• No results found

Kresba podle literární předlohy, zdroj: vlastní

3 Diskuze

Cílem mé bakalářské práce bylo vytvořit a realizovat týdenní vzdělávací program ve vybrané mateřské škole, který byl zaměřený na oblasti matematické pregramotnosti.

Celý program jsem motivovala pohádkou o „Kohoutkovi a slepičce”.

Během mého výzkumu jsem se snažila najít odpovědi na tři základní výzkumné otázky, jež níže popíši.

Jakým způsobem je rozvíjena matematická pregramotnost v dané mateřské škole? Před pozorováním a samotnou realizací jsem si analyzovala školní vzdělávací plán, abych zjistila jakým způsobem je v mateřské škole rozvíjena matematická pregramotnost. Školní vzdělávací plán má mateřská škola vhodně rozvržen do čtyř integrovaných bloků podle ročních období a dále podle věkové skupiny dětí. Zaměřila jsem se na věkovou skupinu, ve které jsem program realizovala. V konkrétních očekávaných výstupech se rozvoj matematických oblastí objevoval velmi často. Ve vzdělávacích nabídkách jednotlivých bloků tomu však tak nebylo. Mým cílem bylo tedy zaměřit pozornost na vzdělávací nabídku činností v oblasti matematické pregramostnosti, které byly proložené dalšími činnostmi rozvíjející jiné oblasti. Pro cílenější vytvoření programu jsem do školky docházela zprvu na pozorování.

Pozorování mi bylo velkým přínosem pro tvorbu týdenního programu a pro výběr činností vhodných pro danou věkovou skupinu. Během pozorování jsem zaznamenala, že činnosti na rozvoj matematické pregramotnosti jsou zapojovány během každého dne.

Nejvíce se učitel soustředí na orientaci v čase konkrétně na roční období a dny v týdnu.

Orientaci v prostoru a geometrickým tvarům nebyla věnována ani jedna aktivita a tak jsem se na tyto dvě oblasti zaměřila v programu nejvíce.

Které činnosti na rozvoj matematické pregramotnosti děti nejvíce zaujmou?

Nejvíce děti zaujala pohybová hra „Slepička řekla” (obrázek) a didaktická pomůcka, kterou jsem vytvořila (obrázek). S touto pomůckou měly děti možnost pracovat během ranních her. Velmi je bavila také opěrná pohádka „O kohoutkovi a slepičce”, která byla vždy před spaním doplňována dalšími příběhy ze života této dvojice. Dále, jako doplňkovou činnost, aby si děti z programu něco hmotného odnesly jsem zvolila vytvoření vlastní knížky. Do knížky jsem vytvořila pro každého dvě didaktické

pomůcky (obrázek). Veškeré činnosti probíhaly formou hry a byly motivovány pohádkou.

Jaký efekt měla realizace týdenního programu na rozvoj matematické pregramotnosti v dané mateřské škole? Realizace vzdělávacího programu do mateřské školy přinesla nový námět pro to, jak pracovat s pohádkou a jaké činnosti lze zařadit, aby rozvíjely předmatematické představy. Věřím, že tento akční výzkum dodá podnět k většímu zaměření vzdělávací nabídky na rozvoj matematické pregramotnosti.

4 Závěr

V bakalářské práci jsem se zabývala rozvojem matematické pregramotnosti u dětí předškolního věku pomocí pohádky. Tento rozvoj jsem realizovala formou týdenního programu, který měl za úkol doplnit vzdělávací nabídku dané mateřské školy. Před samotným vytvořením programu jsem v teoretické části charakterizovala předškolní dítě v různých oblastech vývoje. Zaměřila jsem se také na charakteristiku a popis dvou nejefektivnějších metod vzdělávání dětí konkrétně na hru a pohádku. Následně jsem popsala základní cíle předškolního vzdělávání a roli učitele, který má ve vzdělávacím procesu nezastupitelnou funkci a je velmi důležitý. V praktické části jsem se zabývala nejprve pozorováním skupiny dětí během řízených i neřízených činností. Na základě teoretických znalostí a pozorování dané skupiny jsem vytvořila a realizovala program na rozvoj matematické pregramotnosti. Po každém dnu jsem napsala krátkou reflexi.

Díky reflexi bylo zřejmé, že každý den není takový, jaký si ho naplánuji, ale je zapotřebí reagovat na aktuální stav dětí či organizační změny v mateřské škole. Celý program byl motivován pohádkou „O kohoutkovi a slepičce”. Během realizace programu a následné reflexi jsem si uvědomila, jak důležité je zaměřovat se na všechny oblasti rozvoje matematické pregramotnosti. Ve vzdělávací nabídce dané mateřské školy je rozvoj matematické pregramotnosti zastoupen v malé míře. Avšak jsem toho názoru, že paní učitelky se zaměřují na většinu oblastí a během řízených i neřízených činností se jim věnují více, než je uvedeno ve vzdělávací nabídce. Rozvoj matematické pregramotnosti je dlouhodobý proces a nejde vše rozvinout během jednoho týdne. Proto doufám, že tento program inspiruje paní učitelky k většímu zapojení her a činností zaměřených na oblasti matematických představu předškolních dětí. Psaní bakalářské práce mě naučilo hledat a třídit ve zdrojích, orientovat se v problematice a oblastech předškolního vzdělávání s akcentem na matematickou pregramotnost. Ujistila jsem se, že takto koncipovaný program do týdenního cyklu je pro děti poutavý, motivační a ne zbytečně dlouhý. Určitě v této formě týdenních projektů chci pokračovat nejen v matematicky zaměřených programů, ale cílenýh na všestranný rozvoj dětí propojením všech oblast.

Tato práce byla vytvořena s podporou projektu: Podpora pregramotností v předškolním vzdělávání reg.č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_011/0000663.

5 Seznam použitých zdrojů

Knižní zdroje:

BEDNÁŘOVÁ, J., ŠMARDOVÁ, V., 2007. Diagnostika dítěte předškolního věku: co by dítě mělo umět ve věku od 3 do 6 let. Brno: Computer Press. Dětská naučná edice. ISBN 978-80-251-1829-0.

BETTELHEIM, B., 2000. Za tajemstvím pohádek: proč a jak je číst v dnešní době. Praha: Lidové noviny. Edice 21, sv. 14. ISBN 80-7106-290-1.

ČEŇKOVÁ, J., 2006. Vývoj literatury pro děti a mládež a její žánrové struktury:

adaptace mýtů, pohádek a pověstí, autorská pohádka, poezie, próza a komiks pro děti a mládež. Praha: Portál. ISBN 80-7367-095-X.

FUCHS, E., LIŠKOVÁ, H., ZELENDOVÁ, E., ed., 2015. Rozvoj předmatematických představ dětí předškolního věku: metodický průvodce. Praha:

Jednota českých matematiků a fyziků. ISBN 978-80-7015-022-1.

GILLERNOVÁ, I., MERTIN, V., 2003. Psychologie pro učitelky mateřské školy.

Praha: Portál. ISBN 80-7178-799-x.

KOŤÁTKOVÁ, S., 2005. Hry v mateřské škole v teorii a praxi. Praha: Grada.

Pedagogika (Grada). ISBN 80-247-0852-3.

KUCHARSKÁ, A., ŠVANCAROVÁ D., 2004. Bezstarostné roky?: kroky a krůčky předškolním věkem: poradenství pro rodiče. Praha: Scientia. ISBN 807183291x.

LANGMEIER, J., KREJČÍŘOVÁ D., 2006. Vývojová psychologie. 2., aktualiz.

vyd. Praha: Grada. Psyché (Grada). ISBN 978-80-247-1284-0.

MAŇÁK, J., ŠVEC, Š., ŠVEC, V., ed., 2005. Slovník pedagogické metodologie.

Brno: Masarykova univerzita. Pedagogický výzkum v teorii a praxi. ISBN 80-7315-102-2.

MATĚJČEK, Z., 2005. Prvních 6 let ve vývoji a výchově dítěte: normy vývoje a vývojové milníky z pohledu psychologa: základní duševní potřeby dítěte: dítě a lidský svět. Praha: Grada. Pro rodiče. ISBN 80-247-0870-1.

MOTLOVÁ, Milada., 2006. Český špalíček pohádek, říkadel, hádanek, přísloví a písniček. Ilustroval Vlasta BARÁNKOVÁ. V Praze: Knižní klub. ISBN 80-242-1720-1.

PRŮCHA, J., WALTEROVÁ, E., MAREŠ, J., 2013. Pedagogický slovník. 7., aktualiz. a rozš. vyd. Praha: Portál. ISBN 978-80-262-0403-9.

ŘÍČAN, P., 2006. Cesta životem: [vývojová psychologie]: přepracované vydání.

Vyd. 2. Praha: Portál. ISBN 80-7367-124-7.

STREIT, J., 1992. Proč děti potřebují pohádky. Přeložila Milada LUŇÁČKOVÁ.

Praha: Baltazar. ISBN 80-900307-4-2.

SVOJTKA, 2014. Hádanky pro předškoláky. Praha: Svojtka. ISBN 978-80-7352-333-6.

ŠMELOVÁ, E., 2006. Mateřská škola a její učitelé v podmínkách společenských změn: teorie a praxe II. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. ISBN 80-244-1373-6.

THOROVÁ, K., 2015. Vývojová psychologie: proměny lidské psychiky od početí po smrt. Praha: Portál. ISBN 978-80-262-0714-6.

VÁGNEROVÁ, M., 2000. Vývojová psychologie. Dětství, dospělost, stáří. Praha:

Portál. ISNB 80-7179-308-0

VÁGNEROVÁ, M., 2005. Vývojová psychologie I.: dětství a dospívání. Praha:

Karolinum. ISBN 80-246-0956-8.

Internetové zdroje

KASLOVÁ, Michaela. Předmatematické představy v mateřské škole. Metodický portál: Články [online]. 03. 07. 2006, [cit. 2019-04-01]. Dostupný z WWW:

<https://clanky.rvp.cz/clanek/c/P/627/PREDMATEMATICKE-PREDSTAVY-V-MATERSKE-SKOLE.html>. ISSN 1802-4785.

MŠMT. Rámcový vzdělávací program pro PV. Metodický portál: Články [online].

24. 08. 2016, [cit. 2019-04-01]. Dostupný z WWW: <https://clanky.rvp.cz/clanek/c/PK/

21069/RAMCOVY-VZDELAVACI-PROGRAM-PRO-PV.html>. ISSN 1802-4785.

Tematický obraz: Vyprávěj pohádku: O kohoutkovi a slepičce. Barevné kamínky [online]. Copyright © 2016 [cit. 01.04.2019]. Dostupné z:

http://www.hrajeme-si.cz/vyukove-tematicke-obrazy-a1/308-tematicky-obraz-vypravej-pohadku-o-kohoutkovi-a-slepicce.html

6 Přílohy

Pohádka o kohoutkovi a slepičce

Kohoutek a slepička si jednoho dne vyšli do obory na oříšky. Kohoutek řekl: „Co kdo z nás najde, o to se s druhým napůl rozdělí. ”

Tak dobře, odpověděla slepička a hrabala a hrabala, až vyhrabala jadýrko.

Spravedlivě se o ně s kohoutkem rozdělila. Potom vyhrabal jadýrko kohoutek. Ale byl lakomý a chtěl jadýrko rychle zhltnout., aby o tom slepička nevěděla. Jenže jadýrko mu uvízlo v krku. A kohoutek začal naříkat: ,,Slepičko, slepičko běž honem, přines mi vodu, nebo umřu.” Jak to řekl, převalil se na záda, nožkami vzhůru. Slepička se rozběhla ke studánce a prosí: ,,Studánko dej vody mému kohoutkovi; leží tam v oboře, nožky má nahoře bojím se, bojím, že umře.” Studánka řekla: „Nedám ti vody dokud mi nepřineseš od švadleny šátek.” Slepička běžela ke švadleně a prosí: ,,Ach švadlenko, dej šátek studánce, studánka dá vody mému kohoutkovi; leží tam v oboře nožky má nahoře, bojím se, bojím, že umře.” Švadlena řekla: ,,Nedám ti šátek dokud mi nepřineseš od ševce střevíčky.” Slepička běžela k ševci a prosí: ,,Ach ševče, dej střevíčky švadlence, švadlenka dá šátek studánce, studánka dá vody mému kohoutkovi; leží tam v oboře, nožky má nahoře, bojím se bojím, že umře. Švec řekl: ,,Nedám ti střevíčky, dokud mi nepřineseš od prasátka štětiny.” Slepička běžela k prasátku a prosí: ,,Ach prasátko, dej ševci štětiny, švec dá střevíčky švadlence, švadlenka dá šátek studánce, studánka dá vody mému kohoutkovi; leží tam v oboře, nožky má nahoře bojím se, bojím, že umře.”

Prasátko řeklo: ,,Nedám ti štětiny dokud mi nedoneseš ze mlýna košík hrachu.”

Slepička běží do mlýna a prosí mlynářku: ,,Ach mlynářko, dej prasátku košík hrachu, prasátko dá ševci štětiny, švec dá střevíčky švadlence, švadlenka dá šátek studánce a studánka dá vody mému kohoutkovi; leží tam v oboře, nožky má nahoře bojím se, bojím, že umře.” Mlynářka řekla: ,,Nedám ti košík hrachu dokud mi nepřineseš od krávy džbán smetany.” Slepička běžela ke kravičce a prosí: ,,Ach, kravičko, dej mlynářce smetanu, mlynářka dá hrachu prasátku, prasátko dá ševci štětiny, švec dá střevíčky švadlence, švadlenka dá šátek studánce a studánka dá vody mému kohoutkovi;

leží tam v oboře, nožky má nahoře bojím se, bojím, že umře.” Kravička řekla: ,,Nedám ti smetanu dokud mi nedoneseš z louky čerstvou travičku.” Slepičku běžela na louku a prosí: ,,Ach louko, dej kravičce travičku, kravička dá mlynářce smetanu, mlynářka dá prasátku košík hrachu, prasátko dá ševci štětiny, švec dá střevíčky švadlence, švadlenka

dá šátek studánce a studánka dá vody mému kohoutkovi, leží tam v oboře, nožky má nahoře bojím se, bojím, že umře.” Louka řekla: ,,Nedám ti travičku dokud mi nevyprosíš z nebe rosičku.” Slepička prosí: ,,Ach nebe nebíčko, dej louce rosičku, louka dá krávě travičku, kravička dá mlynářce smetanu, mlynářka dá prasátku košík hrachu, prasátko dá ševci štětiny, švec dá střevíčky švadlence, švadlenka dá šátek studánce a studánka dá vody mému kohoutkovi; leží tam v oboře, nožky má nahoře bojím se, bojím, že umře.” Nebe se slitovalo nad kohoutkem a poslalo louce rosičku. Louka dala kravičce travičku, kravička mlynářce džbán smetany, mlynářka prasátku košík hrachu, prasátko ševci štětiny, švec střevíčky švadlence, švadlenka šátek studánce a studánka slepičce vodu. Slepička nabrala vody plný zobáček a utíkala za kohoutkem. Jakmile ji vpustila kohoutkovi do krku, jadýrko sklouzlo dolů, kohoutek vyskočil na nožky, zatřepetal křídly a vesele zakokrhal: ,,Kikirikíí!” A potom už nebyl nikdy lakomý a se slepičkou se o všechno spravedlivě dělil.

Zdroj: MOTLOVÁ, Milada., 2006. Český špalíček pohádek, říkadel, hádanek, přísloví a písniček. Ilustroval Vlasta BARÁNKOVÁ. V Praze: Knižní klub. ISBN 80-242-1720-1.

Příloha 2

Tematický obraz: Vyprávěj pohádku: O kohoutkovi a slepičce. Barevné kamínky [online]. Copyright © 2016 [cit. 01.04.2019]. Dostupné z:

http://www.hrajeme-si.cz/vyukove-tematicke-obrazy-a1/308-tematicky-obraz-vypravej-pohadku-o-kohoutkovi-a-slepicce.html

Příloha 3

Zdroj: SVOJTKA, 2014. Hádanky pro předškoláky. Praha: Svojtka. ISBN 978-80-7352-333-6.

Related documents