• No results found

Konsekvenser av förslagen

Bedömning: Förslagen bedöms inte ha annat än marginell

ekonomisk påverkan för de statliga myndigheter som omfattas av förslagen. En eventuell kostnadsökning uppvägs av effektivitets- vinster i myndigheternas verksamhet. Förslagen bedöms därmed inte medföra några ökade statsfinansiella kostnader.

Förslagen innebär inga ekonomiska konsekvenser för de företag som har skyldighet att tillgängliggöra uppgifter för sökning i konto- och värdefackssystemet.

Det intrång förslagen innebär för den personliga integriteten jämfört med nuvarande reglering är marginell, bedöms vara proportionerlig och uppvägs av ett berättigat samhällsintresse.

För brottsbekämpningen innebär förslagen att brottsbekämpande myndigheter i något fler fall ges tillgång till information i konto- och värdefackssystemet samt att finansiell information och analys från finansunderrättelseenheten lättare kan begäras av vissa brotts- bekämpande myndigheter. Den ökade informationstillgången kan förväntas leda till förbättrade möjligheter för myndigheterna att förebygga, upptäcka, utreda och lagföra allvarliga brott. Förslagen medför vidare att det internationella brottsbekämpande samarbetet stärks.

Skäl för bedömningen

I vårt uppdrag ingår att analysera konsekvenserna av våra förslag, såväl ekonomiska konsekvenser för det allmänna, företag eller andra enskilda som konsekvenser för den personliga integriteten, brotts- bekämpningen samt övrig berörd verksamhet.

Ekonomiska konsekvenser för det allmänna

De förslag som läggs fram riktar sig i första hand till statliga myndigheter. Den krets av myndigheter som omfattas av förslagen i utredningen har redan i dag tillgång till bankkontomekanismen för vissa ändamål. Den utökade tillgången till mekanismen bör därför inte medföra annat än mindre kostnader för respektive myndighets verksamhet. Eventuella implementeringskostnader som följer av förslagen bör därför också kunna rymmas inom respektive myndig- hets budgetram. En utökad möjlighet till informationsutbyte bör i sig inte leda till ökade kostnader. Det kan dock, främst hos Fipo på Polismyndigheten, uppstå vissa merkostnader för handläggning och administration på grund av ett ökat antal förfrågningar. Polis- myndigheten är samtidigt en av de myndigheter som förväntas dra störst nytta av de långsiktiga effektivitetsvinster som blir följden av en effektivare nationell och internationell brottsbekämpning. Denna effekt bedöms vara tillräckligt stor för att överväga sådana kost- nader. Sammantaget bedöms förslagen inte innebära någon ökning av befintliga budgetramar och därmed inte heller några särskilda effekter för statens budget.

Ekonomiska konsekvenser för företag eller andra enskilda

Förslagen till ändringar i lagen om konto- och värdefackssystem innebär att myndigheter som redan i dag har möjlighet att ta del av uppgifter får i viss mån utökade möjligheter att göra det och i vissa fall även för nya brottsbekämpande ändamål. Skyldigheten att tillgängliggöra uppgifter för sökning påverkas dock inte av antalet förfrågningar som görs eller vilka ändamål som motiverar myndig- heternas sökningar. Förslagen innebär därför ingen ytterligare kostnad eller administration för de kreditinstitut och värdepappers- bolag som enligt lagen om konto- och värdefackssystem har en skyldighet att tillgängliggöra uppgifter för sökning i systemet.

Konsekvenser för den personliga integriteten

Den något utökade tillgången för brottsbekämpande myndigheter till uppgifter i konto- och värdefackssystemet och de något större

möjligheterna till informationsutbyte mellan brottsbekämpande myndigheter, nationellt och inom EU-samarbetet, medför ett ökat intrång i den personliga integriteten för enskilda. Detta intrång motiveras dock av intresset att kunna förebygga, upptäcka, utreda och lagföra allvarlig brottslighet. Det bör här också understrykas att de förslag som presenteras har sin grund i ett EU-direktiv. I direktivet har det gjorts överväganden om att intrånget i den person- liga integriteten som den ökade tillgången till uppgifter innebär är berättigad, ändamålsenlig och proportionerlig. Av detta skäl innehåller direktivet också ytterligare dataskyddsbestämmelser. De förslag som vi lagt fram går inte längre än vad som bedömts nöd- vändigt för att genomföra direktivet om finansiell information. Den krets av myndigheter som föreslås vara behöriga att ta del av uppgifter från konto- och värdefackssystemet och från finans- underrättelseenheten, har begränsats så långt detta bedömts möjligt utan att äventyra de effektivitetsvinster i det brottsbekämpande arbetet som är syftet med direktivet. I syfte att minimera intrånget i den personliga integriteten har vi också noga övervägt för vilka ändamål respektive brottsbekämpande myndighet ska få ta del av uppgifter i konto- och värdefackssystemet. Sammanfattningsvis är den utökade informationstillgången för brottsbekämpande myndig- heter motiverad av ett berättigat intresse som överväger det intrång uppgiftsbehandlingen innebär för enskilda.

Konsekvenser för brottsbekämpningen

Den något utökade tillgången till konto- och värdefackssystemet som vi föreslår i anledning av direktivets krav innebär att brotts- bekämpande myndigheter i vissa situationer ges större tillgång till sådana uppgifter när de behövs i arbetet mot penningtvätt, finansiering av terrorism och andra allvarliga brott. Det finns skäl att anta att sådan information kan vara av värde, inte minst för underrättelseändamål eller initialt i en brottsutredning. Detta kan förväntas leda till förbättrade möjligheter för myndigheterna att förebygga, upptäcka, utreda och lagföra brott. Vi lägger också, i enlighet med direktivets krav, fram förslag som underlättar möjligheten för brottsbekämpande myndigheter att få del av finansiell information och finansiella analyser från finansunder-

rättelseenheten. Denna tillgång till information förväntas ha störst betydelse för de brottsbekämpande myndigheter som bedriver underrättelseverksamhet avseende ekonomisk brottslighet, men kan även komma att bidra till att underlätta annan brottsutredande verksamhet när det gäller allvarliga brott.

Vid sidan av detta innebär våra förslag att det internationella samarbetet stärks. Förslagen underlättar informationsutbytet mellan medlemsstaternas finansunderrättelseenheter och ger Europol större möjligheter att få uppgifter från konto- och värdefacks- systemet och information från finansunderrättelseenheten. De förslag vi lagt fram följer i huvudsak direktivets krav. Internationellt samarbete har visat sig vara en nödvändig förutsättning för ett effektivt brottsbekämpande arbete, inte minst vad avser organiserad och gränsöverskridande brottslighet. Förslagen leder i förläng- ningen till förbättrade förutsättningar för myndigheterna att effektivt uppnå sina verksamhetsmål avseende brottsbekämpning samt att Sverige både kan dra nytta av och bistå i det brotts- bekämpande samarbetet mellan EU:s medlemsstater.

Övriga konsekvenser

Konto- och värdefackssystemet är en digital lösning och möjlig- heterna att inhämta uppgifter elektroniskt från detta system innebär i och för sig ett minskat miljöavtryck genom minskad pappers- hantering och färre transporter. Mekanismen infördes dock redan genom lagen om konto- och värdefackssystem för att genomföra ändringar i fjärde penningtvättsdirektivet. Förslagen i denna prome- moria utökar endast användningsområdet för dessa uppgifter och mot den bakgrunden bedöms inte förslagen innebära några konse- kvenser för miljön. Förslagen bedöms inte heller medföra några konsekvenser för möjligheterna att nå de integrationspolitiska målen eller för jämställdheten mellan kvinnor och män.