• No results found

Kultur- och fritidsnämnd

In document SUNDSVALLS KOMMUN. Årsredovisning (Page 77-80)

Kultur- och fritidsnämnden ansvarar för biblioteksverksamhet, museiverksamhet, fritidsgårdar och annan ungdomsverksamhet, kulturarrangemang och stöd till

kulturverksamhet, idrotts- och friluftsanläggningar och stöd och bidrag till föreningsliv.

Kultur och fritidsnämnden redovisar överskott

Kultur och fritidsnämnden redovisar ett överskott med 1,7 miljoner kronor för 2015. Orsaken är främst högre intäkter för badverksamheterna än budgeterat. Merparten av dessa redovisas på Himlabadet.

Kulturverksamheten visar ett budgetöverskott på 8,1 miljoner kronor vilket främst beror på att bidrag till kulturföreningar varit för högt budgeterade med drygt 6 miljoner kronor. Fritidsverksamheten visar i stället ett budgetunderskott på 9,1 miljoner kronor främst på grund av högre utfall för föreningsbidragen än budgeterat, 6 miljoner kronor. Orsaken är att det är svårt att beräkna fördelningen av bidrag till kulturförening och fritidsförening när budgeten sätts.

verksamhetens nettokostnad, mnkr

Budget

2015 Utfall

2015 Utfall

2014 Budget- avvikelse

Kultur- och fritidsnämnd -345,3 -343,6 -335,0 1,7

kulturverksamhet -130,4 -122,2 -119,8 8,2

fritidsverksamhet -196,2 -205,0 -197,8 -8,8

konsument- och energirådgivning -2,7 -2,3 -13,3 0,4

administration och övrigt -14,5 -12,6 -2,7 1,9

politisk verksamhet -1,5 -1,5 -1,4 0,0

Nordichallens stängning till och med oktober påverkade både intäkter och kostnader med cirka 5 miljoner kronor. En lokal behövde inhyras för friidrottens räkning i Birsta. Åtaganden vid genomförande av två mässor krävde inhyrning av tält, utrustning och en extra inrullning av konstgräsmatta. Intäktsbortfallet på grund av bortfallet av hyresintäkter i Nordichallens uthyrning beräknas till 2 miljoner kronor.

Kostnader för sommarens SM-vecka påverkade resultatet med 1 miljoner kronor. Förvaltningen har också finansierat självrisk för stormskador i december 2013, 0,4 miljoner kronor. Personalkostnaderna överstiger budget med 1,2 miljoner kronor främst på grund av kostnader för feriearbetande ungdomar under sommaren.

Investeringar i pistmaskin och mobilt bibliotek

Utfallet för årets investeringar är 9,3 miljoner kronor, vilket avviker mot årets investeringsbudget med 3,4 miljoner kronor och total investeringsbudget med 27,2 miljoner kronor. Det innebär att 27,2 miljoner kronor av den totala investeringsbudgeten på 36,5 miljoner kronor inte har förbrukats. Den största budgetavvikelsen finns för Norra berget/kulturarvet på grund av att investeringsmedel inte har förbrukats enligt plan. Bland årets investeringar finns en ny pistmaskin till Sidjöbacken (2,5 miljoner kronor), det mobila biblioteket, Mobibblan som invigdes i oktober (3,6 miljoner kronor). Till gärdeanläggningen har fallskyddsutrustning anskaffats, 0,9 miljoner kronor. Konstköp har även gjorts med 0,3 miljoner kronor enligt nämndens investeringsbeslut.

Medarbetare inom kultur och fritid

Nämndens förvaltning har 243 tillsvidareanställda och 36 visstidsanställda, 56 % kvinnor och 44 % män. Sedan fjolåret har antalet tillsvidareanställda ökat med 4 och visstidsanställda med 7.

I februari 2015 beslutade kommunfullmäktige i samband med koncernplan för arbetsmiljö, hälsa och jämställdhet om målvärde 3,5 % för sjukfrånvaron i kommunkoncernen. Förvaltningen har målet att sjukfrånvaron max får uppgå till 3,7 %, men utfallet för 2015 är 4,2 %. Det är främst långtidssjukfrånvaron som har ökat.

Arbete för en god arbetsmiljö, hälsa och jämställdhet

Under 2015 har kultur och fritid arbetat utifrån koncernplanen för arbetsmiljö, hälsa och jämställdhet och nämndens plan för mål och aktiviteter för arbetsmiljö. Återkoppling med utbildningsfokus ägde rum i september för chefer och skyddsombud utifrån uppdrag om kartläggning och sjuk- och rehabiliteringsärenden 2014.

Medarbetarenkäten

Under hösten 2015 genomfördes en kommunövergripande medarbetarenkät för att mäta HME (Hållbart Medarbetar Engagemang). Målvärdet är 75 i index i kommunen. Sedan resultatet för medarbetarenkäten levererades till förvaltningen i december 2015 har en första dialog har hunnit ske i ledningsgrupp och förvaltningens samverkansgrupp tillika skyddskommitté.

Förvaltningen som helhet når fullt godkänt i 4 av 5 delresultat, då index överstiger 75. Resultaten för nyckeltalen för kommunikativt ledarskap och arbetsmiljön är lägre än målvärdet vilket innebär att förbättringsmöjligheter behöver analyseras.

Framtida utmaningar

Kultur- och fritidsnämndens verksamheter är i väldigt hög grad både beroende av och ett stöd till andra förvaltningar, bolag, landsting, föreningar, studieförbund och andra externa intressenter. Att utveckla samarbetet med andra är en av de viktigaste framgångsfaktorerna för det framtida strategiska arbetet.

Organisationsförändring

Inom kultur- och fritidsförvaltningens områden finns ett antal utmaningar framåt. En slimmad organisation med en liten administration kan ibland ha svårt att på ett tillfredställande sätt utveckla verksamheten och hålla tillräcklig höjd vad gäller strategiskt kvalitets- och utredningsarbete.

Etablerandet av servicecenter har inneburit att förvaltningen nu endast har en tjänst inom

ekonomiområdet. Förvaltningen påtalar svårigheter att klara av kraven på ekonomiskt stöd, styrning och uppföljning. Inför 2016 berörs verksamheten av ytterligare organisationsförändring, vars konsekvenser i dagsläget inte kan beskrivas.

Investeringar i nya anläggningar

Verksamheten står inför många strategiska val vad gäller investeringar i nya anläggningar och underhåll av befintliga lokaler. Flera av kommunens egna anläggningar är så pass gamla att de är i stort behov av planerade underhållsåtgärder. Sporthallen, Matforsbadet, Alnöbadet, Färsta ridanläggning, omklädningsrum på idrottsplatser, skolidrottshallar är några. Behoven är även stora på de anläggningar som drivs av föreningar. Detta gäller även flera av de kulturarvsfastigheter som finns i kommunens utpekade områden Svartvik och Norra berget.

Framtidens biblioteksverksamhet

Biblioteksverksamheten står inför en rad stora utmaningar. På vilka sätt kommer förändrade kultur-, kommunikations- och utbildningsmönster att påverka bibliotekens tjänsteutbud och vilka roller ska biblioteken ha i informationslandskapet?

Behovet av bemanning av fritidsgårdar ökar

Det höga inflödet av ensamkommande flyktingbarn och unga vuxna till kommunen kommer att påverka samtliga avdelningar. Förutom ett behov av att bredda kompetens och verksamhet så behövs bemanningen på fritidsgårdarna ökas. Erfarenheten visar att från dag två när en person har kommit till ett boende i kommunen så hittar de till närmaste fritidsgård. Med ett uppskattat mottagande på cirka 500 ungdomar per år i åldern 13-18 år så kommer verksamheten inom ett år inte klara av att behålla den kvalité och trygghet som idag finns. Förvaltningens bedömning är att bemanningen kommer att behöva utökas med 10 nya fritidsledartjänster inom två år.

Lyckad SM-vecka

Sundsvall var under juni 2015 värd för SM-veckan som omfattade 39 idrotter. Förvaltningen fick många positiva kommentarer från idrottare, arrangörer, specialidrottsförbund, Riksidrottsförbundet och SVT. Även publiken lovordade arrangemangets uppbyggnad. Flertalet arenor och tävlingar kunde genomföras inom gångavstånd från centrum. Sammantaget har det för förvaltningen inneburit stora arbetsinsatser både före och under veckan.

Fotograg: Fredrik Wall

Nämnd för arbetsmarknad, vuxenutbildning

In document SUNDSVALLS KOMMUN. Årsredovisning (Page 77-80)

Related documents