• No results found

Tekniska lösningar och komponenter

In document Framtidens trygghetslarm (Page 53-59)

“Vill bara ha någon att prata med”

5.2 Modulariserad produktutveckling

5.2.1 Tekniska lösningar och komponenter

Produktegenskaperna översattes till tekniska lösningar och relevanta tekniska områden. Olika typer av smartklockor och befintliga GPS-larm undersöktes för att erhålla en förståelse av nödvändiga komponenter och deras volym. Vidare undersöktes tekniska områden som är under utveckling och inom en snar framtid kommer att realiseras. Exempel på sådana områden är Bluetooth 5, som får fyra gång bättre räckvidd, samt nästa generation för konnektivitet, 5G, som beräknas bli både snabbare och pålitligare än dagens nät, se kapitel 2.5.5.

Projektet syftar till att belysa användarens behov och bemöta dem med konceptuella förslag på produkt och tjänst. De tekniska komponenterna som har valts ämnar endast illustrera rimligheten i konceptet och är inte valda efter specifik prestanda eller målvärden.

Batteri

De smartklockor som är undersökta har en batteritid som varierar mellan 18 h och 30 dagar, där den med lägst batteritid är Apple Watch och den med högst batteritid är Vector Watch Luna (Shafee, 2017). Apple Watch har en kapacitet på 280 mAh (Ifixit, 2018). Överfallslarmet Minifinder har en batteritid på 20 dygn och har många liknande egenskaper samt befinner sig inom samma storleksklass som de koncept som illustreras i denna rapport (Minifinder, 2018). Batterierna i de undersökta produkterna befinner sig sannolikt inom samma storleksklass och batteritiden påverkas framförallt av användningen där Apple Watch har applikationer som arbetar i bakgrunden en stor del av tiden. För att garantera längre batteritid bör de flesta funktionerna stå i standby läge större delen av tiden. För att spara på batteri är även optimerad programmering av vikt. Volymen på batteriet som ingår i 3D-modelleringen går att jämföra med Li-ion batterier med volym som motsvarar 280–350 mAh.

Positionering och rörelse

För pålitlig positionering utomhus implementeras GPS med det europeiska satellitsystemet Galileo. Rörelse mäts med accelerometer och gyroskop som tillsammans med en algoritm för fall utgör fallsensorn, se kapitel 2.5.4 Funktionen fångar upp de individer som av fallet blir förvirrade och glömmer att trycka, svimmar av, eller faller så att de inte kommer åt att larma. Genom att inkludera automatiska larm tas också hänsyn till det ramavtal som SKL nu arbetar fram.

Feedback

För haptisk feedback och vibration valdes en linjär resonans aktuator, LRA. LRA har bättre haptisk prestanda och är mer effektiv än roterande vibrationsmotorer (Precision Micro Drives, 2018). För feedback i form av ljus integreras en anpassad mini LED-display i larmknappen. Med hjälp av displayen kan larmet även visa tid.

Kommunikation

För kommunikation via mobilnät krävs ett SIM-kort. Den nya standarden eSIM är betydligt mindre än de tidigare SIM-korten och innebär att funktionaliteten byggs in i produkten. En annan fördel är att eSIM kan programmeras på distans (Telia, 2018). Telefonin i produkten bör slås på först när användaren inte längre nås av WiFi eller Bluetooth för att spara batteri. Då skickas kommunikationen från en mottagarenhet, som kan vara den egna mobiltelefonen, via WiFi eller Bluetooth.

En vattentät högtalare har valts och mäter i 3D-modelleringen 12x16 mm. Även mikrofonen är vattentät som endast mäter 6 mm i diameter. Mikrofonen kan användas för röstaktivering och är ett sätt att inkludera individer med stark fysisk funktionsnedsättning.

38

PCB

Övriga inre komponenter utgör delar av ett specialanpassat kretskort. Kretskortet beräknas få en tjocklek på 0,7 mm, samma tjocklek som PCB:t för smartklockor från Evergreen (globalsources, u.å)

Konnektivitet och dataöverföring

5G i kombination med LPWA kommer att möjliggöra snabb och säker överföring av hälsodata och larm med låg energiåtgång. Det kommer innebära lägre belastning av batteriet.

Interaktionsmodul

Knappen är försänkt för att undvika feltryck. Den är integrerad med en mini-LED-display för att ge användaren feedback och information i form av ljus. Ljuset lyser igenom det tunna gummerade skalet. Knappen kan programmeras till tre olika funktionstryck. En touchscreen möjliggör för ännu fler funktioner.

Gummerat skydd

Syftet med gummiskalet är att skydda grundenheten. Det är också ett enkelt och ekonomiskt sätt att möjliggöra valbarhet i design. Det byts ut alternativt rengörs när produkten återanvänds för att åstadkomma en nykänsla.

Tillbehör

Utöver ett klassiskt armband som med enkelhet kan fästas kring handleden har två konceptuella tillbehör växt fram ur tester med triggermaterial, se Figur 22. Tillbehöret Enhandstryck är utvecklat för dem som har rörlighet kvar i fingrarna men inte kraften att lyfta armen för att larma. Tillbehöret kroppsnära är anpassat för dem som upplever att magen är det mest tillgängliga området. Till skillnad från de befintliga tillbehören som hängs runt halsen innebär detta ingen stryprisk. Även det befintliga KardiaBand som beskrivs under Kapitel 2.5.3, State of the art, finns med som ett exempel på tillbehör.

Figur 22. Från teknisk lösning till modul.

39

5.2.2 Modulindikation

Komponenterna listas till vänster i Figur 23 och översattes, med hjälp av en Module Indication Matrix, se Bilaga E, till modulerna till höger i figuren.

40

5.2.3 Modulvariationer

Nästa steg i MFD:en var att upprätta en matris för modulvariation. Matrisen kallas för MVS som står för Modul Variant Specification, se Bilaga G. Modulerna och dess variationer illustreras i Figur 24. Med dessa moduler finns möjlighet att skapa många variationer av produkten, framförallt på grund av de olika färgerna som valts till skal och armband men modulvariationerna gör det också möjligt att skapa produkter som möter varje segment, i enlighet med de tre produktvariationerna.

41

5.2.4 Produktkonfiguration

De olika produktvariationernas konfigurationsplaner illustreras i Figur 25 till 27.

Figur 25. Konfiguration av produktvariation 1, Touchscreen

42

43

In document Framtidens trygghetslarm (Page 53-59)

Related documents