• No results found

EKONOMISTADGAN

90 § God resurshushållning och resultatansvar

När samkommunens uppgifter sköts ska god resurshushållning iakttas. Funktion-erna ska ordnas så att ansvaret för det operativa och ekonomiska resultatet är tydligt.

Om verksamheten och ekonomin samt förverkligandet av verksamhets- och eko-nomiplanen rapporteras regelbundet, och åtminstone i samband med delårsrap-porten, till verksamhetsområdets ledning och styrelsen.

Samkommunens ledande tjänsteinnehavare, verksamhetsområdenas chefer, ser-viceområdenas chefer och ansvarsområdenas chefer har kontoansvar ifråga om verksamheten och ekonomin.

91 § Budgeten och ekonomiplanen

Fullmäktige antar samkommunens budget för följande kalenderår. I budgeten in-går en del om driftsekonomi och resultaträkning samt en del om investeringar och finansiering.

Delen om driftsekonomin och resultaträkningen innefattar anslagen samt in-komstbudgeten och resultatmålen som verksamhetsmålen förutsätter. Investe-rings- och finansieringsdelen innefattar en investeringsplan och en finansieInveste-rings- finansierings-plan. Anslaget och inkomstbudgeten kan tas i budgeten som brutto eller som netto.

Fullmäktige antar i budgeten räkenskapsperiodens resultat och verksamhetsmål på samkommunens nivå samt ökningen av långfristiga lån och investeringarnas sammanlagda summa.

Om budgetens övriga bundenhet kan föreskrivas i dess motiveringar. Budgeten ska följas i samkommunens verksamhet.

I samband med att fullmäktige antar budgeten ska den anta en ekonomiplan som gäller tre eller flera år och där samkommunens verksamhets- och ekonomimål antas. Ekonomiplanens första år är budgetåret.

92 § Verkställighet av budgeten

Styrelsen antar dispositionsplanerna som gäller verksamheten och ekonomin för verksamhets- och serviceområdena. Dessa baserar sig på budgeten och utarbetas

Förvaltningsstadga 35

Versionens nr: 23.5.2016 Ansvars-

person Ilkka Luoma Godkänns av: Styrelsen, Fullmäktige

skilt för varje verksamhets- och serviceområde. Styrelsen har befogenheter att bestämma om budgetens verkställighet inom de gränser som anges av det av fullmäktige fastställda resultatet för redovisningsperioden samt de godkända rikt-linjerna ifråga om verksamhetens mål.

Styrelsen beslutar om befogenheter ifråga om att verkställa budgeten.

93 § Ändringar i budgeten

Ändringar som görs i budgeten som fullmäktige fastställt ska läggas fram för full-mäktige under redovisningsåret.

Efter redovisningsåret kan ändringar i budgeten behandlas endast i undantagsfall.

Efter att bokslutet undertecknats kan förslag till ändringar i budgeten inte längre läggas fram för fullmäktige.

I ett förslag till ändring ifråga om anslag bör redogöras även för hur ändringen påverkar verksamhetsmålen och inkomstbudgeten. På motsvarande sätt ska i ett förslag till ändring ifråga om verksamhetsmålen eller inkomstbudgeten redogöras för hur ändringen påverkar anslagen.

94 § Godkännande av avskrivningsplanen

Fullmäktige godkänner grunderna för avskrivningar enligt plan. Utgifter för om-byggnad av anläggningstillgångar läggs till den oavskrivna anskaffningsutgiften, om det inte finns särskilda skäl att göra en separat avskrivningsplan för ombygg-naden.

Styrelsen fastställer en gräns för små anskaffningar som underlag för avskrivning-skalkylen.

95 § Finansförvaltningen

Finansförvaltningen ska skötas produktivt och ekonomiskt. Anskaffningen av främmande kapital ska vara motiverad ur verksamhets- och ekonomisynpunkt.

Fullmäktige beslutar om upplåning och utlåning och om principerna för övrig pla-ceringsverksamhet.

Fullmäktige beviljar fullmakterna ifråga om upplåning och placeringsverksamhet i samband med budgetbehandlingen. I samband med godkännandet av budgeten och ekonomiplanen beslutar fullmäktige om ändringar av utlåningen och det främmande kapitalet. Om övriga frågor som gäller finansförvaltningen beslutar

Förvaltningsstadga 36

Versionens nr: 23.5.2016 Ansvars-

person Ilkka Luoma Godkänns av: Styrelsen, Fullmäktige

styrelsen. Styrelsen kan överföra sina befogenheter ifråga om upplåning och pla-ceringsverksamhet till andra förvaltningsorgan och tjänsteinnehavare.

96 § Fastställande av avgifter

Fullmäktige bestämmer om grunderna för avgifterna. Övriga avgifter och priser och de detaljerade motiveringarna för dem fastställs av styrelsen.

Styrelsen kan överföra sina befogenheter till andra förvaltningsorgan och tjänste-innehavare.

97 § Kassahantering

Samkommunens kassahantering ska ordnas så att onödigt mycket kapital inte binds i funktionerna. Finansieringen, betalningsrörelsen och placeringsverksam-heten ska ordnas så att riskhantering iakttas. Likviditeten förutses med hjälp av likviditetsplanering.

98 § Skötsel av redovisningen

Skötsel av redovisningen ska ordnas så att den producerar de uppgifter om verk-samheten och ekonomin som behövs för ledningen, beslutsfattningen, uppfölj-ningen och övervakuppfölj-ningen.

99 § Bokföringens struktur

I bokföringen noteras enligt god bokföringssed utgifter, inkomster och finansiella transaktioner samt därtill hörande rättelse- och överföringsposter. Ändringar ifråga om anläggningstillgångar noteras minst årligen.

De ekonomiska händelserna ska bokföras på så sätt att noteringarnas samband med budgetens utfallsjämförelse och balansräkning kan konstateras utan svårig-heter.

100 § Kontosystemet

Kontosystemet ska vara tydligt och tillräckligt specificerat.

Samkommunen ska för varje räkenskapsperiod ha en kontoplan som är försedd med anteckningar om användningstiden.

Varje konto ska fortlöpande bibehållas oförändrat till sitt innehåll. Det kan likväl ändras p.g.a. förändringar som beror på funktionerna, övergången till ett förbätt-rat kontosystem eller någon annan särskild omständighet.

Förvaltningsstadga 37

Versionens nr: 23.5.2016 Ansvars-

person Ilkka Luoma Godkänns av: Styrelsen, Fullmäktige

Ur bokföringen ska framgå budgetens anslag och inkomstuppskattning med änd-ringar samt användningen av anslag och upplupna intäkter. De ekonomiska hän-delserna behandlas enligt utgifts- och inkomstslag. I bokföringen bör finnas nöd-vändiga balanskonton.

101 § Beskrivningen av förfarandet vid bokföring

Bokföringen ska innehålla en beskrivning av förfarandet som är à jour.

102 § Bokföringsgrunder

Utgifter och intäkter bokförs på grundval av prestationsprincipen.

Utgifter och intäkter får även bokföras på grundval av betalning. Då ska notering-en, exklusive en ekonomisk händelse av ringa betydelse, korrigeras och komplet-teras innan bokslutet uppförs i enlighet med prestationsprincipen.

103 § Registrering

De ekonomiska händelserna ska registreras kronologiskt (grundbokföring) och systematiskt (huvudbokföring).

Kronologisk registrering av betalningstransaktioner som avser betalning ska ske utan dröjsmål för varje dag, varvid registreringen kan göras även i sammandrag.

Övriga registreringar får göras månadsvis.

104 § Verifikation

Bokföringen ska grunda sig på en daterad och numrerad verifikation över den ekonomiska händelsen. I verifikationen ska noteras de konton som använts om det inte annars är klart hur den ekonomiska händelsen har noterats.

Av en utgiftsverifikation ska framgå den mottagna produktionsfaktorn och av en inkomstverifikation den överlåtna prestationen eller någon annan grund för in-komsten. Mottagning av produktionsfaktor och överlåtelsetidpunkten för pre-stationen ska kunna påvisas med hjälp av en verifikation eller dess bilaga eller på något annat sätt.

105 § Bokslut

För budgetåret ska upprättas ett bokslut i enlighet med bokföringslagens före-skrifter och föreföre-skrifterna från bokföringsnämndens kommunsektion.

Förvaltningsstadga 38

Versionens nr: 23.5.2016 Ansvars-

person Ilkka Luoma Godkänns av: Styrelsen, Fullmäktige

När fullmäktige godkänner bokslutet beslutar den om behandlingen av räken-skapsperiodens resultat och om åtgärder för att balansera samkommunens eko-nomi.

Affärsverkets bokföring införlivas med samkommunens övriga bokföring i bokslu-tet och det eventuella mellanbokslubokslu-tet.

106 § Upprättande och undertecknande av bokslut

Bokslutet och bokslutsberättelsen för budgetåret ska upprättas och ges till revi-sorn före mars följande år.

Bokslutet ska dateras och styrelsemedlemmarna och verkställande direktören ska underteckna det.

Balansräkningens specifikation ska dateras och de som utarbetat den ska under-teckna den.

107 § Balansbok

Resultaträkningen, balansräkningen, koncernens balansräkning och finansierings-analysen, en sammanställning av budgetens utfallsjämförelse samt en förteck-ning över de bokföringsböcker som använts och en förteckförteck-ning över ansvar skrivs i den inbundna eller snarast inbundna balansboken.

108 § Försäljning av anläggningstillgångar

Styrelsen beslutar om försäljningen av anläggningstillgångar i enlighet med de grunder som fullmäktige godkänt. Styrelsen kan överföra sina befogenheter till andra förvaltningsorgan och tjänsteinnehavare.

Ifråga om försäljning av lös egendom, aktier och andelar kan styrelsen överföra sina befogenheter till andra förvaltningsorgan och tjänsteinnehavare.

109 § Bokslutsberättelse

Om bokslutet ska utarbetas en bokslutsberättelse som kan läggas fram antingen separat eller som en del av samkommunens verksamhetsberättelse. I bokslutsbe-rättelsen ska ingå den ekonomiska översikten, resultaträkningen, balansräkning-en, koncernens balansräkning, finansieringsanalysen och budgetens utfallsjämfö-relse för budgetåret och året innan. I bokslutsberättelsen beskrivs verksamhetens och ekonomins utveckling och uppnåendet av målsättningar under budgetåret

Förvaltningsstadga 39

Versionens nr: 23.5.2016 Ansvars-

person Ilkka Luoma Godkänns av: Styrelsen, Fullmäktige

med nyckeltal, grafiska presentationer eller genom att åskådliggöra på ett annat sätt.

Related documents