• No results found

4 Analys och resultat

4.1.2 Kvinnornas syn på andra kvinnor

Samtalen mellan Carrie, Samantha, Charlotte och Miranda handlar även ibland om andra kvinnor och hur de ser på dessa kvinnor som konkurrenter, särskilt om dessa andra kvinnor som inte hör till gruppen, är attraktiva eller mer attraktiva än vad de uppfattar sig själva. Som nämnts i analysen Hur kvinnorna ser på sig själva, kan en tolkning av scenen i säsong 1, avsnitt 2, Models and Mortals (04:35), vara att det är viktigt för kvinnorna att vara attraktiva

för män. Genom detta narrativa berättande kan även åskådaren få en uppfattning kring hur kvinnornas syn på andra kvinnor skildras genom kvinnlig dialog. När de fyra kvinnliga huvudkaraktärerna diskuterar andra kvinnor i frågan om attraktivitet för mannen kan kvinnornas syn på andra kvinnor i denna konkurrens-aspekt skildras i scenen. Genom att applicera den manliga blicken-teori i analysen kan patriarkala och icke- feministiska mönster hittas.

Scenen berättas utifrån fyra kvinnors perspektiv och dialog kring hur de ser på kvinnor i form av konkurrenter i dejtingvärlden. I en narrativ analys kan man fråga sig varför berättelsen berättas på detta sätt? (Riessman, 1993, s. 1-2). Genom att en grupp kvinnor diskuterar utseende kan kvinnors syn på andra kvinnor skildras. Som tittare får man en uppfattning kring kvinnornas syn på andra kvinnor som konkurrenter i dejtingvärlden. Det vill säga, att man som tittare kan dra slutsatser utifrån hur berättelsen berättas (Riessman, 1993, s. 18-19) Scenen skildrar kvinnors syn på kvinnor genom kvinnlig dialog. En del av Mulveys teori är hur kvinnor ser på andra kvinnor (Mulvey, 1989, s. 50).

I avsnitt I säsong 1, avsnitt 2, Models and Mortals (04:35), som exemplifieras i analysen Hur kvinnorna ser på sig själva, klankar Miranda ner på kvinnor genom att håna deras jobb och utseende i meningarna “stupid and lazy”, “that’s not sexy, that’s starvation” och “giraffe with big boobs”. Detta efter att hon får reda på att mannen hon dejtar vanligtvis enbart dejtar modeller. Detta kan tolkas som att kvinnorna känner ett behov av att trycka ner attraktiva kvinnor, i detta fall modeller, för att de känner en konkurrens från dem i frågan av uppmärksamhet från män. Det vill säga, kvinnorna ser på andra kvinnor med förakt på grund av konkurrens, hur kvinnor ser på kvinnor utifrån ett patriarkalt perspektiv och attraktivitet för män. Detta i sin tur bygger en slags individuell konkurrens hos kvinnorna.. En tolkning man kan göra är att dessa drag och beteenden som skildras i scenen är patriarkala aspekter tagna från den verkliga världen och placerats denna fiktiva värld.

En annan tolkning i samma scen är att modeller inte anses som karriärkvinnor utan enbart som ett “vackert objekt” för män när kvinnorna diskuterar modellsnygga kvinnor. Exempel som stödjer detta är när Samantha säger att hon känner sig själv som en modell, fast med en

“riktig” karriär där hon har ett jobb för att män har sagt till henne att hon ser ut som en modell. Den aspekten går emot Girl Power -feminismen, som innebär att kvinnor kan använda sin femininitet och skönhet, men ändå vara jämställd med män (Genz & Brandon,

2009, s. 76). Denna scen kan tolkas som att den speglar en typ av icke-postfeministiskt ideal, där kvinnor som använder sitt yttre för sitt yrke inte är karriärkvinnor. Den manliga blicken-teorin ställer sig kritisk till denna aspekt då det kan innebära att kvinnor som använder sitt yttre som yrkeskarriär fortsätter att värderas från den manliga blicken. Att kvinnor som är attraktiva och gör karriär på sitt utseende är mindre intelligenta eller likvärdigt framgångsrika som övriga yrken är däremot inte något som varken postfeminism eller male gaze- teorin stödjer. I scenen framgår det även tydliga och starka skönhetsnormer gällande hur kvinnor ska se ut för att vara attraktiva. De beskriver hur män näst intill enbart vill ha kvinnor som är “långa och smala som giraffer med enorma bröst” och att det är det enda som duger för att behaga mannen. De problematiserar hur svårt det är att dejta på grund av dessa snäva skönhetsideal och normer. Det finns samhälleliga förväntningar kring hur en kvinna ska se ut för att vara attraktiv (Lövgren et al., 2016, s. 7). Denna aspekten, att kvinnor förväntas följa skönhetsidealen och se ut på ett specifikt sätt, är en media skildring av förväntningarna och kraven kvinnor har kopplat till sina utseenden i samhället. Det beskrivs tydligt i denna scen och hur viktigt det är för kvinnorna framgår då hela middagen kretsar kring deras utseenden.

Aspekten av att kvinnor lägger stor tankekraft vid hur attraktiva de är för män stöds av andra avsnitt i serien, exempelvis säsong 3, avsnitt 17, What Goes Around Comes Around, (07:51) och (08:18), som speglar Mirandas ångest över sitt eget yttre och rädsla för att inte vara nog attraktiv för mannen. Denna scen kan även stärka aspekten i Models and Mortals (04:35), att kvinnorna lägger stor tankekraft vid att det finns kvinnor som är mer eller mindre attraktiva för män.

Scenen i säsong 3, avsnitt 6 - Are We Sluts? (02:19), visas det tydligt att kvinnorna

kategoriserar kvinnor som slampiga eller ej beroende av hur många sexuella partners de har haft. Ett exempel på detta är att Charlotte är rädd för att hon ska bli sedd som en “hora” på grund av antalet sexpartners (02:19. Hon är rädd för att inte tillgodose en mans önskan om en kvinna som inte är slampig, då hon förklarar att ingen vill gifta sig med en “hora”, och syftar till sig själv efter att en man kallat henne för det under sex. Att kvinnans värde mäts i

attraktivitet för mannen är en vanlig aspekt i film (Mulvey, 1989, s. 15). Kvinnorna har en syn på att det finns en gräns på hur stort antal sexpartners en kvinna kan ha innan hon automatiskt kategoriseras som en slampa.

4.1.3 Sammanfattning

De fyra kvinnorna och nära vännerna, Carrie, Samantha, Miranda och Charlotte samtalar ofta med varandra, till exempel via telefon, under en promenad eller över en lunch ute. Varje avsnitt innehåller minst en sådan scen, ofta fler. Dessa samtal handlar näst intill alltid om män, trots att serien handlar om fyra kvinnor och deras liv. Fokuset ligger på män i stora drag, fast genom kvinnornas tankar, reflektioner och upplevelser. I denna del av analysen har kvinnornas syn på andra kvinnor, samt deras syn på sig själva i dejtingvärlden. Utifrån denna analys kan man se att kvinnorna tenderar att se på kvinnor, som är attraktiva för män, som rivaler och utifrån denna aspekt känna ett förakt mot dem. När samtalet börjar fokusera på deras egna utseenden visar det sig att alla har osäkerheter kring sina yttre.

Kvinnornas förakt mot attraktiva kvinnor i dejtingvärlden sammankopplat med att de känner sig osäkra kring sina egna utseenden gör att man kan göra en tolkning att de befinner sig i ett tankesätt där attraktivitet för mannen är viktigt. Det vill säga, att attraktiva kvinnor blir rivaler i dejtingvärlden och att de lägger stor tankekraft vid sina egna brister utifrån patriarkala samhälleliga skönhetsideal. Samantha är den enda som inte är osäker kring sitt eget yttre, men hon trycker ändå ner snygga kvinnor i scenen samt visar på att hennes säkerhet kring sitt eget utseende beror på bekräftelse från män. Mirandas situation där hon försöker få brösten att se större ut visar på hur starkt de stereotypa kvinnliga skönhetsidealen och patriarkala strukturer påverkar henne, trots att hon vanligtvis visar upp en yta av självständighet och självsäkerhet. En tolkning man kan göra är att får könsroller som objekt till för manlig beskådning. Kvinnorna pratar mycket och öppet om sex, vilket kan göra att man får uppfattningen av att dom är sexuellt frisläppta och öppna. Men det ligger fortfarande en skam i att ha legat med för många då det finns en risk för att man anses som slampig. Det vill säga, ha gärna sex men på rätt sätt med rätt antal personer. Även här finns en snäv bild av hur utsvävande kvinnorna kan vara utan att kategoriseras som slampiga.

Det som genomsyrar dessa scener i denna analys är vikten av att tillfredsställa den manliga blicken. I kvinnornas samtal som främst handlar om män kommer även aspekten behovet av en man och självständighet upp många gånger i säsongerna då serien porträtterar kvinnorna som självständiga (Genz & Brandon, 2009, s. 92). Denna aspekt undersöks vidare i nästa del av analysen, analys utifrån postfeminism - Kvinnornas behov av män och deras självständighet.

4.2 Kvinnornas behov av män och deras självständighet - Analys utifrån postfeminism

Sex and the City är hyllad för att vara en feministiskt revolutionerande serie som porträtterar karaktärerna som självständiga, sexuellt frisläppta och bestämda (Genz & Brandon, 2009, s.

92). Den postfeministiska definitionen av kvinnlig självsäkerhet innebär att kvinnor ska vara praktiskt samt emotionellt oberoende av män, där patriarkala stämpeln kritiseras (Genz &

Brandon, 2009, s. 77). Den postfeministiska definitionen av kvinnlig självständighet analyseras i relevanta scener från serien för att hitta mönster av icke-feministiska samt

feministiska beteenden och tendenser hos de kvinnliga huvudkaraktärerna i relation till män. I denna analys har det hittats mönster som delvis motbevisar den kvinnliga självständigheten som påstås representeras i serien.

Related documents