• No results found

Grundskolan ska enligt skollagen inte endast f¨ormedla kunskap utan ¨aven fos- tra eleverna till ansvarsk¨annande samh¨allsmedborgare. Skolan har ¨aven ansvar f¨or att eleverna inh¨amtar kunskaper och f¨or att via betyg bed¨oma vilken grad av m˚aluppfyllelse som ˚astadkommits. Kulturskolan har ingen motsvarande styrande nationell l¨aroplan utan kommunerna kan sj¨alva p˚a lokal niv˚a besluta om hur m˚alen ska se ut. Sveriges Musik- och Kulturskoler˚ad har arbetat fram en gemensam plat- tform f¨or verksamheten som kan uppfattas som en v¨agvisare f¨or landets musik- och kulturskolor (Sveriges Musik- och Kulturskoler˚ad, 2009). H¨ar talas det om alla barns lika r¨att till kultur och till deltagande i verksamheten men inte om

n˚agon fostransambition, n˚agot ansvar f¨or elevernas l¨arande eller om bed¨omning via betyg. I ett tjugotal slumpvis utvalda musik- och kulturskolors m˚aldokument, publicerade p˚a respektive kommuns hemsidor, beskriver skolorna i stort sitt upp- drag som att de ska erbjuda kunskaper och upplevelser genom de olika estetiska ¨amnena. Den kommunala musik- och kulturskolans verksamhet framst˚ar h¨ar som en produkt och som ett erbjudande, vilken/vilket elever och f¨or¨aldrar kan v¨alja att ta emot om de ¨ar intresserade. Kunskaperna f¨orbinds inte med h˚art arbete och ¨ovande utan ist¨allet med upplevelse, vilket l¨att f¨or tankarna till ¨aventyr och annor- lunda erfarenheter. En mer grundl¨aggande analys av samtliga de m˚aldokument som musik- och kulturskolorna ansluter sig till, vilket vore intressant att genomf¨ora, har dock bed¨omts som ett alltf¨or omfattande arbete f¨or att kunna inkluderas i denna avhandling. De b˚ada organisationerna grundskola samt kulturskola ut- trycker i sina styr- och m˚aldokument olika syften med sina verksamheter. F¨orenklat kan intentionerna beskrivas som fostran, kunskaper och att skolan tar ansvar f¨or l¨arande i den ena och kunskaper och upplevelser i den andra. Ytterligare en skillnad ligger i grundskolans obligatorium j¨amf¨ort med kulturskolans frivillighet. Har dessa olikheter i systemen betydelse f¨or kulturskolans l¨arare, som inte alltf¨or s¨allan undervisar i b˚ada skolformerna, och vilken betydelse i s˚a fall? H¨ar ska n¨armare penetreras n˚agra texter som behandlar b˚ada skolformerna.

Ett f¨orh˚allandevis vanligt exempel p˚a samarbete mellan grundskola och musik- skola under 1980- och 1990-talen ¨ar kompanjonl¨ararskapet (St˚alhammar, 1995), d¨ar en l¨arare fr˚an musikskolan samarbetar med en l¨arare i grundskolans musikun- dervisning. Andra vanliga exempel ¨ar klassorkestrar, samt olika k¨or- och ensem- bleprojekt, d¨ar musikskolans l¨arare b˚ade kan ha eget ansvar eller ett delat ansvar tillsammans med en grundskolel¨ararkollega. Ytterligare en variant ¨ar att musik- skolan s¨aljer sina resurser som projektid´eer, teman och lektioner till grund- och s¨arskolor, gymnasier och folkh¨ogskolor. Situationen kan liknas vid en marknad d¨ar musikskolan erbjuder ett utbud av f¨ardiga produkter som grundskolan kan v¨alja fr˚an.

Enligt beskrivningen ovan tycks det finnas goda anledningar till samarbete mellan musikskola och framf¨orallt grundskola. I ett historiskt perspektiv var ocks˚a frivillig musikundervisning i h¨og utstr¨ackning en del av folkskolans och l¨aroverkens undervisning ¨anda fram till 1960-talet (SOU 1962:51). Att instru- mentalundervisningen skildes fr˚an skolan beklagas bland annat av Udd´en (2004) som ist¨allet ¨onskar f¨ora musikskolan tillbaka till skolan och p˚a s˚a vis skapa st¨orre j¨amlikhet bland eleverna. Id´en ¨ar intressant, men framst˚ar ¨aven som problematisk eftersom den j¨amlika skolan, i betydelsen att alla elever kan ungef¨ar lika mycket, snarare f˚ar anses vara en utopi ¨an ett realiserbart utg˚angsl¨age. Denna ¨onskan utta-

las emellertid ¨aven av elever som lyfter fram olika kunskapsniv˚aer som ett prob- lem n¨ar det g¨aller det praktiska musicerandet i musikundervisningen, b˚ade n¨ar det g¨aller att kunna f¨or mycket och att kunna f¨or lite (Ericsson, 2002). De som ¨ar duktiga motiveras inte i tillr¨acklig utstr¨ackning n¨ar de spelar med dem som n¨astan aldrig h˚allit i ett instrument och noviserna ˚a sin sida skulle beh¨ova mycket hj¨alp av l¨araren, vilket det inte finns tidsresurser till. L¨osningarna p˚a problemet som presenteras av ungdomarna ¨ar dels niv˚agruppering, d¨ar eleverna f˚ar m¨ojlighet att spela med mer j¨amlika kamrater, och dels att inte fokusera p˚a det musikaliska re- sultatet utan ist¨allet p˚a tr¨aningen av det samarbete som kr¨avs f¨or att en grupp ska kunna fungera och spela tillsammans.

Just en s˚adan utg˚angspunkt tycks St˚alhammars (1995) etnografiskt pr¨aglade studie hantera. Utg˚angspunkten ¨ar ett samarbetsprojekt mellan musikskolan och grundskolan genom att en l¨arare fr˚an vardera f¨altet samarbetar i ett projekt med en klass under tv˚a ˚ar. Projektet g˚ar ut p˚a att f¨ors¨oka komma tillr¨atta med den kom- plicerade undervisningssituation som musikl¨arare i grundskolan har med tanke p˚a elevsammans¨attningen, d¨ar elever har mycket olika kunskaper och erfarenheter av instrumentalspel. En del har l˚ang erfarenhet fr˚an musikskola och instrumentalun- dervisning medan andra inte har n˚agon erfarenhet alls. Projektet blir ett f¨ors¨ok att hantera b˚ada grupperna och g¨ors i syfte att n˚a en st¨orre insikt i hur dessa problem skulle kunna l¨osas.

De statligt styrda skolorna och den kommunalt styrda frivilliga undervisnin- gen i musik- och kulturskolan samarbetar i olika former. Med h¨anvisning till att skolformernas m˚aldokument skiljer sig ˚at infinner sig fr˚agan om detta har n˚agon betydelse f¨or den praktiska undervisningen. En intressant fr˚aga ¨ar om musik- och kulturskolans l¨arare ocks˚a anpassar sin undervisning efter de styrdokument som respektive skola har, eller om deras kunskap i de estetiska ¨amnena, eller andra fak- torer, kan ¨overbygga en s˚adan styrning. N¨ar det g¨aller samarbetet mellan musik- och kulturskola och grundskola v¨acks ¨aven fr˚agor kring hur l¨ararna uppfattar detta samarbete.

Modernitet, socialkonstruktionism

och poststrukturalism: ramar och

perspektiv

Att bedriva forskning om skolan och f¨ors¨oka f¨orklara vad som h¨ander d¨ar ¨ar sam- tidigt ocks˚a ett s¨att att unders¨oka samh¨allet eftersom det som sker i skolan inte kan betraktas som en isolerad f¨oreteelse utan snarare som en del av samh¨allet i ¨ovrigt (Bjerg, 2000; Carlgren & Marton, 2005; Ericsson, 2001; Hargreaves, 1994). Skolan som institution styrs och p˚averkas utifr˚an detta perspektiv inte endast av lagar, l¨arare, elever, utan ocks˚a av de f¨oreteelser som ¨ar synliga i ett bredare samh¨allsperspektiv. Uppfattningen ¨ar att samh¨allskontexten skapar kul- turella identiteter som ses som pr¨aglade av tids˚aldern, varf¨or ocks˚a samh¨allet och dess tillst˚and anses konstituera f¨orest¨allningar och f¨orgivettaganden. P˚a s˚a vis kan uppfattningar och identiteter s¨agas st˚a i direkt f¨orbindelse med samh¨allets ten- denser i stort. Men inst¨allningen ¨ar att det ¨aven finns en r¨orelse som g˚ar i motsatt riktning, d¨ar individer genom sina samlade aktiviteter tillsammans skapar det som kan ben¨amnas samh¨allets tendenser. Skolan och dess akt¨orer kan i detta perspektiv anses vara en del av samh¨allets kollektiv av individer som ocks˚a skapar samh¨allet. Det ¨ar bland annat detta som jag anser vara viktigt att f˚anga upp. Till hj¨alp i detta arbete h¨amtas f¨orst infallsvinklar fr˚an sociologin, kulturteorin, politisk teori och en del skolforskning som sedan tidigare h¨amtat resurser ur samh¨allsteorierna. Per- spektivet ligger h¨ar p˚a de breda samh¨allstrenderna, det som inom diskursanalysen ofta beskrivs som de stora diskurserna (Foucault 1974/2003; Foucault, 1993; La- clau & Mouffe, 1985; Mills, 2003). F¨or att beskriva det andra perspektivet h¨amtas infallsvinklar fr˚an socialpsykologin och diskurspsykologin (Potter & Wetherell,

1987; Potter, 1996). Uppfattning ¨ar h¨ar att diskurser kommer till uttryck i sociala handlingar i en retorisk praktik. Denna inst¨allning fokuserar p˚a akt¨orsskapet, d¨ar individen genom den sociala praktiken ocks˚a ses som producent av diskurser.

Inom vissa delar av samh¨allsvetenskapen ifr˚agas¨atts de stora sanningarna, vilket kan beskrivas som en uppluckring av de moderna idealen till f¨orm˚an f¨or de mer postmoderna (Lyotard, 1984). V¨andningen framst˚ar som n˚agot som b˚ade genomsyrar och drabbar samh¨allet och vetenskapen p˚a flera olika niv˚aer. Chou- liaraki och Fairclough (1999) pekar p˚a att de sociala f¨or¨andringarna i samh¨allet ocks˚a skapar behov av nya angreppss¨att och f¨orklaringsgrunder ¨an de som varit r˚adande tidigare. Inom flera vetenskapsdiscipliner knyts ocks˚a kunskapsproduk- tionen samman med en f¨or¨andrad spr˚akuppfattning, vilket brukar ben¨amnas den spr˚akliga v¨andningen (Jaworski & Coupland, 1999). Olika t¨ankare uttrycker ett v¨axande missn¨oje med de positivistiska och objektivistiska uppfattningar som i stort dominerat fram till mitten av 1900-talet (Bryman, 2004; Carle el al., 2006). Foucault utvecklar poststrukturalistisk teori, f¨or fram diskursbegreppet och talar om ett decentrerat subjekt (1972), Laclau och Mouffe (1985) uppm¨arksammar som andra generationens poststrukturalister m˚angfalden av diskurser, spr˚akfilo- sofer som Wittgenstein (1953/1992) och Austin (1962) introducerar en handling- sorienterad spr˚akuppfattning och socialpsykologer b¨orjar f¨orskjuta psykologiska processer till spr˚akliga handlingar (Potter & Wetherell, 1987). Inom vissa omr˚aden finns det ¨aven en ¨overtygelse om att det skett en kulturell v¨andning d¨ar de kul- turella kategorierna nu allt mer b¨orjar tr¨anga undan de sociala strukturerna (Ea- gleton, 2003; Pakulski & Waters, 1996).

Avhandlingens teoretiska utg˚angspunkter, de ontologiska och epistemologiska st¨allningstagandena ¨ar viktiga f¨or f¨orst˚aelsen av studiens genomf¨orande, analys, resultat och diskussion. En utg˚angspunkt ¨ar att fakta och kunskap inte finns som ett f¨ardigt paket att uppt¨ackas utan att det ist¨allet ¨ar n˚agot som kontinuerligt kon- strueras av m¨anniskor. Detta perspektiv inneb¨ar att kunskap inte uppfattas som n˚agot neutralt som kan ¨overf¨oras, utan som n˚agot som skapas och har skapats i ett sammanhang och med ett syfte. D¨arf¨or blir fr˚agan om hur kunskapen g¨ors central samtidigt som spr˚aket som social handling intar en framskjuten position. Perspektivet ifr˚agas¨atter r˚adande uppfattningar och det f¨or-givet-tagna genom att intressera sig f¨or hur kunskapen om v¨arlden konstrueras.

Beskrivningen av avhandlingens teorier har jag valt att dela in i fem delar. I den f¨orsta delen, Samh¨allet, tas ett brett grepp ¨over de samh¨allsf¨or¨andringar som kan f¨orknippas med moderniteten. H¨ar finns ¨aven en intention till att p˚a ett ¨overgripande s¨att f¨orklara modernitetsteoriernas perspektiv p˚a samh¨allet och dess f¨or¨andringar. I den andra delen, Kultur, f¨ors olika uppfattningar om konsten

fram, som p˚a olika s¨att kan kopplas till teorier om modernitet. I den tredje de- len, Identitet, ligger fokus p˚a individerna samt vilken betydelse de f¨or¨andrade f¨oruts¨attningar som samh¨allet ger, kan t¨ankas ha f¨or identitetsskapandet. H¨ar hanteras ¨aven f¨or¨andrade f¨oruts¨attningar f¨or l¨arare och elever i senmoderniteten. I den fj¨arde delen beskrivs diskursanalysen n¨armare och avslutningsvis samman- fattas i den femte delen avhandlingens teoretiska ramar och perspektiv.

3.1 Samh¨allet

Samh¨allsf¨or¨andringarna i senmoderniteten kan inte begripligg¨oras med en enkel f¨orklaring utan f˚ar h¨arledas till flera h¨andelser, mer eller mindre sammanbundna med varandra (Beck, 1992; Bell, 1986; Giddens, 1996; 1997; 2003; Ziehe, 1986a; 1986b; 1989; 2000). Industrialismen, kapitalismen och konsumtionskulturen har allts˚a betydelse p˚a en mer ¨overgripande niv˚a, men det kanske mest avg¨orande ¨ar f¨or¨andringarnas hastighet, som under senare delen av 1900-talet n˚ar niv˚aer som inte tidigare har kunnat sk˚adas (Beck, 1992; Giddens, 1996; 1997; 2003). Detta tillsammans med globaliseringen samt nya informations- och kommunika- tionsstrategier bidrar till en acceleration av tillst˚andets f¨or¨andringstakt som inte varit synligt i tidigare samh¨allsfaser. Detta p˚averkar ¨aven m¨anniskors f¨orh˚allande till varandra (Beck, 1992; Giddens, 1996; 1997; 2003). P˚a samma g˚ang skulle inte samh¨allet vara m¨ojligt utan m¨anniskorna vilka genom sitt handlande ocks˚a g¨or samh¨allet till vad det ¨ar (B¨orjesson & Palmblad, 2007; Chouliaraki & Fair- clough, 1999).

Detta g¨orande som skapar och ¨ar beroende av ett samh¨alles sociala m¨onster f¨or¨andras i senmoderniteten. Ett mer specifikt k¨annetecken beskrivs av Giddens (1996; 1997; 2003) med termen urb¨addning, som beskriver en f¨or¨andring i f¨or- h˚allandet mellan tid och rum. I tidigare traditionella system var social interaktion beroende av att m¨anniskor befann sig p˚a samma geografiska plats vid samma tid. ¨Aven globaliseringen framst˚ar i Giddens (1996; 1997, 2003) resonemang som ett exempel p˚a en separation mellan tid och rum. Ett samh¨alle som har b˚ade lokala och globala sociala system skapar relationer mellan m¨anniskor d¨ar avst˚andet inte begr¨ansar. Systemet byggs upp av b˚ade n¨arvaro och fr˚anvaro p˚a samma g˚ang. N¨ar det g¨aller urb¨addningen och globaliseringen blir det sv˚art f¨or m¨anniskor att st¨alla sig utanf¨or och v¨alja att inte vara med. P˚averkan p˚a milj¨on och det ekol- ogiska systemet samt hanterandet av k¨arnvapen och ekonomi kan drabba alla, vilket f¨or med sig att m¨anniskor inte kan v¨alja om de vill acceptera experter- nas landvinningar eller inte. Som det var i tidigare samh¨allstillst˚and kunde indi-

viderna sj¨alv best¨amma om de ville anamma nya kunskaper. Idag finns inte samma valm¨ojlighet, utan m¨anniskan ¨ar i n˚agon mening tvingad in i ett system (Beck, 1992; Giddens, 1996; 1997). Detta g¨aller ¨aven mindre katastrofiska omr˚aden som datoriseringen av samh¨allet och utvecklingen av Internet. Det ¨ar n¨astan om¨ojligt att v¨alja att st˚a utanf¨or eftersom systemen l¨amnar mindre och mindre utrymme f¨or ett fungerande samh¨allsliv utanf¨or de elektroniska pengarna, digital TV och In- ternet. Kanske ¨ar f¨oljderna ¨an mer p˚atagliga bland ungdomar, d¨ar mobiltelefoner, nedladdning, mp3-spelare, spelkonsoler och Internet n¨ast intill ¨ar ett m˚aste. De tekniska hj¨alpmedlen ¨ar inte l¨angre perifera prylar, utan de som ungdomar talar om, umg˚as kring och som ¨aven till stora delar f¨orefaller vara den verklighet som ungdomar lever (Werner, 2009).

M¨anniskor tenderar att f¨orlora greppet ¨over utvecklingen n¨ar det inte l¨angre g˚ar att ha ¨overblick ¨over det som sker (Beck, 1992; Giddens, 1996; 1997). Beck beskriver den nuvarande fasen av moderniteten som reflexiv eftersom m¨anniskan nu tvingas ta hand om de problem som moderniteten skapat. P˚a liknande vis talar Giddens om h¨ogmoderniteten som en skenande maskin som m¨anniskan f¨orlorat kontrollen ¨over. Den far fram av egen kraft och m¨anniskan kan inte styra dess framfart eller vad den l¨agger under sig. N˚agra exempel ¨ar ekonomins of¨oruts¨ag- barhet, Internets okontrollerade expansion och inte minst industrialismens milj¨o- p˚averkan. Chouliaraki & Fairclough (1999) talar om ¨okade krav p˚a flexibilitet till- sammans med globaliseringen som betydelsefull f¨or det senmoderna samh¨allet. Dessa f¨orfattares resonemang pekar sammantaget p˚a att effekterna av moder- niteten nu vuxit sig s˚a stora att m¨anniskan inom betydande omr˚aden inte kan g¨ora annat ¨an att forts¨atta p˚a den inslagna v¨agen. Ett viktigt trendbrott med tanke p˚a att det i modernitetens tidiga skede funnits en tro p˚a m¨anniskans f¨orm˚aga att t¨amja och utnyttja omv¨arlden och dess resurser, f¨or att anv¨anda dem i m¨ansklighetens tj¨anst. Senmodernitetens ”sj¨alvrullning” kan ¨aven m¨arkas inom popul¨armusikens omr˚aden d¨ar utbudet av musik styrs av den diffusa akt¨oren ”marknaden”. Inga kulturpersoner som tar ansvar, inga smakexperter som vet vad som ¨ar bra, ist¨allet bara ett tillsynes fritt fl¨ode som konsumenter kan v¨alja fr˚an. Eller g˚ar det att finna moderna kulturideal ¨aven i senmoderniteten?