• No results found

Kommentarer & rekommendationer

In document Code of Conduct Uppförandekod (Page 106-110)

Innehållsförteckning

6. Kommentarer & rekommendationer

Att genomföra en jämställdhetsanalys av en budget innebär att titta på hela budgetprocessen och inte bara budgeten som sådan då den egentligen bara är en ekonomisk plan. Det är därför

14 Berggren (2010) s.15.

15 Strategi för ett jämställt Botkyrka (2009)

16 Altieva, Shakhlo (2011) Lupp kolla upp – En undersökning av ungdomars livssituation i Botkyrka, s.17

17 Ungdomsstyrelsen (2013) Fokus 13, s.236

18 Ungdomsstyrelsen (2013) s.265

BOTKYRKA KOMMUN Kommunledningsförvaltningen Ekonomi och styrning

SLUTRAPPORT 2014-01-13

14 [16]

viktigt att se till de olika stegen som utgör budgeten, så som vilka beslutar och vilka som verkställer, till vilka aktiviteter den anslagna budgeten gick, vilka som fick ta del av den och varför? BUUF fungerar idag utan återkommande rapportering om hur ekonomiska medel an-vänds, till vad de används och vilka som använder dem eller får del av dem. Det material som tillgängliggjordes rapporten var transaktionslistor vilka inte redovisades på ett strukturerat sätt utan där budgetposter många gånger saknade koppling till aktiviteter. Vidare finns ingen rutin för att systematiskt och transparent dokumentera närvaro vid möten och aktiviteter, samman-taget försvårar detta uppföljning och utvärderingar av verksamheten i förhållande till hur re-surser (såsom tid och pengar) fördelas. En grundläggande förutsättning för en jämställdhetse-konomisk analys likt denna är att sådant underlag finns och att den är uppdelad på kön.

Samtidigt uppmärksammas i den här rapporten en skev representation i BUUF, även över tid, med en dominans av tjejer. Dessvärre försvåras möjligheterna att utreda hur det faktiska en-gagemanget och deltagandet ser ut (till exempel vem som tar tid och vem som omfattas av ekonomiska medel i olika aktiviteter). Det är därför i nuläget inte möjligt att uttala sig om fördelningen av resurser är rimlig. Därför följer här ett antal fokusområden som tillsammans sammanfattar de utvecklingsmöjligheter som synliggjorts i och med den här rapporten.

För könsuppdelad statistik

Ta fram rutiner för att strukturerat och konsekvent föra könsuppdelad statistik över närvaro vid aktiviteter (möten, evenemang, utbildningar etcetera) i digitaliserad form.

Skapa en gemensam värdegrund

Fortsättningsvis kan verksamheten med fördel arbeta fram en gemensam vision om vad en jämställd och jämlik verksamhet är. Att tillsammans definiera vad en demokratisk organisat-ion är och hur jämställdhet och jämlikhet kommer till uttryck är ett första steg i arbetet för både en kvalitativt och kvantitativt representativ verksamhet, en aktivitet som återkommande bör reflekteras i samband med att nya medlemmar väljs in i BUUF. I arbetet för att skapa en gemensam värdegrund kan kompetens inom kommunen med fördel användas exempelvis med stöd från jämställdhetsstrategen.

BOTKYRKA KOMMUN Kommunledningsförvaltningen Ekonomi och styrning

SLUTRAPPORT 2014-01-13

15 [16]

Återrapportera

Arbeta fram rutiner för att återrapportera genomförda aktiviteter, kostnader och deltagande uppdelat på kön. I och med ett sådant arbete läggs en god grund för verksamhetens hållbarhet ur flera perspektiv än enbart ett jämställt sådant. Genom att arbeta fram rutiner för återkopp-ling och återrapportering synliggör verksamheten sina många aktiviteter och dess betydelse för ungdomarna i Botkyrka. Här finns goda exempel att låna ifrån, se till exempel hur Göte-borgs ungdomsfullmäktige har valt att göra.18 F19

Låt målen för verksamheten vara vägledande

I nuläget har BUUF ett par målformuleringar som ska vägleda deras arbeta. Bland annat ska BUUF både kunna ta initiativ och fatta beslut, alla ungdomar i Botkyrka ska veta att dom finns, dom ska jobba med framtidsfrågor och visa hur Botkyrka kan utvecklas.

Dessa mål bör i ett framtida arbete med exempelvis verksamhetsberättelser återrapporteras.

Genom att ungdomarna beskriver sitt arbete och genomförda aktiviteter i relation till målen skapas en tydlighet i arbetet. Därtill kan målen med fördel brytas ner och bekönas för att uppnå ett visst mått av mätbarhet. Oavsett hur målen kommer att tolkas krävs en operational-isering av dessa samt en nulägesbeskrivning för att skapa en referenspunkt att förhålla sig till i verksamhetens fortsatta arbete.

Det finns en stor vilja att förändra och utveckla verksamheten och Botkyrka både som kom-mun och plats, ett arbete som förtjänar att höras och synas i betydligt större utsträckning än vad som idag är fallet. I det fortsatta arbetet kan det även vara intressant att fundera kring möjligheterna för att bland annat:

 Införa stadgar om hur BUUF fungerar (bland annat för att tydliggöra hur beslut tas om exempelvis ekonomiska resurser).

 Upprätta och tillgängliggöra material om vad som förväntas av medlemmar och sty-relse genom exempelvis hemsidan.

 Föra könsuppdelad statistik över avhopp och avsägande av uppdrag inom BUUF.

19 Via: www.goteborg.se under fliken ”Kommun och politik”, ”kommunens organisation”, ”ungdomsfullmäk-tige”

BOTKYRKA KOMMUN Kommunledningsförvaltningen Ekonomi och styrning

SLUTRAPPORT 2014-01-13

16 [16]

Källförteckning

Altieva, Shakhlo (2011) Lupp kolla upp – En undersökning av ungdomars livssituation i Bot-kyrka

Berggren, Sara (2010) Jämställt bemötande och jämställda förutsättningar – grunden för en framtid på lika villkor. En jämställdhetsanalys av flickor och pojkar, kvinnors och mäns vill-kor inom Botkyrka kommun

Botkyrka kommun (2009) Strategi för ett jämställt Botkyrka

BUUF, ”Vi vill…”, OM BUUF, via: www.buuf.se (hämtad 2013-11-25)

”Fakta 2013 Botkyrka kommun” via:

http://botkyrka.se/SiteCollectionDocuments/Fakta%202013.pdf (hämtad 2014-01-13)

Hassel, Martin (2012) Ungdomsråd – i demokratins tjänst. En studie över Botkyrka kommuns arbete med ungdomsråd, Stockholm universitet

Integrations- och jämställdhetsdepartementet (2009) En strategi för ungdomspolitiken Kommunfullmäktiges ettårsplan 2013

Regeringen, utbildningsdepartementet, ”Jämställdhet”, via: www.regeringen.se/sb/d/13273 (hämtad: 2013-11-25)

Ungdomsstyrelsen (2013) Fokus 13

Zengin, Sevgi (2011) Ungdomsfullmäktige valanalys 2011

SLUTRAPPORT

2014-02-26

1 [24]

KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN

Post Botkyrka kommun, 14785 Tumba · Besök Munkhättevägen 45 · Kontaktcenter Direkt 072-585 49 60 · Sms · E-post sandra.henze@botkyrka.se

Org.nr 212000-2882 · Bankgiro 624-1061 · Fax · Webb www.botkyrka.se Kommunledningsförvaltningen

Ekonomi och styrning

Slutrapport

In document Code of Conduct Uppförandekod (Page 106-110)