbokade möte. Problemet löstes och vi kunde starta vårt samtal. 1. Berätta om hur du dokumenterar din bedömning? När vi nu ser i farten eller via test eller via intervjuer med eleverna. Hur gör vi för att komma ihåg det vi ser, all bedömning som vi gör? 2. Hur berättar du för eleverna hur de ska få visa sina kunskaper och vad du kommer att bedöma? Ni har ju sagt att ibland bedömer ni i flykten och ibland tittar ni på målen i målhanden, men hur berättar du vad du kommer att bedöma och var/hur de kommer att få visa? Får de vara delaktiga i det?

3. Sista frågan: Fundera på hur ni kan ge eleverna möjlighet att träna de grundläggande förmågorna enligt Svanelids Big five. Den frågan jobbar vi vidare med vid nästa tillfälle, men då utan vår studie och inspelning.

Related documents