• No results found

5.1 Primärvården – för en tillgänglig sjukvård

5.1.7 Kvinno- och barnsjukvård

Ökad bemanning på barnmorskemottagningen/MVC

I Region Stockholm finns i dag 67 barnmorskemottagningar och mödravårds-centraler spridda över länet, men med en viss koncentration i centrala Stock-holm. Det finns i dag en besvärande personalflykt från regionens mödravårds-centraler, vilket behöver åtgärdas för att kunna garantera en god mödravård i framtidens Stockholm. Detta kan bara uppnås i samverkan med vårdpersona-len. Svenska Barnmorskeförbundet menar att max 80 inskrivna gravida kvinnor per barnmorska i mödrahälsovården skulle avlasta den tunga belastningen och där med skapa en godare arbetssituation inom mödrahälsovården. Max 80 in-skrivna gravida kvinnor per heltidsarbetande barnmorska och år är dessutom vad som rekommenderas av Svensk Förening för Obstetrik och Gynekologi (SFOG). I dag har varje barnmorska i Region Stockholm i snitt har ansvar för 120 gravida kvinnor per år, vilket är bland de högsta sifforna i landet. Sverigedemo-kraterna vill tillsätta en särskild utredning för att undersöka möjligheterna för och kostnaderna för ett begränsa antalet inskrivna gravida kvinnor per barn-morska

Samma barnmorsketeam genom graviditeten, förlossningen och eftervården – ändra text

Inom Region Stockholm är mödravårdscentralerna ansvariga för den förebyg-gande vården av gravida kvinnor inför förlossningen, barnavårdscentralerna (BVC) tar sedan över ansvaret för familjen och det nyfödda barnet utveckling.

Därtill agerar andra aktörer vid genomförandet av själva förlossningen och yt-terligare andra vid eftervården på BB, Många olika aktörer riskerar att skapa splittring, oro och otrygghet för kvinnan. Familjen. Sverigedemokraterna vill särskilt att en och samma barnmorska ska följa kvinnan på MVC, under sin gra-viditet delta i utförandet av förlossningen samt bistå i eftervården på BB. Detta för att skapa en personlig relation och trygghet för kvinnan att möta någon man känner och litar på i ett känsloladdat och viktigt livsmoment. Genom modellen caseload midwifery, som har pilottestats i Region Norrbotten med goda resul-tat på arbetsmiljö för barnmorskorna och upplevd trygghet för kvinnan så ser vi positivt på att utveckla arbetssättet i Stockholm. Vi föreslår därför att utveckla fler pilotprojekt likt dagens Min-Barnmorska på karolinska. Slutligen är vi posi-tiva till att förläng barnmorskans och mödrahälsovårdens uppdrag med ansvar för kvinnan ett år efter förlossningen för att säkerställa en god eftervård och trygg avlämning till en tätt anknuten BVC-enhet, som är nätverkskopplad till den egenvalda MVC-enheten.

Utredning om max fyra familjer per barnmorska i eftervården

Ett konkret och mätbart förslag som gynnar både barnmorskan och familjerna, pekar barnmorskorna själva på är förslaget om max fyra barnfamiljer per barn-morska på BB. Personalen utsätts då inte för samma påfrestning och behåller den kapacitet som krävs för att möta perioder av hög arbetsbelastning. Sveri-gedemokraterna föreslår att Region Stockholm följer Barnmorskeförbundets förslag om max fyra familjer per barnmorska i eftervården, och vill därmed se en utredning kring dess införande genom ett pilotprojekt.

Möjlighet till hemförlossning

Sverigedemokraterna vill att vårdalternativet hemförlossning erbjuds i vårdva-let för omföderskor där graviditeten visar på goda chanser till en okomplicerad förlossning, det vill säga en normal graviditet. I Sverige har kvinnan rätt att föda hemma men inte rätt till förlossningshjälp. Region Stockholm ska kunna garan-tera att hemförlossningar kan utföras i regionen, med hjälp av välutbildad och kompetent vårdpersonal. Om Region Stockholm vill stå upp för patientsäker-heten borde regionen verka för att maximera den. Friska omföderskor med nor-mal graviditet och tidigare nornor-mala förlossningar har bra forskningsstöd för att föda hemma. Det kan tyckas att hemförlossning är en liten fråga när endast 0,1 procent av kvinnorna i Sverige föder hemma, men den är principiellt viktig ef-tersom den handlar om valfrihet, jämlik vård, vem som bestämmer över fostret och evidens. Sverigedemokraterna föreslår att Region Stockholm garanterar hemförlossningsverksamheten i egenregi ifall andra aktörer inte förmår tillgo-dose efterfrågan.

Ökad kunskap kring rektusdiastas

Abdominal rektusmuskeldiastas, vanligen benämnt som delade magmuskler, innebär en uttänjning av linea alba med ökat avstånd mellan de raka bukmusk-lerna. Tillståndet drabbar i störst utsträckning gravida kvinnor efter förloss-ningen. Till viss del försvinner besvären, men samtidigt har närmare 30 procent av kvinnorna en kvarstående breddökning ett år efter förlossningen. Den evi-densbaserade kunskapen inom hälso- och sjukvården kring rektusdiastas är i dag bristfällig, vilket medför en olik och dålig förståelse för de drabbade kvin-norna inom sjukvården. Många kvinnor, inte minst inom det organiserade dias-tasupproret, vittnar om långa väntetider samtidigt som de slussas genom flera olika mottagningar och vårdgivare. Slutligen tvingas många själva bekosta en plastikkirurgisk operation som kan kosta upp emot 50 000 till 60 000 kronor.

Sverigedemokraterna föreslår att Region Stockholm aktivt bidrar till den evi-densbaserad forskning kring rektusdiastas. Sverigedemokraterna vill även ut-veckla en standardiserad vårdkedja mellan fysioterapi och kirurgisk operation samt, utveckla regionala indikatorer som möjliggör kirurgisk operationsvård för de med kronisk smärta.

Bättre åtgärder mot förlossningsdepression

Förlossningsdepression drabbar 10 000 årligen nyblivna mödrar i Sverige under de första månaderna efter barnets födelse. Depressionen påverkar inte enbart den drabbade, utan även partnern och speciellt spädbarnet befinner sig i ett utsatt läge. Förebyggande åtgärder är där med inte endast viktiga för moderns skull, då långsiktigt negativa konsekvenser för barnets hälsa också står på spel.

Enligt SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, kan en långvarig förlossningsdepression försvåra för modern att på ett lyhört och känslomässigt sätt samspela med barnet. Detta kan hindra utvecklingen av en trygg anknytning mellan mor och barn och där med påverka barnets socio-, emotionella- och kognitiva utveckling negativt. Därför är det av vikt att fler mö-ten genomförs efter födseln där förlossningsdepression grundligen utreds och bearbetas. Sverigedemokraterna föreslår att Region Stockholm utvecklar ar-betet för att motverka förlossningsdepression för snabbare kunna sätta in fö-rebyggande åtgärder för föräldrar som visar på depressionssymptom.

Pappasamtal

Tidigare har erbjudandet om emotionellt stöd endast gällt för mammor efter förlossning. Att involvera och stärka mannen i deras roll som föräldrar kan i högre grad hjälpa nyblivna pappor att komma in i föräldrarollen. Detta stärker även bandet till familjen och bidrar till en tryggare uppväxt för barnet. De emot-ionella stödsamtalen mellan vårdpersonalen och föräldern är ett sätt att fånga upp symptom för förlossningsdepression. På så sätt kan förebyggande åtgär-der vidtas så snabbt som möjligt. Förlossningsdepression drabbar inte enbart mamman i familjen men kan också drabba pappan. Sverigedemokraterna före-slår att det görs ytterligare insatser för att bjuda in Pappor till samtal och utbild-ning och handledutbild-ning i föräldraskap. Vi vill utreda ett särskilt besöksprogram med den ansvarige sjuksköterskan på barnavårdscentralen med fokus på kon-tinuerliga träffar tillsammans med mamman och pappan. Undersökningar stöd-jer förslaget och har visat sig vara ett positivt och framgångsrikt sätt att invol-vera hela familjen.