• No results found

Jordbruksverket

In document Livsmedelsverket (Page 117-120)

4. Kontroll i livsmedelskedjan

5.3 Jordbruksverket

5.3.1 Internrevisionsenheten på Jordbruksverket

Vid Jordbruksverket finns en inrättad internrevisionsenhet, IR. IR:s

granskningsområde omfattar hela Jordbruksverkets verksamhet. I uppdraget ingår att granska och lämna förslag till förbättringar av myndighetens process för intern styrning och kontroll. Utifrån en analys av verksamhetens risker skall IR självständigt granska om ledningens interna styrning och kontroll är utformad så att myndigheten med rimlig säkerhet fullgör de krav som framgår av Myndighetsförordningens 3 §. Inom ramen för IR:s arbete genomförs såväl rådgivning som konsultativt arbete. Syftet är att stödja verksamheten med analyser, utvärderingar och råd i frågor inom IR:s ansvarsområde

IR arbetar på uppdrag av myndighetschefen vid Jordbruksverket.

Myndighetschefen beslutar om riktlinjen för internrevisionen och den årliga revisionsplanen.

Genomfört granskningsarbete 2005-2009

Regelverket 882/20004 anger att man inom en femårsperiod ska granska alla relevanta verksamheter och alla relevanta behöriga myndigheter inom de sektorer som omfattas av regelverket. Sedan 2005 har IR granskat ett antal områden som kan ha koppling till ovannämnda regelverk:

‰ Granskning av foderkontrollerna, dnr 01-8811/06.

‰ Granskning av tillsynsprocessen, dnr 01-2062/08. ‰ Granskning av spårbarhet för Blåtunga – pågår.

Granskning av foderkontrollerna

Internrevisionen (IR) genomförde under perioden juni – november 2006 en granskning av foderkontroller som utförs av foderkvalitetsenheten på Jordbruksverket. Granskningen avrapporterades i början av 2007. Syftet med granskningen var att bedöma den interna styrningen och kontrollen för foderkontroller på foderkvalitetsenheten. I detta ingick bl.a. enhetens interna riskanalysarbete, skriftliga rutiner och checklistor, rapportering till EU och intern kvalitetskontroll.

IR:s bedömning utifrån gjorda iakttagelser var att åtgärder behövde vidtas för att förstärka den interna styrningen och kontrollen. Nuvarande rutiner kunde medföra att målsättning och syfte med kontrollerna inte uppnåddes. De iakttagelser som gjordes avsåg:

‰ avsaknad av en intern riskanalys för enheten som helhet, ‰ avsaknad av skriftliga rutiner och checklistor,

‰ svagheter i kontrollverksamheten,

‰ kvalitén i uppgifterna i rapporten Jordbruksverkets foderkontroll 2005,

‰ avsaknad av en formaliserad kvalitetskontroll.

Åtgärder för att avhjälpa de brister som IR iakttog kan ge bra förutsättningar för en tillfredsställande god intern kontroll och styrning som omfattar hela processen.

Foderkvalitetsenheten lämnade en åtgärdsplan där samtliga rekommendationer skulle komma att hanteras.

Uppföljning av IR:s granskning av foderkontroller

Under slutet av 2007 följde IR upp ovan redovisade granskning. Uppföljningens syfte var att säkerställa att rutiner inrättats avseende de åtgärder som enheten för foder och djurprodukter redovisade i sin åtgärdsplan. IR genomförde en översiktlig uppföljning, vilket innebar att uppföljningen inte innefattade verifiering av innehållet i upprättade dokument eller att inrättade rutiner efterlevts. IR kunde konstatera att lämnad åtgärdsplan i allt väsentligt hade genomförts. När det gäller behörigheter bör enheten hantera frågan vidare för att säkerställa att oförenliga roller inte förekommer. Någon formaliserad kvalitetskontroll hade ännu inte genomförts på enheten. IR ser gärna att detta görs framgent. IR påpekade även att det är av vikt att enheten fortsätter det arbete som påbörjats, exempelvis när det gäller processbeskrivningar och checklistor.

Granskning av tillsynsprocessen, dnr 01-2062/08.

Under 2008 genomfördes en granskning som syftade till att bedöma om det fanns förutsättningar för att bedriva tillsyn.

IR:s sammanfattande bedömning var att det fanns brister i förutsättningarna för att bedriva tillsyn på ett effektivt sätt och med en god kvalitet. IR har i granskningen kommit fram till att de centrala riktlinjerna för tillsyns- processen uppfattades som oklara av de verksamheter som ansvarade för tillsynsprocessens olika delar. Det gällde såväl tolkning av vad de styrande dokumenten står för som ansvar för upprättandet av desamma. Detta påverkade planering, genomförande och uppföljning av tillsynsarbetet.

Vid avsaknad av en klar beskrivning av syftet med de styrande dokumenten finns risk för att dokumenten inte upprättas eller att innehållet i dem blir bristande. Det finns även risk för en brist av förståelse för de inblandade verksamheternas roller. Det gäller såväl rollen som beställare, som rollen som utförare av den operativa tillsynen.

Verksamheten har lämnat förslag på åtgärder som låg i linje med IR:s rekommendationer.

Granskning av spårbarhet för Blåtunga – pågår.

Under 2009 påbörjades en granskning av Blåtunga. Syftet har varit att granska spårbarheten i de underlag som Jordbruksverket kommer att

använda för att begära bidrag från EU för merkostnader avseende utbrott av blåtunga.

Granskningen är ännu inte avslutad.

5.3.2 Revision av länsstyrelsens djurskyddsverksamhet

Totalt har 7 länsstyrelser reviderats av Jordbruksverket under 2008. Detta arbete inleddes av Djurskyddsmyndigheten 2005. Efter varje revision skrivs en rapport som beskriver länsstyrelsens arbete med djurskyddsfrågor samt ett yttrande där Jordbruksverket ger sina synpunkter på länsstyrelsens arbete. Yttrandet har som mål att förbättra länsstyrelsernas djurskyddsarbete och göra det mer likvärdigt. I yttrandet ställs ofta krav på återrapportering.

5.3.3 Revision av gränskontrollstationer

Jordbruksverket ska revidera samtliga gränskontrollstationer i Sverige för att kontrollera om de uppfyller de krav lagstiftningen ställer på

verksamheten. Under 2008 har personal från Jordbruksverket utfört revision vid gränskontrollstationerna Göteborgs och Helsingborgs hamn samt

annat av lokaler och dokumentation, men också hur

gränskontrollveterinärerna säkerställer att de har fungerande rutiner och arbetssätt.

5.3.4 Revision av kontrollorgan

Se avsnitt 4.8.

5.4 Länsstyrelsernas revision av kommunernas

In document Livsmedelsverket (Page 117-120)