• No results found

BESLUTSFÖRFARANDE I ÖVRIGA FÖRVALTNINGSORGAN 42 § Sammanträdestid och sammanträdesplats

Förvaltningsorganen sammanträder på tider och platser som de själva bestäm-mer.

Ett sammanträde hålls också om ordföranden anser det

nödvändigt eller om majoriteten av ledamöterna hos ordföranden gör en framställning om detta.

43 § Kallelse till sammanträde

Kallelse till sammanträde utfärdas av ordföranden eller om ordföranden har för-hinder av vice ordföranden.

I kallelsen ska anges tiden och platsen för sammanträdet samt de ärenden som ska behandlas. Föredragningslistan sänds om möjligt med kallelsen.

Kallelsen sänds minst fyra dagar före sammanträdet till medlemmarna, om inget annat följer av ärendets brådskande natur.

Möteskallelsen sänds till medlemmarna och andra som har närvarorätt eller när-varoplikt, på det sätt som förvaltningsorganet bestämt.

Förvaltningsorganet beslutar skilt om distribueringen av föredragningslistorna.

Svenska sektionens sammanträdeskallelse och andra sammanträdesdokument är svenskspråkiga.

44 § Fortsatt sammanträde

Om ärendena inte kunnat behandlas vid ett sammanträde, kan de överföras till ett fortsatt sammanträde till vilket en särskild kallelse inte behöver utfärdas.

De som varit frånvarande ska dock underrättas om det fortsatta sammanträdet.

45 § Inkallande av ersättare

En ledamot som är hindrad att delta i ett sammanträde ska kalla in sin

ersättare. När en ledamot är jävig eller hindrad att delta i behandlingen av något ärende kan hen kalla in sin ersättare att delta i behandlingen av ärendet. Också ordföranden eller föredraganden kan förmedla kallelsen till ersättaren.

Förvaltningsstadga 16

Versionens nr: 23.5.2016 Ansvars-

person Ilkka Luoma Godkänns av: Styrelsen, Fullmäktige

46 § Sammanträdesrutiner

Efter att ha öppnat sammanträdet konstaterar ordföranden vilka som är närva-rande samt sammanträdets laglighet och beslutförhet.

Ärendena behandlas i den ordning som framgår av föredragningslistan, om för-valtningsorganet inte beslutar något annat.

Förvaltningsorganet kan besluta att ta upp ett ärende som inte är nämnt i kallel-sen.

47 § Ledning av sammanträdet

Ordföranden ska leda behandlingen av ärendena samt svara för ordningen vid sammanträdet.

Efter att ha gett en varning får ordföranden bestämma att en person som upp-träder olämpligt ska avlägsnas. Om det uppstår oordning ska ordföranden av-bryta eller upplösa sammanträdet.

48 § Tillfällig ordförande

Om både ordföranden och vice ordföranden är frånvarande eller jäviga i något ärende ska en tillfällig ordförande väljas för sammanträdet eller för behandlingen av ärendet i fråga.

49 § Närvaro vid förvaltningsorganets sammanträde

Vid fullmäktiges sammanträde har förutom medlemmarna även styrelsens presi-dium, styrelsens föredraganden, styrelsemedlemmarna samt medlemmarna i samkommunens ledningsgrupp som representerar arbetsgivaren samt andra sak-kunniga som skilt kallas in närvaro- och yttranderätt.

Vid styrelsens sammanträde har förutom medlemmarna även fullmäktiges ordfö-rande och vice ordföordfö-randena, styrelsens föredraganden samt svenska sektionens föredragande närvaro- och yttranderätt.

Vid individsektionens sammanträde har förutom medlemmarna och föredra-gande även styrelsens ordförande och föredraföredra-ganden närvaro- och yttranderätt.

Förvaltningsstadga 17

Versionens nr: 23.5.2016 Ansvars-

person Ilkka Luoma Godkänns av: Styrelsen, Fullmäktige

Vid svenska sektionens sammanträde har förutom medlemmarna och föredra-gande även styrelsens ordförande och föredraföredra-ganden närvaro- och yttranderätt.

Om andra än ovan nämnda personers närvaro- och yttranderätt beslutar förvalt-ningsorganet ifråga.

50 § Sammanträdets beslutförhet

Förvaltningsorganens sammanträden är beslutföra när minst hälften av förvalt-ningsorganets medlemmar eller ersättare är närvarande.

51 § Föredragning

Ärendena avgörs vid förvaltningsorganens sammanträden på fördragning av en tjänsteinnehavare förutom på fullmäktiges sammanträden. På fullmäktiges sam-manträden avgörs ärendena med styrelsens förslag som grund.

Ärendena som behandlas på styrelsens sammanträde föredras av verkställande direktören. Ärenden gällande sjukvård föredras dock av cheföverläkaren, ärenden gällande vårdarbetet och dess ordnande av cheföverskötaren och ärenden gäl-lande socialvården och specialomsorger om utvecklingsstörda och deras ord-nande av socialdirektören.

Om föredragande år frånvarande eller jävig, agerar cheföverläkaren som utsetts till föredragandens ersättare som föredragande i styrelsen.

Utvecklingsdirektören agerar som föredragande i svenska sektionen och individ-sektionen. I ärenden gällande socialvården agerar socialdirektören som sakkun-nigledamot i individsektionen och i ärenden gällande medicin cheföverläkaren.

Om det finns oklarhet om vem ärendets föredragning hör till, avgör verkställande direktören frågan.

Styrelsen kan föreskriva om föredragande ifråga om ett enskilt ärende även med ett skilt beslut.

Om föredragning i andra förvaltningsorgan beslutar ifrågavarande förvaltningsor-gan.

Föredragandens förslag läggs till grund för behandlingen. Om föredraganden har ändrat det förslag som finns på föredragningslistan innan förvaltningsorganet fat-tat beslut i ärendet, är det ändrade beslutet utgångsförslaget. Om förslaget har återtagits ska ärendet strykas från föredragningslistan, om förvaltningsorganet inte beslutar annat.

Förvaltningsstadga 18

Versionens nr: 23.5.2016 Ansvars-

person Ilkka Luoma Godkänns av: Styrelsen, Fullmäktige

Förvaltningsorganet kan av särskilda skäl besluta att ärendet behandlas på basis av ordförandens redogörelse, utan föredragning av en tjänsteinnehavare.

52 § Konstaterande av jäv

Förvaltningsorganets ordförande ska vid behov begära att förvaltningsorganet avgör om en medlem eller en annan person med närvarorätt är jävig.

53 § Förslag om bordläggning

Om det under debatten framställts ett understött förslag om bordläggning av det behandlade ärendet eller om något annat förslag framställts som, om detta god-känns, skulle avbryta den sakliga behandlingen av ärendet, ska de följande talar-na på ordförandens uppmaning begränsa sitalar-na inlägg till detta förslag. Ett beslut om detta ska fattas innan debatten om själva ämnet fortsätter. Om förslaget godkänns avbryter ordföranden behandlingen av ärendet; om förslaget förkastas fortsätter behandlingen.

Om ett ärende föredras för förvaltningsorganet för första gången och föredragnings-listan inte har sänts med kallelsen till sammanträde, bordläggs ärendet till följande sammanträde om minst en fjärdedel av de närvarande ledamöterna anhåller om det. I övriga fall fattas beslut om bordläggning av ett ärende genom majoritetsbe-slut.

54 § Förslag

Förslag som väckts under debatten ska avfattas skriftligt, om ordföranden så kräver.

När alla anföranden har hållits, förklarar ordföranden debatten avslutad. Därefter ska ordföranden redovisa eventuella förslag som framställts under debatten för godkännande av förvaltningsorganet.

Ett förslag som inte fått understöd eller som anförts alternativt eller går utöver det ärende som är under behandling, tas inte upp för omröstning. Utgångsförslaget tas dock upp till omröstning även om det inte vunnit understöd.

Om det inte finns andra förslag än utgångsförslaget att ta upp till omröstning, ska ordföranden förklara utgångsförslaget som fullmäktiges beslut.

Förvaltningsstadga 19

Versionens nr: 23.5.2016 Ansvars-

person Ilkka Luoma Godkänns av: Styrelsen, Fullmäktige

55 § Omröstning och val

I enlighet med samkommunens grundavtal har varje egentlig medlem i fullmäk-tige och styrelsen en röst. Om en egentlig medlem är hindrad att delta i samman-trädet, övergår rösträtten till ersättaren.

Om omröstning och förrättande av val gäller i tillämpliga delar det som konstate-rats i förvaltningsstadgans kapitel 3 om fullmäktiges arbetsordning som föreskri-ver om fullmäktiges föreskri-verksamhet.

En omröstning ska förrättas öppet.

56 § Uppgörande, justering och framläggande av protokoll

Protokollet upprättas av en protokollförare under ledning av ordföranden. För-valtningsorganet beslutar om att utse en protokollförare för sin mandatperiod, om inte annat föreskrivits i förvaltningsstadgan.

Protokollet undertecknas av ordföranden och bestyrks av protokollföraren. Pro-tokollet ska justeras på det sätt som förvaltningsorganet beslutat.

Protokollet med anvisningar om hur man begär omprövning eller med en besvär-sanvisning hålls efter protokolljusteringen offentligt framlagt i det allmänna da-tanätet, om inte något annat följer av sekretessbestämmelserna. En kommun som avses i kommunallagens 137 § 2 mom. anses ha fått kännedom om beslutet sju dagar efter att protokollet framlagts i det allmänna datanätet.

I ett förvaltningsorgans protokoll ska antecknas:

1. Om förvaltningsorganets konstituering:

- förvaltningsorganets namn

- tidpunkten för sammanträdets början och slut samt sammanträdesplat-sen

- de närvarande och frånvarande samt i vilken egenskap deltagarna varit närvarande, samt

- sammanträdets laglighet och beslutförhet 2. Om behandlingen av ärendet:

- ärendets rubrik

- redogörelse om ärendet - beslutsförslag

- jäv och grunderna för det

- framlagda förslag och huruvida de understötts

Förvaltningsstadga 20

Versionens nr: 23.5.2016 Ansvars-

person Ilkka Luoma Godkänns av: Styrelsen, Fullmäktige

- omröstningar: omröstningssätt, omröstningsförfarande omröstnings-proposition och omröstningens resultat

- val: valsätt och valresultat - konstaterande av beslut samt - avvikande mening

3. Om laglighet:

- anvisningar för rättelseyrkande och besvärsanvisning - ordförandens underskrift

- protokollförarens kontrasignering

- anteckning om justering av protokollet samt

- anteckning om framläggande av protokollet om protokollet hållits of-fentligt framlagt

De anvisningar för överklagande som fogas till protokollet ska innehålla nödvän-diga anvisningar om rättelseyrkande och en besvärsanvisning.

I besvärsanvisningen som fogas till protokollet ska nämnas besvärsmyndigheten, den myndighet som ska tillställas besvärsskriften samt besvärstiden och från vil-ken tidpunkt den ska räknas. I besvärsanvisningen ska det redogöras för stadgan-den om innehållet i och bilagorna till besvärsskriften samt om hur besvären ska frambefordras.

Om ändring inte får sökas i ett beslut genom rättelseyrkande eller besvär ska till beslutet fogas en uppgift om detta och en hänvisning till den punkt i en lag eller förordning som förbudet stöder sig på.

Det som bestämts ovan gäller i tillämpliga delar även beslut som fattats av en tjänsteinnehavare.

Svenska sektionens protokoll skrivs på svenska.

57 § Styrelsens rätt att överta ärenden

Styrelsen, styrelsens ordförande eller verkställande direktören kan besluta om att ett ärende tas upp till behandling i styrelsen.

Rätten att uppta ärenden till behandling gäller dock inte social- och hälsovårdsä-renden som gäller en individ.

Beslutet om att uppta ärendet till behandling i ett högre förvaltningsorgan ska fattas och om det ska meddelas inom den tid som rättelseyrkandet om beslutet ska framställas. Styrelsen kan upphäva en tjänsteinnehavares beslut eller ändra det eller visa ärendet åter för ny behandling. En tjänsteinnehavare som är

under-Förvaltningsstadga 21

Versionens nr: 23.5.2016 Ansvars-

person Ilkka Luoma Godkänns av: Styrelsen, Fullmäktige

ordnad styrelsen ska inom den tid som styrelsen bestämt informera den om sina beslut som kan tas upp av den för behandling.

58 § Tillämpning av kapitlet

Detta kapitel iakttas i tillämpliga delar även ifråga om fullmäktiges sammanträ-desförfarande, om inte annat skilt överenskommits i fullmäktiges arbetsordning.

Förvaltningsstadga 22

Versionens nr: 23.5.2016 Ansvars-

person Ilkka Luoma Godkänns av: Styrelsen, Fullmäktige

Related documents