• No results found

Livsmedelsverkets NRL-funktioner

In document Livsmedelsverket (Page 123-128)

6. Nationella referenslaboratorier

6.2 Livsmedelsverkets NRL-funktioner

Metaller i livsmedel av animaliskt ursprung (Livsmedelsverket)

CRL-IRMM genomförde två PT-omgångar under 2008: IMEP 104 Seafood i vilken NRL bestämde Pb och Cd samt IMEP 105 Feed i vilken vi

bestämde As (på försök), Pb och Cd, Samtliga resultat utom As var

godkända. Ett möte hölls i Geel där en person från Livsmedelsverket F/K2 medverkade efter särskild inbjudan.

Pesticider i frukt och grönsaker

I slutet av 2008 har en metodutvecklingsprojekt initierats med syfte att effektivisera och miljöanpassa metodiken. Nya substanser har validerats i metoden dels på grund av att nya substanser läggs till i

övervakningsprogrammet dels substanser på förslag från CRL. I dagsläget har metoden full täckningsgrad med avseende på EU

övervakningsprogrammet. Laboratoriet har också deltagit i en EU-PT kvalifikationsprövning för frukt och grönsaker organiserade av CRL. Laboratoriets uppgift som NRL är att kontinuerligt informera och ge stöd till det kontrakterade officiella laboratoriet, Eurofins (Lidköping). Dessutom har SANCO 3131/2007 presenterats på ett CRL möte för de tolv senast inkomna medlemsländerna.

Pesticider i animaliska och feta livsmedel

NRL för ”Pesticider i animaliska och feta livsmedel” deltog i ett CRL möte som hölls i september 2008 i Freiburg. Sverige deltog i ett Proficency Test (PT) genom ett officiellt laboratorium. Resultaten därifrån visade att Sverige endast hade en täckningsgrad på 29 % i förhållande till vad som förväntades i PT. Under 2008 startade därför ett metodutvecklingsprojekt som syftar till att ge Sverige en analysmetod med fulltäckningsgrad med avseende på Proficency Test och övervakningsprogram år 2009. NRL har under 2008 också varit ett stöd för det officiella laboratoriet och även besökt det vid ett tillfälle.

Pesticider i singelmetoder

Alla singelmetoder är utlagda på ett officiellt laboratorium, Eurofins (Lidköping) för kontroll av bekämpningsmedelsrester. NRL har bevakat ny metodik på området och initierat metodutvecklingsprojekt (Amitraz). Det officiella laboratoriet har deltagit i en kvalifikationsprövning organiserad av CRL.

Pesticider i spannmål

Under 2008 har NRL deltagit i Proficiency Test EUPT-C2 i vete som skickades ut till laboratorierna i februari, organiserat av CRL. Analyserna utfördes och detekterades med LC- och GC-MS/MS med goda resultat. CRL organiserade en workshop i Köpenhamn 18-19 september där resultaten från PT redovisades, diskussioner och förväntningar angående CRL´s roll och presentationer om aktuella metodutvecklingar. Ett stort

metodutvecklingsarbete påbörjades 2008 där två skilda multi-metoder förs ihop till en. Målet är att ha en upparbetningsmetod som är nedskalad och snabbare för att öka effektiviteten samt att se till att metoden täcker samtliga pesticider i övervakningsprogrammet.

Antibiotika

Under 2008 har antibiotikametoden utökats med fyra nya substanser för däggdjursmuskel, dessutom har metoden validerats för fisk. NRL har utökat

också screeningmetoden för fyra antibiotikaklasser i mjölk till att omfatta kvantifiering och konfirmering. NRL deltog i den workshop om

“Proficiency testing studies: State of the art”som organiserades av CRL. Under perioden har NRL deltagit i två avprövningar inom området: nitrofuraner i svinmuskel och tetracykliner i svinmuskel.

Antelmintika, koccidiostatika, ß-agonister, NSAIDS

Under 2008 har imidokarb inkluderats i en screeningmetod för

däggdjursmuskel. En screening-metod för NSAID-analyterna meloxicam, flunixin, ketoprofen, vedaprofen och carprofen i nöt och svinmuskel har utvecklats och validerats. NRL deltog i den workshop om ”Technical analytical and statistical issues” som organiserades av CRL.

Hormoner och tyreostatika

Under 2008 har arbetet med analysmetoder för hormoner fortsatt med att överföra befintliga GC-MS metoder till LC-MS/MS metoder.

Livsmedelsverket deltog i den årliga CRL-workshopen. Under perioden har NRL deltagit i ett PT för tyreostatika.

Marina biotoxiner

Under 2008 har NRL gett omfattande stöd till behörig myndighet och officiellt laboratorium. Arbetet har i huvudsak innefattat att ta fram och validera en multianalysmetod (LC-MS/MS) för samtliga reglerade lipofila marina biotoxiner (okadasyragruppen (DST), azaspiracider, pectenotoxiner, yessotoxiner) och spirolider i musslor. I dialog med behörig myndighet har metoden överförts till officiellt laboratorium, där valideringsarbete inför ackreditering påbörjades under december 2008. Metoden togs i bruk i den offentliga kontrollen under februari 2009. Syftet är att få en säkrare övervakning och att kunna minska antalet biologiska tester (mustester) i svensk offentlig kontroll.

Med den nya metoden deltog Livsmedelsverket 2008 i ett ringtest för lipofila marina biotoxiner anordnat av CRL. Dessutom skickades ett kemiskt (domorinsyra) och två biologiska CRL-ringtester (paralytic shellfish toxins - PST och lipofila marina biotoxiner) ut till de svenska officiella laboratorierna. Resultaten har granskats av NRL.

Livsmedelsverket har också varit representerat på CRL:ets årliga workshop samt deltagit i av CRL och DG-SANCO anordnat LC-MS WG möte i Bryssel.

Ytterligare stöd till behörig myndighet har bestått i att vid ett toxinutbrott i svenska vatten göra en kemisk utredning av ett antal musselprover som gett utslag för toxiner med biologiska tester. Orsakande toxiner kunde

identifieras, och toxisk material skickades till CRL för att användas till framtida ringtester.

Dioxiner och PCB i livsmedel och foder

För att Livsmedelsverket ska kunna analysera dioxiner har en högupplösande masspektrometer upphandlats under 2008. Det nya instrumentet anlände till Livsmedelsverket i december 2008, men innan Livsmedelsverket kan analysera dioxiner i livsmedel och foder krävs ett omfattande metodutvecklings- och valideringsarbete. CRL i Freiburg har under 2008 genomfört två provningsjämförelser i matriserna guarkärnmjöl och fett. Den förstnämnda var ett samarbete med CRL i Stuttgart. Resultaten från övningarna presenterades på två arbetsseminarier där Livsmedelsverket var representerat. Livsmedelsverket är NRL även för dioxiner och PCB i foder, men Statens Veterinärmedicinska Anstalt sköter dioxinkontrollen på foder (t ex administrationen av analyserna) för Jordbruksverkets räkning.

Polycykliska aromatiska kolväten (PAH)

Inom PAH-området har CRL inriktat sig på att harmonisera de

analysmetoder som NRL använder. CRL kräver validerade/ackrediterade metoder för alla gränsvärdessatta provtyper och för alla 16 PAH som Kommisionen pekat ut. Livsmedelsverket har fortsatt valideringsarbetet av använd metod och har nu ackreditering för de provtyper som krävs.

Ackrediteringen omfattar även 15 av de 16 utpekade PAH.

Valideringsarbete pågår för att uppfylla kraven helt. Livsmedelsverket deltog i den interkalibreringsomgång, omfattande två korvprov och en PAH- standardlösning, som genomfördes under 2008.

GMO

Validerade metoder (förordning (EG) nr 1981/2006)

Kvantitativa metoder för sojaeventen 356043, 305423 och MON89788 har satts upp, validerats och lagts till den flexibla ackrediteringsomfattningen för GMO. En utvärdering av alternativa referensgensystem för majs har genomförts under 2008.

Livsmedelsverket har deltagit i arbetsgruppen ’WG Validation’, vars arbetsuppgift varit att revidera ett dokument som rör prestandakrav för metoder som ska valideras av CRL inom ramen av förordning (EG) nr 1829/2003. Arbetsgruppen, som är en arbetsgrupp inom det Europeiska nätverket av GMO-laboratorier (ENGL), höll ett möte i januari -08 vid JRC i Ispra, Italien. Dokumentet “Definition of minimum performance

requirements for analytical methods of GMO testing”, som arbetsgruppen reviderat, publicerades i oktober 2008 på CRL:s hemsida.

CRL-GMFF har inte hållit något specifikt möte med de NRL som är nominerade under förordning (EG) nr 1981/2006. Frågor som berört de specifika frågeställningarna under denna förordning har diskuterats inom ramen av ENGL. Ett möte i ENGL:s styrkommitté hölls den 16-17 januari 2008 i Ispra. Ytterligare ett styrkommittémöte ägde rum 2-3 oktober 2008 i Dublin. Ett plenarmöte inom nätverket ägde rum 12-13 november 2008 i Ispra.

Inga valideringsstudier på uppdrag av CRL-GMFF genomfördes under 2008. Däremot deltog Livsmedelsverket i två certifieringsstudier på uppdrag av IRMM.

Genetiskt modifierade organismer/Kontrollaboratorier (förordning (EG) nr 882/2004)

En metod för detektion av det otillåtna kinesiska riset Bt63 har satts upp och validerats med anledning av kommissionens beslut (2008/289/EG) av den 3 april 2008 om nödåtgärder avseende den icke-godkända genetiskt

modifierade organismen ”Bt63” i risprodukter. Metoden har lagts till den flexibla ackrediteringsomfattningen för GMO. Uppsättning och validering av en metod för detektion av den otillåtna majsen 59132 (event 32) har utförts.

Livsmedelsverket har under hösten 2008 deltagit i arbetsgruppen “Implementation of the working plan of the Community Reference

Laboratory for Genetically Modified Organisms (CRL-GMO) according to Regulation (EC) No 882/2004 on official controls performed to ensure the verification of compliance with feed and food law, animal health and animal welfare rules”. Ett möte hölls på plats i Ispra i september 2008, samt ett telefonmöte i oktober.

CRL-GMO har ännu inte hållit möte med för de NRL som är nominerade under förordning (EG) nr 882/2004, men ett möte är planerat 28-29 maj 2009. Frågor som berört officiell kontroll har hittills diskuterats inom ramen av ENGL, se ovan.

CRL-GMO har ännu inte arrangerat interlaborativa provningsjämförelser, men räknar med att komma igång med detta under 2009.

Material i kontakt med livsmedel (FCM)

Inom detta område har Livsmedelsverket deltagit i de av CRL utlysta mötesdagarna. Någon laborativ verksamhet har ännu inte påbörjats inom verket. I avsikt att påbörja samarbete har kontakt tagits med ett externt laboratorium med god kompetens inom området. Den av CRL genomförda PT-avprövningen har Livsmedelsverket i samarbete med det externa laboratoriet deltagit i.

Bakteriologisk och Viral Kontaminering av Tvåskaliga Blötdjur

Ringtester för virus och E. coli/Salmonella har genomförts planenligt. Dock fungerande inte norovirus-PCR p.g.a. kontaminering. Omprov i egen regi har genomförts. Deltog i det årligt genomförda CRL-mötet. Mötet visade att, som NRL är vi i dag väl fungerande, men inom tillsynen finns ett stort arbete att genomföra för att uppfylla gällande lagstiftning. Kontroll och tillsyn av officiellt laboratorium är utfört. Metodutveckling av PCR för virus inom ramen för NRL är i slutskedet.

Mjölk & mjölkprodukter

CRL:et har under året endast anordnat en workshop om alkalisk

fosfatasaktivitet. NRL deltog ej i denna workshop. Ansvarsområdet för detta CRL har i grunden förändrats. Ansvarsområdet var före år 2006 till

övervägande delen av mikrobiologisk karaktär men omfattar idag (förutom totalantalet bakterier) områden av rent kemisk eller fysikalisk karaktär. Härmed har förutsättningarna för mikrobiologiska enheten som NRL för mjölk & mjölkprodukter förändrats i grunden och funktionen som NRL bör starkt ifrågasättas.

Vattenhalt i fjäderfä

Inom NRL "Vattenhalt i fjäderfä" inrapporterades vattenhaltsresultat(2007) från slakterierna till EU-kommissionen före den 1 juli. NRL har också deltagit i ett expertgruppsmöte som hölls i Tyskland den 22-24 september 2008. Ytterligare ett expertgruppsmöte hölls den 13 juni 2008 i Bryssel. Då deltog ingen från Livsmedelsverket.

6.3 Statens Veterinärmedicinska Anstalts NRL-

In document Livsmedelsverket (Page 123-128)