• No results found

DRUH VÝROBKU KRITICKÁ MEZ

Dr beţí a králičí maso 4 °C

Zv ina 4 °C

Mleté maso 2 °C

Vnit nosti 3 °C

Masné polotovary 4 °C

Lah dky 5 °C

Cukrá ské výrobky 8 °C

Vejce 5 °C – 18 °C

Mléčné výrobky 4 °C – 8 °C

Upravená zelenina 5 °C

Ovoce a zelenina 12 °C

Zdroj: vlastní

Kontrola p i p íjmu probíhá prost ednictvím m ení teploty výrobky kalibrovaným teplom rem a vizuálním sledováním data pouţitelnosti, který je uvedený na etiket výrobku u kaţdého závozu. V p ípad podez ení je nutné provést prov ení teploty v jád e

výrobku prost ednictvím vpichového kalibrovaného teplom ru. V p ípad nesrovnalostí u teploty nebo u data pouţitelnosti zboţí je vráceno dodavateli.

Podmínky na teplotu pro skladování výrobk jsou totoţné jako p i p íjmu. Pouze komodity typu vejce a ovoce a zelenina lze ve skladových prostorách udrţovat do 12 °C, ostatní zmín né výrobky je nutné skladovat p i teplot do 2 °C. P i poruše chladícího za ízení je nutné okamţit p esunout zboţí do funkčních hladících box , pop . zlikvidovat.

Distribuce chlazených výrobk musí probíhat taktéţ v rámci legislativou upravených teplotních mezí. Teplota ve vozidlech je m ena prost ednictvím prostorové sondy a je ukládána do záznamového za ízení. P i poruše chladícího za ízení dochází k p esunu zboţí do náhradního vozidla, pop . likvidace. Kaţdá provozovna p i p íjmu kontroluje stav teploty výrobk . Chladící za ízení v náv su podléhá pravidelný kontrolám.

10.5 Pekárna – prodej pekařských výrobků, výroba a prodej vlastních výrobků

Plán systému kritických bod zahrnuje operace od p íjmu surovin po vlastní prodej výrobk . P í p íjmu surovin určených k chlazení je kontrolována povrchová teplota výrobk , která se nesmí odchylovat od kritické meze stanovené legislativou, pop . výrobcem, v rozmezí 5 °C – 8 °C, dle typu výrobku. Ov ení se provádí p i kaţdé dodávce.

P i zvýšení povrchové teploty zboţí o více neţ 2 °C nad stanovenou kritickou mez, je nutné provést m ení teploty v jád e výrobku a vyţádat teplotní záznam od p epravce.

V p ípad , ţe i po m ení teploty v jád e výrobku dochází k odchýlení od kritické meze, se zohledňuje výše odchylky. P i p ekročení teploty o mén neţ 2 °C, výrobky lze p ijmout a dochladit. Na druhou stranu p i p ekročení o více neţ 2 °C od stanovené kritické meze dodávku p ijmout nelze.

Na jednotlivých provozovnách dochází k p íjmu zmrazených polotovar , které jsou nadále určeny k dopékání, pop . určené pouze k rozmrazení a následn k prodeji, dále chlazené polotovary a nechlazené polotovary.

P íjem zmrazených polotovar musí být ve stavu zmrazeném p i teplot stanovené legislativou, pop . výrobcem, Ě-18 °Cě. Kaţdá dodávka na provozovnu je spojena s m ením povrchové teploty výrobk . Pokud m ení ukáţe odchýlení od stanovené meze o více neţ 3 °C, následuje m ení teploty v jád e výrobku. Je nutné si vyţádat teplotní záznam od p epravce. V p ípad , ţe i toho zm ení ukáţe nevyhovující hodnoty, výsledek m ţe být dvojího druhu. První moţností je p ekročení stanovené kritické meze o mén neţ 3 °C, výrobky lze p ijmout a dochladit. Druhou variantou je p ekročení o více neţ 3 °C.

ešením je nep ijetí dodávky.

Skladování zmrazených polotovar je taktéţ podmín no dodrţováním správných teplot, které jsou stanoveny legislativou, pop . výrobcem. Nevyhovující teplota se projeví barevnou zm nou indikátoru, který musí být umíst n na kaţdém mrazicím boxu určeném ke skladování zmrazených výrobk . Barevná zm na indikátoru signalizuje nutnost zm it povrchovou teplotu zboţí. Tolerovaná odchylka je do 3 °C. V p ípad vyšší dochází k m ení teploty v jád e výrobku. Op tovná tolerance 3 °C. Pokud bude vyšší, je nutné zboţí vy adit z ob hu a zlikvidovat. V p ípad , ţe nam ená teplota bude vyšší pouze do 3

°C, lze zboţí p esunout do jiného funkčního za ízení a dochladit.

P íjem chlazených polotovar musí prob hnout p i teplot stanovené legislativou, pop . výrobcem do Ě-5 °Cě, dle typu výrobk . Kaţdý výrobek má na etiket označení pro optimáln výši teploty. Následuje-li po m ení povrchové teploty p ekročení o více neţ 2

°C, p echází se k m ení teploty v jád e výrobku a vyţaduje se teplotní záznam od p epravce. Prokáţe-li i m ení teploty v jád e výrobku vyšší hodnotu teploty neţ je povolena o více neţ 2 °C, dodávku p ijmout nelze. Tolerance p ekročení stanovené meze je o mén neţ 2 °C, potom lze zboţí p ijmout a dochladit.

Veškerá m ení probíhají prost ednictvím kalibrovaného teplom ru.

10.6 Ovoce a zelenina – podej a úprava ovoce a zeleniny

Vystavování a prodej pro zboţí, které se adí do této skupiny a je nutné jej udrţovat v chladu, musí být udrţováno p i teplot 5 °C, dle typu výrobku. Teplota je kontrolována

nevyhovujícího stavu se provádí ov ení správného skladování a funkčnosti za ízení.

Pokud stav indikátoru je neţádoucí i 60 minutách, je nutné provést m ení povrchové teploty výrobku. Ukáţe-li výsledek m ení teploty odchýlení od kritické meze o více neţ 2

°C, p echází se k m ení teploty v jád e výrobku. Následuje-li p ekročení povolené teploty i b hem m ení v jád e o více neţ 2 °C, je nutné zboţí z ob hu vy adit a zlikvidovat. Je-li odchylka od stanovené teploty pouze do 2 °C, je moţné zboţí p esunout do funkčního za ízení a dochladit.

11. EPW

EPW zkratka pro Emergency Product Withdrawal Ědále jen „EPW“ě s českým názvem Stahování zboţí z prodeje. Jedná o stahování z prodeje výrobk , na které se vztahuje podle zákona o potravinách a dalších provád cích p edpis , zákaz prodeje. Výrobky mohou mít jednu z následujících nedostatk :

- Nebezpečné pro lidské zdraví, - Správn označené,

- Nedostatečné kvality.

Ke staţení výrobk dochází v rámci celé prodejní sít na základ

- Na ízení inspekčních orgán , - Stíţnosti zákazníka,

- Informace, kterou centrální kancelá i poskytne dodavatel nebo vlastní zam stnanec,

- Rozhodnutí centrální kancelá e na základ nevyhovujícím výsledk m test provád ných v centrech testování výrobk .

EPW proces ve společnosti je ízen centráln a existuje tu odpov dná kancelá a odd lení, která jedná na základ schválené politiky.

11.1 Postup při stahování zboží

První krok odpov dnou osobou na provozovn je na základ obdrţení pokynu v podob EPW formulá e, který provozovna obdrţí od odd lení podpory provozu. Následuje fyzická kontrola zboţí. EPW formulá p esn vymezuje, o jaké zboţí se jedná, jestli se staţení zboţí z prodeje týká pouze určité šarţe, pop . celé zásoby u daného výrobku. Staţené výrobky se ádn označí a umístí do vyhrazené části skladových prostor . D leţité je zamezení op tovnému vyloţení zboţí do prodeje, které se uskuteční ádným označením staţených výrobk . EPW formulá obsahuje i další informaci o krocích, které mohou následovat. Ve v tšin p ípad se očekává na tzv. dodatek, který následn íká, jak

postupovat se zboţím. Zboţí m ţe být okamţit zlikvidováno, odesláno zp t na distribuční centrum, pop . zp t na p ímého dodavatele. Výsledný počet staţených výrobk se zaznamenává do elektronické aplikace EPW. Vytišt ný formulá se zaznamenaným mnoţstvím staţených výrobk se archivuje po dobu jednoho roku. ůrchivace slouţí pro kontrolu státních orgán o uskutečn ní staţení výrobk z prodeje.

Formulá EPW obsahuje informaci o nutnosti staţení výrobku z prodeje, tzv. t ída staţení.

Existují 3 t ídy a rozdíly mezi nimi spočívají v naléhavosti na základ závaţnosti nedostatku. Mezi první t ídu se adí výrobky, které se mají stáhnout nejpozd ji do 1 dne, a jejich nedostatek spočívá ve špatném značení výrobku. Chybné značení m ţe být v podob chybného nápisu, chyb jícího údaje o zboţí, o jeho hmotnosti, atd. výrobky spadající do druhé t ídy se musí stáhnout z prodeje nejpozd ji v den, kdy k pokynu došlo. Takovéto zboţí je jiţ zdravotn závadné. Do poslední t ídy pat í výrobky, které jsou závaţn nebezpečné a jejich staţení má prob hnout neprodlen .

Závěr

Problematika právní úpravy dovozu a vývozu potravin není jednoduchou záleţitostí, p edevším s ohledem na zvyšující d raz, který je kladen na ochranu spot ebitele. D vodem jsou rostoucí nároky spot ebitel a taktéţ vzr stající touha výrobc či prodejc zvyšovat sv j zisk. Na stran nabídky je hlavním cílem maximalizace zisku a nikoli up ednostňování zájm a ochrany spot ebitele. Proto tu v zájmu spot ebitele stojí legislativa, která je neustále novelizována ve snaze zdokonalení a zvýšení ochrany spot ebitele.

Výsledkem mého zkoumání je zjišt ní, ţe právní regulace jak na území ČR, tak v rámci celé EU je zaštít na ve všech sm rech. Právní úprava je dostatečná a z materiálního hlediska ochranu spot ebitele zabezpečuje a jak z práce vyplývá i tím, ţe relativn rychle reaguje v rámci EU na mimo ádné aktuální situace. D raz p edevším na potraviny je kladen z toho d vod , ţe práv potraviny jsou jednou z nejvíce nezbytných komodit pro spot ebitele a je tu z ejm nejjednodušší zp sob, jak vlastnosti t chto komodit lze pozm nit kontaminací, coţ dokazuje pot ebu včasné reakce prost ednictvím aktivní činnosti odpov dných dozorčích orgán .

D vod pro výskyt nebezpečných potravin na trhu není tak z ejmý. Dle mého názoru dovoz ze t etích zemí je doprovázen celou adou dostačujících dokument a certifikát , které mají potvrzovat, ţe dováţené potraviny jsou bez jakýchkoli závad. Na druhou stranu tu z stávají 2 nezodpov zené otázky. První se týká četnosti fyzických kontrol. Pokud jiţ nastala situace, která zp sobila za azení výrobk mezi ty hlídané a kontrolované, není vhodné jejich kontrolu provád t na celých 100%? Co kdyţ práv p i četnosti kontrol 20%

u podzemnice olejné z Indie, se vyskytuje práv obávaná vada ve zbylých Ř0% dodávky?

Na základ mého mín ní lze konstatovat, ţe samostatný mechanismus kontrol, resp. proces jejich provád ní, by m l být p ísn jší u rizikových komodit, tudíţ limitovaná četnost kontrol není dostačující a vhodn jší by bylo kontroly provád t u všech dováţených zásilek, alespoň po n jakou určitou dobu.

Druhou otázkou k zamyšlení a hledání chyby na stran legislativy je volný pohyb potravin

dostávají vadné výrobky na náš trh? K odpov di se ale t ţko dopátrat, zamyšlení by m lo být i na stran oprávn ných orgán . Toto téma je rozsáhlé a vhodné pro zpracování jako samostatnou diplomovou práci.

Z jiného úhlu pohledu legislativa je dostačující a vyčerpávající. Vše je p ísn kontrolováno a zaznamenáváno do okamţiku vstupu na trh. Co je ale s výrobky dál? Odpov dné státní orgány provádí kontroly na provozovnách a společných místech stravování. Kdyţ se ale podíváme zp tn na poslední 2 kapitoly diplomové práce, z nichţ vyplývá povinnost odpov dných pracovník na jednotlivých provozovnách postupy dodrţovat, aby potraviny byly správn chlazené, nebo povinnost včasné reakce ke staţení výrobk z prodeje, aby došlo k vyvarování prodeje vadného výrobk dalším zákazník m, co tu vidíme? Pouze p edpoklad, ţe se to na základ postup a právní úpravy d lat bude. Občasné kontroly státních orgán z ejm zcela zamezit porušování pravidel nemohou. Záv rem myšlenky je odkázání spot ebitele na d v ru, pečlivost a spolehlivost p i dodrţování veškerých pravidel, proces a standard p i konečném prodeji potravin.

V pr b hu zpracování diplomové práce se naskytla ješt jedna otázka k zamyšlení.

Vzhledem k náklad m, které provází dopravce p i podstoupení veškerých povinných kontrol, pop . vedlejším náklad m plynoucím z vrácení zásilek do zem odeslání v p ípad nedostatk , jednodušší cestou by bylo dováţet pouze nezávadné a vyhovující potraviny.

Ostatn mohu konstatovat, ţe všech svých p edem stanovených cíl jsem dosáhla.

Poděkování

Ráda bych pod kovala vedoucímu práce doc. JUDr. Zbyňku Švarcovi, Ph.D. za odbornou pomoc, cenné rady, ochotu a trp livost p i zpracování toho to tématu. Moje pod kování dále pat í celé rodin a mému okolí za podporu b hem celého studia.

Seznam použité literatury

Aflatoxiny [online]. Bezpečnost potravin ů – Z. © Státní zem d lská a potraviná ská

inspekce 2015. [vid. 2015-11-15]. Dostupné z:

http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76461.aspx.

Bílá kniha o nezávadnosti potravin.

Consumer Programme 2014 – 2020 [online]. European Commission. [vid. 2015-01-15].

Dostupné z: http://ec.europa.eu/consumers/eu_consumer_policy/financial-programme/index_en.htm.

čl. 153 Ěbývalý čl. 12řaě Smlouvy o zaloţení ES čl. ř4 Ěbývalý čl. 100ě Smlouvy o zaloţení ES čl. ř5 Ěbývalý čl. 100aě Smlouvy o zaloţení ES

Dovoz surovin a potravin z EU [online]. © Státní zem d lská a potraviná ská inspekce 2015. 04. 02. 2015 [vid. 2015-11-06]. Dostupné z: http://www.szpi.gov.cz/clanek/dovoz-ze-tretich-zemi.aspx.

Dovoz ze třetích zemí [online]. © Státní zem d lská a potraviná ská inspekce 2015. 01.

10. 2015 [vid. 2015-11-14]. Dostupné z: http://www.szpi.gov.cz/clanek/dovoz-ze-tretich-zemi.aspx.

Dovoz ze třetích zemí [online]. © Státní zem d lská a potraviná ská inspekce 2015. 01.

10. 2015 [vid. 2015-11-14]. Dostupné z: http://www.szpi.gov.cz/clanek/dovoz-ze-tretich-zemi.aspx?q=Y2hudW09Ng%3d%3d.

Dovoz ze třetích zemí [online]. © Státní zem d lská a potraviná ská inspekce 2015. 01.

10. 2015 [vid. 2015-11-20]. Dostupné z: http://www.szpi.gov.cz/clanek/dovoz-ze-tretich-zemi.aspx?q=Y2hudW09MTY%3d.

Dovoz ze třetích zemí [online]. © Státní zem d lská a potraviná ská inspekce 2015. 23. 07.

2015 [vid. 2015-11-16]. Dostupné z:

http://www.szpi.gov.cz/clanek/dovoz-ze-tretich-Dovoz ze třetích zemí [online]. © Státní zem d lská a potraviná ská inspekce 2015. 01. 10.

2015 [vid. 2015-11-16]. Dostupné z: http://www.szpi.gov.cz/clanek/dovoz-ze-tretich-zemi.aspx?q=Y2hudW09OA%3d%3d.

Dovoz ze třetích zemí [online]. © Státní zem d lská a potraviná ská inspekce 2015. 01. 10.

2015 [vid. 2015-11-20]. Dostupné z: http://www.szpi.gov.cz/clanek/dovoz-ze-tretich-zemi.aspx?q=Y2hudW09MTg%3d.

Dovoz ze třetích zemí [online]. © Státní zem d lská a potraviná ská inspekce 2015. 01.

10. 2015 [vid. 2015-11-1ř]. Dostupné z: http://www.szpi.gov.cz/clanek/dovoz-ze-tretich-zemi.aspx?q=Y2hudW09OQ%3d%3d.

EFSA [online]. Ministerstvo zem d lství © 2012 a Ústav zem d lské ekonomiky a

informací. [vid. 2015-11-05]. Dostupné z:

http://www.bezpecnostpotravin.cz/kategorie/efsa.aspx.

Food and feed of non-animal origin [online]. European Commission. [vid. 2015-11-15].

Dostupné z: http://ec.europa.eu/food/safety/official_controls/legislation/imports/non-animal/index_en.htm.

HÁJKOVÁ Kate ina. Historie ochrany práv kupujících [online]. 2013 © Česká obchodní inspekce. [vid. 2015-12-12]. Dostupné z: http://www.coi.cz/cz/o-coi/historie-ochrany-prav-kupujicich/.

HOROVÁ, Olga. Ochrana spotřebitele po vstupu do EU. Praha: Oeconomica, 2006. ISBN 80-245-1106-1.

Informační povinnosti prodejce [online]. Česká obchodní inspekce. 2013 © Česká obchodní inspekce [vid. 2015-12-0ř]. Dostupné z: http://www.coi.cz/cz/pro-podnikatele/informace-pro-prodejce/informacni-povinnosti-prodejce/.

Jsme tu pro vás [online]. Evropský parlament – jsme tu pro vás. [vid. 2015-01-15].

Dostupné z: http://www.europarl.europa.eu/atyourservice/cs.

KNOBLOCHOVÁ, V ra. Vývoj ochrany spotřebitele v EU [online]. Ministerstvo pr myslu a obchodu, 23. 01. 2006. © Copyright 2005 MPO. [vid. 2015-02-15]. Dostupné z: http://www.mpo.cz/dokument7587.html.

KOTOUČKOVÁ Ji ina. Právní úprava ochrany spotřebitele v ČR a v některých dalších státech [online]. ůplikované právo 1/200Ř. [vid. 2015-12-12]. Dostupné z:

http://www.aplikovanepravo.cz/clanky-pdf/67.pdf.

Mission [online]. The European Consumer Organisation. [vid. 2015-01-15]. Dostupné z:

http://www.beuc.eu/about-beuc/mission.

Na ízení EP a Rady č. 116ř/2011 Sb.

Na ízení Komise č. 116Ř/2011 Na ízení Komise č. 1635/2006 Na ízení Komise č. 2015/175 Na ízení Komise č. 322/2014 Na ízení Komise č. ŘŘ4/2014

Označování potravin [online]. Ministerstvo zem d lství © 2012 a Ústav zem d lské ekonomiky a informací. [vid. 2015-12-01]. Dostupné z:

http://www.bezpecnostpotravin.cz/kategorie/oznacovani-potravin.aspx.

POTUŢÁKOVÁ, Zuzana. EU a mezinárodní obchod (skripta). Technická univerzita v Liberci, 2014. ISBN 978-80-7494-105-4.

Právní předpisy ČR – základní informace. [online]. Informační centrum bezpečnosti potravin. Ministerstvo zem d lství © 2012 a Ústav zem d lské ekonomiky a informací [vid. 2015-02-15]. Dostupné z: http://www.bezpecnostpotravin.cz/kategorie/pravni-predpisy-cr-zakladni-informace.aspx.

Provád cí rozhodnutí Komise č. 2011/ŘŘ4/EU

SELUCKÁ Markéta. Ochrana spotřebitele v soukromém právu. Praha: C. H. Beck, 2008, 14. s. ISBN 978-80-7400-037-9.

SUKOVÁ, Irena. Označování potravin – průvodce pro spotřebitele [online]. Ministerstvo

zem d lství 2014. [vid. 2015-12-02]. Dostupné z:

http://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/publikace/Oznacovani%20potravin%20-%20posledni%20verze%20web.pdf.

ŠVůRC, Zbyn k a Ji ina Kotoučková. Ochrana spotřebitelů (vybrané otázky právní úpravy). Praha: Oeconomica, 2007. ISBN 978-80-245-1262-4.

VEČE EK, Vladislav. Bezpečnost potravin v EU [online]. Veteriná ství, 2013 Profi Press s.r.o. MORAVIO, 14. 04. 2004 [vid. 2015-01-07]. Dostupné z:

http://vetweb.cz/bezpecnost-potravin-v-evropske-unii-2/.

Vyhláška č. 320/2014 Sb.

Vyhláška Komise č. 133/2004 Sb.

What we do[online]. European Committee for Standardization © 2015 CEN [vid. 2014-11-05]. Dostupné z: http://www.cen.eu/work/Pages/default.aspx.

Who we are [online]. European Committee for Electrotechnical Standardization . Copyright © CENELEC 2015. [vid. 2014-11-05]. Dostupné z:

http://www.cenelec.eu/aboutcenelec/whoweare/index.html.

Who we are [online]. European Community of Consumer Cooperatives. Copyright © 2010 Euro Coop – By Tagomago [vid. 2015-11-05]. Dostupné z:

http://www.eurocoop.org/en/euro-coop/who-we-are.

Who we are [online]. The European Consumer Organisation. [vid. 2015-01-15]. Dostupné z: http://www.beuc.eu/about-beuc/who-we-are.

Zákon č. 110/1řř7 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích Zákon č. 143/2001 Sb. o ochran hospodá ské sout ţe

Zákon č. 40/1řř5 Sb. o regulaci reklamy

Zákon č. 5ř/1řřŘ Sb. o odpov dnosti za škodu zp sobenou vadou výrobku Zákon č. 634/1řř2 Sb. o ochran spot ebitele

About ETSI [online]. © ETSI 2015. [vid. 2014-11-05]. Dostupné z:

http://www.etsi.org/about.

What is ANEC [online]. © ůNEC, Brussels, 2015. [vid. 2015-01-15]. Dostupné z:

http://www.anec.org/anec.asp?p=about-anec&ref=01-01.

About ECCG [online]. European Commission [vid. 2015-11-05]. Dostupné z:

http://europa.eu/about-eu/agencies/regulatory_agencies_bodies/policy_agencies/ema/index_cs.htm.

Evropská agentura pro léčiva [online]. Europa.eu [vid. 2015-11-05]. Dostupné z:

http://europa.eu/about-eu/agencies/regulatory_agencies_bodies/policy_agencies/ema/index_cs.htm.

Ústava ČR [online]. Poslanecká sn movna parlamentu ČR, 16. 12. 1řř2 [vid. 2015-02-17].

Dostupné z: http://www.psp.cz/docs/laws/constitution.html.

Seznam příloh

P íloha 1 - Společný vstupní doklad Ěčást I.ě... 90

P íloha 2 - Společný vstupní doklad Ěčást II.ě ... 91

P íloha 3 - Společný vstupní doklad Ěčást III.ě ... 91

P íloha 4 - Formulá nahlášení p íchodu zásilky ... 92

Příloha 1 - Společný vstupní doklad (část I.)

Příloha 2 - Společný vstupní doklad (část II.)

Příloha 3 - Společný vstupní doklad (část III.)

Příloha 4 - Formulář nahlášení příchodu zásilky

Verze souboru 1.1 Datum

Nahlášení zásilky ……….

Identifikační číslo zásilky (CÚ)

Inspektorát SZPI

Datum sdělení dovozcem

Čas sdělení dovozcem

Kód celního úřadu

Název a adresa celního úřadu, vč.

specifikace územního pracoviště

Kontaktní osoba

Telefonní číslo

E-mail

Identifikace místa výskytu výrobku, adresa (místo vykládky)

Obchodní název potraviny nebo suroviny Stručný popis (charakteristika potraviny

Kód zásilky (shodný s kódem na

Zásilka potravin nebo surovin je hlášena

v systému RASFF. ne

Jedná se o zásilku potravin nebo surovin podléhajících dle předpisů ES

zvláštnímu režimu úřední kontroly. ano

Doplňující textové informace

Možné odpovědi:

neurčeno ano Ne

Related documents