• No results found

4.2  Tre produktkategorier 

4.3.7  Konsumenters beteende mot miljövänliga och ekologiska produkter 

 

”Jag köper en del miljövänliga produkter men jag letar inte aktivt  efter miljövänliga alternativ” 

Överlag konsumerar våra respondenter få miljövänliga och ekologiska produkter. Den vanligaste miljövänliga produkt som köptes av våra utvalda konsumenter var miljömärkt tvättmedel och miljömärkt diskmedel vilket i viss mån kan bero på att alla de etablerade varumärkena på marknaden i stort sett är miljömärkta. En av respondenterna tyckte att det var en omöjlighet som student att köpa miljövänliga och ekologiska alternativ på grund av dess högre pris och menade att många bäckar små blir mycket i slutändan. Respondenten fortsatte med att han inte tror på att ekologiska varor är bra för naturen utan att Fair Trade-märkta produkter istället bör köpas. En annan av de tillfrågade menade att det ju fortfarande är inom livsmedel som konsumenter tänker på vad de köper. Vare sig vederbörande har mycket eller lite pengar måste de prioritera och vill någon lägga lite extra pengar på en miljövänlig eller ekologisk produkt väljer de i de flesta fall livsmedel.

  49

Vad gäller konsumtion av ekologiska mejerivaror svarade flertalet av respondenterna att de inte köper dessa produkter vilket i de flesta fall berodde på gammal vana. De gör inga medvetna aktiva val i butiken utan väljer samma produkter som de alltid har valt. Gamla invanda beteendemönster är dock inte den enda orsaken till att de tillfrågade inte köper ekologiska mejeriprodukter. En av respondenterna är medveten om att ekologiska produkter finns och att de är dyrare än de vanliga alternativen och av den orsaken inte köper ekologiska mejerivaror. Den tillfrågade menar att även om prisskillnaden är liten är exempelvis mjölk och fil produkter som köps frekvent och i relativt stor kvantitet vilket på sikt blir mycket pengar. Ytterligare en orsak som uppdagades under intervjuerna var att en del produkter saknar ekologiska motsvarigheter. I detta fall fanns inget ekologiskt alternativ till ”minimjölk” på orten respondenten bor på. Till sist uttryckte en av de tillfrågade att han köper mjölk tappat på dunk med anledning av att det är närproducerat. Mjölken är även miljömärkt men den huvudsakliga orsaken till att respondenten konsumerade denna mjölk är att den är producerad inom ett någorlunda kort avstånd från inköpsstället. Respondenten ansåg att närproducerade produkter minskar på koldioxidutsläpp som orsakas av transporter.

Vi fortsatte intervjuerna med att fråga huruvida respondenterna konsumerar grön el. En klar majoritet hade ingen aning om huruvida deras elleverantör var miljövänliga och flera av dem valde att kontrollera detta under intervjun. Det visade sig att ingen av dem som var osäkra hade tecknat ett grönt elavtal med leverantören. Några av de tillfrågade var medvetna om sitt elavtal och sin elleverantör och hade valt att inte teckna grön el med anledning av det högre priset. En av de tillfrågade menade att ett större hus kräver mycket energi vilket blir en stor prisskillnad om året. En annan av de tillfrågade var inte insatt i hur grön el framställs och har därför valt det billigaste alternativet på marknaden. Ett par av de tillfrågade kunde beroende på boendeform inte själva välja elbolag.

Vad gäller respondenternas konsumtion av miljövänliga rengöringsmedel svarade flertalet av de tillfrågade att de konsumerar och använder miljövänliga rengöringsmedel och då främst miljövänligt tvättmedel, men få gör ett medvetet miljöval i köpbeslutet. Ett par av respondenterna väljer exempelvis tvättmedel efter etablerade varumärken och etiketter med eventuell miljömärkning. De menade att när det gäller rengöringsmedel är de billigare alternativen kraftigt undermåliga. Några av de tillfrågade använder Grumme Grönsåpa med motivering att det är bra för miljön och till skillnad från andra rengöringsmedel fungerar bra ändå. Övervägande antalet av de tillfrågade kände dock till att fosfater och tensider är dåliga

  50

för miljön varför de var noggranna med att kontrollera att dessa inte fanns i produkten de valde att konsumera. För samtliga respondenter gällde att de konsumerade enbart varumärken de kände till där majoriteten av de valda produkterna var miljömärkta vilket dock enbart kom som en bonus. En av respondenterna uttryckte det som att effektiviteten hos ett rengöringsmedel går i första hand men att miljövänligheten är en stor fördel. Vederbörande gick dock inte omkring och letade efter miljövänliga alternativ till en produkt som föll denne i smaken.

”Jag hade tyckt det var jävligt smidigt att slänga allt i samma tunna” 

En produkt består av mer än bara dess framställning och användning, den efterlämnar även avfall. När vi frågade huruvida de tillfrågade källsorterade fick vi till svar att de flesta källsorterar men i varierande utsträckning. En tydlig tendens till omfattningen av källsortering visade sig vara tillgängligheten till de olika sorteringskärlen. Majoriteten av våra utvalda konsumenter nyttjade de kärl som fanns till hands medan mer speciella produkter som batterier ibland följde med de vanliga soporna. Vi kunde uppfatta en skillnad i respondenternas boendeform där hyreshus ofta hade goda möjligheter att källsortera medan konsumenter i villa personligen behövde transportera biprodukterna till en återvinningsanläggning. En tillfrågad konsument som bor i villa menade dock att man genom källsortering slipper fylla sin soptunna långt innan sopbilen kommer. Sambandet mellan källsorteringsmöjligheter och graden av källsortering av konsumenten förtydligas ytterligare genom att ett par av respondenterna i stor omfattning källsorterar samtidigt som de bor i ett hyreshus med väldigt goda källsorteringsmöjligheter. En av de utvalda konsumenterna kände sig tvungen att källsortera och uttryckte att han gärna hade slängt allt avfall i samma tunna om möjligheten fanns.  

4.4 Företag 

Följande empiriska avsnitt syftar till att belysa hur våra tre valda företag inom de olika produktkategorierna vi har valt att lägga fokus på diskuterar kring samma och liknande frågor som tidigare behandlade konsumenter. Då Rosendahl, Karin för Arla Foods AB omnämns i avsnittet syftar detta även till Kjell Lundén-Petterson och Ann Freudenthal via henne.

4.4.1  Klimatfrågan  och  utvecklandet  av  miljövänliga  och  ekologiska