• No results found

4 Analys och resultat

4.3.1 Stereotypiska drag hos kvinnorna i sex och dejting

Ovanstående yttrande, att de kvinnliga huvudkaraktärernas stämpel som feministiska förebilder, kan ses i säsong 2, avsnitt 14 - The Fuck Buddy. Som visar tydliga stereotypiska dejting- och relationsmönster ur karaktärernas synvinkel. Genom att applicera teorier om stereotyper och normer i analysen av scener som är relevanta till stereotyp- aspekten, där huvudkaraktärerna och män är inkluderade, kan patriarkala, könsstereotypiska aspekter hittas.

Avsnittet presenterar när Miranda dejtar en man som dominerar henne både i vardagen och under sex. Hon avskyr hans bossiga beteende när han säger åt henne vad hon ska göra i det vardagliga livet, men under sex gillar hon det. Under en picknick diskuterar Carrie, Miranda, Samantha och Charlotte detta.

Miranda: The weird thing is, when he tells me what to do in life, it drives me crazy.

But when he tells me what to do during sex, it really drives me crazy. It’s totally hot.

(04:00) Vännerna sätter sig ner i parken för att fika och diskutera vidare kring Mirandas dejting mönster och val av män.

Miranda: I mean, isn’t that funny? That what I hate in life, I love in sex?

Samantha: How about, if you limit the contact with him to just sex?

Miranda: Oh, that’s a nice, healthy relationship. The thing is that I’m not ready yet to throw in the towel.

Carrie: No, you are just ready to wrap it around his neck.

Miranda: He’s going through a very stressful time, waiting to make a partner in his firm. When that finally works out, I think maybe he’ll lighten up a bit.

Carrie: Or maybe, you just have to accept the fact that you are attracted to angry guys.

Miranda: Wait a second, hold the eggs! What about Skipper? He never got angry.

Carrie: Yeah! And your dumped is a pattern.

(04:15) Miranda förklarar dynamiken mellan henne och den dominanta mannen hon dejtar. Hon förklarar att hon hatar hans beteende, förutom när hon har sex med honom. Samantha uppmanar henne till att enbart träffa honom för att ha sex och Carrie menar att Miranda attraheras av arga män. Miranda försvarar mannens beteende med att han är stressad.

Samantha: I don’t have a pattern.

Carrie: In math, randomness is considered a pattern.

Samantha: Yes, and I’m what they call a prime number.

Miranda: She’s got a very obvious pattern. You know? *pekar på Charlotte*

Charlotte: I do? What? tell me.

Miranda: You wait for a perfect guy to ask you out on a perfect date.

Carrie: … And when he does you project this huge fantasy on him, so you have these enormous expectations.

Samantha: That ends up blowing up on your pretty little face.

Carrie: You put all your devil eggs in one basket so to speak.

Charlotte: That’s a horrible pattern.

(04:15) Samantha förklarar att hon inte har ett mönster när det kommer till vilka typer av män hon dejtar. Miranda säger att Charlotte har ett tydligt mönster när det kommer till dejting, att hon bara går och väntar på att den perfekta mannen ska bjuda ut henne på en perfekt dejt. Carrie instämmer med Mirandas påstående.

Samantha: Well, spread it around a little more. Date a few guys at once. And then you won’t feel so disappointed.

Carrie: Are you telling Charlotte to juggle?

Samantha: It’s all about multitasking. None of us can fall into this “one man at a time”-pattern. Look how much time you wasted with Big. *Kollar mot Carrie*

Carrie: Big was an aberration. Next time I meet a handsome, wealthy, and emotionally unavailable immature man I’ll know what to expect.

Miranda: Will you? Or will you just make the same mistake all over again?

*Carrie speaker*: I wondered, were we all just victims of conditions responses doomed to repeat the same unconscious relationship patterns? Or were we all in fact just dating the same person over and over again?

(04:15) Samantha uppmanar Charlotte att dejta flera män samtidigt för att minska risken att bli besviken. Att multitaska i dejting. Hon menar att det är fel att ha mönstret av att dejta en man i taget och menar att mannen Mr. Big som Carrie har dejtat är ett tydligt exempel på hur misslyckat det kan bli. Miranda är orolig att Carrie kommer göra om samma misstag igen.

Narrativen i denna scen visar ett tydligt patriarkalt kvinnostereotypiska synsätt på dejting och relationer. Vi har den stereotypiska kvinnan, som representeras av Miranda, som endast vill dejta och främst attraheras av “bad boy”-killen. Det vill säga, den arga, dominanta killen.

Detta synsätt på män stärks av stereotyper samt könsnormer som har skapats av patriarkatet, där män ska vara dominanta, inte emotionellt tillgängliga och inte känsliga, medan kvinnor

ska vara undergivna, vara tysta och bli tillsagda att göra som mannen säger (Zimmerman, 2018, s. 33). Denna typen av kvinna, som visas i denna scen, tröttnar på män som är vänliga, ödmjuka, icke-dominanta och som inte tar för sig - en så kallad “toffel”. För tittarna kan Miranda vara en kvinna man kan känna igen sig i, då “bad boy” är en stereotypisk term.

Systematiskt stereotypiska drag i samhället är att kvinnor är mer omhändertagande och kärleksfulla medan män har ett större intresse för sex (Elvin-Nowak & Thomsson, 2004, s.

29). Även denna aspekt representeras fiktivt i denna scen, då Miranda tycker om att vara undergiven mannen när det kommer till sex och att hon gillar när mannen “tar kommando”

och är dominant. En möjlig könsstereotypisk tolkning som kan göras utifrån denna aspekt är att Miranda ogillar att vara undergiven en man i sin vardag, medan hon attraheras av det i sexuella sammanhang. I sex tycker hon om den stereotypiskt dominanta mannen där hon får vara en stereotypisk undergiven kvinna (Zimmerman, 2018, s. 33), där hon blir tillsagd vad hon ska göra. Samtidigt som Miranda kan uppfattas som en stark, självständig kvinnlig rollfigur, enligt do-me-feminismen då hon är öppen med vad hon gillar under sex, visar hon ändå tendenser på ett gammaldags patriarkalt kvinnostereotypiskt synsätt, där kvinnan är undergiven mannen.

Scenen visar även den hopplösa romantikern och drömmaren, Charlotte. I tidigare analys har det kunnat förstås att Charlotte längtar efter att hitta sin själsfrände. Däremot, kan man i denna scen utifrån narrativen förstå att Charlotte även är en kvinna full av drömmar över hur en man och relation ska vara. Hennes vänner förklarar att när hon väl ha hittat en perfekt man som tar ut henne på en perfekt dejt, skapar Charlotte en större bild av mannen med höga förväntningar, vilket i sin tur resulterar till att hon blir antingen besviken eller sårad. I denna scen kan det ses mönster på den stereotypiska kvinnan som är desperat efter att hitta en man, så pass att hon lurar sig själv att mannen hon dejtar är “den rätte” genom att skapa en slags fantasi om honom. Hon vill hitta en person som hon har det bra med och får en känslomässig koppling till. Samantha uppmanar Charlotte till att vara med flera män samtidigt och

“multitaska” när det kommer till dejting, för att minimera risken att bli sårad eller besviken.

En tolkning av detta kan vara att Charlotte antyder på typiskt kvinnligt beteende (Hinton, 2003, s. 12), då hon visar en känslomässig koppling (Elvin-Nowak & Thomsson, 2004, s.

29), till denna situation. Det är typiskt kvinnligt att uttrycka sig i känslor (Zimmerman, 2018, s. 32).

Samanthas syn på dejting och män skiljer sig från Charlotte och Mirandas synsätt i denna scen. De visar en antydan på att de har en känslomässig koppling till dejting-situationerna, men inte Samantha. Miranda och Charlotte visar typiskt kvinnligt beteende då de uttrycker sig känslomässigt, vilket kan ses som ett typiskt kvinnligt beteende, (Zimmerman, 2018, s.

32), kring dejting och sex Exempel på detta är säsong 2, avsnitt 14 - The Fuck Buddy (04:15), när Samantha uppmanar Miranda att enbart ha en sexuell, icke komplicerad relation med den dominanta mannen och Miranda svarar ironiskt “Oh, that’s a nice, healthy relationship.” Samantha anser i denna situation att det är bättre att inte komplicera till det med känslor och bara njuta av bra sex, medan Miranda redan visar att hon ser att hon och mannen har en känslomässig relation, som hon vill ska vara hälsosam. Stereotypiskt kvinnliga drag, som många kvinnor har gemensamt (Hinton, 2003, s. 12), är som nämnts tidigare i denna studie, att kvinnor är mer omhändertagna och kärleksfulla, medan män är mer intresserad av sex (Elvin-Nowak & Thomsson, 2004, s. 29). Samantha visar inga omhändertagande eller kärleksfulla tendenser i hur hon pratar om män och dejting, men hon visar ett intresse för sex. Därför kan en tolkning av Samanthas dejting-beteenden vara att hon inte är stereotypiskt kvinnlig när det kommer till sex, då hon snarare har ett mer manligt, okomplicerat icke känslomässigt synsätt på detta.

Ytterligare exempel där stereotypiska tendenser utspelar sig finns i säsong 3, avsnitt 6 - Are We Sluts?, samma scen som används i Kvinnornas syn på kvinnor i relation till män - analys utifrån Laura Mulveys den manliga blicken-teori. I scenen får tittarna se fyra kvinnor diskutera om sex, antalet sexpartner och en förtvivlad Charlotte när hon kommer att tänka på hur många sexpartner hon har haft. Ur ett stereotypiskt aspekt är det mer socialt acceptabelt för mannen att vara intresserad av sex, vara sexuella aktiva och kan ha haft flera sexpartner till skillnad från kvinnor som ska helst vara med så få som möjligt (Elvin-Nowak &

Thomsson, 2004, s. 29). Detta är även ett patriarkalt diskurs som är ofta förekommer i narrativa berättelser såsom filmer och serier, där kvinnors värde och identitet formas utifrån mannen är en vanlig aspekt i film (Mulvey, 1989, s. 50). Utifrån ovanstående aspekt kan man tolka scenen som att kvinnorna till viss del värdera sig själva utifrån antalet sexpartner de har haft, för att fortsätta vara attraktiv för männen i dejtingvärlden. Det vill säga, att kvinnor, såsom Charlotte i denna scen, har en rädsla för att män inte ska vilja inleda en relation med dem på grund av antalet sexpartner. Det handlar om att anpassa sig till mannens preferenser och vara den kvinna en man vill gifta sig med.

I tidigare analys har man kunnat se att Charlotte värdesätter frågan om sex och relationer.

Hon lägger stor värde i att hitta en man att gifta sig med och leva livet tillsammans med.

Charlotte är mer känslomässig styr när hon letar efter en partner, både när det gäller sex och dejting. När hon får höra från sin dejt att han kallar henne för “bitch” och “whore”, eller

“slyna” och “hora”, blir Charlotte styrd av känslor och tar partners ord bokstavligt, medan vännerna påstår att det är ingenting. Därmed blir Charlotte den stereotypiska känsliga kvinnan (Zimmerman, 2018, s. 32). Miranda, Carrie och Samantha reagerar mer banbrytande och normaliserar sex och det höga antalet sexpartner. De uttrycker sig obrydda, att sex är sex, och Charlottes förvirrande samt förolämpande känslor når inte vännerna fullt ut. Samantha följer ett stereotypiskt manligtbeteende och syn på sex med kommentaren “Oh please. If you’re a whore what does that make me?”, vilket kan kan tolkas som att hon har haft ännu fler sexpartner än Charlotte men utstrålar ingen typ av oro eller bekymmer, precis som en man hade reagerat (Elvin-Nowak & Thomsson, 2004, s. 29).

Related documents