• No results found

Socialnämnd

In document SUNDSVALLS KOMMUN. Årsredovisning (Page 72-77)

Socialnämnden ansvarar för äldreomsorg, omsorg om funktionshindrade, individ- och familjeomsorg och socialpsykiatrisk verksamhet.

Socialnämnden redovisar ett underskott på 213,8 miljoner kronor, vilket är 81,8 miljoner kronor sämre än resultatet 2014. Resultatförsämringen återfinns inom i stort samtliga verksamhetsområden och avser främst bemanningen inom omsorg om funktionshindrade 17 miljoner kronor, äldreomsorg 3 miljoner kronor, externa placeringar inom individ- och familjeomsorgen 15 miljoner kronor samt beställd och ersatt tid till hemtjänsten inklusive natt- och larmorganisationen 45 miljoner kronor.

verksamhetens nettokostnad, mnkr

Budget

2015 Utfall

2015 Utfall

2014 Budget- avvikelse

Socialnämnd -1 768,5 -1 982,3 -1 878,5 -213,8

omsorg om funktionshindrade -426,9 -452,8 -415,3 -25,9

individ- och familjeomsorg -312,5 -341,2 -317,9 -28,7

äldre- och handikappomsorg -938,8 -1 067,6 -1 029,5 -128,8

flyktingmottagande 0,0 2,6 2,0 2,6

administration och övrigt -87,5 -120,3 -115,3 -32,8

politisk verksamhet -2,8 -3,0 -2,5 -0,2

Orsaker till underskottet

Det är främst verksamhetsområdet äldreomsorg som avviker mot budget, totalt 128,8 miljoner kronor.

Av den negativa avvikelsen avser 58 miljoner kronor underskott för hemtjänst, äldreboende samt hälso- och sjukvård. Orsaken till budgetunderskottet är främst att bemanningen har varit för hög i förhållande till budget. Hög sjukfrånvaro har även inneburit ökade vikariekostnader, främst inom äldreboendena.

71 miljoner kronor av avvikelsen avser beställd tid för hemtjänst. Verksamheten omsorg om funktionshindrade avviker mot budget med 25,9 miljoner kronor. Även kostnader för placeringar för barn och unga har ökat vilket är orsaken till 25 miljoner kronor av den negativa avvikelen inom verksamheten individ- och familjeomsorg. Inom administrationen finns en negativ avvikelse på 20 miljoner kronor som avser besparingar som ännu inte har verkställts.

På socialnämndens totala resultat, -213,8 miljoner kronor visas inget genomslag av de beslutade handlingsplanerna. För enskilda verksamhetsområden har dock vissa åtgärder gett effekt. Ersättningen för den beställda tiden inom hemtjänsten har begränsats vilket har inneburit lägre kostnader juni-december baserat på socialnämndens beslut i april om ny ersättningsmodell från och med 1 juni. För perioden juni-december visas ingen kostnadsökning jämfört med föregående år. Kostnaderna för ekonomiskt bistånd är cirka 9 miljoner kronor lägre än fjolåret.

Prioriterade områden för att nå en ekonomi i balans

Socialnämnden beslutade i februari om fem prioriterade områden för att få en ekonomi och verksamhet i balans. Åtgärderna syftade även till att begränsa den fortsatta kostnadsökningen av beställda och ersatta hemtjänsttimar samt kostnader för externa boenden och placeringar. De prioriterade områdena har varit:

• Beställd tid hemtjänst.

• Bemanna rätt hemtjänst.

• Bemanna rätt äldreboende.

• Sänkta kostnader för externa köp av boendeplatser och placeringar samt översyn av taxor och avgifter.

• Översyn av organisation, bemanning och övriga driftskostnader.

Vid delårsrapporten januari- april uppgick prognosen för hela året till -125 miljoner kronor. Resultatet för perioden pekade inte på att åtgärderna gett effekt på det sammantagna resultatet och därmed inte heller att kostnadsutvecklingen för verksamheterna hade brutits.

Vid delårsrapporten januari-augusti konstaterades att kostnadsutvecklingen under sommarmånaderna hade legat kvar på fortsatt hög nivå och att verksamheterna fortsatt inte nått fram i arbetet med att verkställa åtgärder som gett genomslag i det ekonomiska resultatet för perioden. Prognosen för hela året uppgick då till hela – 175 miljoner kronor.

I augusti beslutade socialnämnden att samtliga ekonomiskt ansvariga chefer i socialförvaltningen så långt som möjligt skulle begränsa sina kostnader under resten av år 2015. Samtliga chefer i ledningsgruppen redovisade i september handlingsplaner för sina respektive områden med konkreta åtgärder, tidsplaner samt ekonomisk effekt. En uppföljning genomfördes därefter under november månad till socialdirektören.

Åtgärder för en ekonomi i balans

Socialnämndens mål- och resursplan för år 2016, som fastställdes i december, innehåller omfattande besparingskrav. Totalt har beslutats om besparingskrav motsvarande 190 miljoner kronor för år 2016 och ytterligare 15 miljoner kronor inför år 2017. Följande åtgärder har beslutats av nämnden.

Åtgärder inom äldreomsorg

• Ny ersättningsmodell för LOV.

• Anpassning av insatser och schablontider så att den beställda tiden inom hemtjänsten anpassas till riket.

• Anpassning bemanning inom äldreomsorgen.

• Anpassning bemanning inom äldreboende.

• Anpassning av äldreomsorgens kostnader i nivå med standardkostnaden enligt det kommunala utjämningssystemet.

Översyn av organisation, bemanning och övriga kostnader

• Generellt besparingskrav personalkostnader motsvarande cirka 10 miljoner kronor.

• Generellt besparingskrav avseende både bemanning och övriga kostnader. Exempelvis: översyn av lokaler, hyressättning, städkostnader, IT, övriga inköp av varor och tjänster, bemanning inom ledning, verksamhetsstöd samt socialtjänst.

• Översyn av taxor och avgifter för att komma i nivå med jämförbara kommuner.

• Under år 2015 har förstärkningar genomförts i befintlig verksamhet samt nya boendeplatser tillskapats i egen regi, i syfte att sänka placeringskostnaderna.

Kostnader för köp av hemtjänsttimmar har ökat

Socialnämndens nettokostnad har sammantaget ökat med cirka 104 miljoner kronor (+5,5 %) jämfört med föregående år, där intäkterna ökat med 57 miljoner kronor och kostnaderna med 161 miljoner kronor. Det är främst kostnaderna för köp av tjänst som har ökat med drygt 90 miljoner kronor. Ökningen förklaras främst av att externa köp av hemtjänsttimmar har ökat samt att externa placeringar inom individ- och familjeomsorgen har ökat.

Intäktsökningen avser både taxor och avgifter samt bidrag. De ökade bidragen förklaras främst av statsbidrag/stimulansmedel för ökad bemanning inom äldreomsorgen samt bidrag från Migrationsverket avseende ensamkommande flyktingbarn.

Personalkostnaderna har ökat

Personalkostnaderna har ökat med cirka 82 miljoner kronor (5,7 %), där 76 miljoner kronor avser den egna utförarverksamheten av vård och omsorg, vilket är för stor ökning då lönerevisionens ökning är 2-2,9 %. Verksamheten ensamkommande flyktingbarn svarar för knappt 14 miljoner kronor (1 %) av den totala personalkostnadsökningen. En del av ökningen inom äldreomsorgen beror på utökning av platser för korttidsboende, men även kostnaderna inom hälso- och sjukvård, hemtjänst samt personlig

Sjukfrånvaron har ökat

Sjukfrånvaron inom socialnämndens förvaltning har ökat och är en mycket viktig fråga, idag och framåt sett. Sjukfrånvaron uppgår till 9,9 procent i november, i jämförelse med 8,6 procent i december 2014. Utifrån ett rehabiliteringsperspektiv pågår ett kontinuerligt arbete i samverkan med kommunhälsan och HUR-enheten. Inom ramen för SAM-klang kommer förvaltningen att delta i ett antal arbeten som syftar till att minska sjukfrånvaron i stort.

Arbete enligt koncernplan för arbetsmiljö

Under hösten 2015 har ett arbete med tillämpning av koncernplanen för arbetsmiljö, hälsa och

jämställdhet inletts. Detta sker genom det koncerngemensamma projektetet SAM-klang som syftar till att utveckla ett systematiskt och kvalitetssäkrat arbetsmiljöarbete. På längre sikt kommer gemensam plan för kompetensförsörjning samt nyckeltal för arbetsmiljö och kompetens att tas fram.

Utmaningen att nå en ekonomi i balans

2015 har inom socialförvaltningen inneburit behov av stora och snabba omställningar på flera håll, och många medarbetare lägger ett mycket intensivt år bakom sig. Framåt sett, finns ett stort behov av stabilitet inom hela förvaltningen och förutsättningar att komma i balans på många områden.

Samtidigt står nämnden inför mycket stora utmaningar, bland annat i att uppnå ekonomisk balans.

Foto: Sundsvalls kommun

Arbetet med ensamkommande flyktingbarn

Resursläget i förvaltningens verksamheter kring ensamkommande barn och ungdomar, är fortsatt alarmerande och akuta ärenden hanteras dagligen. Det har anlänt ett betydligt högre antal barn och ungdomar till Sundsvall än tidigare. Vid årsskiftet var drygt 220 barn placerade genom Sundsvalls kommun. Dryga hälften av dessa har placerats externt vid privata HVB, (Hem för vård eller boende), på olika platser runtom i landet. Lediga boendeplatser har saknats i egen regi, trots att verksamheterna har utökats i snabb takt. I början på 2016, finns cirka 100 boendeplatser inom den egna regin.

Bemanning är en stor utmaning

En av de största utmaningarna inom förvaltningens uppdrag med ensamkommande rör bemanning.

Utöver fler boendeplatser, behövs personal med rätt kompetens. Ett intensivt arbete kring samordning i bemanningsfrågorna för boendena pågår, bland annat ett erbjud-ande riktat till anställda inom förvaltningens vård och omsorg som är intresserade av att byta yrkesinriktning.

Kostnader för ekonomiskt bistånd beräknas öka

Det totala antalet hushåll med ekonomiskt bistånd i Sundsvall har sjunkit under senare år. Flera aktiva insatser pågår i samverkan med förvaltningen för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration och andra aktörer för att stödja personer ur olika målgrupper och åldrar, till egen försörjning. Det är dock mycket sannolikt att behovet av ekonomiskt bistånd kommer att öka framåt sett, i samband med den kraftiga ökningen av människor på flykt.

Komijobb

Ett av de samverkansprojekt som socialförvaltningen medverkar i kring försörjningsstödet, är KomiJobb. Projektet startade 2013 och drivs i samverkan mellan Favi, socialförvaltningen och arbetsförmedlingen. Syftet är att skapa anställningar genom att omvandla försörjningsstöd till att finansiera arbetsgivarens del i en anställning, liksom att öka anställningsbarheten hos personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden på egen hand. Projektet har utvärderat projektmålen och föreslagit revidering inom en del områden. Beslut om nya mål väntas i kommunfullmäktige under januari 2016.

Skönsmonmodellen - ett framgångsexempel

Införandet av nytt arbetssätt enligt Skönsmonmodellen i alla hemtjänstgrupper inom den egna regin beräknas vara klart 2016. Vid årsskiftet 2015-2016 var 13 hemtjänstområden av 18 klara med införandet. Resultaten under året överensstämmer med erfarenheter och kunskaper från pilotarbetet vid Skönsmons hemtjänst; brukarna involveras på ett sätt som inte skett tidigare, vilket resulterat i nöjdare kunder och ökad arbetsglädje, därtill, en ökad motivation hos personalen till oförändrade kostnader. Personalkontinuiteten har förbättrats, vilket i sin tur ökat kvalitén och förbättrat arbetsmiljön.

Uppföljning av införandeprojektet sker både ur brukar- och medarbetarperspektiv.

Medarbetarperspektivet har följts upp av forskare på nationellt uppdrag av Svenska

kommunalarbetare-förbundet och Vision. Rapporten som heter ”Skönsmons hemtjänst – ett framgångsexempel1” publicerades i juni 2015. Uppföljning ur ett brukarperspektiv leds av forskare vid FoU Västernorrland, och kommer att avslutas när införandet är genomfört.

1 Länk till rapporten: http://www.sundsvall.se/Kommun-och-politik/Kvalitetskontroll-och-utveckling/Folj-implementeringen-av-Skonsmomodellen-i-hela-Sundsvalls-hemtjanst/Manad-for-manad/Rapportslapp-/

: Sundsvalls kommun

In document SUNDSVALLS KOMMUN. Årsredovisning (Page 72-77)

Related documents