• No results found

Verksamhet 2011, plan 2012-2013

personal

Rekrytering av personal till tekniska förvaltningen kommer att bli mycket svårt i framtiden. Förvaltningen måste tillsam-mans med personalenheten och kommunledningen diskutera och planera för framtidens personalförsörjnings svårigheter.

En organisationsöversyn och aktiv rekryteringsprocess har påbörjats under 2010. Tekniska förvaltningen har fått en ny förvaltningschef. En fastighetschef har utsetts också med uppgift att ytterliggare utveckla en stark och kompetent fast-ighetsförvaltning. Förvaltningen beräknar att under 2011 kommer alla tjänster vara tillsatta och förvaltningen uppnå sin fulla bemanning. Kostnaderna för rekrytering av nya che-fer och ingenjörer samt två trainee kommer till mindre del att finansieras med centrala anslag och till största delen inom be-fintlig budget. Ytterliggare organisationsanpassningar kom-mer att ske under året beroende på personalens kompetens-områden och verksamheternas behov.

Markreserv och skogsförvaltning

Under 2009 har avtal om förvärv av strategisk mark väster om väg 23 vid norra infarten slutits. Planarbetet förväntas vara klart 2010 så att exploatering kan påbörjas 2011.

Ex-av markanläggningar planeras för våren 2011. Mark inom området Vena är under köp så att fortsatt bostadsplanering kan ske. Kommunens skogsförvaltare Skogsutveckling Syd AB från Åhus fick uppdrag från och med 2009-02-01 till och med 2011-12-31. Uppdraget består av aktivt skogsbruk en-ligt skogsbruksplan samt skötsel av skogen närmast boende-miljöer enligt plan för kvartersnära skog.

Fastighetsavdelningen

Kommunens fastighetsförvaltning har uppgift att försörja kommunala verksamheter med ändamålsenliga lokaler. Detta görs genom en samordnad och effektiv fastighetsförvaltning.

Målet för förvaltningen är att genom energieffektivisering och genom investering i energibesparande åtgärder samt modern byggteknik pressa ner kostnader och därmed kunna erbjuda lokaler för en prisvärd hyra. Kostnadsjakten motver-kas av stigande kostnader för bland annat energi, serviceavtal och fastighetsskötsel. Då ett generationsskifte kommer inom snar framtid har förvaltningen sett till att kompetens byggs upp hos den personalen som kommer att bära verksamheten i framtiden.

NÄMNdSREdOVISNINGaR - KOMMUNSTYRELSEN, TEKNISKa FÖRVaLTNINGEN

blemställningar som kräver stora insatser. Nätanalysen med prioritering av åtgärder skall vare ett dokument att arbeta efter.

Under året kommer ett stort arbete att läggas ner på planerna av Haganäs handelsområde samt på Haganäsleden. Detta inkluderar både planering för vatten och avlopp som inom gatu- som gång- och cykelnätet.

Som en konsekvens av genomförd nätanalys och Vägverkets arbete med revidering av hastighetsgränser, gjordes en för-sta justering av hastigheterna under 2010 för att färdigställas under 2011. Kostnaderna klaras inom befintliga medel för 2010 års åtgärder. För åtgärder fullt ut under 2011 krävs in-vesteringar.

Lätt avhjälpta hinder skulle enligt plan åtgärdas till stora de-lar redan under 2010. Resterande åtgärder läggs under 2011 och 2012 efter utvärdering av 2010 års åtgärder.

För att kunna återgå till 2009 år nivå på gatu och parkunder-håll krävs ramjusteringar. Gjorda och kommande investe-ringar kommer att bli tunga sett ur kapitalkostnadshänsyn.

Framtida miljöinvesteringar inom va-verksamheten för att klara lagkrav finansieras genom taxehöjning. Arbetet med att upprätta en ny saneringsplan har påbörjats. VA-sanering pla-neras därefter enligt uppgjorda saneringsplaner. Utbyggna-den genomförs i Utbyggna-den takt som investeringsmedel kan frigöras inom taxeintäkterna.

Reservvattenförsörjning och skydd av vattentillgångarna har hög prioritet. För Älmhults centralort skall både reservvat-tenfrågan som vattenskyddsområden få en lösning. Kostnads-mässigt kan reservvattenfrågan bli dyrt att lösa. För övriga orter skall i första hand ordinarie vattentäkter säkras samt reservvattenförsörjning planeras.

Ett par mindre orter kräver större investering på avloppssi-dan. I centralorten Älmhult beslutar tillsynsmyndighet, Läns-styrelsen, om slutliga krav på avloppsreningsverket.

Ny lag om allmänna vattentjänster innebär vissa förändringar inom bland annat redovisningen och taxesättningen. Dessut-om öppnas för ett större samarbete över kDessut-ommungränserna.

Även inom VA-sektorn ges möjlighet att fondera för framtida större nyinvesteringar.

Vattenmyndighetens tankar om kommunernas insatser inom vattendirektivet, både personellt och ekonomiskt, bör under året klarna till viss del. Detta innebär sannolikt att kommu-nernas belastning, inte minst på VA-kollektivet, kan komma att innebära ökade taxor.

Renhållningsavdelningen

Målet för Äskya anläggningen att bli en modern avfallsan-läggning håller på att uppfyllas. Det har anlagts nya ytor för mottagning av miljöfarligt- och annat industriavfall samt

ol-Sluttäckning av gamla deponiytor som påbörjades 2009 kommer att fortsätta under 2011. Kostnaden beräknas till cirka 1,7 mkr och kommer att omfatta en yta på cirka 1,1 ha.

Tillstånd för fortsatt verksamhet på deponin Äskya har er-hållits från Miljööverdomstolen (Svea Hovrätt), 2008-03-27.

Efter överklagande fastställdes domen 2010-03-03. Därmed har kommunen två år på sig att bygga anläggningen för lak-vattenbehandling.

Nya deponeringsförordningen och mottagningskriterier inne-bär dock att STENA Aluminiums avfall med nuvarande sam-mansättning inte får deponeras på Äskya från och med 2009.

Detta beräknas ge ett inkomstbortfall för år 2011 på drygt 4 miljoner kronor jämfört med år 2008.

Räddningstjänsten

Räddningstjänsten i Älmhults kommun står ständigt inför nya utmaningar. Kommunens och centralortens positiva ut-veckling, expansion och geografiska utbredning innebär nya utmaningar som räddningstjänsten måste förhålla sig till. Un-der år 2011/2012 kommer såväl räddningstjänstens riskana-lys som handlingsprogram att revideras för att ta höjd för dessa utmaningar.

Rekryteringsbasen för deltidsbrandmän är fortsatt tillfreds-ställande men indikationer på en mer restriktiv hållning bland huvudarbetsgivare väcker farhågor för framtida re-kryteringar vilket föranlett omorganisationer inom deltids-organisationen. Inom heltidsorganisationen slutförs under år 2011 de rationaliseringar och omorganisationer som pågått sedan 2009.

Det ständiga utbytet och samverkan inom Krissamverkan Kronoberg såväl som mellan skadeplatsaktörerna är en fram-gångsfaktor för att möta framtida utmaningar. En av förut-sättningarna för en gränsöverskridande effektiv samverkan är en fortsatt implementering och breddinförande av kom-munikationssystemet RAKEL. Hantering av kostnader för investeringar och abonnemang efter år 2010 är ej klar.

En annan betydande framgångsfaktor i en utökad och fördju-pad samverkan är ”blåljushusprojektet” där räddningstjänst, polis och ambulans samlokaliseras vilket även skapar förut-sättningar för kostnadseffektiv samutnyttjande av lednings-stöd med mera. Upphandlingen beräknas vara klar senast våren 2011 och bygget senast sommaren 2012.

avgiftsförändringar

Kommunfullmäktige beslöt 2010-06-23 att tekniska förvalt-ningen får i uppdrag att utarbeta en ny taxa för Älmhults kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar samt en ny renhållningstaxa, att gälla från och med 2011-01-01.

Taxeförslaget innebär för en typvilla med en förbrukning på 150 m3 vatten per år en höjning med i snitt 5 %.

Ny renhållningstaxa innebär en höjning av hushållstaxan

NÄMNdSREdOVISNINGaR - KOMMUNSTYRELSEN, TEKNISKa FÖRVaLTNINGEN

Tekniska förvaltningen har lämnat ett förslag till en inves-teringsplan 2011-2014. En investeringsbudget för perioden kommer att utarbetas i samverkan med kommunlednings-chefsgruppen och tekniska förvaltningens nämnd kommun-styrelsens arbetsutskott.

Av de större projekt som planeras för 2011 kan nämnas:

inom exploateringsverksamheten – ny etapp i kvarteret

Paradiset, bostadsområde Vena samt handelsområde Haganäs

inom fastighetsförvaltningen – Internationella skolan

och multibassäng i Haganäs, tillbyggnad av skolan i Liatorp, uteförskola i Haganäsparken

inom va-verksamheten – reservvattentäkt till

centralor-•

ten, pumpstation på Bäckgatan, Västra Möckeln inom renhållningen – lakvattenrening samt utvidgning

av avfallsanläggningen

räddningstjänsten – räddningscentralen på Bäckgatan,

RAKEL Nämnd/förvaltning

Belopp i tkr

Budget 2011

Budget 2012

Budget 2013

Budget 2014

Budget 2011-2014

Tekniska förvaltningen 70 000 70 000 70 000 70 000 280 000

Investeringsbudget

NÄMNdSREdOVISNINGaR - MILJÖ- OCH BYGGNÄMNdEN

Related documents