• No results found

5. RÖSTER FRÅN POLITIKER OCH TJÄNSTEMÄN

6.3 Karaktäristiskt för Kiruna

För att bygga vidare på och bevara Kirunas attraktivitet menar uppsatsens respondenter att det är viktigt att värna om de många byggnader med högt kulturhistoriskt värde. Det rör sig till exempel om byggnader som stadshuset, kyrkan, Hjalmar Lundbohmsgården och ett antal byggnader ritade av arkitekten Ralph Erskine. Några av dessa är däremot inte möjliga att flytta utan måste rivas. Flytten innebär därmed att många av de byggnader som anses värda att bevara kommer att försvinna. Genom att anpassa ny bebyggelse till omgivningen samtidigt som viss bebyggelse flyttas med är ambitionen att uppföra ett nytt Kiruna som är attraktivt för de boende även i framtiden. Markförhållandena i det nordvästra alternativet stämmer bättre överens med det ursprungliga Kirunas markförhållanden än det nordöstra alternativet. Därför har det nordvästra alternativet visat sig ge bättre möjligheter att hitta miljöer att placera kulturhistoriskt värdefulla byggnader i som överensstämmer med omgivningarna de finns i idag. Den nuvarande centrumbebyggelsen är från 1950- och 60- talet och större delar av

denna anses idag inte vara bevarandevärd, här ser man möjligheter att skapa en ny attraktiv stadskärna. Den arkitektoniska formen och skalan i stora delar av centrum stämmer inte överens med det nuvarande Kirunas övriga bebyggelse. Vid uppförandet av en ny stad ges möjligheter till att bygga ett mer homogent Kiruna anpassat till dagens ideal samtidigt som man håller fast vid gamla uppskattade traditioner.

Kiruna är idag en relativt liten stad till invånarantalet, stadskänslan kan dock stärkas av att stadskärnan har en koncentrerad bebyggelse vilket gör att staden många gånger upplevs större än den är. Kiruna är unikt på många sätt, dels för sin naturanpassade stadsplan och sin karaktäristiska arkitektur men också för ovanligheten att den inte är planerad utifrån ett antal centrala punkter i staden. För att göra just Kiruna attraktivt och unikt även i framtiden bör man enligt de intervjuade prioritera att knyta an till lokala förutsättningar så att man bygger vidare på det befintliga och skapar en stad med en identitet som medborgarna kan trivas i. Särskilt viktigt är det att behålla attraktiviteten så att de som bor i Kiruna idag är villiga att bo kvar, samtidigt står man inför utmaningen att uppföra ett nytt Kiruna dit dagens Kirunabor kan tänka sig att flytta. Enligt våra respondenter och den litteratur vi tagit del av i form av översiktsplaner och miljökonsekvensbeskrivningar har det visat sig att det är av central betydelse att Kirunakänslan bibehålls, och våra respondenter är eniga om att det är av stor vikt att bygga vidare på tidigare ideal samtidigt som man har möjlighet att skapa någonting ännu bättre. Väsentliga förutsättningar som enligt våra respondenter bör bevaras och förvaltas i så hög grad som möjligt är exempelvis den klimatanpassade stadsplanen, idén om mönsterstaden, stadens karaktär och livsanda och andra tankar och idéer om vad som anses attraktivt att återskapa och flytta med sig. Samtidigt drar vi slutsatsen att man inte bör fastna i gamla mönster utan även förnya staden och dess stadsdelar. I dagsläget finns det mycket som inte fungerar, exempelvis finns affärsgator med affärsverksamhet endast på ena sidan. Det är någonting som handlarna ser som negativt och som skulle kunna förbättras. För att stärka stadskärnan i konkurrensen med externa etableringar är attraktiva affärsgator en möjlighet som även innebär att staden knyts samman geografiskt i högre grad. Väl fungerande affärsgator kan innebära fler marknadstillfällen samt att fler aktörer än de dominerande får chans att etablera sig i stadskärnan. Det finns dock en risk med en stadskärna helt dominerad av handel: under dagen rör det sig i regel mycket folk i centrum men efter affärernas stängningstider dör rörelsen och livet ut. För att få ett levande centrum krävs därför generellt en god blandning av bostäder, handel, trafik etc. för att kontrasten mellan dag och natt ska minimeras.

I Plan- och bygglagen står det att det ska finnas ett lämpligt utbud av samhälls- och kommersiell service i närheten av bebyggelse. För att upprätthålla attraktiviteten i en stad är det viktigt med en väl strukturerad handel med goda konkurrensförhållanden, priser och ett varierat utbud med god tillgänglighet. Därför är detta en av de faktorer som måste prioriteras högt vid byggandet av det nya Kiruna. Annars finns risken att de utan bil, rörelsehindrade etc. får sämre tillgång till olika butikstyper, varierande utbud och prisnivåer.

Dialogen

Vad de boende anser vara karaktäristiskt för Kiruna och vad som bör bevaras har man i mångt och mycket fått svar på genom de möten som ägt rum och de enkäter som skickats ut till medborgarna. Det har visat sig röra ett antal särskilt uppskattade byggnader men också att man ska bygga vidare på de ideal och strukturer som redan finns i staden. Främst har åsikter om hur centrum skall utformas med bostäder och handel kommit in. Detta kanske för att det är någonting som kan förbättras från det nuvarande Kiruna. I samband med att den gamla staden försvinner och förflyttas till ett nytt område är det av stor vikt att man ser till att det gamla

området inte dör ut. Våra respondenter menar att man in i det längsta bör vårda de nuvarande centrumfunktionerna och förebygga förslumning genom att till exempel riva ned tomma byggnader och återställa marken till naturmark.

Alternativen

Alternativen innebär något olika förutsättningar för att bevara och återskapa typiska Kirunamiljöer. Flytten till nordväst innebär ett större projekt med längre avstånd, samtidigt som det ger miljöer mer liknande de nuvarande där bebyggelse som bör flyttas med kan placeras in. Vid en flytt åt nordväst ges möjlighet till sjönära bebyggelse vid sjön Luossajärvi om en tunnel genom Luossavaara realiseras. Om järnvägen däremot inte dras genom en tunnel resulterar det i en icke önskvärd utsikt över banvallar och tåg. Den sjönära bebyggelsen innebär en uppskattad möjlighet att bo attraktivt med utsikt över storslagna vyer vilket också kan bidra till en spännande bebyggelse och ge karaktär åt staden. Alternativ nordöst innebär en förtätning av redan befintliga områden vilket i sig påverkar stadens strukturer, det nordöstra alternativet har inte samma ekonomiska kostnader för att upprätta infrastruktur då man under en lång tid framöver kan nyttja den befintliga. Flyttar man till nordöst ges också möjligheten att nyttja befintlig service under en lång tid, vilket gör att alternativet åtminstone på kort sikt blir billigare ur det avseendet. Det nordvästra området ger emellertid större möjligheter att matcha det nuvarande Kiruna, detta område övervägdes dock då dagens Kiruna skulle byggas för hundra år sedan men ansågs ha för tufft klimat och vara olämpligt att bygga på. En intressant tanke är dock var man skulle välja att lokalisera Kiruna idag om tre alternativ fanns; det nordöstra, det nordvästra samt det område där Kiruna idag faktiskt är lokaliserat. Det behöver till exempel inte vara fallet att det nuvarande Kiruna har den ultimata lokaliseringen utan att det nu kan ges en möjlighet att flytta staden och göra den ännu mer attraktiv.

Related documents