• No results found

En kundresa med larm

In document Framtidens trygghetslarm (Page 46-51)

“Vill bara ha någon att prata med”

4.3. En kundresa med larm

För att skapa en överblick av livsresan med larm gjordes en illustration över larmresan som var inspirerad av metoden med en kundresekarta. Larmresan sträcker sig från tiden innan larmet erhålls till då det återlämnas, se Figur 16.

Figur 16. Larmresa för användaren från tiden före larmet fram till återlämning. (Ikon hjärta: thenounproject, Ikon moln: simple icon)

Larmresan visade att de negativa känslor användare ofta har handlar om att användaren inte får tillräckligt med information. Att inte förstå situationen eller känna att de kan påverka den har också en negativ effekt på känslan av kontroll och självständighet. Införskaffande av larm blir en bild för att inte längre kunna klara sig själv och är en av anledningarna till motståndet till det.

Kundresan kan också symbolisera en tidslinje där användaren till en början klarar sig helt på egen hand men blir mer beroende av utomstående med tiden. I de tidigare faserna är tilliten till den egna kroppen en viktig faktor för trygghet men i takt med att användaren försämras blir tilliten till andra allt viktigare. I takt med att beroendet ökar, ökar också behovet av att veta att hjälpen finns om den behövs.

Kontrollen är en viktig faktor för trygghet och då fellarm uppstår som inte avbryts, möts de äldre, av en person som, enligt dem, plötsligt står i deras hem, vilket påverkar känslan av kontroll negativt. Fellarm är viktiga att avbryta, inte bara för att minska belastningen på hemtjänst, utan även för att undvika situationer då användaren erfar en förlust av kontroll. De äldre isoleras på grund av sina begränsningar och sin egen oro men även av andras oro. Isoleringen innebär i sig en upptrappning av åldrande och sjukdomsförlopp.

31

4.4 Segment

För att tillmötesgå de varierande behoven utarbetades olika segment, se Figur 17, som representerar olika delar av marknaden. Segmenten grundar sig på personer från intervjuer samt insikter under projektets gång och förstärktes sedan för att utgöra en bättre grund för inkluderande design.

32

4.5 Konceptgenerering

Konceptgenereringen skedde löpande under projektets gång och utifrån de insikter som erhölls genererades flera koncept och lösningar. En kravspecifikation utvecklades utifrån funktionsanalysen, se Bilaga A och K, och utgör en grund för önskvärda och nödvändiga egenskaper. De olika behoven från segmenten listades och färgkodades efter produktegenskaper, se Figur 18.

Figur 18. Produktegenskaper utifrån segment

De olika segmenten varierade starkt i behov men hade flera gemensamma tekniska komponenter. Det indikerar att en stor del av individanpassningen kan göras med backend-programmering. För att bemöta de olika nivåerna av behov som skiftar individer emellan samt över tid, krävdes ett nytt angreppssätt. Istället för att skapa en ensam lösning påbörjades utveckling av ett modulärt system där tre olika varianter bemöter behov utifrån olika nivåer, se Figur 19.

33

Figur 19. Illustration över gemensamma egenskaper hos de tre varianterna samt hur de skiljer sig åt. Produktvariant 1 bemöter en högfunktionell person som kan navigera i teknik med lätthet. Idag

bär denna grupp inte trygghetslarm men genom att inkludera dem finns möjlighet att kunna arbeta preventivt och implementera larm innan första olyckan inträffar. För att nå dem krävs en ny typ av larm som fyller en funktion och skapar värde. Segmentet har intresse av en mer komplex produkt och använder i första hand produkten som ett aktivitetshjälpmedel.

En touchscreen skapar många möjligheter och kommunicerar på ett attraktivt sätt med användaren men en touchscreen drar också mycket batteri och är ännu inte tillräckligt pålitlig. När behovet av larmet ökar och användaren har behov av det dygnet runt, även i duschen, behöver hen få larmet utbytt till variant 2 eftersom väta stör interaktionen med skärmen. Variant 2 har en mekanisk knapp och drar mindre energi.

Produktvariant 2 täcker störst del av användarsegmenten; dem som har nedsatt fysisk och/eller

kognitiv förmåga men fortfarande klarar av att bo hemma. Samma larm kan bäras under hela larmresan om så önskas.

Produktvariant 3 är anpassad efter användare på vård och omsorgsboenden, med starkare

nedsatt fysisk och/eller kognitiv förmåga. Segmentet lämnar inte hemmet utan sällskap, vilket idag gäller nästan alla på särskilt boende. Då försvinner behovet av GPS, som inte fungerar inomhus. Larmet skickas via en mottagarenhet vidare till larmtelefonen och kommunikationen sker med Bluetooth i mottagarenheten och i larmenheten. Positionering inne på hemmet kan lösas genom sensorer monterade i taket likt dem som Aifloo använder för positionering, se kapitel 2.5.1. Konceptet blir troligtvis billigare vilket kan anses attraktivt för boenden som ofta har pressad ekonomi.

34

4.5.1 Jämförelse av produktvarianter

De tre produktvarianterna sammanställdes i en Pughs matris, se Bilaga I, för att undersöka hur väl de bemötte användarens behov relativt dagens larm samt ge en indikation på hur väl lösningarna stod sig mot dagens larm.

Produktvariant 1 påminner om en smartwatch och en sådan användare skulle eventuellt föredra

hårdvaran från en specialiserad produkt men skulle däremot ha stor nytta av funktionerna och tjänsten som konceptet innehåller samt möjligheten att anpassa produkten efter sitt åldersförlopp.

Produktvariant 2 når en bred grupp och kan tillsammans med en tjänst skapa en ökad trygghet

för många.

Produktvariant 3 liknar mer de befintliga larmen i form av larmknapp med mottagare i rummet

men skiljer sig genom att det kan larma automatiskt, vilket skulle vara till stor nytta för denna grupp.

Variant 2 erhöll högst poäng, och kan potentiellt skapa värde för samtliga segment. Segmenten som den skulle skapa störst värde för är också den grupp som var i störst behov av utökad trygghet, baserat på insikterna från de två iterationerna.

Samtliga produktvarianterna skapar värde och behövs för att bemöta olika segment. För att möjliggöra för användaranpassning och för att möta segmentens skiftande behov utvecklades ett modulärt produktsystem med tillhörande tjänst.

35

5 ITERATION 3 UTVECKLING AV

PRODUKT-TJÄNSTESYSTEM

Det här kapitlet beskriver Produkt-Tjänstesystemet, tekniska komponenter samt möjligheter med att implementera AI i konceptet.

In document Framtidens trygghetslarm (Page 46-51)

Related documents