• No results found

2. Genomförande

4.11 Lilla Edets kommun

4.11.1 Läget i Lilla Edet

Lilla Edet ligger i anslutning till Göta älv i Göta älv-dalen. Det stora problemet i Lilla Edet är att i princip hela området längs älven är utsatt för skredrisk och flera skred har inträffat genom åren. De områden i Lilla Edets kommun som anses ligga mest utsatta är Öresjö, Lödöse och Lilla Edets tätort.

Om flödet genom Göta älv skulle öka medför detta att vattennivån stiger och dränker jorden vilket gör att det kan uppkomma skred när vattnet sedan sjunker undan. En annan effekt av ett ökande flöde är att erosionen på älvkanterna ökar vilket gör att strandkanterna urholkas och medför en ökad skredrisk (Thor 2008). Om nivån på älven skulle stiga innebär det också att både bostäder och näringsfastigheter kommer att översvämmas (SOU 2006:94). Man skulle även få upp vatten i avloppssystemet som riskerar att slås ut. I lilla Edet använder man sig av höjdsystemet RH00 (Thor 2008).

4.11.2 Planerade åtgärder och finansiering

På Lilla Edets kommun har man inte planerat att göra några framtida åtgärder för att skydda sig mot älven. Man har redan schaktat av älvsidorna för att minska lasten på dem och på så vis minskat skredrisken. Vid nybyggnation på skredhotade områden är det upp till byggherren att genomföra och finansiera de åtgärder som krävs för att klara av skredrisken.

Man har också problem vid nybyggnation på översvämningshotade områden, eftersom marken är så pass instabil kan man inte fylla upp den med för stora jordmassor eftersom marken då skulle kunna ge vika (Thor 2008).

Fig. 26 Lilla Edets tätort ligger mitt i ett skredrisksområde (Publicerat med tillstånd av Lilla Edets kommun)

Fig. 27 Karta över planerade områden

1.Smörkullen 2. Stallgördet

3. Lilla edets centrum 4. Ströms centrum 5. Bomansjön 6. Hanström

© Lantmäteriverket Gävle 2008. Medgivande I2008/1110

4.11.2Planerad bebyggelse på utsatta områden

4.11.2.1 Smörkullen

Lilla Edets kommun har upprättat en detaljplan för området Smörkullen. Syftet med planen är att skapa attraktiva byggrätter nära Göta älv. På området finns i dag fyra stycken befintliga bostadshus som kommer att säkerställas med byggrätt och

möjlighet att avstyckas till egna fastigheter. I anslutning till Skansenvägen möjliggörs byggnation av nya bostäder i form av radhus, villor eller flerbostadshus.

Planområdet är beläget i de norra delarna av kommunen, ungefär 50 m från kommunhuset. Lilla Edets kommun äger all mark på planområdet som omfattar 25 hektar varav fem hektar utgörs av Göta Älv.

Norr och öster om planområdet krävs förstärkningsåtgärder för att kunna genomföra planerade byggnationer. De åtgärder som föreslås är avschaktning eller avschaktning med lättfyllning. Genomförandetiden är tio år från att planen vunnit laga kraft (Detaljplaner från Lilla Edets kommun).

4.11.2.3 Knutpunkten i Lödöse

Innefattar ett område som Lilla Edets kommun planerar att planlägga 200 tomter, tågstation, parkering och handel. Avståndet till Göteborg från Lödöse beräknas till 20 min restid vilket gör planområdet attraktiv för bostadsbyggande. Enligt Lilla Edets kommun kommer tomterna att gå till försäljning för 200 000- 300 000 kr beroende på storlek. Planen beräknas vara klar 2010-2011 (Detaljplaner från Lilla Edets kommun).

4.11.2.4 Hanström 3:5

Området Hanström planeras för industri. Detaljplanen beräknas vara klar någon gång under 2008 (Lilla Edets hemsida).

4.11.2.5 Ängshöken

Området ligger i samhället Lilla Edet och planeras för 15 villatomter alternativt 30 parhus. Planen beräknas vara klar under 2008. Någon djupare information angående

4.11.2.6 Tingberg

Detaljplanen för Tingberg upprättas för att möjliggöra bostadsbebyggelse för äldre.

Genomförandetiden väntas bli fem år då detaljplanen upprättas. Det föreslås att bostadsbebyggelsen ska bestå av ett radhus med sju lägenheter och två parhus.

Upplåtelseformen för de nya byggnaderna föreslås bli bostäder. Markområdet ägs till största del av Lilla Edets Industri och Fastighets AB (Detaljplaner från Lilla Edets kommun).

4.11.2.7 Juno

Här planeras ett handelsområde med kontor och centrumverksamhet (Lilla Edets hemsida).

4.11.2.8 Bomanssjön

Vid Bomanssjön planeras bebyggelsen till 22 friluftshus i bostadsform (Lilla Edets hemsida).

4.11.2.9 Järnboden

I den föreslagna planen vill man ha 25 bostäder av en yta på 75 m². Det har även planerats en del centrumverksamhet (Lilla Edets hemsida).

4.11.2.10 Stallgärdet

I den centrala delen av Ström i Lilla Edets samhälle ligger området Stallgärdet som har en total areal på ungefär tolv hektar. Här har man antagit två olika detaljplaner som möjliggör nybyggnation av 40-60 bostäder i den norra delen samt ungefär 40 bostäder i den södra delen. Här har man också reserverat mark för att kunna bygga 3000 m2 BTA. Totalstabiliteten på marken i området anses vara tillfredställande, dock måste erosionsförebyggande åtgärder göras vid den anslutande bäcken för att

säkerställa vägens stabilitet. På grund av att marken är känslig har man begränsat belastningen på marken till 20 kPa. Genomförandetiden är 15 år från att planen vunnit laga kraft (Detaljplaner från Lilla Edets kommun).

4.11.2.11 Lilla Edets centrum

Ett planprogram har utarbetats för Lilla Edets centrum. Detta för att få en förtätning av Lilla Edets centrum i form av bostäder, handel och verksamheter samt ge riktlinjer för en ändring av det befintliga vägnätet. Området omfattar ungefär 2,5 ha. Målet med planprogrammet är att man kan få en samlad bebyggelse i två till tre våningar som förstärker centrumkaraktären. Totalt ska man kunna skapa 20 000 m2 bostadsyta och 6500 m2 handelsyta och man har tänkt att genomföra utvecklingen etappvis i fyra etapper. Lilla Edets centrum ligger i ett skredriskområde vilket gör att man kommer att utreda risken för skred när man sedan gör detaljplaneringen för området

(Detaljplaner från Lilla Edets kommun).

4.11.2.12 Ströms centrum

Man har tänkt att utveckla Ströms centrum med handel, kontor och

centrumverksamhet. Ingen djupare information finns då en detaljplan saknas (Lilla Edets hemsida).

4.11.3 Planerad övrig bebyggelse

4.11.3.1 Värmecentralen i Hjärtum

Fastigheten är i dag planerad för bostadsändamål men syftet med planändringen är att möjliggöra en utbyggnad av värmecentralen som finns på fastigheten. Området är ca 3600 m2 och ägs av det kommunala bostadsbolaget LEIFAB. Fastigheten som heter Hjärtum 14:20 har beteckningen B1 i detaljplanen vilket medger bostadsändamål samt utbyggnad av värmecentralen. I den gällande planen tillåts endast envåningshus men befintliga hus på fastigheten är på två våningar och därför kommer planen att regleras och ge tillåtelse att uppföra bostadshus på 6,5 m och max två våningar.

Marken på området består i stora drag av morän vilket gör att byggnader kan uppföras utan djupare geotekniska undersökningar. Genomförandetiden är fem år från att planen vunnit laga kraft (Detaljplaner från Lilla Edets kommun).

Related documents