• No results found

U RSPRUNGLIGT MÅL OCH GENOMFÖRDA AKTIVITETER : ”E N STRATEGI FÖR ÖKAD ATTRAKTIVITET OCH

4. REGIONALT/LOKALT PERSPEKTIV

4.1 U RSPRUNGLIGT MÅL OCH GENOMFÖRDA AKTIVITETER : ”E N STRATEGI FÖR ÖKAD ATTRAKTIVITET OCH

Frågor om attraktiva arbetsgivare och arbetsplatser, kopplat till arbetsvillkor, breddad rekrytering och differentierade arbetsuppgifter, har blivit allt mer framträdande de senaste åren. Arbetsgivarnas förmåga att attrahera, behålla och utveckla kompetens är avgörande för branschens framtid. Till detta kommer utmaningen att utveckla och samordna karriärvägar. VO-College har behandlat dessa frågor på olika sätt under certifieringsperioden, dels kontinuerligt genom det löpande

styrgruppsarbetet men också genom riktade insatser.

En utgångspunkt för arbetet med såväl differentierade arbetsuppgifter som karriärvägar har varit det dokument som VO-College regionala styrgrupp antog 2013 (reviderad 2015), ”Kriterier för

anställningsbarhet”.35 Dessa kriterier tydliggör vad arbetsgivarna i VO-College har för krav vid

rekrytering. Dessa kriterier är väl kända och förankrade hos utbildningsanordnarna och de informeras flitigt om i möte med Arbetsförmedlingen, studie- och yrkesvägledare, elever i utbildning och

presumtiva elever/medarbetare.

Attraktiva arbetsgivare och arbetsplatser

VO-College anordnade 2016 ett första öppet regionalt styrgruppsmöte och en efterföljande workshop på temat ”Vad gör vård- och omsorgsbranschen attraktiv?”. Utöver ledamöter från regional styrgrupp deltog politiker, arbetsförmedlare och övriga arbetslivs- och utbildningsparter.

Några medskick från workshopen var: våga pröva nytt, bredda bilden av branschen, inspirera i grundskolan, vikten av goda arbetsvillkor, karriärvägar och differentierade arbetsuppgifter, samt möjliggöra val till vården i vuxen ålder.

Arbetsgivarna känner väl igen sig i frågorna ovan och arbetar ofta med dem tillsammans med HR. VO-College olika parter har också blivit allt bättre på att synliggöra samverkansorganet i de olika

hemorganisationerna. Detta har bidragit till att VO-College frågor lyfts in i olika styrande dokument, till exempel verksamhet- och personalstrategiska planer.

När VO-College för andra året bjöd in till öppet regionalt styrgruppsmöte och workshop var temat

”Breddad rekrytering och differentierade arbetsuppgifter – svaret på kompetensförsörjningsfrågan inom vård och omsorg?”. Föredragare från Region Örebro läns projekt ”Framtidens vårdavdelning”

berättade hur de arbetat med vårdnära service och administration. Detta förändrade arbetssätt innebär att arbetsgivaren anställer särskilda yrkesgrupper till att utföra uppgifter som inte är medicinska, till exempel hantering av kost, städ, förråd och transport, vilket underlättar flödet i verksamheten och frigör tid för vårdpersonal att fokusera på sina kärnsysslor. Något som leder till en renodling och statushöjning av vård- och omsorgsyrkena.

För att uppmärksamma engagerade och kunniga handledare deltog VO-College från start i det nationella konceptet att utse ”Årets handledare”. En regional jury utsåg ”Årets handledare Örebro län 2016” och personen i fråga blev uppmärksammad och firad av kollegor, nämndpolitiker och VO-College regionala styrgrupp – vilket vi inte var sena med att sprida i diverse social medier.

35 ”Kriterier för anställningsbarhet” (2015)

26 Samverkan kring kompetensutveckling och karriärvägar

Funktioner från VO-College deltog under ett par år i VO-College nationella arbetsgrupp för

”Karriärvägar”. Som ett led i denna nationella diskurs genomförde VO-College 2014 en översyn kring karriärvägar inom Örebro län baserade på intervjuer med arbetsgivare.36 Sammanställningen visar en stor pluralism i definition och betydelse av uppdrag och karriärvägar. Något som stämmer överens med bilden av riket i stort. Året därpå anordnade VO-College en konferens på temat ”Hur skapar vi karriärvägar inom vård och omsorg?”, med föredragare från SKL, Kommunal och lokala aktörer, panelsamtal med elever och medarbetare inom vård och omsorg, samt dialogcafé.

Konferensdeltagarna bestod av politiker, tjänstepersoner och medarbetare från vård- och omsorgsutbildningar och verksamheter, elever från vård- och omsorgsutbildningar, samt arbetsförmedlare. Konferensen rönte stort intresse och positiv energi.

Genom collegesamverkan har parter i länet under flera år ansökt om ett antal YH-ytbildningar. Det har också förekommit YH-ansökningar utanför det strukturerade collegesamarbetet. Under 2017 har det skett en stor samordning med Örebro kommun och stiftelsen SKY i spetsen kring tre

YH-ansökningar, ”Specialistutbildad undersköterska inom -demens, -palliativ vård och -psykisk sjukdom äldre”.

Det regionala nätverket för chefer inom funktionshinderområdet har de senaste åren arbetet utifrån ett inriktningsdokument för ”Titulatur och utbildningskrav inom funktionshinderområdet i

Örebroregionens kommuner”. Dokument innehåller bland annat en överenskommelse om införande av titlarna stödassistent och stödpedagog.

Ett utvecklingsområde för VO-College är bli ännu vassare på att samordna oss i länet när det gäller YH-utbildningar. På så vis kan vi förbättra förankringen och ansökningarna så att sannolikheten för att de beviljas bli större. Vi behöver också synliggöra var spetskompetensen i länet finns – så att vi inte konkurrerar med samma inriktningar.

Samverkan för snabb övergång från utbildning till anställning

Exempel på aktiviteter som ger en snabb övergång från skolan till arbetslivet är traineeanställningar och extratjänster, något som flera kommuner erbjuder. Annars är det vanligt att eleverna redan under sin APL fångas upp av verksamheterna. Arbetsgivarna brukar också komma ut till skolorna för rekryteringsmöten inför semestervikariat. Men även om eleverna har lätt att få in en fot på

arbetsmarknaden så är det problematiskt att de som nya medarbetare visstidsanställs i så hög utsträckning.

Vad gäller feriepraktik så prioriterar Region Örebro län och Örebro kommun elever som sökt till Vård- och omsorgsprogrammet eller går årskurs 1 och 2 på programmet.

När det gäller yrkesintroduktionsanställningar så har Örebro kommun anställt medarbetare på BUI-avtal, något som varit mycket lyckosamt.

36 Översyn karriärvägar i Örebro län (2014)

27

4.2 Nuläge - här är vi idag

4.2.1 Våra Vård- och omsorgsprogram, upplägg/innehåll, programfördjupningar och exempel på yrkesutgångar

Alléskolan i Hallsberg

Upplägg/innehåll: Minst 20 veckor APL, nära samarbete med Nerikes Brandkår. Inom de individuella valen finns möjlighet att välja kurser som ger högskolebehörighet.

Programfördjupningar: Hälso- och sjukvård eller funktionshinderomsorg.

Yrkesutgångar: Undersköterska inom hälso- och sjukvård och vård och omsorg eller som medarbetare inom verksamheter för personer med olika funktionsnedsättningar, personlig assistent, elevassistent mm.

Möckelngymnasiet i Karlskoga

Upplägg/innehåll: Minst 15 veckor APL, betoning på hälsoperspektiv och människors lika värde. Inom de individuella valen finns möjlighet att välja kurser som ger

högskolebehörighet. Kan kombineras med elitidrottsutbildning (NIU): ishockey.

Programfördjupningar: En programfördjupning innehållande kurserna Medicin 2, Socialpedagogik, Akutsjukvård och Vård och omsorg vid demenssjukdom

Yrkesutgångar: Undersköterska, personlig assistent, barnskötare, laboratoriebiträde mm.

Rudbecksgymnasiet i Örebro

Upplägg/innehåll: Minst 20 veckor APL, betoning på att utbildningen är VO-College-certifierad. Inom de individuella valen finns möjlighet att välja kurser som ger högskolebehörighet. Från och med årskurs 2 finns möjlighet att gå lärlingsutbildning.

Programmet finns även på Riksgymnasiet för döva och hörselskadade och går att kombinera med en idrottssatsning i fotboll/futsal inom dövidrotten.

Programfördjupningar: Hälso- och sjukvård, vård och omsorg för äldre, omsorg riktad till personer med funktionsnedsättningar. Inom den fördjupning du väljer kommer du också att göra ditt gymnasiearbete under det arbetsplatsförlagda lärandet.

Yrkesutgångar: Undersköterska, boendestödjare, personlig assistent mm.

Yrkesgymnasiet i Örebro

Upplägg/innehåll: Lärlingsutbildning, minst halva utbildningstiden sker ute på en arbetsplats.

Betoning på undersköterskeyrket och att du är anställningsbar direkt efter utbildningen.

Inom de individuella valen finns möjlighet att välja kurser som ger högskolebehörighet.

Utbildningen erbjuder varje elev ett startpaket för körkort.

Programfördjupningar: Engelska 6, Akutsjukvård, Matematik 2a. Att välja mellan: Medicin 2, Palliativ vård, Vård och omsorg vid demenssjukdom.

Yrkesutgångar: Undersköterska, eller yrke inom akutsjukvård, öppenvård, psykiatrisk vård, barnsjukvård, hemsjukvård, hemtjänst, förebyggande hälsa, eller vid särskilda boenden för äldre och personer med funktionsnedsättning.

28 Lindeskolan i Lindesberg

Upplägg/innehåll: 17 veckor APL och 1 veckas fältstudier på en medicin- eller kirurgavdelning på Lindesbergs lasarett. Betoning på att utbildningen erbjuder både yrkesexamen och

förberedelser för högre studier, samt är VO-College-certifierad. Eleverna deltar som

”skademarkörer” på olika katastrofövningar som genomförd i norra länsdelen.

Programfördjupningar: 2 spår: Akutsjukvård eller Äldre- och funktionshinderomsorg, psykiatri. Inom båda spåren finns möjlighet att studera kurser som ger högskolebehörighet.

Kurser i programfördjupning: Akutsjukvård, Engelska 6, Palliativ vård, Medicin 2, Svenska 3 eller Svenska som andraspråk 3, Äldres hälsa och livskvalité.

Yrkesutgångar: Arbete inom sjukhusvård, äldre- eller funktionshinderomsorg mm.

4.2.2 Övriga utbildningar som ingår i vårt VO-College

Kurser i vård och omsorg finns vid de sex kommunala vuxenutbildningarna: Allévux i Hallsberg, Vuxnas lärande i Karlskoga, Komvux i Örebro, Masugnen i Lindesberg, Komvux i Ljusnarsberg och Hjernet i Nora. Under 2017 har Hällefors kommun som både arbetsgivare och utbildningsanordnare av vuxenutbildning ansökt om att ansluta sig till VO-College, samt Kumla kommun som

utbildningsanordnare för ungdoms- och vuxenutbildning.

Eductus och Valideringsverkstan erbjuder kurser och validering inom vård och omsorg och ingår i VO-College Örebro-Lekeberg.

Masugnen i Lindesberg erbjuder också YH-tandsköterskeutbildning.

Örebro universitet erbjuder kurser och program med anknytning till vård och omsorg och ingår i regionalt VO-College.

4.2.3 Arbete med genus- och jämställdhetsfrågor

I den regionala handlingsplanen för kompetensförsörjning står det att VO-College ska

”Uppmärksamma och bryta könsstereotypa mönster i skola och arbetsliv.”37 VO-College regionala styrgrupp tog 2015 beslut om att arbeta vidare med frågan och konsulterade Apel till processtöd.

Denna satsning möjliggjordes via egna medel och finansiering kopplad till det regionala

kompetenskansliet, bland annat från Tillväxtverket och Länsstyrelsen. Satsningen genererade ett kunskapsunderlag i form av en projektrapport och två utbildningspass för VO-College regionala styrgrupp.38

Året därpå valde VO-College att ingå i Föreningen VO-College ESF-projekt ”Fokus vård och omsorg”

med delprojektet ”Genus, jämställdhet och den könssegregerade arbetsmarkanden”. 39 Denna regionala förstudie resulterade i ett projektresultat med kunskapsunderlag från egna

undersökningar, statistik och befintlig forskning på området. VO-College anordnade under hösten 2016 ett spridningsseminarium för projektet i Örebro och projektledaren har också deltagit i en rad

37 Kompetensförsörjning - Regional handlingsplan för Örebroregionen (2014)

38 Apels slutrapport ”Jämställdhet i en könssegregerad bransch – Processtöd till Vård- och omsorgscollege”

(2015)

39 VO-College Örebro läns rapport ESF-projekt ”Genus, jämställdhet och den könssegregerade arbetsmarknaden” (2016)

29

sammanhang för att sprida resultatet, exempelvis vid VO-College rikskonferens (2016), Tylösandsdagarna (2017) och i det regionala kompetenskansliet (2017).

Respektive part i VO-College arbetar med jämställdhetsfrågor i sina hemorganisationer. Till exempel har Örebro kommun en handlingsplan för jämställd arbetsmiljö och Region Örebro läns förvaltning Regional utveckling har satsat på kompetenshöjdande insatser inom området för medarbetare och politiker under 2017.

4.2.4 Arbete med mångfaldsfrågor

Det är framförallt mångfaldsarbete kopplat till språk och integration, samt funktionsnedsättning, som VO-College och parternas hemorganisationer arbetat med.

Örebro kommun har utbildat två stycken språkombudsutbildare och i Norra länsdelen utbildar sig ytterligare en under 2017. Rudbecksgymnasiet kommer under året att starta en

språkintroduktionsutbildning med inriktning vård och omsorg för nyanlända. Syftet är att

språkintroduktionsutbildningen ska leda till vidare vuxenutbildning inom vård och omsorg eller till arbete. Under 2017 kommer Kommunal Örebro att göra en löneöversyn för utbildade

undersköterskor baserad på etnisk härkomst i syfte att identifiera eventuella osakliga löneskillnader.

Många arbetsgivare arbetar med breddad rekrytering och differentierade arbetsuppgifter. I Kumla kommun finns det beslut från Socialnämnden om att skilja på service- och omvårdnadsuppgifter och att överföra dem från vård- och omsorgsverksamheten till LSS-omsorgen. Ett sådant införande bidrar till differentiering av arbetsuppgifter och öppnar upp arbetsmarkanden för de medborgare som enligt Socialtjänstlagen är beviljade dagverksamhet. Det möjliggör för fler att utföra ”riktiga jobb” så som städ- och tvätthantering, och renodlar samtidigt undersköterskans arbetsuppgifter till att fokusera på det hen är specialiserad för, omvårdnadsarbetet. I Örebro kommun pågår arbete med breddad kompetensförsörjning och syftar till att skapa sysselsättning för personer som idag står utanför arbetsmarknaden. Region Örebro län arbetar också aktivt med kompetensförsörjningsfrågor kopplade till personer med funktionsnedsättning. 2016 hade 3 % av medarbetarna inom

förvaltningen Regionservice någon form av funktionsnedsättning och totalt i Region Örebro län ligger siffran på 2 %.

I Örebro län är sex verksamheter HBTQ-certifierade 2017, samtliga i Region Örebro läns regi. Det är ungdomsmottagningen i Hallsberg, Karlskoga, Lindesberg, Knuffen i Örebro, STD-mottagningen på USÖ och Ängens vårdcentral.

4.2.5 Informations- och marknadsföringsinsatser

I VO-College finns funktionen yrkesambassadör på 100 % från och med 2018. Denna tjänst, som tidigare kallades ungdomsinformatör, har sett lite olika ut genom åren. Den gemensamma nämnaren har ändå varit uppdraget att arbeta med att lyfta fram vård- och omsorgsutbildningarna och

branschen gentemot presumtiva elever och medarbetare, befintliga vård- och omsorgselever och vid olika mässor och events kopplade till rekrytering och arbetsmarknad. VO-College beslutade att under 2017 prova ett nytt grepp som går ut på att etablerade vård- och omsorgsmedarbetare anställs som yrkesambassadörer på del av sin tjänst. Lokala college rekryterar lämpliga personer som på deltid arbetar med informations- och marknadsföringsinsatser inom sitt lokala VO-College. Denna plan konkretiseras dock inte i år utan vi kommer i höst att anställa en medarbetare som länsövergripande arbetar som yrkesambassadör och ta nya tag med det lokala upplägget inför 2018.

30

Även processledartjänsten i VO-College innefattar informations- och marknadsföringsuppgifter.

Detta sker genom ett idogt lobbyingarbete i diverse nätverk på olika nivåer, ständigt lyfta

kompetensförsörjningsfrågorna i branschen. Både yrkesambassadör och processledare genomför denna kommunikation i verkliga livet och digitalt. Utöver VO-College hemsida och Facebooksida så syns VO-College arbete titt som tätt i Region Örebro läns olika nyhetsforum. Processledaren har också vid ett par tillfällen intervjuats i lokalradion.

I budget för nya certifieringsperioden 2018-2022 finns förutom ovan personella resurser, också poster för marknadsföring och möten/konferenser.40 Detta innebär att vi kommer att fortsätta kunna producera marknadsföringsmaterial så som roll-ups, broschyrer, give-aways och profilkläder, samt arrangera små och stora tillställningar.

Utöver ovan nämnda insatser så arbetar naturligtvis parterna inom VO-College med egna marknadsföringsinsatser via sina kanaler.

4.2.6 Omvärldsbevakning och internationalisering

Omvärldsspaning och kommunikation av denna spaning är en av huvuduppgifterna för VO-College processledare. Under flera år skickade processledaren ut nyhetsbrev till alla ledamöter i VO-College, men har nu övergått till att använda VO-College hemsida och Facebooksida som plattformer för nyhetsrapportering, kalendarium och dokumentation. Rapporter och erfarenhetsutbyten är stående inslag på lokala och regionala styrgruppsmöten. I Örebro län har vi också under flera år haft en stark tradition av att anordna kurser, konferenser och kompetenshöjande insatser för såväl ingående parter som externa funktioner, till exempel politiker och Handelskammaren Mälardalen. VO-College finns också ofta flitigt representerade vid olika nationella tillställningar så som Almedalen, VO-College rikskonferens och Tylösandsdagarna.

Örebro kommun har etablerat internationellt utbyte med Holland och England via Erasmus-projektet.

Elever, deras handledare och lärare från Vård- och omsorgsprogrammets lärlingsutbildning genomför årligen detta utbyte.