• No results found

NÄMNDSUPPFÖLJNING

In document SUNDSVALLS KOMMUN. Årsredovisning (Page 65-68)

Kommunstyrelse

Kommunstyrelsen har ett övergripande ansvar för den totala förvaltningen i Sundsvalls kommun, samordningen av den politiska uppgiften och uppsiktsansvar, kommunens långsiktiga utvecklingsmål, att kommunens nämnder och bolag inriktas mot dess mål, prioritering och utvärdering av mål och verksamhet, hushållsavfall, intern service för bland annat: fastighetsförvaltning, mat till skolor och äldreomsorg, städning, IT-drift, kommunväxel och kommunhusreception, upphandling, arkiv, kommunhälsa och ekonomi.

Kommunstyrelsens samlade överskott 2015 är 110,5 miljoner kronor. Resultatet för kommunstyrelsen exklusive service och teknik är 97,6 miljoner kronor. Jämfört med 2014 är det 36,6 miljoner kronor bättre. Resultatet beror i huvudsak på att anslagen som kompenserar ökade löner och hyror inte har förbrukats under året. Även anslagen för administration, kommunikationer och näringslivsverksamhet redovisar positiva avvikelser.

verksamhetens nettokostnad, mnkr

Budget

2015 Utfall

2015 Utfall

2014 Budget- avvikelse

Kommunstyrelse -536,7 -426,2 -375,7 110,5

administration -111,0 -101,6 -99,0 9,4

hushållsavfall 0,0 0,0 0,0 0,0

räddningstjänst -86,1 -87,6 -80,5 -1,5

kollektivtrafik -149,6 -123,2 -118,2 26,4

näringslivsverksamhet -37,4 -34,2 -28,5 3,2

hamnverksamhet -3,8 -5,0 -6,6 -1,2

övrig kommungemensam verksamhet -116,1 -56,3 -18,0 59,8

politisk verksamhet -32,7 -31,2 -37,4 1,5

intern service 0,0 12,9 12,5 12,9

Orsaker till budgetöverskottet

De främsta positiva avvikelserna finns inom verksamheten övrig kommungemensam verksamhet.

61,2 miljoner kronor av överskottet avser anslaget för personalkostnadsökningar som inte har

förbrukats som planerat. I förslaget till MRP 2016 med plan för 2016-2018 föreslås anslaget ligga kvar på oförändrad nivå. Detta utifrån de rekommendationer som SKL givit till kommunerna då de befarar en ökad inflation.

Koncernstaben konstaterar att investeringstakten för 2015 samt även förbrukning av tidigare års budgeterade investeringsmedel inte varit av den omfattningen som planerats. Som en konsekvens av detta har inte heller anslaget för kompensation för ökade hyror med 2/3 till nämnderna att förbrukats som planerat, vilket innebär att anslaget redovisar ett överskott på 19,7 miljoner kronor.

Överskottet för kollektivtrafik avser främst ersättningen till kollektivtrafikmyndigheten och uppgår till 26,4 miljoner kronor. Kollektivtrafikmyndigheten har haft svårt att tidigare under året kunnat lämna uppgifter på storleken på den ersättning som Sundsvalls kommun ska betala. En del av överskottet beror också på att vissa oklarheter kvarstår i frågan om kostnader för skolskjutsar. Inom administrationen är orsaken till överskottet främst att projektmedel inte har förbrukats enligt plan.

Anslaget till näringslivsåtgärder redovisar ett överskott på 3,2 miljoner kronor 2015. Detta beror på att anslag för Brämön/ Löran på 2,4 miljoner kronor och delar av anslagen för Convention Bureau och Flytta-hit-hjälp inte förbrukats som planerat.

Det positiva budgetöverskottet på 12,9 miljoner för service och tekniks verksamhetsområden beror främst på lägre uppvärmningskostnader på grund av energieffektiviseringar, gynnsamt klimat, lägre livsmedelsavtal, större antal sålda portioner samt utökad städning.

Orsaker till budgetunderskott inom några verksamheter

Verksamheten för räddningstjänst redovisar ett underkott på 1,5 miljoner kronor. Enligt uppgift från KPA i december 2014 uppgår kommunens andel av avsättningen till pensioner för räddningstjänsten till 5,6 miljoner kronor vilket är cirka 1,6 miljoner kronor högre än budget. Kostnaderna för de löpande pensionsutbetalningarna beräknas bli 0,1 miljoner kronor lägre än budget.

Hamnverksamheten redovisar ett underskott med 1,2 miljoner koronor. Övergången till

komponentavskrivningar har medfört ökade kostnader för avskrivningar på SILO-anläggningen i Tunadalshamnen med 0,7 miljoner kronor. Intäkterna för nyttjande-rättsavgiften från hamnbolagen beräknas även bli lägre än budgeterat på grund av den låga STIBOR-räntan, vilket har påverkat utfallet.

Investeringar

Utfallet för investeringar uppgår till 427 miljoner kronor. Tillsammans med den överförda inves-teringsbudgeten från tidigare år, 681,8 miljoner kronor, innebär det ett avvikelse med 901,9 miljoner kronor. Det innebär att det är 901,9 miljoner kronor av den totala investeringsbudgeten som inte har förbrukats.

Utfallet för investeringar inom service och tekniks verksamhetsområde uppgår till totalt 414 miljoner kronor och ökade med 60 % mot 2014 års utfall (260 miljoner kronor). Av det totala utfallet utgör 392,2 miljoner kronor investeringar i förvaltningsfastigheter. Investeringstakten har ökat för 4:e året i rad. Avvikelser mot budget, ej förbrukade investeringsmedel, härrör dels från uppstartade projekt som ännu inte har färdigställts och dels där hyrande förvaltning ännu inte hunnit initiera en projektstart.

Omorganisation

1 maj startade den nya verksamheten, servicecenter. Verksamheten redovisar ett positivt utfall på 2,9 miljoner kronor. Personalkostnaderna är cirka 13 miljoner kronor lägre än beräknat för den nya verksamheten. Det beror på ett par vakanser men främst på lägre bemanning än planerat.

Verksamheten för service-och teknik minskade med 99 årsarbetare under året och antalet anställda vid den nya verksamheten, servicecenter, uppgår till 128 tillsvidareanställda och 10 månadsvikarier vid årets slut.

Koncernplan för arbetsmiljö

I februari antog kommunfullmäktige ”Koncernplan för arbetsmiljö”. Koncernplanen omfattar förutom planer för olika delar i arbetsmiljöarbetet även målnivåer för humankapitalet inom olika områden.

I koncernplanen för arbetsmiljö fastställs målnivåer för koncernen vilket är index 75 för NAM nyckeltal för arbetsmiljö, HME hållbart medarbetarengagemang och KL kommunikativt ledarskap.

För sjukfrånvaron är målet att denna ska vara lägre än 3,5 %. Mätningens utfall för kommunstyrelsens verksamheter som helhet visar att det är nyckeltalen för sjukfrånvaro som behöver förbättras, att målnivåerna för hållbart medarbetarengagemang uppnås samt att målnivåerna för arbetsmiljö och kommunikativt ledarskap är nära att uppnås.

Förberedelse för att välkomna människor på flykt

En av de stora utmaningarna under hösten har varit att och förbereda för och att ta emot människor på flykt. Frågan är och kommer att vara en av kommunens främsta utmaningar framöver. Arbetet med kriskommunikation, organisering och bemanning av boenden för nyanlända människor på flykt, utmanade kommunens organsation under hösten. Kris-kommunikationsarbetet har involverat många verksamheter. Det har samtidigt varit ett bra tillfälle att stärka samverkan av kriskommunikationen över förvaltningsgränserna. Flykting-situationen har även varit ett bra sätt att över organisationsgränserna i skarpt läge få prova att jobba med den strategi som gemensamt tagits fram för Västernorrlands län. ”Strategi för informationssamordning vid stora olyckor och kriser i Västernorrlands län 2014-2018”.

Prisbelönat arbete med digitalisering Under 2015 så har Sundsvalls kommun fått ett antal IT-priser, CIO Awards för bästa projekt, eDiamond-priset samt en andraplats som Sveriges IT-kommun, som baserats på arbetet med att skapa digitaliserade tjänster på ett strukturerat sätt. Sundsvalls kommun har tagit fram en plattform, Open ePlatform, som gör det enkelt att ta fram tjänster som exempelvis att söka bygglov i telefon eller på datorn.

Kommunikativt ledarskap

Under 2015 har en ny kommunikationsstrategi, som bygger på målet ”En kommunikativ organisation med kommunikativa ledare”, arbetas fram. Den kommer att komma upp för politiskt beslut under början av 2016. Under 2015 utbildades ungefär hälften av socialförvaltningens chefer i kommunikativt ledarskap samt alla nya chefer som deltagit i introduktionsprogrammet.

Foto: Sundsvalls kommun

In document SUNDSVALLS KOMMUN. Årsredovisning (Page 65-68)

Related documents