• No results found

2. Genomförande

4.8 Mariestads kommun

4.8.1 Läget i Mariestad

Mariestads tätort ligger i anslutning till Tidans utlopp i Vänern. Detta gör att staden ligger känsligt med tanke på översvämningsrisken. Skulle den dimensionerande nivån på +47,4 m (RH70) uppnås skulle ungefär en tredjedel av stadskärnan bli

översvämmad. Detta medför också i sin tur att man inte kommer att kunna använda järnvägen. De byggnader som ligger allra känsligast är Länsstyrelsens lokaler, Skattehuset och avloppsreningsverket och här hade man också problem vid översvämningen 2001.

Mariestad använder sig av ett eget höjdsystem som kallas MH 24 (Hjalmarsson 2008).

Fig. 20 Situationen i Mariestad om den dimensionerande nivån på Vänern uppnås (Publicerat med tillstånd av Mariestad kommun)

4.8.2 Planerade åtgärder och finansiering

Inom kommunen har man planerat vissa åtgärder för att skydda ny och befintlig bebyggelse. En åtgärd man har diskuterat är att man i samband med byggnationen av det nya bostadsområdet Sjöstaden (se figur 21) fyller upp marken med en meter för att få en högre marknivå. Man tänkte också komplettera med en mur längs strandkanten i anslutning till en gång/cykelväg. Det är tänkt att muren ska ha ”sitthöjd” på ungefär 60 cm och den är även tänkt att kunna användas som grund för att bygga på med en ännu högre vall vid riktigt kraftiga vattenflöden. Muren kommer att ha öppningar som kommer att förberedas med fästen för att kunna tätas vid översvämning. Muren är också tänkt att fortsätta en bit upp längs vattnet för att också skydda en stor del av den befintliga centrumbebyggelsen mot höga vattennivåer och den kommer att skydda mot vattennivåer upp till ca +47,0 m (RH70). Man har tänkt uppföra muren i natursten och betong för att på så vis kamouflera den till omgivningen så att den inte ser ut som ett uppenbart översvämningsskydd.

Finansieringen är tänkt att lösas genom att man i samband med exploateringen av Sjöstaden kommer överens med exploatören om att denne finansierar de

förebyggande åtgärderna på det aktuella området och även tar ansvar för att bygga den resterande delen av muren som ska skydda stadens befintliga bebyggelse.

En annan åtgärd man har planerat att göra är att vid byggnationen av det nya bostadsområdet Ekudden bygga en upphöjd gång/cykelväg längs vattnet för att skydda de nya byggnaderna mot höga vattenflöden. Även denna åtgärd har man tänkt att den aktuella exploatören ska finansiera (Hjalmarsson 2008).

Fig. 21 Karta över planerade områden

1. Ekudden 2.Sjöstaden 3. Gärdesparken 4. Hindsberg

5. Kvarteret Björken

4.8.2Planerad bebyggelse på utsatta områden

4.8.2.1 Ekudden

Planområdet är beläget norr om Marieforsleden, väster om Tidans mynningsområde till Vänern. Området avser 6 hektar mark som i dagsläget ägs av Mariestads kommun men ska säljas till en exploatör.

Enligt detaljplanen som kommunen upprättat ska området väster om Tegelvägen styckas av till fyra villatomter. Villorna får ha en totalhöjd på 7,5 m.

© Lantmäteriverket Gävle 2008. Medgivande I2008/1110

Nästa etapp på detaljplanen avser mark för bebyggelse av radhus och kedjehus, 16 st tomter.

Sista etappen består av nio stycken villatomter och ett grönområde som är avsett som lekyta. Österut finns fyra stycken tomter som avses för byggnation av flerfamiljshus, motsvarande ca 60 lägenheter.

Ekudden ligger på en höjdnivå där risk för översvämning är stor om Vänerns vattennivå stiger. För att skydda området mot översvämning är det planerat att upprätta någon typ av invallning för området. Det finns även planer för en gång- och cykelväg längs strandkanten som eventuellt kan fungera som ett skydd.

Finansieringen av vallen kommer förmodligen exploatören själv att få bekosta (Detaljplaner från Mariestads kommun).

4.8.2.2 Sjöstaden

Mariestad har planerat ett flertal bostäder med sjöutsikt ute på sjöstaden.Området ägs av Mariestads kommun men ska säljas till en exploatör. Det är planerat till 132 bostäder med verksamhetsytor på 3800 m² ute på piren enligt den föreslagna

planeringen av området. Även längs Hamngatan som vetter mot Gamla stan planeras det 44 bostäder med verksamhetsytor på 1900 m². Vid Katthamnshamnen är det planerat för 165 bostäder med verksamhetsytor på 13800 m². Pirens bebyggelse varierar mellan två till fem våningar där den nya bebyggelsen går ner i storlek mot staden för att anpassa sig efter gamla stadens utblickar.

Fig.22 Illustration över tänkt bebyggelse på Sjöstaden (Publicerat med tillstånd av Mariestads kommun).

En åtgärd som har diskuterats är att man i samband med byggnationen av det nya bostadsområdet kommer att höja upp markområdet från +45,4 m till +46,4 m (RH70).

Den tänkta muren kommer att sträcka sig längs Katthamnshamnen för att även skydda befintliga centrumbebyggelser. Planen är en vision och saknar därför vilken

genomförandetid som gäller (Detaljplaner från Mariestads kommun).

4.8.2.3 Gärdesparken

Mariestads kommun vill skapa underlag för högskoleutbildning som eventuellt möjliggör ett samarbete med Göteborgs universitet. Tanken är att behovet av undervisningslokaler ska uppfyllas i Trädgårdens skola och att skolans

hantverksmässiga verksamheter lokaliseras i Gärdesparken och Humleparken.

Universitetsutbildningarna ska utvecklas till 250 utbildningsplatser med avancerat hantverk som grund och har som vision att utvecklas till 1000 utbildningsplatser år 2015.

Planområdet avser nio hektar mark och är beläget i Mariestads centrala delar. En detaljplan är upprättad och ersätter en rad gamla planer. Parkens framtid kan beskrivas utifrån två scenarion. Etablering av Göteborgs Universitet eller att parken får en annan utveckling helt eller delvis utan Göteborgs Universitet.

Marknivåerna i Gärdesparken varierar mellan +45,4 m (RH70) längs Tidan och från +46,9 m till +47,4 m (RH70) vid övriga delar. Risk för översvämning i området är

som störst på våren. Planer finns på att röja bort den växtlighet som finns på de holmar som ligger mitt i Tidan. Att röja bort växtligheten på holmarna skulle innebära att vattenmassorna lättare skulle ta sig fram. Vid utveckling av ovannämnda område skall skred beaktas, framför allt vid Tidans norra strand intill humleparken. Eventuellt kan strandlinjen i detta läge vara behov av förstärkning (Detaljplaner från Mariestads kommun).

4.8.3 Planerad övrig bebyggelse

4.8.3.1 Hindsberg

Med anledning av att det är planerat att bygga ut E20 till fyrfilsväg har man lagt fram ett planprogram för att kunna möjliggöra ett handelsområde där E20 korsar riksväg 26. Planområdet är beläget i Mariestads tätorts södra del och avgränsas där de båda vägarna möts. Området uppgår till ungefär 10 ha och är avsett för handels- och serviceändamål och man anser att exploateringen är viktig för tätortens utveckling.

Eftersom läget ligger attraktivt kommer kommunen ha krav på att byggnaderna ska ges en snygg och tilltalande gestaltning. Ingen detaljplan är antagen och planen saknar därför en genomförandetid (Detaljplaner från Mariestads kommun).

4.8.3.2 Kvarteret björken

Planområdet är på cirka 1,2 ha och är beläget längs Stockholmsvägen. Tanken är att få fram en ny plan som möjliggör centrumbebyggelse (handel, kontor, bostäder) på kvarteret Björken som vänder sig mot Stockholmsvägen. Planområdet ligger mellan +47,4 m och +47,9 m (RH70) vilket anses säkert då sårbarhetsutredningen varnar för nybyggnation under +47,4 m (RH70). Detta är en visionsplan kommunen diskuterar (Detaljplaner från Mariestads kommun).

Related documents