• No results found

Utlämnande av uppgifter om bankkonton till Europol

7 Informationsutbyte med Europol

7.3 Utlämnande av uppgifter om bankkonton till Europol

7.3.1 Direktivets krav

Enligt artikel 11 i direktivet om finansiell information ska varje medlemsstat säkerställa att dess behöriga myndigheter har rätt att besvara en begäran avseende uppgifter om bankkonton som gjorts av Europol. Med uppgifter om bankkonton avses i direktivet vissa, i artikel 2.7 preciserade, uppgifter som finns i de centraliserade bank- kontoregistren. En begäran om sådana uppgifter ska vara veder- börligen motiverad och göras av Europol efter en bedömning från fall till fall, inom ramen för sina befogenheter och för att fullgöra sina uppgifter. Artikel 7.6 och 7.7 i Europolförordningen är tillämp- liga vid ett sådant utlämnande av uppgifter. Det innebär att till- handahållandet av en sådan uppgift sker i enlighet med den generella skyldigheten som varje medlemsstat har att via sin nationella enhet ge Europol nödvändig information. Vidare gäller de generella begränsningarna för tillhandahållandet av sådan information, dvs. om det i det konkreta fallet

– skulle strida mot den berörda medlemsstatens grundläggande säkerhetsintressen,

– äventyra en positiv utgång av en pågående utredning eller en enskild persons säkerhet, eller

– medföra att uppgifter som sätts i samband med organisationer eller särskild underrättelseverksamhet inom området för natio- nell säkerhet lämnas ut.

7.3.2 Överväganden

Förslag: Det ska införas en ny bestämmelse i lagen om konto- och

värdefackssystem som ger Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten Ekobrottsmyndigheten, Tullverket, Kust- bevakningen och Skatteverket tillgång till uppgifter genom konto- och värdefackssystemet om uppgifterna behövs för att besvara en motiverad begäran som gjorts av Europol.

Skäl för förslaget

Sökmöjlighet i konto- och värdefackssystemet

De behöriga brottsbekämpande myndigheterna som enligt vårt förslag ska utses enligt artikel 3.1 i direktivet och ges åtkomst till och möjlighet att söka i konto- och värdefackssystemet är Polis- myndigheten, Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrotts- myndigheten, Tullverket, Kustbevakningen och Skatteverket (kapitel 3). Det är endast Åklagarmyndigheten som för närvarande kan söka i systemet i syfte att tillgodose behov i det internationella samarbetet och det endast i ärenden om rättslig hjälp i brottmål eller erkännande och verkställighet av en europeisk utredningsorder. Vi har tidigare (kapitel 4) föreslagit vissa ändringar i den nuvarande regleringen av dessa myndigheters möjlighet att för brotts- bekämpande ändamål söka och ta del av information i konto- och värdefackssystemet. Dessa ändringar möjliggör dock inte sådana sökningar som kan vara nödvändiga för att besvara en motiverad begäran som gjorts av Europol enligt artikel 11.

En begäran från Europol om uppgifter om bankkonton torde i de allra flesta fall riktas till Polismyndigheten. Detta eftersom Polis- myndigheten, utöver att vara den centrala nationella brottsutredande myndigheten, också är nationell enhet för Europol, FIU och ARO. För att tillgodose kraven i direktivet behöver dock samtliga de ovan angivna myndigheterna kunna genomföra sådana sökningar, för att besvara en motiverad begäran om uppgifter om bankkonton som gjorts av Europol. Vi föreslår därför att den nya regleringen av de brottsbekämpande myndigheternas sökmöjlighet i konto- och värdefackssystemet också ska inbegripa en möjlighet för myndig- heterna att göra sökningar för att kunna besvara en begära från Europol.

Besvarande av en begäran

När en behörig brottsbekämpande myndighet fått en begäran om uppgifter om bankkonton från Europol har myndigheten att göra en prövning av om uppgifterna ska lämnas ut. Det är med andra ord inte fråga om en absolut uppgiftsskyldighet, utan om en bedömning som myndigheten har att göra från fall till fall. Vid tillämpningen av

artikel 11 ska också artikel 7.6 och 7.7 i Europolförordningen tillämpas. Utgångspunkten är att Europol ska få den information som är nödvändig för att Europol ska kunna uppfylla sina mål, in- begripet uppgifter om prioriterad brottslighet. Uppgifterna behöver dock inte lämnas ut om ett utlämnande i det konkreta fallet skulle strida mot grundläggande svenska säkerhetsintressen, äventyra en positiv utgång av en pågående utredning eller en enskild persons säkerhet, eller medföra att uppgifter som sätts i samband med organisationer eller särskild underrättelseverksamhet inom området för nationell säkerhet lämnas ut.

Om en brottsbekämpande myndighet kommer fram till att upp- gifter om bankkonton ska lämnas ut till Europol på grund av en begäran, ska begäran besvaras via den nationella Europolenheten. Det finns i dag ingen rätt för de brottsbekämpande myndigheterna att direkt till Europol lämna uppgifter som hämtats ur konto- och värdefackssystemet, och det bör enligt vår bedömning inte heller införas någon sådan rätt vid genomförandet av direktivet. I många fall torde det, som nämnts ovan, också vara direkt till Polismyndig- heten som Europols begäran ställts. Vad avser övriga behöriga myndigheter behöver dessa lämna informationen vidare till Polis- myndigheten, i egenskap av nationell Europolenhet. Det är därefter Polismyndigheten som lämnar ut uppgifterna till Europol om det finns förutsättningar för ett sådant utlämnande.

Personuppgiftsbehandling

I de svenska brottsbekämpande myndigheternas respektive brotts- datalag (lag om behandling av personuppgifter på brottsdatalagens område) finns ändamålsbestämmelser för personuppgifts- behandling. Dessa ger stöd för att personuppgifter i vissa fall får behandlas i syfte att gagna utländsk brottsbekämpande verksamhet. I den utsträckning ett internationellt åtagande innebär en skyldighet för myndigheten att fullgöra vissa förpliktelser och den konkreta arbetsuppgiften kräver att myndigheten behandlar personuppgifter, är behandlingen tillåten enligt denna punkt. Detta gäller oavsett om den brottslighet som den utländska brottsbekämpande verksam- heten avser, faller in under svensk jurisdiktion eller inte. Sådana för- pliktelser kan följa dels av vissa lagar som genomför internationella

överenskommelser, dels direkt av vissa internationella överens- kommelser. I detta fall är det tillämpningen av artikel 7.6 a i Europol- förordningen, med de begränsningar som följer av artikel 7.7, som utgör en sådan förpliktelse. De svenska brottsbekämpande myndig- heterna har med andra ord redan genom befintlig reglering stöd för den personuppgiftsbehandling som det innebär att inhämta upp- gifter från konto- och värdefackssystemet och lämna dessa uppgifter vidare till den svenska Europolenheten i syfte att besvara en motiverad begäran från Europol som ligger inom Europols befogen- heter och för att utföra dess uppgifter, på sätt som framgår av artikel 11 i direktivet.

Vad sedan gäller själva utlämnandet av dessa uppgifter till Europol har Polismyndigheten, som framgått under avsnitt 7.2.2, stöd för att lämna ut personuppgifter till Europol enligt bestäm- melsen i 2 kap. 7 § polisens brottsdatalag. Detta under förutsättning att ett sådant utlämnande är förenligt med svenska intressen, vilket oftast torde vara fallet när det är fråga om uppgiftsutlämnande till Europol.

Vår bedömning är att de svenska brottsbekämpande myndig- heterna har stöd för all den personuppgiftsbehandling och det utlämnande av personuppgifter som följer av artikel 11 i direktivet. Något behov av ytterligare reglering föreligger alltså inte i denna del.

Sekretess

Uppgifter som finns tillgängliga i konto- och värdefackssystemet och som behandlas av behöriga myndigheter i syfte att förebygga, upptäcka, utreda eller lagföra brott omfattas i regel av sekretess enligt 18 kap 1 § eller 2 § och avseende uppgifter om enskilda även enligt 35 kap. 1 § OSL. En sekretessbelagd uppgift får inte röjas för en utländsk myndighet om inte utlämnande sker i enlighet med särskild föreskrift i lag eller förordning enligt 8 kap. 3 § OSL. Utlämnanden enligt artikel 11 i direktivet om finansiell information sker med tillämpning av artikel 7.6 i Europolförordningen. Mot den bakgrunden behövs ingen ytterligare sekretessbrytande bestäm- melse för att uppgifter ska kunna lämnas ut efter en begäran från Europol.

7.4

Utlämnande av finansiell information och