• No results found

Utvärdering av tjänstekoncept

In document Framtidens trygghetslarm (Page 80-91)

“Vill bara ha någon att prata med”

7.3 Utvärdering av tjänstekoncept

Produkt-tjänstesystemet erbjuder ett anpassningsbart sätt att tillgodose olikheter och behov. Det som inte kan lösas med teknik och hårdvara kan lösas med mjukvara. Det ger stora möjligheter för att bemöta individer och skapa en trygg vård för alla.

För att den framtagna tjänsten ska kunna fungera optimalt krävs att olika myndigheter samarbetar gränsöverskridande med varandra och med privata aktörer. Konceptet förlitar sig på ett friktionsfritt samarbete, vilket inte är representativt för verkligheten. Det kan dock konstateras att svenska myndigheter styrs av och måste förhålla sig till ett stort antal lagar och regler. En utmaning som blivit tydlig i samtalen med de olika aktörerna ligger härvid i att myndigheter har begränsade möjligheter att följa den snabba teknikutvecklingen och anpassa verksamheten efter nya lösningar.

Inför en implementering av tjänsten är det därför nödvändigt att utreda vilka juridiska och organisatoriska förutsättningar det finns för myndigheterna att ingå i de samarbeten som tjänsten förutsätter. Direktiven behöver komma ifrån lagstiftare och inblanda samtliga involverade aktörer för att frambringa ett gynnsamt utfall.

Välfärden har att vinna på att förflytta fokus från ägande till användande och kvalité. Ett tjänstebaserat trygghetslarm med möjlighet till uppgraderingar, byten och reparationer skulle i längden innebära en mer hållbar modell där användarens och kommuners behov bättre kan tillgodoses. En ny ägande modell kan bidra till ökad möjlighet till att erbjuda den senaste tekniken och kommuner skulle inte vara förpliktigade till föråldrad teknik på grund av tidigare upphandlade investeringar. Ett modulärt produktsystem har en central uppgift i att genomföra

65

snabba eller planerade uppdateringar och i att utveckla en långsiktig plan för utveckling av komponenter och mjukvara.

Något som blivit tydligt i arbetet med projektet är att det finns brister i ansvarstagandet för äldre personer som rör sig utanför hemmet. Ökad samordning och tekniska lösningar som är anpassade för de äldres utemiljö kan vara ett sätt att förbättra situationen i dessa avseenden. Med bättre tekniska lösningar följer på kort sikt utgifter. På längre sikt kan dock sådana lösningar potentiellt leda till besparingar i form av lägre vårdkostnader, samtidigt som de kan bidra till att öka den enskildes trygghet, hälsa och välmående.

Regeringens budgetsatsning under 2018 på ny teknik i äldrevården bekräftar att det finns en vilja att satsa på mobila trygghetslarm. Detta kan förhoppningsvis leda till ett ökat ansvarstagande för de äldres trygghet och indikerar även att det av rapporten behandlade området kommer få relevans i det fortsatta arbetet med utveckling av trygghetsskapande teknik.

67

8 FORTSATT ARBETE

I detta kapitel presenteras vilka områden som behöver undersökas ytterligare samt rekommendationer för fortsatt arbete.

8.1 Produktrelaterat

Koncepten som har tagits fram innebär ett första steg i utvecklingen av trygghetslarm för framtiden där användarens behov sätts i fokus. Nedan listas ett antal steg som måste genomföras under vidare konceptutveckling.

● Testa koncepten mot användare för att sedan utveckla prototyper som testas inom testmiljöer.

● En viktig aspekt som behöver undersökas och utvecklas är hur laddning av trygghetslarmet ska gå till. Induktiv laddning har fördelar som påverkat kapslingsklassen positivt och underlättar för användaren att bära larmet samtidigt som det laddas. Men induktiv laddning är också mindre effektivt.

● Batteritiden är en viktig faktor och med integrering av alla tekniska funktioner kommer den påverkas avsevärt. En utredning av batteritidens betydelse kommer att behöva genomföras för att utvärdera hur problematisk en drastisk sänkning av batteritiden blir. ● Ytterligare ett område som måste beaktas är samling av data om användaren. Vilken

data är av intresse och kan göra skillnad och var går gränsen för kränkning av användares integritet. Hur kan data anonymiseras och analyseras mot andra användares data. Tjänsten måste rätta sig efter lagar om datahantering och sekretess.

● Larmet kan potentiellt skapa värde inom flera målgrupper som har behov av trygghet. Sådana målgrupper kan till exempel vara människor under hot, vårdpersonal, polis. Behoven mellan målgrupperna kan skifta men med ett utökat modulärt produktsystem finns det möjlighet att möta behoven.

8.2 Tjänsterelaterat

Projektet har ringat in problemområden som ett första steg i arbetet med utveckling av en ny tjänst. Ett fortsatt arbete skulle kunna ledas av SKL. Nedan följer att antal områden som måste undersökas mer ingående.

● En utredning av de juridiska och organisatoriska förutsättningarna för myndigheterna att ingå i de samarbeten som tjänsten förutsätter.

● Fördelning av ansvarsområden för att möjliggöra ett kvalitativt och effektivt samarbete mellan samtliga aktörer.

● Användaren måste erbjudas valmöjligheter och ett system byggt på standarder måste tas fram för att alla typer av larm ska kunna samverka med tjänsten och ta del av dess fördelar.

● Vilken som är data är intressant att samla in om användaren för att förebygga åldersrelaterade sjukdomar och hur ska den hanteras för att inte kränka individens integritet och för att förhålla sig till lag om offentlighet och sekretess.

69

9 REFERENSER

1177 Vårdguiden (2017) Att undvika fallolyckor hos äldre [Online]. Tillgänglig:

https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Mer-om/Att-undvika-fallolyckor-hos-aldre/ (Hämtad: 4 april 2018)

1177 Vårdguiden (2017) FaR - Fysisk Aktivitet på Recept [Online]. Tillgänglig:

https://www.1177.se/Stockholm/Tema/Halsa/Fysisk-aktivitet/FaR---fysisk-aktivitet-pa-recept/ (Hämtad: 22 maj, 2018)

A.H. Laybourne, S. Biggs, F. C. Martin (2008) Oxford Academic [Online] Falls exercise interventions and reduced falls rate: Always in patient's interest? Tillgänglig:

https://academic.oup.com/ageing/article/37/1/10/25678 (Hämtad: 5 april 2018) Aifloo (u.å.) Så här fungerar aifloo [Online] Available at:

http://www.aifloo.com/sv/ (Hämtad: 26 maj, 2018)

AliveCor (2018) Bridging the Gap Between Wearables and Healthcare [Online]. Tillgänglig:

https://www.alivecor.com/technology/ (Hämtad: 5 april, 2018)

Antonovsky, A. (2005). Hälsans mysterium (2 ed.). Stockholm: Natur och kultur.

Applerubber (u.å.) Everything You Need To Know About Medical-Grade Rubber Compounds [Online]. Tillgänglig: http://www.applerubber.com/medtech/medtech_ebook.pdf (Hämtad: 18 maj, 2018)

Baker, B. (2018) Apply sensor fusion to accelerometers and gyroscopes [Online]. Tillgänglig:

https://www.digikey.se/en/articles/techzone/2018/jan/apply-sensor-fusion-to-accelerometers-and-gyroscopes (Hämtad: 7 mars, 2018)

Boström, M. (2014) Trygghet - på vems villkor? Uppfattningar om och erfarenhet av trygghet hos äldre personer med behov av omsorg [Online]. Tillgänglig:

http://hj.diva-portal.org/smash/get/diva2:719116/FULLTEXT01.pdf(Hämtad: 19 februari, 2018)

Cision PR Newswire (2014) U-blox introduces breakthrough 3D Automotive Dead Reckoning [Online]. Tillgänglig:

https://www.prnewswire.com/news-releases/u-blox-introduces-breakthrough-3d-automotive-dead-reckoning-244256051.html (Hämtad: 6 april, 2018)

Coala (u.å.) Så fungerar Coala heart monitor, [Online]. Tillgänglig: https://www.coalalife.com/coala-heart-monitor/ (Hämtad: 27 maj, 2018)

Danielsson, O. (2017) Artificiell Intelligens: Så kan AI lösa våra hälsoproblem [Online]. Tillgänglig: https://ki.se/forskning/nyfiken-pa-artificiell-intelligens-sa-kan-ai-losa-vara-halsoproblem (Hämtad: 16 februari, 2018)

Doro, (u.å) Mobila trygghetslarm [Online] Tillgänglig:

http://care.doro.se/produkter-tjanster/

(Hämtad: 25 maj, 2018)

Engerati (2017) Bluetooth 5 is coming - what are the benefits for utility applications [Online]. Tillgänglig:

70

Flic (u.å) The World’s Smartest Button [Online]. Tillgänglig: https://flic.io(Hämtad: 5 mars 2018)

Folkhälsomyndigheten (2013) Åldrande befolkning [Online]. Tillgänglig:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/seniorguiden/halsosamt-aldrande/aldrande-befolkning/

(Hämtad: 8 februari 2018)

Gard, G., Wikman, A. M. (2006) Upplevelser av larm och rörelsefrihet - upplevelser av ett mobilt trygghetslarm. [Online]. Tillgänglig:

https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:994889/FULLTEXT01.pdf (Hämtad: 8 February 2018)

Global Sources (u.å.) Evergreen (H.K) PCB Ltd. [Online]. Tillgänglig:

http://www.globalsources.com/si/AS/Evergreen-HK/6008826611959/pdtl/Smart-Watch-PCB/1153103415.htm (Hämtad:13 maj, 2018)

Goodrich, R. (2013) Accelerometer vs. Gyroscope: What’s the Difference? [Online]. Tillgänglig: https://www.livescience.com/40103-accelerometer-vs-gyroscope.html (Hämtad:

16 april 2018)

HjärtLung, (u.å.) Kampanj Känn Pulsen [Online] Tillgänglig:

http://www.kannpulsen.se (Hämtad: 25 maj, 2018)

iFixit (2017) Apple Watch Series 3 Teardown [Online]. Tillgänglig:

https://www.ifixit.com/Teardown/Apple+Watch+Series+3+Teardown/97521 (Hämtad: 26 april,

2018)

Internet of Things Sweden (2017) Trend report: The internet of things in 2017 [Online]. Tillgänglig: https://iotsverige.se/wp-content/uploads/2018/01/IoT_trend_report_2017.pdf (Hämtad: 2018-05-07)

Lidingö stad (2016) Samverkan Trygghetslarm 2016 [Online]. Tillgänglig:

http://www.lidingo.se/download/18.7c94ef7b157bf4f647cff54/1479130124949/Bilaga%2C+sa mverkan-+trygghetslarm.pdf (Hämtad: 22 maj, 2018)

Medical life science News (2016), Photoplethysmography PPG, Tillgänglig:

https://www.news-medical.net/health/Photoplethysmography-(PPG).aspx (Hämtad: 27 maj, 2018)

Melin, J. (2014) Navigera utan GPS [Online]. Tillgänglig:

https://www.nyteknik.e/teknikrevyn/navigera-utan-gps-6400588 (Hämtad: 6 april 2018)

Minifinder (2018) Minifinder Pico -Mobilt GPS trygghetslarm [Online]. Tillgänglig:

https://minifinder.se/pico-sv/ (Hämtad:19 jan, 2018)

Modular Management (u.å.) Modular Function Deployment® [Online]. Tillgänglig:

https://modularmanagement.com/us/technology-expertise/modular-function-deployment/ (Hämtad: 25 maj 2018)

Moore, M. (2018) What is 5G? Everything you need to know [Online]. Tillgänglig:

https://www.techradar.com/news/what-is-5g-everything-you-need-to-know (Hämtad: 9 april

2018)

Grow with Google (u.å) Innovative app supports safe and seamless medication use [Online]. Tillgänglig: https://grow.google/intl/europe/story/5506841204228096(Hämtad:30 april, 2018)

71

P. Demakakos, A. Steptoe, A. Shankar, J Wardle (2013) Proceedings of the National Academy of Sciences in the United States of America [Online]. Social isolation, loneliness, and all-cause mortality in older men and women. Tillgängligt

http://www.pnas.org/content/110/15/5797.full(Hämtad: 5 mars, 2018) Posifon (u.å) GPS smartsole [Online]. Tillgänglig: http://posifon.se/gps-larm/#GPS%20Smartsole (Hämtad: 27 maj, 2018)

Precision Micro Drives (2018) AB-020: Understanding Linear Resonant Actuator Characteristics [Online]. Tillgänglig: https://www.precisionmicrodrives.com/application-

notes/ab-020-understanding-linear-resonant-actuator-characteristics?utm_campaign=social_post&utm_medium=pinterest&utm_source=social (Hämtad:10 maj, 2018)

Regeringen (2018) Regeringens proposition 2017/18:100, 2018 års ekonomiska vårproposition - förslag till riktlinjer, s52. [Online]. Tillgänglig:

https://www.regeringen.se/49776b/contentassets/fd1d180b97a8433aae8fe491176571a9/201

8-ars-ekonomiska-varpropositionhela-dokumentet-prop.-201718100.pdf (Hämtad: 23 Maj

2018)

Shafee, A.M. (2017) 11 Exceptional Smartwatches With Extremely Long Battery Life [Online]. Tillgänglig: https://www.smartgeekwrist.com/smartwatches-long-battery-life/ (Hämtad: 17 mars, 2018)

Simtec Silicone Parts (2018) Medical Grade Liquid Silicone Rubber [Online]. Tillgänglig:

https://www.simtec-silicone.com/medical-grade-liquid-silicone-rubber/ (Hämtad: 18 maj 2018)

Socialstyrelsen (2017) Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017 [PDF Online] Tillgänglig

https://www.socialstyrelsen.se/publikationer2018/2018-2-5 (Hämtad: 22 maj, 2018)

Socialstyrelsen (2015) Socialstyrelsen [Online]. Vård och omsorg om äldre Tillgänglig:

https://www.socialstyrelsen.se/SiteCollectionDocuments/Vard-och-omsorg-om-aldre-15.pdf

(Hämtad: 5 februari, 2018)

Socialstyrelsen (2015) Socialstyrelsen Vård Trygghetslarm i kommunerna, kartläggning 2015 [Online] Tillgänglig:

https://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/19920/2015-9-8.pdf (Hämtad:

19 januari, 2018)

Socialstyrelsen (2017) Vård och omsorg om äldre, lägesrapport 2017 [Online]. Tillgänglig:

http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/20469/2017-2-2.pdf

(Hämtad: 5 april, 2018)

Statens offentliga utredningar (2002) En åldrande befolkning & fyra nycklar [Online]. Tillgänglig: http://www.regeringen.se/49b6bb/contentassets/f985ca13c42748829

1d0f8d80d2d0264/del-2-t.o.m.-kap.-4 (Hämtad: 8 februari, 2018)

Stickdorn, M. and Schneider, J. (2011) This is Service Design Thinking. (1 ed.) Hoboken, New Jersey: John Wiley & Sons, Inc.

Stockholms Stad (2018) Trygghetslarm [Online] Tillgänglig:

http://www.stockholm.se/FamiljOmsorg/Aldreomsorg/hemtjanst-och-trygghetslarm/Trygghetslarm/ (Hämtad: 22 maj, 2018)

72

Sveriges kommuner och landsting (2015) Trygghetslarm och Larmmottagning 2015 [Online]. Tillgänglig: https://www.sklkommentus.se/upphandling-och-ramavtal/vara-ramavtal-och- upphandlingar/ramavtal-och-avtalskategorier/valfardsteknologi/trygghetslarm-och-larmmottagning/trygghetslarm-och-larmmottagning-2015/

(Hämtad: 19 januari, 2018)

Sveriges kommuner och landsting (2018) Trygghetsskapande teknik 2018 [Online]. Tillgänglig: https://www.sklkommentus.se/upphandling-och-ramavtal/vara-ramavtal-och-upphandlingar/planerade-och-pagaende-upphandlingar/trygghetsskapande-teknik-2018/ (Hämtad: 18 maj, 2018)

Sörensen, J. (2012) AKUT-test vid stroke [online] Tillgänglig: https://stroke.se/akut-test-vid-stroke/ (Hämtad: 5 mars 2018)

T. Ajanki (2015) Musklernas åldrande [online] Tillgänglig:

https://www.lu.se/article/musklernas-aldrande (Hämtad: 5 april 2018)

Telit (2018) Get to know our LTE-M & NB-IoT Portfolio [Online]. Tillgänglig:

http://info.telit.com/nbiot (Hämtad: 6 april 2018)

U-blox (2018) Narrowband IoT - (NB-IoT) [Online]. Tillgänglig: https://www.u-blox.com/en/narrowband-iot-nb-iot-0 (Hämtad: 6 april 2018)

United nations (2015) World Population Aging [online]. Tillgänglig:

http://www.un.org/en/development/desa/population/publications/pdf/ageing/WPA2015_Repor t.pdf(Hämtad: 27 februari 2018)

Visma Blogg Sverige (2017) Gartners framtidprognos - här är de 10 viktigaste

tekniktrenderna [online] Available at https://www.visma.se/blogg/gartners-framtidsprognos/

(Hämtad: 7 aj 2018)

Wilson, M. (2018) The war on what’s real [Online]. Tillgänglig:

https://www.fastcodesign.com/90162494/the-war-on-whats-real (Hämtad: 8 mars 2018)

Woolley, M. Bluetooth® [PDF] Bluetooth 5 Go Faster. Go Further [PDF online] Tillgänglig:

https://www.bluetooth.com/bluetooth-technology/bluetooth5/bluetooth5-thankyou Hämtad: 1

mars, 2018]

World Health Organisation (2015) Active Ageing A Policy Framework [Online]. Tillgänglig:

http://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/67215/WHO_NMH_NPH_02.8.pdf?sequence =1 [Hämtad: 5 mars, 2018]

World Health Organisation (2015) World report on Ageing and Health [Online]. Tillgänglig:

http://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/186463/9789240694811_eng.pdf?sequence= 1 (Hämtad: 5 april 2018)

Bildreferenser

Figur 4:

Aifloo (u.å.) Aifloo [Fotografi] http://www.aifloo.com/sv/ (4 Maj 2018)

Coala Life AB (u.å.) Coala Life monitor product [Fotografi]

https://news.microsoft.com/sv-se/2016/03/22/microsoft-i-samarbete-med-svensk-innovation-som-kan-radda-liv/ (4 Maj

73

Figur 5:

Apple (2017) How to check your heart rate [Fotografi]

https://support.apple.com/en-us/HT204666 (4 Maj 2018)

Figur 16:

Ikon moln i Customer Journey Map: Simple Icon (u.å.) Cloud 9 [Ikon]

http://simpleicon.com/cloud-9.html (4 Maj 2018)

Ikon hjärta i Customer Journey Map: Thenounproject (u.å.) Heart [Ikon]

https://thenounproject.com/term/heart/2726/

Figur 20:

Modular Management (2018) Modular Function Deployment [Figur]

https://modularmanagement.com/us/technology-expertise/modular-function-deployment/ (4

Maj 2018) Figur 37:

Ikon pil nedåt: Icon scout (u.å.) dropdown 25 [Ikon] https://iconscout.com/icon/dropdown-25

(4 Maj 2018)

1

BILAGA A: KRAVSPECIFIKATION

Kravspecifikation

Datum 2018-05-27

Introduktion

In document Framtidens trygghetslarm (Page 80-91)

Related documents