• No results found

I samråd med Företaget sattes en första tidsram för när kampanjen skulle göras tillgänglig för finansiärer. Denna tidsram sattes för att ha något att initialt arbeta efter, men då det fanns stor ovisshet vid denna tidpunkt angående hur omfattande arbetet med kampan- jen skulle bli skulle tidsplanen komma att ändras under arbetets gång. Tidigt i arbetet identifierades att en kampanj utgår från den visuella presentationen av företaget på den plattform där kampanjen förs. Det beslutades således att den visuella presentationen av Företaget var en viktig faktor i kampanjen utformning. Den visuella presentationen skulle utformas med text och bilder som presenterar företaget och dess potential, vilket skulle användas på plattformen. Detta ansågs vara viktigt, då det främst är via plattformen som kommunikationen med finansiärer sker. Det beslutades även att en presentationsfilm skulle produceras och användas tillsammans med den grafiska presentationen på platt- formen. Filmen skulle också kunna användas i marknadsföringssyfte genom att spridas i sociala medier. Då filmen ansågs kunna användas dels som kommunikation till finansiärer på plattformen, och dels som ett medel att marknadsföra Företaget kom filmens utform- ning att behöva anpassas för de båda ändamålen. Detta skulle då lyfta både kampanjens utformning och Företagets marknadsföring.

I och med att arbetet med kampanjens grafiska utformning påbörjades var det läge att avgöra vilken plattform som kampanjen skulle föras på. Vid detta beslut var det viktigt att

plattformen kunde erbjuda funktioner som kunde hjälpa att lyfte kampanjen. En viktig faktor ansågs vara ett användarvänligt och tilltalande gränssnitt, då detta skulle bidra till en förenklad kommunikation mellan Företaget och potentiella finansiärer. En annan viktig faktor ansågs vara att plattformen bidrog i arbetet att marknadsföra kampanjen. Genom att få marknadsföring genom plattformen skulle Företaget nå ut till en grupp som de annars skulle ha svårt att nå själva. Användarna på plattformen sågs även som en viktig grupp att nå ut till, då dessa uppenbarligen hade intresse av att investera i crowdfunding- kampanjer. Då Företaget hade upprättat god kontakt med plattformen Fundedbyme och att den plattformen erbjöd Företaget de funktioner som ansågs viktiga för kampanjens utformning, samt det faktum att plattformen erbjöd delägarbaserad crowdfunding som crowdfunding-modell, valdes Fundedbyme som plattform.

Arbetet med kampanjen fortsatte med utformandet av filmen. Då filmen skulle fungera dels som material till kampanjen som fördes på plattformen och dels i marknadsförings- syfte, var det viktigt att utforma filmen så den passade till de båda ändamålen. På grund av detta fördes diskussioner kring filmens innehåll. Dessa diskussioner inleddes med att identifiera delar av företaget som potentiellt skulle kunna lyftas fram i filmen. De delar som identifierades var Företagets marknadspotential, deras innovativa produkter, de sam- hällsproblem som de anser sig lösa och deras advisory board. Genom att kunna visa dessa sidor av Företaget ansågs filmen kunna bli tilltalande för flertalet av de marknadsgrupper som Företaget vid denna tidpunkt ansågs sig vilja rikta sig mot. Genom att visa på mark- nadspotentialen och Företagets innovativa produkter skulle potentiella finansiärer känna förtroende för Företagets affärsidé och detta ansågs därför kunna tilltala de grupper som investerar med förhoppning om ekonomisk utdelning. Samtidigt skulle grupper som mo- tiveras av den goda gärningen kunna nås genom att beskriva hur Företaget arbetar för att lösa några av dagens stora samhällsproblem.

Att lyfta fram advisory board ansågs bidra till opinionsbildning, då medlemmarna av advisoy board ansågs ha stort inflytande hos allmänheten. Genom att få med allt detta ansågs filmen kunna tilltala både potentiella finansiärer på plattformen, men också de grupper som skulle kunna nås genom marknadsföringen. Det manus som kom till att utformas såg därför till att lyfta alla dessa delar av företaget. Ett problem som tidigt blev tydligt var att företaget internt saknade kunskap om filmproduktion. Efter en analys av tidigare genomförda kampanjer blev det tydligt att en välproducerad film gav ett mer seriöst intryck av företaget. Då det tydligt framgick att en estetiskt tilltalande grafisk presentation var en viktig faktor för att lyckas med sin kampanj blev detta ett problem som var tvunget att bemötas. Problemet möttes genom en genomgång av de kontakter som fanns hos de aktiva inom företaget, vilket ledde till att en regissör och en bildtekniker med god erfarenhet av filmproduktion kunde anlitas, utan att detta medförde några större

utgifter. Inspiration till filmen kom från observation av andra filmer från tidigare lyckade kampanjer. Från dessa filmer kunde faktorer lyftas fram som var möjliga att skapa, och som också skapade en grafiskt tilltalande och intresseväckande film. I samråd med film- teamet skrevs ett manus för att uppmana potentiella finansiärer att investera, utan att bryta mot de lagar som råder kring marknadsföring av onoterade aktier. I utformandet av manuset ansågs det också viktigt att hålla filmen relativt kort. Efter att ha studerat andra kampanjers filmer nåddes insikten att filmer som varade längre än tre minuter ofta blev tradiga och ointressanta. Det ansågs därför viktigt att filmen utformades för att tittaren inte skulle tappa intresset under filmens gång. Med tanke på detta skrevs manuset för en cirka två minuter lång film, med både miljöombyten och grafiska animationer, vilket identifierades som viktiga bildtekniska egenskaper som skulle göra att tittarens intresse hölls vid liv genom hela filmen. Tillsammans med film-teamet kunde även fler produktionsaspekter lyftas fram, vilka skulle bidra till en mer tilltalande film. De faktorer som kunde urskiljas som viktiga var bra ljud och bra ljussättning, samt ett manus som väckte känslor, samtidigt som det gav en god inblick i Företagets verksamhet och affärsidé. Filmen som sådan konstruerades med de medel som fanns tillgängliga. Filmen spelades in i enkel miljö med god ljussättning, vilket inte medförde några större utmaningar, och detta ledde till att filmen fick en god estetisk utformning. Innehållet i filmen utgjordes av en beskrivning av företagets potential, de problem Företaget vill lösa samt uppvisning av Företagets redan existerande produkter. Inledningen av filmen innehöll en kortare kommentar av en av medlemmarna i advisory board som talade om Företaget och dess potential, vilket gjorde filmen mer intresseväckande.

Utöver den visuella presentationen låg även mycket fokus på att sammanställa tydliga dokument kring affärsplan, budget och värdering av företaget. Dokumentationen togs fram dels på grund av att Fundedbyme krävde dessa, men också för att mycket av den litteratur som studerades påpekade att en tydlig dokumentation av Företaget stärkte deras trovärdighet, vilket ökade förtroendet för dem. Dokumentationen kombinerades även med pressutklipp om Företaget.

Parallellt med kampanjen utvecklade Företaget sin egen verksamhet inom vissa om- råden som kom att bidra till arbetet med kampanjen. Företaget arbetade med att färdig- ställa en affärsplan, i vilken budget och värdering ingick. Detta arbete var nödvändigt i sammanställandet av de dokument som användes i presentationen av företaget på platt- formen. Företaget utvecklade även sin hemsida, vilket var nödvändigt inför att kampanjen lanserades. En tydlig och tilltalande hemsida ansågs vara av stor vikt för kampanjen, då hemsidan skulle få fler besökare i och med marknadsföringen kring kampanjen. Om hem- sidan inte var tydlig och tilltalande fanns det en risk att tappa intresserade finansiärer, om dessa besökte hemsidan för att få en djupare inblick i Företagets verksamhet.

Strategin för hur kampanjen skulle genomföras visade sig senare vara väl genomarbetad och skulle komma att generera förtroende för Företaget3.

4.3.1 Kampanjen i sin helhet

Ovan diskuterade arbete ledde fram till en kampanj som skulle föras på Fundedbyme och som innehöll en film, en text som presenterade av företaget samt dokument som pre- senterade Företagets affärsplan, budget och värdering. Kampanjen i sin helhet arbetades med under en lång tid och slutresultatet ansågs vara en väl konstruerad kampanj. Detta bekräftades bland annat av en representant från Fundedbyme som hävdade att Företa- gets kampanj var väl konstruerad i jämförelse med andra kampanjer som hade förts på Fundedbyme.

Filmen som spelades in började med en medlem från Företagets advisory board, som presenterade Företaget, diskuterade de bakomliggande samhällsproblem som Företaget ville lösa och varför hon trodde på företaget. Den här personen var en välkänd politiker och agerade därför opinionsbildare i filmen. Efter detta presenterades Företagets VD tillsammans med Företagets produkter. Detta gjordes för att visa potentiella finansiärer att Företaget inte bara har en idé, utan även har en fungerande verksamhet. Efter detta kom en presentation av Företagets innovation. I denna presentation lyftes de kvalitéer som Rogers (1983) menar att en innovation ska ha för att lyckas få spridning. Filmen förtsatte med Företagets planer på att expandera och avslutades med en uppmaning om att folk skulle ansluta sig till företaget. Genom att med hjälp av opinionsbildare visa upp de redan existerande produkterna och förklara innovationens kvalitéer visade filmen att Företaget var både lönsamt och hade goda värderingar, vilket ansågs kunna tilltala flera olika marknadssegment.

Texten som skrevs om Företaget på Fundedbyme skrevs för att fånga besökarens intresse och vilja att lära sig mer om Företaget. Texten sa mer eller mindre det filmen redan hade nämnt, vilket skapade en upprepning för läsaren om den redan hade sett filmen. Detta ansågs vara en god strategi då det fanns en risk att vissa delar av filmen kan ha varit oklara, i och med att Företagets innovation var ganska icke-intuitiv. Efter litteraturstudier framgick det att en god presentation av ett företags team var en viktig faktor för att bygga förtroende mot potentiella finansiärer i en kampanj. På grund av detta presenterades även de verksamma i Företaget, tillsammans med Företagets advisory board, i texten.

De dokument som skapades var en förenklad presentation av Företagets redan existe- rande affärsplan. Att förenkla affärsplanen ansågs bidra till att behålla besökarens intresse,

samt göra det lätt för potentiella finansiärer som inte är vana vid att gå igenom sådana dokument att enkelt få en inblick i Företaget. Dokumenten innehöll en enkel företags- pitch och presenterade några nyckeltal som Företaget visste att tidigare finansiärer hade velat se. Allt detta presenterades i en tilltalande design, vilken togs fram i samarbete med Företaget. I och med att dokumenten var förenklade avslutades varje dokument med att en detaljerad affärsplan fanns tillgänglig om det önskades. Detta gjorde att de som behövde få en djupare inblick i Företaget hade möjlighet att få det. Dokumenten ansågs främst rikta sig mot de som ville investera i företaget med hopp om ekonomisk vinning. Då dessa enligt Fundedbyme ofta bestod av affärsänglar antogs det att dessa förmodligen skulle ha ett intresse av att få en djupare inblick i företagets affärsplan.

Related documents