• No results found

Kultur- och fritidsnämnden

kommunin-vånare och besökare ska ges möjlighet att påverka, uppleva och delta i kultur- och fritidslivet, vilket är en viktig grund för hälsa och livskvalitet. Genom samarbete skapas förutsätt-ningar för att erbjuda det kultur- och fritidsutbud som efter-frågas. Utbudet ska spegla såväl det traditionella som det ny-skapande, såväl det internationella som det nära. Nämnden verkar också för att lyfta fram kultur- och fritidsområdets strategiska betydelse för den lokala och regionala utveck-lingen.

Verksamhetsbeskrivning

Bibliotek med huvudbibliotek i centralorten och filialbiblio-tek runtom i kommunen. Kulturskola som har inriktningar mot musik, teater/drama och dans. Kulturverksamhet som innefattar offentlig kultur, kultur i skolorna, bidrag till före-ningar och studieförbund, konstverksamhet samt kulturmiljö-arbete. Fritidsverksamhet som har kontakt med föreningar, erbjuder dem olika former av bidrag och tillsammans med dem genomför Idrottsskola för 7- och 8-åringar. Omkring

Kultur- och fritidsnämnden

Ordförande Stefan Ferm, (M) Vice ordförande Indira Ruiz, (S)

Budget

NÄMNdSREdOVISNINGaR - KULTUR- OCH FRITIdSNÄMNdEN

Övergripande mål och verksamhetsmål

(enligt god ekonomisk hushållning)

Övergripande mål Verksamhetsmål Mätning Frekvens Utvärdering

Mötesplatser och offentliga rum som stimulerar till social gemenskap, upple-velser, lärande och kreativitet.

Fritidsgården ska ta tillvara och främja besökarnas kreativitet, behov och in- tressen.

Två gånger per år Redovisning i delårsrapport och årsredovisning

Ändamåls- och tidsenliga anläggningar och lokaler.

Inget verksamhetsmål.

Modern och tillgänglig marknadsföring av kultur- och fritidsutbudet, som skapar mervärde.

Kommunens webbsida ska vara ett själv-klart forum för att informera om och sprida nyheter.

Antal nyheter inlagda av respek-tive verksamhet.

Målnivå totalt 75 nyheter

Två gånger per år Redovisning i delårsrapport och årsredovisning

Tydligt identifierade målgrupper, en kontinuerlig dialog med dessa och analys av förändringar i målgruppernas behov och önskemål.

Fritidsgårdens lovverksamheter ska speg-la ungdomarnas intresse och önskemål.

Antal lovaktivi-teter och antalet besökare.

Målnivå 30 akti-viteter och 1 100 besökare

Två gånger per år Redovisning i delårsrapport och årsredovisning

Kulturskolan ska utvecklas med elev-ernas önskemål som en viktig utgångs-punkt.

Två gånger per år Redovisning i delårsrapport och årsredovisning

Särskilda tjänster erbjuds dem som av någon anledning har svårt att utnyttja kultur- och fritidsutbudet.

Genom kultur-i-vården-program når kulturverksamheten ut till kommunens äldreboenden.

Antal kultur-i-vården-program.

Målnivå 50 pro-gram/år

Två gånger per år Redovisning i delårsrapport och årsredovisning

”Boken kommer” är en service för den som på grund av sjukdom, rörelsehinder eller annat funktionshinder inte kan komma till biblioteket.

Antal lån för-medlade genom

”Boken kommer”.

Målnivå 4 000 lån

Två gånger per år Redovisning i delårsrapport och årsredovisning

Främjande av och deltagande i samar-bete med föreningar, organisationer, näringsliv, andra kommunala nämnder/

förvaltningar, grannkommuner, regionala strukturer, samt med de nationella och internationella nätverk som är relevanta för nämndens verksamhetsområde.

Idrottsskolan ska göra det lättare för kommunens barn att hitta en favorit-idrott, vilket möjliggörs av en bred sam- verkan med kommunens föreningar och organisationer.

En gång per år Redovisning i årsredovisning

Ideellt arbete i föreningar och andra former uppmuntras och ses som ett vik-tigt medel för att bryta barriärer mellan könen, generationer och kulturer.

Studieförbundens varierade utbud av stu-diecirklar stärker människors möjligheter att delta i det demokratiska samhället.

Antal studiecirkel-deltagare per 1 000 invånare.

Målnivå 100

En gång per år Redovisning i årsredovisning

Omvärldsbevakning som ett viktigt red-skap i det utvecklingsarbete, som präglar all verksamhet.

Såväl nämnd som ledningsgrupp ska ha omvärldsbevakning som ett återkom-mande inslag i sitt arbete.

Antal gånger som omvärldsbevak-ning ägt rum.

Målnivå 10 ggr

Två gånger per år Redovisning i delårsrapport och årsredovisning

NÄMNdSREdOVISNINGaR - KULTUR- OCH FRITIdSNÄMNdEN

Nyckeltal

Nyckeltal Bokslut

2009

Budget 2010

Budget 2011

plan 2012

plan 2013

Antal besökare per öppettimme i den öppna

fritids-gårdsverksamheten Nytt nyckeltal Nytt nyckeltal 5,5 5,6 5,7

Antal deltagare per program på biblioteken Nytt nyckeltal Nytt nyckeltal 11,9 12,0 12,1

Antal besök per invånare på biblioteken per år Nytt nyckeltal Nytt nyckeltal 4,0 4,1 4,2

Antal lån per invånare på biblioteken per år Nytt nyckeltal Nytt nyckeltal 9,0 9,1 9,2

Antal föreningsaktiviteter 7-20 år flickor Nytt nyckeltal Nytt nyckeltal 35 000 35 000 35 000 Antal föreningsaktiviteter 7-20 år pojkar Nytt nyckeltal Nytt nyckeltal 52 000 52 000 52 000

Antal elever i Kulturskolan 350 400 350 350 350

Nyttjandegrad idrottshallar % Nytt nyckeltal Nytt nyckeltal 50 50 50

Nyttjandegrad gymnastiksalar % Nytt nyckeltal Nytt nyckeltal 15 15 15

Verksamhet 2011, plan 2012-2013

Uppdraget att ta fram ett beslutsunderlag för utvecklings- möjligheter av Kulturstråket (Kulturhuset, biblioteket, Silver- dalen, Folkets Hus, Tonhöjden) kommer att ligga till grund för det fortsatta arbetet inom biblioteksverksamheten, kultur- skolan och den allmänna kulturverksamheten under den kom- mande perioden.

Kulturskolans arbete med att vidmakthålla kontinuiteten och stabiliteten inom vissa undervisningsområden, parallellt med att utöka andra, fortsätter. Lokalbehovet liksom möjligheter-na att anpassa verksamheten till det som efterfrågas, bör ses över. Nya projekt planeras i samarbete med skolor och fri-tidshem, där kulturskolan ska vara en resurs. Möjligheterna till samarbete med olika externa parter ses kontinuerligt över för att tas tillvara där förutsättningarna bedöms som goda.

Fritidsgårdens verksamhet anpassas till förändringarna på Sil-

verdalenområdet. Det alkohol- och drogförebyggande arbe-tet fortsätter, med användande av nya informationsvägar och samarbetsformer, där sådana möjligheter uppstår. Deltagande i förvaltnings- och kommunövergripande arbetsgrupper som till exempel ”Våra Barn” är en annan viktig del av verksamheten.

Verksamheten inom Haganäsbadet anpassas till planerna för renovering och ombyggnad. I samband med detta ska öppet-tider och verksamhet genomlysas för att identifiera möjliga utvecklingsområden. En ny plan för sim- och HLR-under-visningen ska utarbetas, i samarbete utbildningsnämnden.

Den påbörjade översynen av ansvarsstruktur, renoveringsbe-hov och verksamheter i fritidsanläggningar och fritidsområ-den fortsätter, liksom översynen av bidragssystemen.

Nämnd/förvaltning Belopp i tkr

Budget 2011

Budget 2012

Budget 2013

Budget 2014

Budget 2011-2014

Kultur- och fritidsförvaltningen 1 000 1 000 1 000 1 000 4 000

Investeringsbudget

Inom kulturområdet föreslår nämnden att Kulturhuset Blohmé och Blohméskolan, vid en flytt av internationella skolan, omformas till ett kulturhus med bred verksam-het för många åldrar. I samband med detta bör kultursko-lans lokaler på Tonhöjden anpassas till pop- och rockverk-samhet, samt biblioteket moderniseras. För att fastställa investeringsbehovet måste en förstudie genomföras och

för-vesteringsbehov uppgå till cirka 400 tkr (utrustning, redskap, kontorsinredning och möbler till allmänna utrymmen). Öv-riga investeringar inom befintliga fritidsområden och -an-läggningar och som av nämnden bedöms som nödvändiga under perioden, är tillgänglighetsanpassning av Bökhults bad- plats (300 tkr), nytt trädäck Bökhults badplats (300 tkr), gräsklippare till fotbollsanläggningarna Enevallen, Älmekulla

NÄMNdSREdOVISNINGaR - KULTUR- OCH FRITIdSNÄMNdEN

anläggning Älmekulla (250 tkr), ny banbelysning Diö ishall (800 tkr), samt upprustning av befintliga rast- och beteshagar vid Bockatorps ridanläggning (400 tkr). Inom övriga verk-samheter föreligger ett investeringsbehov på cirka 100 tkr, avseende instrument till Kulturskolan, samt cirka 150 tkr avseende förändringar inom bibliotekets IT-lösningar. Det sammanlagda investeringsbehovet inom dessa områden är därmed uppskattat till 3 600 tkr.

Huvudansvaret för Diö ishall ligger numera hos tekniska för-valtningen. Viss upprustning samt nödvändiga förändringar kopplade till myndighetsbeslut, ligger emellertid även fort-sättningsvis inom kultur- och fritidsnämndens budget. Detta innebär att ytterligare investeringar utöver ovan nämnda be-lysning, kommer att aktualiseras under perioden.

Beträffande tillgänglighetsanpassning av kommunägda an-läggningar inom nämndens verksamhetsområde, så har en in-ventering påbörjats och vissa åtgärder är under genomförande eller redan avslutade. Vad som fortsättningsvis ska åtgärdas utöver det som är lägsta, lagstadgade nivå (enkelt avhjälpta hinder), måste kopplas till en nämndsövergripande viljeytt-ring, till exempel beträffande ishallen och badplatserna.

Utöver dessa av nämnden bedömda som nödvändiga inves-teringar inom befintliga anläggningar och verksamheter, har externa önskemål framkommit enligt följande: tillbyggnad Friskis & Svettis (8 000 tkr), nya rast- och beteshagar vid Bockatorps ridanläggning (400 tkr), ny toalett Diö badplats (250 tkr), utegym (100 tkr), naturlekplats (100 tkr), belys-ning Liatorps motionsspår (700 tkr), aktivitetsyta ”Kulan”

(800 tkr), bollhall, boulehall, bowlinghall, friidrottsanlägg-ning med bland annat 400-meters-banor, motorbana och tennishall. Dessa önskemål har framförts av förening eller kommuninvånare och bedöms bidra till att Älmhult blir en attraktivare kommun.

Nämnden vill också vara tydlig med att förändringarna i Haganäsområdet kan komma att medföra att motionsspåret delvis behöver få ny dragning och att frågan om belysning då åter aktualiseras.

Beträffande kommande investeringsbehov i bygdegårdarna, måste en övergripande diskussion föras kopplad till nyttjan-degrad och verksamhet.

NÄMNdSREdOVISNINGaR - UTBILdNINGSNÄMNdEN

Related documents