• No results found

2. Genomförande

4.7 Kristinehamns kommun

4.7.1 Läget i Kristinehamn

Kristinehamns centrum ligger vid Vänern vilket gör att bebyggelsen kommer att drabbas av översvämningar vid högre vattennivåer. Vid en nivå på +46,7 m (RH70) har all infrastruktur i staden kollapsat. Den centrala stadskärnan har svämmats över och avlopps- och reningsverk har blivit utslaget. De områden i stadskärnan som blir värst drabbat är de som ligger i anslutning till vattendragen som löper genom

stadskärnan. Inom kommunarealen finns även väldigt låglänt åkermark som vid högre vattennivåer kommer att stå under vatten (Nilsson 2008).

4.7.2 Planerade åtgärder och finansiering

De åtgärder som Kristinehamns kommun vidtar för att skydda sig mot

översvämningar är att vid nybyggnation lägga sig på en nivå på färdigt golv som känns trygg. För nybyggnation ligger i dag den nivån på +46,7 m (RH70).

Anledningen till att kommunen har +46,7 m, och inte +47,4 m (RH70) som nivå vid nybyggnation är att den befintliga bebyggelsen ligger lågt. Byggtakten i kommunen har även en långsam utveckling vilket gör att den nybyggnation som planeras och utförs bara utgör en liten del av kommunens hela bebyggelse som måste skyddas. För byggnation i den centrala stadskärnan ligger lägsta golvnivån vid nybyggnation oftast lägre. Det beror på att kommunen vill ha en estetiskt tilltalande stad och därför anpassas golvnivån vid nybyggnation efter den befintliga bebyggelsen. Någon planerad invallning av områden eller stadskärna finns inte. Kommunen menar att en mur längs kajkanterna enbart skyddar mot höga vattennivåer och tar inte hänsyn till det vatten som kommer att tränga in bakvägen genom dagvattensystemet och avlopp.

För att klara av den problematiken krävs avancerad pumpteknik.

Angående finansieringen ser kommunen ett statligt ansvar. Man hoppas kunna påverka staten genom den samhällsekonomiska kalkyl som kommunerna tillsammans håller på att arbeta fram (Nilsson 2008).

Fig. 19 Karta över planerade områden

1. Sannakajen 2. Karlsholm 3. Vålösundet 4. Hinkebo 5. Presterud 6. Kroksvik

© Lantmäteriverket Gävle 2008. Medgivande I2008/1110

4.7.3 Planerad bebyggelse på utsatta områden

4.7.3.1 Sannakajen

Planområdet är beläget strax väster om Kristinehamns centrum och utgör ca 17 hektar.

Syftet och tanken med planen är att skapa en ny stadsdel i ett centralt, sjönära läge.

Enligt planförslaget planeras det för 350 lägenheter i flerbostadshus i två till fyra våningar. Det har även planerats för ny idrottshall i anslutning till planområdet tillsammans med ett nytt badhus. Idag finns ett tjugotal bostäder som är i väldigt dåligt skick. Vid uppförande av det nya området kommer dessa befintliga byggnader att rivas. Markområdet ägs till största delen av Kristinehamns kommun men några fastigheter ägs privat. Marknivåerna i planområdet ligger mellan +46,7 m och +48,7 m (RH70). Längs Varnan sträcker sig en cykelväg som ger möjlighet att vid risk för översvämning bygga vallar samt möjlighet att pumpa ut vattnet. Genomförandetiden är fem år från det datum då planen vunnit laga kraft (Detaljplaner från Kristinehamns kommun).

4.7.3.2 Karlsholm

Planområdet är beläget cirka en kilometer från Kristinehamns centrum. Syftet med planen är att möjliggöra etablering av handel, industri och bostäder inom planområdet.

Kommunen äger större delen av planområdet och resten ägs av ett arkitektbolag. De befintliga bebyggelserna består idag av ett gammalt växthus och en industribyggnad.

Det finns alltså ingen bostadsbebyggelse idag i planområdet. Kringliggande bostäder är främst villor och har mellan en till två våningar och är uppförda med fasad i trä eller puts. I sydväst planeras för en ny handelsetablering som kommer att begränsas till max två våningar och en maximal höjd på sex meter. Enligt detaljplanen har det beslutats att den sammanlagda byggnadsarean inte får överstiga 4000 m². För den befintliga industrin föreslås handel och industri med skyddsavstånd på maximalt 50 m. Vid det gamla växthuset i öster skall det byggas bostäder med en byggnadshöjd på två våningar och en area på 200 m²

Stora delar av området är utfyllt med lerjordar vilket innebär att området är

skredkänsligt. Området ligger runt +50,0 m (RH70) vilket gör att det inte är känsligt för översvämning. Genomförandetiden är fem år från det datum då planen vunnit laga kraft. (Detaljplaner från Kristinehamns kommun)

4.7.4 Planerad övrig bebyggelse

4.7.4.1 Vålösundet

Vålösundet är ett av kommunens största fritidsbebyggelseområde som är 300 hektar stort. Planens syfte och kommunens vilja är att skapa nya attraktiva bostadsområden som bidrar till en ny stadsdel som både ligger centralt och i skärgården. Enligt planbestämmelserna är det 90 tomter som ska fördelas ut på åtta kvarter.

Bostäderna får bebyggas upp till två våningar och skall utformas så att bebyggelsen smälter in i naturen. Längs Vänern råder strandskydd på 300 meter vilket beaktas i planen. Planområdet ägs av Kristinehamns kommun och staten, samt ett aktiebolag.

Den lägsta punkten finns på en parkering och ligger på +51,0 m (RH70).

Det finns idag fastigheter om ligger framför planområdet från sjön sett. Lägsta bebyggda bostaden där ligger på +53,0 m (RH70) och har därför inga risker för översvämning. Genomförandetiden är 15 år från det datum då planen vunnit laga kraft (Detaljplaner från Kristinehamns kommun).

4.7.4.2 Hinkebo

Marken inom planområdet ägs till stor del av kommunen och all exploatering på området kommer att ske på kommunal mark. Syftet med planen är att möjliggöra exploatering av industrimark. Planområdet omfattar 23 hektar och är beläget vid E18 nordost om trafikplats Övre Kvarn ca tre km från Kristinehamns centrum. Inom markområdet förekommer främst fyra olika markanvändningssätt. I norra delen bostadsmark, i nordväst mark för upplag, i nordost en djurkyrkogård och i övrigt skogsmark. Skogsmarken i området kommer att tas i anspråk av industrimark.

Området bedöms också vara fritt från föroreningar då marken ej varit exploaterad tidigare. Genomförandetiden är 15 år från det datum då planen vunnit laga kraft (Detaljplaner från Kristinehamns kommun).

4.7.4.3 Presterud (gamla regementsområdet)

Efter att regementet A9 år 2005 lades ner öppnades nya möjligheter för kommunen att expandera. Syftet med detaljplanen är att skapa en ny stadsdel, Presterud, som är tänkt att bli en funktionsblandad stadsdel med bostäder, skola, verksamheter och lättare industrier. De befintliga byggnader som finns på området kommer i den mån det är möjligt att bevaras för lämpliga ändamål.

Inom området finns även förorenad mark i form av lämningar från försvarets verksamheter. Det handlar främst om batterisyra, färgrester, oljor, kemikalier och fetter. I en rapport från 2004 har försvaret redovisat de platser som drabbats av föroreningar (ca 20st). Enligt rapporten ansvarar Miljöprövningsenheten vid fastighetskontoret Mitt för sanering av farliga lämningar.

Planområdet är beläget på +53,0 m (RH70) och utgör därför ingen risk att drabbas av översvämningar vid högre nivåer i Vänern. Genomförandetiden är fem år från det datum då planen vunnit laga kraft. (Detaljplaner från Kristinehamns kommun)

4.7.4.4 Kroksvik

Planområdet består idag av Kroksviksfabriken som innehåller flera olika företag. I området finns även en oljehamn med cisterner och hamnpir samt ett bostadsområde i söder och skogsområde i väster. Merparten av stadsplanen som avser storindustri är i dag obebyggda. I dag uppstår en konflikt mellan bostäderna i söder och den

storindustri som planerna tillåter. Området är dock lämpligt för tyngre industrier eftersom det ligger strategiskt till ur transportsynpunkt. Syftet med planen är att ersätta de gamla planerna kring den nu nerlagda oljehamnen och bygga ny industri med stora skyddsavstånd. Planen syftar även till att skapa nya byggrätter i söder.

Marken i området är förorenad och kommer att saneras. Vid oljehamnen finns ett par cisterner och två bergrum för lagring av bensin. Bergrummen saneras och rengörs.

Hamnpiren och oljeavskiljaren ägs av kommunen och håller på att saneras. Även norr om oljehamnen har det funnits cisterner som nu är borttagna och området är sanerat.

Här finns även tre bergrum som är sanerade och håller på att fyllas med grundvatten.

SGI har ett flertal alternativ för hur man ska hantera riskerna för att vattnet ska tränga ut och förorena naturen.

Angående översvämningsriskerna finns inga specifika åtgärder planerade eftersom områdets lägsta punkt ligger på +50,0 m (RH70). Genomförandetiden är 15 år från det datum då planen vunnit laga kraft (Detaljplaner från Kristinehamns kommun).

Related documents