• No results found

KVALITETSARBETE/UPPFÖLJNING

6.1 Ursprungliga mål och genomförda aktiviteter: ”Andelen utbildade med vård- och omsorgsutbildning har ökat”

Utifrån den stora samhällsutmaningen med brist på utbildad vård- och omsorgspersonal, kan målet ”Andelen utbildade med vård- och

omsorgsutbildning har ökat” anses vara självklart. Men vad är det egentligen som påverkar hur många det är som utbildar sig och vad har VO-College för påverkansmöjlighet?

I det regionala kompetenskansliet, där VO-College ingår, används ofta modellen

”Fyrfältaren” för att beskriva faktorer som påverkar matchningen på

arbetsmarknaden.42 Faktorerna beskrivs i modellen här intill. VO-College parter har helt, delvis eller obetydlig rådighet i de olika fälten.

I arbetet med effektivare kompetensförsörjning så får en också tänka in horisontella perspektiv så som kön, etnicitet, ålder och funktionsvariation. VO-College har de senaste åren varit involverade i flera insatser i syfte att öka kunskap om och förbättra möjligheterna till jämställdhets- och

mångfaldsarbete. Jämställdhet och mångfald utgör mål i sig själva men fungerar också som medel att uppnå kvalitativ kompetensförsörjning. Ökad jämställdhet och mångfald är en förutsättning för till exempel breddad rekrytering.

Avgångselever ungdomsgymnasiet och komvux

Sammanfattningsvis har andelen utbildade med vård- och omsorgsutbildning varierat under nuvarande certifieringsperiod, om än med en positiv kurva uppåt de sista åren. För mer detaljerad information och diagram, se stycke 1.1.2 och 1.1.3.

På ungdomssidan har den långsiktiga trenden i Örebro län under 00-talet och fram till 2013 varit en ökning av antalet elever med slutbetyg. Som mest fick 147 elever slutbetyg från

Omvårdnadsprogrammet 2013, som också var sista året med Läroplan för de frivilliga skolformerna (Lpf 94). Året därpå hade antalet elever med gymnasieexamen eller studiebevis från Vård- och

42 Kompetensförsörjning - Regional handlingsplan för Örebroregionen (2014)

35

omsorgsprogrammet minskat kraftigt till 69 elever. Fram till 2016 har sedan antalet ökat till 95 elever, med en ökning på 26 elever de senaste två åren.

På vuxenutbildningssidan har antalet utbildade totalt ökat med 6 procent de senaste två åren.

Ökningen kan förklaras med att antalet män ökat från 36 utbildade 2015 till 60 utbildade 2016. Det är dock inte alla utbildningsanordnare som ökat de senaste åren, Hjernet i Nora och

Valideringsverkstan har minskat. Ljusnarsbergs kommun har legat på samma antal de senaste tre åren och resterande utbildningsanordnare har ökat antalet utbildade, däribland de tre största kommunala utbildningsanordnarena Komvux Karlskoga, Sydnärkes utbildningsförbund och Örebro kommun.

Tillgång till vård- och omsorgsutbildning inom vuxenutbildningen

I Örebro län har det under flertalet år varit högt söktryck till vuxenutbildning inom vård och omsorg.

Under certifieringsperioden har nya utbildningsanordnare anslutit sig till VO-College, Eductus och Valideringsverkstan, vilket bidragit till att fler personer kunnat tillgodogöra sig adekvat utbildning.

Trots detta vittnar rektorer inom kommunala vuxenutbildningen om att hälften, ibland så lite som en tredjedel, av alla sökande får en plats. Orsaker till att utbildningsanordnare inte antar fler/alla elever anges vara brist på APL-platser, lärar- och lokalbrist. Den målgrupp som haft störst chans att få en plats inom vuxenutbildningen är de som saknar gymnasial utbildning. Förhoppningsvis kan

regeringens nya förordning om statsbidrag för en modell med en regionaliserad yrkesutbildning för vuxna, så kallat regionalt yrkesvux, bidra till att i högre grad kunna möta arbetsmarknadens behov av kompetens.

Insatser för att utbilda och informera studie- och yrkesvägledare

Vid ett flertal tillfällen har ungdomsinformatör/yrkesambassadör och processledare för VO-College sammankallat till eller på annat sätt deltagit i möten med studie- och yrkesvägledare i syfte att informera och samtala om branschen, beskriva hur arbetsmarknaden ser ut och berätta om de regionala kriterierna för anställningsbarhet. Studie- och yrkesväg ledare är också ofta en uttalad målgrupp när VO-College bjuder in till olika mötesplatser.

VO-College ingår sedan några år tillbaka i en arbetsgrupp vilken årligen arrangerar en utbildningsdag på temat ”Framtidens arbetsmarknad” riktat mot målgruppen länets studie- och yrkesvägledare, arbetsförmedlare och övrigt intresserade av arbetsmarknads- och kompetensförsörjningsfrågor.

Arbetsgruppen består av representanter från Region Örebro län, Svenskt Näringsliv,

Arbetsförmedlingen, Örebro universitet, Teknik- och VO-College. Under utbildningsdagarna 2016 och 2017 fanns arbetsgivare från Region Örebro län och Örebro kommun på scenen för att berätta om framtidens arbetsmarknad inom vården och omsorgen. Under 2016 anordnade arbetsgruppen också en studieresa till Euroskills i Göteborg.

36

6.2 Nuläge - här är vi idag

6.2.1 Styrgruppernas systematiska utveckling av VO-College lokalt och regionalt

VO-College antog 2016 ”Stadgar” vilka beskriver organisering, ansvar, ledning och mötesordning för VO-College styrgrupper och dess ledamöter.43 ”Stadgarna” syftar till att vara en hjälp för att

introducera och konkretisera VO-College organisation och arbetssätt. Också den gemensamt framtagna ”Uppdragsmall” en avser utgöra ett stöd när styrgrupper utser uppdrag för arbetsgrupper.44

De senaste två åren har VO-College anordnat två större utvecklingsinternat för samtliga

styrgruppsledamöter från lokala- och regionalt VO-College, det första i Loka brunn och det andra i Aronsborg. Båda internaten har haft målsättningen att vässa VO-College, svetsa oss samman, gemensamt söka kärnfrågor och avgränsningar, samt diskutera arbetsformer. Båda

utvecklingsinsatserna har genererat positiva omdömen med beskrivningar av att både det regionala och lokala collegearbetet tagit flera kliv framåt.

VO-College regionala styrgrupp har de senaste åren träffats för en verksamhetsplaneringsdag någon gång under hösten. På dagordningen finns föregående år och måluppfyllelse, nuläge och prioritering av mål och aktiviter inför det kommande året. Vi har också bjudit in VO-College kontaktperson vad gäller ekonomi för genomgång av VO-College finanser.

De lokala VO-Collegen arbetar på olika sätt med att prioritera aktiviteter och följa upp mål. Ibland finns målen med på styrgruppens dagordning mer regelbundet, kopplade till olika insatser, medan de andra gånger dyker upp en gång om året då mötet prioriterat tid för att specifikt följa upp och blicka framåt. Det formaliserade målarbetet och även förankringen till kvalitetskriterierna, har varit en utmaning för de lokala VO-Collegen vilket lett till variationer och innovativa arbetssätt.

6.2.2 Uppföljning av mål

Regional styrgrupp följer upp måluppfyllelse från föregående år och prioriterar och konkretiserar mål inför nästkommande år under den årliga verksamhetplaneringsdagen. De prioriterade målen och aktiviteterna finns sedan med löpande under året och påverkar prioriteringar och beslut vid exempelvis styrgruppsmöten. Målen ska ange riktning och utgöra grund för avgränsning. Detta sistnämnda, att fokusera och avgränsa - välja och välja bort, är dock en utmaning och något VO-College arbetat med och kommer behöva fortsätta arbeta med.

6.2.3 Uppföljning av kvalitetskriterierna

När den nationella verksamhetuppföljningen skickades ut för första gången så fyllde VO-College regionala styrgrupp i självskattningen gemensamt under ett styrgruppsmöte. Processledaren formulerade ett utkast på verksamhetsberättelse som ledamötena fick komplettera. Denna verksamhetsuppföljning fungerade sedan som underlag vid nästkommande

verksamhetsplaneringsdag. Särskilt signalsystemet med grönt, gult och rött för varje påstående

43 ”Stadgar” för VO-College Örebro län (2016)

44 ”Uppdragsmall” VO-College Örebro län (2016)

37

under respektive kvalitetskriterium i självskattningen, utgjorde ett bra underlag för diskussion och prioriteringar.

Under den senaste verksamhetsplaneringsdagen testade vi en ny variant av process för att prioritera nästkommande års mål. I grupper arbetade vi med de sju kvalitetskriterierna och kopplade önskvärda effekter och mål till vart och ett av dem. Gemensamt gick vi sedan igenom det vi kommit fram till och prioriterade ett antal områden/aktiviteter att fokusera nästkommande år. Detta var ett sätt att levandegöra kvalitetskriterierna och koppla dem till mål och konkreta aktiviteter för VO-College.

6.2.4 Hur den regionala nivån får del av resultatet

Samtliga lokala ordföranden sitter med i regional styrgrupp och generellt finns det en punkt på regional styrgrupps dagordning om rapport och information från de lokala VO-Collegen. Denna punkt har varit värdefull då det gett utrymme för de lokala ordförandena, och övriga ledamöter som också finns med lokalt, att lyfta fram såväl svårigheter som goda exempel. Där blir regional styrgrupp ett viktigt forum för stöd, lärande och inspiration. Protokoll från lokala och regionala styrgruppsmöten läggs ut på VO-College hemsida, öppet för alla att ta del av.

6.2.5 Uppföljningsmall med kvalitetskriterierna och våra mål

VO-College regionala styrgrupp ansåg att den nationellt utskickade verksamhetuppföljningen var fruktbar och ser fram emot att använda den nya omarbetade versionen. VO-College kommer att fortsätta med årliga verksamhetsplaneringsdagar där det finns utrymme för reflektion, dialog och prioriteringar kring föregående år, nuläge och nästkommande år.

6.3 Mål och framtida läge

Effektmål och aktivitetsområden beskrivs under kriterium 2, 3 och 4.

38