• No results found

JAN SIXTFORS 2017-06-20

In document Uringe Motorstadion, Botkyrka (Page 68-79)

5 Beräkning sresultat

JAN SIXTFORS 2017-06-20

Lokaliseringsprövningen inför nämndens förra beslut i anmälningsärendet MX /Uringe motorstadion har blivit satt i fokus den senaste tiden.

Jag har här valt att separat samla synpunkterna på lokaliseringen av MX Stockholm MCK:s motocrossverksamhet då dessa frågor har aktualiserats under våren .

När nämnden inför beslut nr. 66/2014 skulle fatta beslut, lutade man sig emot tjänsteskrivelsen där det ordagrant formulerades:

* "Miljöenhetens bedömning

Lokaliseringsprövning av motorsportbanan har skett av länsstyrelsen i den tidigare

tillståndsprövningen. Pålamalms vattentäkt erhöll vattendom 1968 med tillhörande skyddsområde och föreskrifter. Miljöenheten förutsätter att länsstyrelsen vägt in detta i sin bedömning 1988.

Motorsportbanan ligger inte inom vattenskyddsområde. Botkyrkas översiktsplan ger inte vägledning om lokaliseringen".

* Mina kommentarer på miljöenhetens bedömning ovan:

- ÖP:n.

En elegant formulering när en jättestor motorsportanläggning inte finns redovisad i en endast sex månader gammal ÖP, varken i skrift eller på kartor. Anläggningen har funnits där aktiv sedan 1980-talet. Jag kan inte få det till annat än att de beslutande högre upp i

Botkyrka kommun ville lägga ner Uringe motorstadion, något nämnden dock inte tog hänsyn till i sitt beslut nr. 66. Istället beslöts att motocrossverksamheten kraftigt skulle få utökas!

- Lokaliseringsprövningen.

Den lokaliseringsprövning som åberopas i tjänsteskrivelsen och då skulle gälla är den som länsstyrelsen gjorde inför tillståndet 1988.

Nu vet vi att saker och ting måste uppdateras, för under 30 år ökar kompetensen,

kännedom om den lokala geologin och miljötänket förbättras. Herman Carr som är ansvarig för kust- och grundvattenförekomsterna i den här regionen på länsstyrelsen, var på

platsbesök på Uringe år 2015 och gjorde då ett specifikt uttalande för fastigheten där Uringe motorstadion är belägen:

- "Generellt är det olämpligt att bedriva miljöfarliga verksamheter på grundvattenförekomster.

Kvaliteten i grundvattenförekomster får inte försämras och föroreningar som kan innebära risk för människor hälsa och miljö får inte tillföras vattnet. Motortrafik med petroleumprodukter innebär en risk för att grundvatten förorenas. Risken ökar om verksamheten sker på genomsläppliga jordar så som grus och sand utan skyddande lerlager ovanför grundvattnet. Risken blir också större om verksamheten sker närmare grundvattenytan jämfört om grundvattenytan ligger djupare. Generellt

kan skyddade lager anläggas och dagvatten ledas bort, samtidigt minskar då infiltrationsförmågan av grundvattenbildande ytvatten, vilket inte är önskvärt i en grundvattenförekomst.

Vänliga hälsningar Herman Carr, För Stockholm lst"

- Pålamalm.

Frågan om Pålamalms vattentäkt aktualiserades förra året. Vi har fått skriftligt besked den 30/5 2017 från Haninge kommun, att den miljöfarliga verksamheten på Uringe motorstadion kommer att beskrivas i en färsk MKB som utgör en del i den ansökan som Haninge nu

kommer att göra hos länsstyrelsen betr. framtida grundvattenuttag på Pålamalm, där också uttagsbrunnar nere vid Lilla Skogssjön är aktuella.

- Vattenprogrammet Blå värden.

Nu vet vi också att nämnden i det helt färska vattenprogrammet Blå värden själva specifikt för platsen Uringe motorstadion, identifierat miljöproblemet med petroleumprodukter ovanpå en grundvattenförekomst.

Nu återstår det för nämnden, att också ta konsekvensen av vad man själv har konstaterat.

--

Riskbedömning/rimlighetsavvägning - grundvattnet.

Den nya anmälan från MX daterad 27/4 2017 handlar inte bara om buller i avseendet miljöpåverkan. Pågår det motocrosskörning flera timmar och med flera åkande förare på området så påverkar detta naturligtvis riskfaktorn.

Vad som också ska beaktas är att MX Stockholm satsar på att kraftigt öka sitt

medlemsunderlag och antalet gäståkare, vilket kommer att påverka miljöpåverkan i

området. Som redan klubbens namn antyder är detta en klubb för hela Stockholmsområdet och vad man nu närmast satsar på är att suga till sig åkare som f.n. åker på Barkarby

motorstadion som nödgas lägga ner sin verksamhet 31/12 2017 p.g.a. bullret, som är

störande för närliggande naturreservat och bostadsområde (samma problematik som Uringe motorstadion).

Lst:s 1988-2014 Dom 2017-04-27 Ny anmälan Körtid 6 tim./vecka 26 tim./vecka 39 tim./vecka

(22 tim./vecka "vinterperioden") (34 tim/vecka "vinter") + 40 tim. tävlingar/ år. + 72 tim. tävlingar/år Parametrarna körtid och antalet åkare som kör på banorna påverkar riskfaktorn, hur stor risken är för att vattnet ska bli förorenat av petroleumprodukter.

JAN SIXTFORS 2017-06-21 Komplettering av mitt yttrande i ärende dnr. 2017-667.

Den här gången krävs att beslutet inte grundas på en 30 år gammal inaktuell lokaliseringsprövning.

Nämnden måste få möjlighet i beslutet, att ta ställning till lokaliseringen av

motocrossanläggningen och/för att också kunna väga in konsekvenserna av sitt beslut.

Jag har närmare ventilerat bakgrunden till rubrikerna i mitt huvudyttrande.

Tillståndet som gavs av länsstyrelsen till motocrossverksamheten 1988 innefattade en lokaliseringsprövning. Detta tillstånd villkorades med en begränsning av verksamhetstiderna till sex timmars i veckan och en maximal ljudnivå på 50 dB (A).

- Nämnden frångick redan när man fattade beslut nr. 66/2014 dessa villkor utan att en ny lokaliseringsprövning skedde.

- Därför krävs nu en uppdaterad färsk lokaliseringsprövning när nytt beslut ska fattas.

Vad nämnden också vid beslutstillfället redan år 2014 fick felaktig information om i tjänsteskrivelsen och därmed inte hade möjlighet att väga in i sin bedömning var, att MX Stockholm MCK hade efter det att länsstyrelsen gett sitt tillstånd byggt till motorstadion med ytterligare en motocrossbana, den s.k.. mellanbanan. Detta olovligt (år 2008?), utan medgivande från länsstyrelsen eller tillsynsmyndigheten.

Så här skriver dock miljöenheten i sin tjänsteskrivelse inför beslut nr. 66:

"Klaganden har också framfört att ytterligare en bana har anlagt inom motors-portbanans verksamhetsområde, det är den s.k. ”knattebanan”. Denna bana nyttjas endast av de allra minsta barnen, med de minsta motorcyklarna och bidraget till ljudnivån från denna är försumbar".

Vi "klagande" angav hela tiden att det var mellanbanan som olovligt hade byggts, vilket dock inte miljöenheten tog till sig. Det framgår tydligt av länsstyrelsens tillstånd 1988 att

"knattebanan" var först på plats på området. Mellanbanan är en välbesökt bana som också genererar all negativ miljöpåverkan som den stora banan gör, buller, avgaser, risker för förorening av grundvattenförekomsten.

Idag har motocrossverksamheten på Uringe en helt annan omfattning av vad som tilläts i länsstyrelsen tillstånd. Verksamheten då och nu är över huvud taget inte jämförbar.

Jag vill påstå att verksamhetens omfång är så kraftigt utbyggd att den får en helt annan miljöpåverkan än vad den hade i länsstyrelsens tillstånd 1988. Det har jag försökt spegla i tabellen:

Lst:s 1988-2014 Dom 2017-04-27 Ny anmälan Körtid 6 tim./vecka 26 tim./vecka **) 39 **)

(22 tim./vecka "vinterperioden") (34 tim/vecka "vinter") + 40 tim. tävlingar/ år. + 72 tim. tävlingar/år

Max. dBA- 50 55 *) 60 bullernivå 50 efter kl. 19.00/söndagar 55 efter kl. 19.00/sönd

*) Dessutom medges utrymme för dispens för högre bullernivåer vid motocrosstävlingar.

**) Körtiden med 4-taktare (250 och 450 cc/kubik) som hörs mest till omgivningen, skulle öka t.ex. sommartid från 8 tim./vecka till 39 tim./vecka.

De hydrogeologiska aspekterna måste penetreras i en lokaliseringsprövning.

- Försiktighetsåtgärder enligt miljöbalken ska alltid, så vitt jag vet, beaktas vid prövning av en verksamhet, oavsett om grundvattenmagasinet ingår i ett vattenskyddsområde eller inte.

Nämnden bör ju också inhämta information om ev. förestående förändringar med anledning av att Haninge kommun utreder inför utökat vattenuttag på Pålamalms vattentäkt.

Vad har man kommit fram till i MKB:n och tillhörande ansökan? Kontakt bör väl också lämpligen tas med länsstyrelsen för förhandsbesked.

Alla dessa frågor bör belysas innan nämnden fattar sitt beslut.

En annan osäkerhetsfaktor, som bör hanteras i en uppdaterad lokaliseringsbedömning är motocrossanläggningens närhet till Kagghamraån. Kagghamraån är ju ett Riksintresse för naturvård och utpekat som en ytterst värdefull miljö. Hotas miljövärdena för Kagghamraån med riskerna som det innebär med motorsport ovanpå en grundvattenförekomst? Jag tror att det har hänt mycket i miljötänket de senaste 30 åren.

I tjänsteskrivelsen beskrivs också, att det finns andra saker i området som utgör miljörisker.

Man pekar på t.ex. återvinningsverksamheten på Hanvedsmossen. Det tycker jag inte ursäktar, att det "bara är att köra på" med ännu mera verksamhetstid på

motorsportanläggningen. För det första ligger inte återvinningsverksamheten ovanpå grundvattenförekomsten, som framgår av bl. vattenprogrammet Blå Värden, vilket

motorstadion gör. För det andra är väl återvinning en samhällsnyttig verksamhet vilket inte motorsport kan betecknas som och det måste man väl skilja på i det här sammanhanget.

Nämnden måste få möjlighet i beslutet, att ta ställning till lokaliseringen av

motocrossanläggningen och/för att också kunna väga in konsekvenserna av sitt beslut.

Jan Sixtfors

_Registrator, mf

Från: Kennel Strax [mailto:kennelstrax@hotmail.com]

Skickat: den 29 juni 2017 23:38

Till: _Registrator, mf; Wallenius Karina; Persson Myrna; Molander Ingrid; Hellsten Alexandra; Ekberg David Ämne: VB: Komplettering yttrande dnr. 2017-667.

Hej alla,

I mitt kompletterande yttrande gällande anmälan om ytterligare utökning av miljöfarlig verksamhet på Uringe motorstadion, dnr. 2017-667 hade jag följande synpunkter:

De hydrogeologiska aspekterna måste penetreras i en lokaliseringsprövning.

- Försiktighetsåtgärder enligt miljöbalken ska alltid, så vitt jag vet, beaktas vid prövning av en verksamhet, oavsett om grundvattenmagasinet ingår i ett vattenskyddsområde eller

inte. Nämnden bör ju också inhämta information om ev. förestående förändringar med anledning av att Haninge kommun utreder inför utökat vattenuttag på Pålamalms vattentäkt.

Vad har man kommit fram till i MKB:n och tillhörande ansökan? Kontakt bör väl också lämpligen tas med länsstyrelsen för förhandsbesked.

Alla dessa frågor bör belysas innan nämnden fattar sitt beslut.

-

Tillägg med anledning av ny information:

Jag har fått ett dagsfärskt skriftligt besked (29/6 2017) från Va-chefen Stefan Fredriksson i Haninge kommun att MKN har blivit försenad i ansökan gällande Pålamalms vattentäkt (MKN måste väl stå för miljökvalitetsnormer).

Med denna information vidhåller jag, att det är lämpligt, innan beredning och beslut fattas i anmälningsärendet gällande motocrossverksamheten, att nämnden först beaktar vad som framkommer i avseendet med grundvattnet och miljörisken från Uringe motorstadion

gällande Pålamalms vattentäkt/Haninge kommuns förestående ansökan betr. vattentäkten.

Riskbedömning betr. ev. förorening av grundvattnet från motocrossbanan för tiden fram till beslut i Pålamalms vattentäktsärende, bör överlämnas till huvudmannen för Pålamalmstäkten alt.

förhandsbesked från prövande instans.

Med vänlig hälsning Jan Sixtfors

Från: Kennel Strax <kennelstrax@hotmail.com>

Skickat: den 14 juni 2017 13:23

Till: miljo@botkyrka.se; Karina.Wallenius@botkyrka.se; Myrna.Persson@botkyrka.se;

alexsandra.hellsten@botkyrka.se; ingrid.molander@botkyrka.se; david.ekberg@botkyrka.se Ämne: Komplettering yttrande dnr. 2017-667.

Hej,

Jag vill komplettera mitt tidigare yttrande i rubr. ärende, Uringe motorstadion.

Med vänlig hälsning Jan Sixtfors

JAN SIXTFORS 2017-06-20

RUNSÄTTRA GÅRD Miljö- och hälsoskyddsnämnden

147 91 GRÖDINGE Botkyrka kommun

147 85 Tumba

Yttrande dnr. 2017-667/Uringe motorstadion.

Efter att ha tagit del av miljöenhetens remisshandlingar i rubr. anmälan vill jag yttra mig i ärendet.

Jag menar att förutsättningarna kraftigt har ändrats genom att nya hinder har dykt upp för att bedriva och dessutom ytterligare utöka motocrossverksamhet på fastigheten Stora Uringe 3:1, än vad de var när nämnden fattade sitt beslut i förra anmälningsärendet i november 2014 (beslut nr. 66/2014-11-17).

Här är några av de frågor som har aktualiserats sedan förra beslutet nr. 66/2014 som nu också bör beaktas av nämnden:

(På bilagorna presenteras ärendet närmare).

* Utökat grundvattenuttag på Pålamalmstäkten.

SE OCKSÅ SEPARAT BILAGA.

Det har varit ett samråd i detta ärende och en MKB har upprättats och Haninge kommun kommer att ansöka om bl.a. ytterligare uttagsbrunnar mellan Lilla och Stora Skogssjöarna.

Vi har haft en mejlkonversation med VA-chefen Stefan Fredriksson som den 26/4 2017 skriver till oss: "Jag håller med er till fullo att det är tveksamt att med en motocrossbana som den är placerad intill en grundvattentäkt och precis som Herman Carr skriver är sårbarheten större om det är på genomsläppligt material så t.ex. sand och grus."

- Jag anser att Botkyrka kommun ska ta allvarligt på risken att få grundvattnet förorenat och försämrat eftersom Uringe motorstadion är belägen ovanpå en grundvattenförekomst.

- Försiktighetsprincipen bör gälla. En grundvattenförekomst kan man inte flytta på, det kan man däremot med en motorbana.

* Hanvedens riksintresse för friluftsliv.

SE OCKSÅ SEPARAT BILAGA.

I april 2016 bildades Hanvedens riksintresse och jag menar att detta ändrar

förutsättningarna helt för en motocrossverksamhet bana med den placeringen som Uringe motorstadion har. Ett utökat riksintresse för friluftsliv ligger nära gränsen till motorbanorna och en ny värdebeskrivning för området har formulerats i riktlinjerna.

Ett av stödkriterierna för Hanvedens riksintresse i dessa är "stillhet/tystnad/låg ljudnivå"

vilket är det minsta man kan säga när Uringe motorstadion är öppen. Redan domen ger större bullerpåverkan från motorbanan i riksintresset mot tillståndet från 1988 med längre verksamhetstid och högre medgiven bullernivå. Detta till förfång för omgivningen och kvaliteten/värdet på Hanvedens riksintresse för friluftsliv.

- I ett riksintresse för friluftsliv måste det vara något fel om en störande

motocrossverksamhet pågår t.ex. nu i juni som anmälan innebär, tre vardagar 11 tim./dag till kl. 21.00 på kvällen och på det 6 timmar på lördagen.

* Utökning av industriverksamheten hos Hans Andersson Entreprenad AB på Hanvedsmossen. (Bullerutredningar från Structor finns på miljöenheten).

En MKB är upprättad och ansökan är på gång från företaget att kraftigt få utöka sin

verksamhet. Konkret innebär detta för boende invid motorstadion att området utsättes för ännu mera trafikbuller, mera industri- och verksamhetsbuller i form av maskinrörelser t.ex.

från skutknackning, kross- och sorteringsverk.

Fastigheterna närmast Uringe motorstadion är redan före planerad utökning av Hans Andersson Entreprenads verksamhet, mycket påverkade av trafik- och industribuller.

Fastigheten Stora Uringe 2:2/torpet Sandsborg har i den bullerutredning som gjorts av akustikkonsulten Structor, redan idag förhöjda trafikbullervärden (som måste åtgärdas?).

Riktvärdet för industribuller från återvinningsindustrierna på Hanvedsmossen "gick också i taket" varför begränsningar var tvunget att göras i maskininnehav/användning hos

Hummeltorps Torvindustri som är det andra företaget på Hanvedsmossen.

Inte nog med detta, parallellt utsättes fastigheten för kraftig bullerpåverkan från Uringe motorbana som ligger på andra sidan om torpet.

Fastigheten Iselsta 1:9 ligger inom området Hanvedens riksintresse för friluftsliv och riktvärdet för just industribuller i friluftsområden är där 40 dBA ekvivalent ljudnivå. Denna fastighet utsättes också för förhöjda bullervärden från industrierna på Hanvedsmossen vilket framgår av Structors bullerutredning.

Iselsta 1:9 är också en fastighet som redan har kraftig påverkan av motorbuller från Uringe motorbana då den ligger väldigt nära banan.

- Jag menar att den nya anmälan från MX innebär ytterligare bullerpåverkan med ännu längre verksamhetstider för området runt Uringe motorbana och ställer mig frågan:

Kan man verkligen utsätta dessa stackars människor som bor i t.ex. de fastigheter som jag har beskrivit ovan för ännu mera buller som den nya anmälan från MX skulle innebära?

* Tyréns bullerrapporter påvisar förhöjda bullervärden i området för riksintresse för friluftsliv.

SE OCKSÅ MITT BEMÖTANDE AV NIRAS S.K. GRANSKNING PÅ SEPARAT BILAGA.

Nu måste en ny egenkontroll inrättas för att kontrollera att inga 4-taktsmotorcyklar kör på området efter kl. 19.00 och på söndagar med anledning av beslut nr. 66/domen. Hoppas att denna begränsning räcker, 2-taktares ljud lär ju dö ut snabbare men om det är tillräckligt vet ingen.

Det är inte bara 450 cc -hojar som har 4-taktsmotorer vilket bör noteras till försiktighetsmåtten.

Med ovan bakgrund hemställer jag, att i det fall som motocrossåkning ska tillåtas över huvud taget på Uringe motorstadion:

a/ permanent inmätning vid bullerkällan (hojarna) alla tider och av alla hojar som ska åka på området.

b/ permanent kontroll efter kl. 19.00 och på söndagar så att inga 4-taktsmotorcyklar kör på området dessa tider.

MX har beskrivit till miljöenheten, att man har brist på funktionärer och därför har svårt att bemanna en inmätningsstation för kontroll av hojarna innan de får köra in på området. Det kan inte vara godkänt att då nöja sig med ett undermåligt krav på egenkontroll.

---

Under rådande omständigheter och med tanke på fakta, om verkligen fastigheten Stora Uringe 3:1 är en lämplig plats att bedriva motorsportverksamhet på, som jag beskriver specifikt under punkten, "Utökat grundvattenuttag på Pålamalm" samt på bilaga 2 -

"Lokaliseringsprövningen ..." bör försiktighetsprincipen tillämpas när nämnden fattar beslut i MX nya anmälningsärende.

I kommunens nya vattenprogram Blå värden markeras nu också Uringe motorstadion med

"risk för förorenad mark". På köpet ovanpå en grundvattenförekomst med

grundvattenströmning ner mot Lilla Skogssjön, som för övrigt i VAS-rådets dokument är utmärkt som en reservvattentäkt.

Ett sunt miljötänk säger väl då, att man inte ska fortsätta att spela rysk roulette med naturen. Vi ska väl inte fördärva våra egna livsförutsättningar?

Det finns inget stöd i miljöbalken, vad jag vet, att kontinuerligt bedriva en verksamhet på en miljömässigt olämplig plats, där det finns risk för att verksamheten förorenar marken. Hade motorsport varit en samhällsnyttig verksamhet, hade kommunen kanske varit tvungen att med öppna ögon, fortsätta chansa, att det inte händer något. Men det kan inte vara något alternativ i det här fallet, när verksamheten gäller en fritidsaktivitet som ändå motorsport måste betraktas som.

En motorstadion kan man flytta till en lämpligare plats, där det inte finns risk för att verksamheten förorenar och försämrar vattnet, det kan man inte göra med en grundvattenförekomst.

Grödinge dag som ovan Jan Sixtfors

JAN SIXTFORS 2017-08-29

Miljö- och hälsoskyddsnämnden Botkyrka

Synpunkter på handlingarna till MX Stockholm MCK:s nya anmälan, dnr. 2017-667.

VART TOG MOTIVERINGEN I NÄMNDENS FÖRRA BESLUT VÄGEN? - ” I BESLUTET HAR TAGITS

In document Uringe Motorstadion, Botkyrka (Page 68-79)