• No results found

6 FORMULERINGSARENAN

6.1 Resultat och analys

6.1.2 Kvaliteter

Till skillnad från de kategorier som behandlar skilda dimensioner i ämnet och som jag redovisat i ovanstående del utgår nedanstående kategorisering från kvaliteten i lärobjektet och omfattar låg respektive hög grad av förståelse respektive mångtydighet.

Detta avsnitt handlar således om kunskapskvaliteter som framträder i analysen av kursplanen. Analysarbetet har utgått från analysschemat kvaliteter, vilket diskuterats utförligare i kapitel 4.2, i relation till vad kursplanen anger utifrån tre teman; avsikt, innehåll och betyg.

Utgångspunkt för analysen är de två första huvudkategorierna i föregående avsnitt, nämligen rörelser respektive begrepp. Det är dessa som jag menar är de unika kategorierna för ämnet idrott och hälsa och omfattar ett kunskapsinnehåll. De två andra huvudkategorierna handlar om ett socialisationsinnehåll och är generella kategorier som även omfattar alla ämnen och är hela skolans ansvar.

Grader av förståelse

I kursplanen förekommer förståelse i ett antal sammanhang. Följande två utsnitt har jag använt tidigare som exempel på dimensioner, men de anger också kvaliteter. Utsnitten är riktade mot låg grad av förståelse med avseende på avsikt och handlar om att utveckla förmåga, få inblick i och lära känna olika former av aktiviteter.

*utvecklar förmågan att leka, motionera och idrotta på egen hand och tillsammans med andra.

*får inblickar i idrottens och friluftslivets historia samt lär känna olika former av lekar, danser och idrottsformer i olika kulturer.

Graden av förståelse är dock inte helt tydlig, men att utveckla förmåga, få inblick i och lära känna antyder att det inte krävs någon hög grad av förståelse.

Följande utsagor är exempel på hög grad av förståelse med avseende på avsikt. De omfattar bl.a. att förstå samband mellan ”hur kroppen fungerar och hur vanor, regelbunden fysisk aktivitet och friluftsliv förhåller sig till fysiskt och psykiskt välbefinnande”.

*Ämnet idrott och hälsa syftar till att utveckla elevernas fysiska, psykiska och sociala förmåga samt ge kunskaper om den egna livsstilens betydelse för hälsan.

*förstå sambandet mellan mat, motion och hälsa /…/

*utvecklar kunskaper att kritiskt bemöta missförhållanden som kan förekomma i samband med olika typer av fysiska aktiviteter samt ges förutsättningar till ett personligt ställningstagande i idrotts- och hälsofrågor.

Ovanstående utsnitt handlar om relationella samband och är exempel på hög grad av förståelse. Följande utsnitt är inriktat på att kunna använda de kunskaper man har i olika sammanhang, vilket erfordrar hög grad av förståelse.

*kunna orientera sig i okända marker genom att använda olika hjälpmedel samt kunna planera och genomföra vistelse i naturen under olika årstider.

Följande utsnitt, som jag tidigare använt som exempel på rörelseform, anger även en kvalitet vilken är exempel på låg grad av förståelse med avseende på innehåll.

*Att utveckla allsidiga rörelseaktiviteter är centralt i ämnet och en allsidig rörelserepertoar kan lägga grund för en aktiv och hälsofrämjande livsstil.

*/…/ samt träna kondition, styrka och rörlighet.

Ovanstående är exempel på ett mer upprepningsbart och additativt innehåll och har inte hög grad av förståelse som utgångspunkt.

Följande exempel, även använt som exempel på begreppslig kunskap, är också exempel på hög grad av förståelse med avseende på innehåll, nämligen att kunna diskutera, ifrågasätta och ha förståelse för.

*Ämnet erbjuder möjlighet att i ett naturligt sammanhang diskutera såväl hälsofrågor som etiska frågor som hör ihop med idrott och friluftsliv. Tillsammans med kunskap om de avarter och trender som är knutna till vår tids kroppsövningskultur ger ämnet möjligheter att bl.a. utifrån ett jämställdhetsperspektiv ifrågasätta de idealbilder som sprids via olika medier. I ett etiskt perspektiv ryms också frågor om förståelse för människors olika förutsättningar när det gäller fysiska aktiviteter.

Det handlar om hög grad av förståelse av skilda företeelser som hälsofrågor, etiska frågor i samband med friluftsliv, avarter och trender, förståelse för skilda förutsättningar att bedriva fysisk aktivitet, men det finns även exempel på att ämnet ska bidra till engagemang för miljöfrågor och att ”skydda och vårda natur och miljö”.

Följande utsnitt, som jag tidigare använt som exempel på en rörelseform, indikerar även låg grad av förståelse med avseende på

betyg, nämligen elevens ”förmåga att använda kroppen” och att ”förmåga att utföra rörelser”.

*Elevens förmåga att använda kroppen för sammansatta och komplexa rörelsemönster på ett ändamålsenligt sätt /…/

*Ytterligare en bedömningsgrund är elevens förmåga att utföra rörelser med kontroll och precision /…/

I ovanstående exempel är det förmågan att använda kroppen och utföra rörelser som lyfts fram, vilket kan ses som en låg grad av förståelse.

Följande är exempel på hög grad av förståelse med avseende på

betyg, och handlar om att kunna reflektera över, att kunna värdera och förstå dels hur kroppen fungerar, dels relationer mellan fysisk aktivitet och fysisk och psykisk hälsa.

*Även elevens förmåga att reflektera över och värdera fysiska aktiviteters betydelse för livsstil och hälsa utifrån både ett individ- och ett samhällsperspektiv är av vikt vid bedömningen. *Bedömningen i ämnet idrott och hälsa avser elevens kunskaper om hur den egna kroppen fungerar och hur eleven bland annat genom regelbunden fysisk aktivitet och friluftsliv kan bibehålla och förbättra sin fysiska och psykiska hälsa.

Under kriterier för VG finns följande exempel, vilka jag även använt för begreppslig kunskap. I detta fall är att reflektera och att använda ”kunskaper för att förutse och avvärja risker” exempel på hög grad av förståelse.

*Eleven reflekterar med hjälp av kunskaper om kropp och rörelse över hur hälsa och välbefinnande kan bibehållas och förbättras.

*Eleven använder sina kunskaper för att förutse och avvärja risker i samband med olika fysiska aktiviteter.

Under kriterier för MVG är att ”bedöma värdet av” exempel på

hög grad av förståelse.

*Eleven använder sina kunskaper om livsstil, livsmiljö och hälsa för att bedöma värdet av olika idrotts- och friluftsaktiviteter.

Det är elevens förmåga att reflektera över och värdera fysiska aktiviteters betydelse för den egna hälsan som ska betygsättas. Det finns även exempel på hög grad av förståelse i utsnitten där att komponera, motivera och organisera program och aktiviteter skrivs fram.

Både hög och låg grad av förståelse framkommer i kursplanen. Det är dock hög grad av förståelse som betonas och är mest framträdande och kan exemplifieras med ”förmåga att reflektera över och värdera”, ”kunskaper om vilka faktorer som påverkar”, och att ”förstå samband”. Låg grad av förståelse handlar om förmåga att använda kroppen och att utföra rörelser med kontroll och precision. Ord som diskutera, ifrågasätta, ta ansvar för uppläggning indikerar att en hög grad av förståelse är betydelsefullt, liksom att ord som förmedlar idrottsfärdigheter och träna indikerar en låg grad av förståelse. På VG- och MVG-nivå är det främst hög grad av förståelse som betonas.

Grader av mångtydighet

I kursplanen förekommer mångtydighet i ett antal sammanhang. Följande utsnitt, varav det första använts som exempel på en rörelseform, kan tolkas handla om låg grad av mångtydighet med avseende på avsikt då det handlar om redan etablerade kulturella aktiviteter och verksamheter.

*Under generationer har rörelseaktiviteter och friluftsverk- samheter utvecklats. Ämnet ger kunskaper om deras framväxt, erfarenheter av att delta i dem och färdigheter i att bedriva dem. *ha kunskaper i vanliga rörelseaktiviteter och hur de kan bedrivas på ett säkert sätt.

Det finns även andra exempel i kursplanen på låg grad av mångtydighet som handlar om ”förstå sambandet” (i bestämd form), dvs. ett specifikt samband, mellan t.ex. mat, motion och hälsa.

Följande utsagor är exempel på hög grad av mångtydighet med avseende på avsikt.

*kunna forma och genomföra aktiviteter för egen motion. *utvecklar /…/ lust att röra sig samt stimuleras att ge uttryck för fantasi, känslor och gemenskap.

Att kunna forma aktiviteter och att ge uttryck för fantasi kan tolkas som en inriktning mot skapande och kreativitet, dvs. hög grad av mångtydighet.

Följande utsnitt kan även ses som hög grad av mångtydighet, men utsagan är samtidigt tvetydig, då den kan tolkas både som utveckling av nya aktiviteter men även som upprepning och kopiering av redan etablerade aktiviteter.

*Ämnet skall även väcka nyfikenhet och intresse för nya aktivi- teter.

Det förekommer inga utsnitt som omfattar låg grad av mång- tydighet med avseende på innehåll.

Följande är exempel på hög grad av mångtydighet med avseende på innehåll, vilket jag tidigare använt under rubriken estetisk form, men är här exempel på främjandet av den improvisatoriska förmågan, i relation till rörelse och rytm.

*En positiv upplevelse av rörelse och rytm är i sin tur en grund för individuella och kollektiva övningar och främjar på så sätt såväl den improvisatoriska /…/ förmågan.

Exempel på en låg grad av mångtydighet med avseende på betyg är att eleven ska ha kunskap om vilka ”faktorer som påverkar den egna hälsan” och det är således vissa bestämda kunskaper som eleverna ska lära sig. Däremot är låg grad av mångtydighet inte framträdande under VG och MVG.

Ett exempel på hög grad av mångtydighet med avseende på

betyg är att eleverna ska ha förmåga att visa på en bredd ”av fysiska aktiviteter” och under kriterier för VG anges att eleven ”föreslår och genomför fysiska aktiviteter”. Ett annat exempel är att eleven ska använda ”ett ändamålsenligt rörelsemönster vid deltagandet i olika fysiska aktiviteter”. Att kunna ”föreslå aktiviteter” indikerar att det krävs en hög grad av mångtydighet. Samma förhållande gäller formuleringen ”att utföra rörelser på ett ändamålsenligt sätt”.

Under kriterier för MVG är följande utsnitt, som tidigare använts som exempel på rörelseform, även ett uttryck för hög grad

av mångtydighet, vilket t.ex. handlar om att kunna komponera nya program.

*Eleven komponerar, motiverar och genomför ett allsidigt och funktionellt motionsprogram.

*Eleven anpassar sina rörelser till de krav som olika aktiviteter och situationer ställer /…/

Att kunna komponera ett nytt, allsidigt och funktionellt motionsprogram indikerar att det behövs kreativitet och skapande, liksom att anpassa sina rörelser till nya aktiviteter och situationer.

Mångtydighet framkommer i avsnittet Idrott och hälsa i kursplanen i varierande grad. Det är dock hög grad av mångtydighet som betonas och är mest framträdande. Hög grad av mångtydighet symboliseras av att kunna forma, ge uttryck för fantasi, improvisatorisk förmåga, att använda kroppen för rörelsemönster på ett ändamålsenligt sätt, en bredd av fysiska aktiviteter, att kunna komponera program samt ge uttryck för känslor och stämningar.

Låg grad av mångtydighet handlar om redan etablerade kulturella aktiviteter och verksamheter, om att förstå sambandet (i bestämd form) och att lära sig vissa bestämda kunskaper.