• No results found

Tillverkardeklarerad programvara

In document Lag om kassaregister (Page 46-0)

5.   Analys

5.3.   Metoder för skattefusk

5.3.5.   Tillverkardeklarerad programvara

En toppmodern lösning på ovanstående undanhållande av intäkter är att utnyttja de tillverkardeklarerade programvarorna. Genom att Skatteverket inte

46 kontrollerar tillverkardeklarationer, är det upp till varje tillverkare att kontrollera att deras produkt uppfyller Skatteverkets föreskrifter. Genom detta kan oseriösa tillverkare skapa en programvara som går runt lagen. Eftersom det endast är en programvara kan denna installeras och användas på en PC.

Näringsidkaren kan då ha två programvaror installerade på PC:n. En vilken fungerar korrekt och registrerar alla transaktioner i kontrollenheten, samt en som inte gör det. Näringsidkaren kan då växla mellan de olika systemen. Fusk är därmed svårupptäckt

47 6.

Slutsats

I detta kapitel sammanfattar vi våra undersökningar i en slutsats, vilken tar form från analysen och kopplas till uppsatsens syfte och problemformulering.

Syftet med denna uppsats var att undersöka huruvida Lagen om kassaregister förebygger manipulation av redovisade intäkter samt att titta närmare på varför vissa företagare är undantagna från kraven på certifierade kassaregister.

Vi kommer med hjälp av de undersökningar vi genomfört försöka besvara de frågeställningar vi ställt, som var om Lagen om kassaregister kommer leda till minskat fusk bland redovisade intäkter hos företag i kontantbranschen samt om Lagen om kassaregister kommer motverka snedvriden konkurrens samtidigt som vissa är undantagna från skyldigheten att använda ett certifierat kassaregister.

Gällande lagens ikraftträdande har i stort sett alla respondenter varit eniga.

Lagen om kassaregister är ett bra verktyg för att förebygga skattefusk. Det är inte den ultimata lösningen på problemet med skattefusk, men om lagen fungerar som den ska är ett certifierat kassaregister en god investering för alla som försöker bedriva en legitim verksamhet. Dock är det alldeles för tidigt för att avgöra om lagen verkligen haft någon effekt.

Att det inte gått att uppmäta lagens effekt beror på de leveransproblem som uppstått genom den korta tid från det att kompletta certifierade kassaregister fanns på marknaden till dess att lagen trädde i kraft. Vi har hört röster som såväl förespråkar att lagen borde kommit tidigare som röster vilka förespråkar att lagen infördes alldeles för snabbt. Marknaden har under flera år varit i behov av en kontrollmöjlighet som ges Skatteverkets kontrollanter som denna lag skapar. Dock har Clemens Wantschura på SHR en poäng när han talar om en successiv övergång från bolagets nuvarande kassaregister. Det är för många en stor och påtvingad kostnad. Flera bolag har nya, väl fungerade kassaregister som de planerat bruka i flera år till. Genom en sådan successiv övergång hade troligtvis attityden till lagen varit mer positiv. För det är, förutom vissa tekniska begränsningar, det stora problemet gällande Lagen om kassaregister.

Många tycker det är en onödig kostnad.

Manipulering av kassaregister verkar med den nya lagen försvinna. De tidigare eleganta sätten att efter stängning krympa intäkterna, ge ut kvittokopior eller

48 liknande ska ej kunna vara möjliga med kontrollboxen. Dock kvarstår problem med användning av öppen kassalåda. En transaktion som aldrig slås in kommer inte heller synas i några kontrollboxar. Under intervjun med Robert Karlsson nämnde han även att det gick att tillverkardeklarera programvaror.

Genom att köra en tillverkardeklarerad programvara och en vars funktion är att undanhålla intäkter hamnar vi i en modern situation med motsvarande två kassaregister.

Den stora effekten av lagen hamnar, förutom hos Skatteverkets befogenheter, i obligatoriet att ge ut kvitto efter köp. Om varje individ efterfrågar kvitto på köp och innehar kunskap hur ett godkänt kvitto ser ut, tvingas alla transaktioner slås in i kassaregistret och registreras i kontrollboxen. Förutsatt att kvitton inte manipuleras blir detta ett effektivt sätt att tvinga skattesmitare att registrera intäkter.

Problemet kvarstår med registrering av försäljningar inom torg- och marknadshandeln. Det finns mycket fördomar om skattefusk inom just torg- och marknadshandeln, och vår intervju med en arbetare därifrån minskade inte dessa. Det kan diskuteras huruvida en lösning skulle se ut gällande redovisning av intäkter. Många anser att den tekniska utvecklingen är så långt framskriden att en kassalösning är möjlig för marknadshandel. I flera fall finns det möjlighet till el, och kassalösningar drivna av batteri skall finnas. I de fall då regnet öser ner eller temperaturen sjunker till otroliga nivåer kan undantag göras, men det blir just det i så fall, undantag. Övrig tid ska knallarna redovisa intäkter som alla andra.

Vi har från flera håll hört att undantaget om torg- och marknadshandeln är ett rent politiskt utspel. Vi har tyvärr inte fått någon kommentar angående detta från sittande politiker utan får endast lyssna till våra respondenter och resonera kring egna tankar. Att stå i ett litet tält och sälja en uppsjö av småprylar kan vi förstå att inte vara så lätt att inneha ett certifierat kassaregister. Men detta skulle i så fall undantas ändå, då det troligtvis understiger fyra prisbasbelopp och klassas som hobbyverksamhet. Men det finns även företag som förflyttar sig från marknad till marknad i en större transport och säljer exempelvis mat.

Verksamhetslokal kan då ifrågasättas, och konkurrens sker nästan direkt mot restauranger i närheten. Skattepliktigt är det samma läge för dem, båda måste betala skatt. Men endast den fasta restaurangen tvingas införskaffa sig ett certifierat kassasystem, samt verka under mycket striktare lagstiftning än serveringen på marknaden.

49 Som ett verktyg mot skattefusk kan Lagen om kassaregister bli ett effektivt verktyg. Inte minst försvårar det för illojal konkurrens. Att vissa undantas från lagen uppfattas som fel. Dagens tekniska lösningar möjliggör för alla att inneha ett certifierat kassaregister, något som vi troligtvis får se längre fram i tiden.

6.1. Kritisk diskussion

Självklart kommer Lagen om kassaregister vara en bricka i spelet mot skattefusket. Men så länge det finns incitament att fuska kommer folk att fuska. Genom exempelvis ROT-avdraget hamnar priset på vit arbetskraft på lägre nivåer för konsumenten. Detta tar bort vissa incitamentet att använda svart arbetskraft. På liknande sätt bör incitamentet att undanhålla intäkter tas bort. Det hjälper inte att utföra hårdare kontroller genom kontrollboxar och kontrollbesök av SKVs tjänstemän.

Men hur ändrar vi då inställningen hos de näringsidkare som undanhåller skattepliktiga intäkter? Ja det är en uppsats i sig som vi inte ska skriva nu. Men en idé kan vara att utöka förmåner såsom Rikskuponger. Genom att sänka priset på Rikskuponger eller liknande används dessa i större utsträckning, och då dessa fungerar dåligt som löneutbetalning tvingas bolaget redovisa dessa.

Även kortbetalning, som de senaste åren blivit allt vanligare, bör bli ett självklart val för alla konsumenter. Genom kortbetalning minskar den totala kontanthanteringen och den svarta löneutbetalningen blir svårare att genomföra då elektroniska pengar har en tendens att lämna spår efter sig.

Gällande torg- och marknadshandel ska dessa inte behandlas för olikt jämfört med andra näringsverksamheter. Men då de verkar under andra omständigheter bör Lagen om kassaregister anpassas efter dessa. Med det stora svinn som finns inom branschen krävs hårdare tag, och en lösning välkomnas gärna.

Då tidpunkten för denna uppsats är under mjuka linjens varande har lagens kraft inte slagit igenom fullt ut. En kritisk tanke ges då till de åsikter som ges i undersökningen. Om det visar sig att lagen inte fyller någon funktion, utan endast medför en extrakostnad för företag när illojala konkurrenter fortsätter undanhålla intäkter, blir nog åsikterna annorlunda.

50 6.2. Förslag till vidare forskning

Först och främst bör de rent ekonomiska aspekterna av lagen undersökas. Det är idag för tidigt att se de fulla effekterna av lagen, utan dessa syns först efter minst ett år efter mjuka linjens upphörande.

Vi vill vidare se en lösning på torg- och marknadshandelns undantagande. Då vi gärna ser att de innefattas i någon form av lagen vill vi se en sådan lösning.

Till sist hade vi funnit det mycket intressant att undersöka huruvida vi kan ta bort incitament att undanhålla skattepliktiga intäkter och minska kontrollbehovet av näringsidkare. Hur företag själva väljer att betala in skatt och följa god redovisningssed.

51

7. Referenser

Dahmström, K (2008) Från datainsamling till rapport – att göra en statistisk undersökning Stockholm: Studentlitteratur

Handelns Utredningsinstitutets rapport, Kostnaden för olika betalningsmedel (2004)

Inkomstskattelagen

Lag (1998:514) om särskild kontroll av torg- och marknadshandel m.m.

Lag (2006:575) om särskild skattekontroll i vissa branscher Lag (2007:592) om kassaregister

Lundh, Lars (2002) Användning av manipulerade kassaregister inom kontantbranscher – inriktning restauranger, Linköpings universitet

Motion 1996/97:Ju15 med anledning av skr. 1996/97:49 Lägesrapport i fråga om den ekonomiska brottsligheten

O´Sullivan & M. Sheffring (2006) Economics principles & tools New Jersey:

Pearson Prentice Hall

Proposition 2006/07:105 Konkurrens på lika villkor

Skatteverkets föreskrifter om användning av kassaregister SKVFS 2009:3 Skatteverkets föreskrifter om kontrollenhet till kassaregister SKVFS 2009:2 Skatteverkets föreskrifter om krav på kassaregister SKVFS 2009:1

SKV (2009) faktablad om granskningen av kontantbranscher SKV (2009) faktablad om granskningen av kontanthandeln SKV (2009) faktablad om lagen om personalliggare

SKV (2009) faktablad om granskningen av manipulerade kassaregister i restaurangbranschen

SKV (2009) faktablad om granskningen av torg- och marknadshandeln SKV (2009) faktablad om kassaregisterlagen

SKV (2010) rapport om Gränsdragning mellan Torglagen och Kassalagen

52 SKV Skattefelskarta 2008:1

SKV Pressmeddelande 2009-03-05 SOU 1997:111 Branschsaneringsutredning

SOU 2005:35 Krav på kassaregister - Effektivare utredning av ekobrott, Betänkande av 2004 års skattekontrollutredning Stockholm: Fritzes offentliga publikationer

Statistiska Centralbyrån. [Elektroniskt] Tillgänglig:

http://www.scb.se/Pages/PressRelease____276565.aspx [2010-05-12]

Tidningen VI, nummer 17, 1998 Visma. [Elektronisk] Tillgänglig:

http://www.nustartarviomsverige.se/m-nga-f-retagare-kan-slippa-nya-kassaapparater

[2010-05-18]

53

Bilaga 1

Intervjumall småföretagare

Dessa frågor har vi utgått ifrån när vi varit ute och pratat med småföretagare:

Har du, alternativt beställt, ett certifierat kassaregister?

Vad innebär införandet för er?

Har det inneburit/ kommer det innebära en kostnad? Hur stor?

Är lagen om kassaregister övergripande positiv eller negativ?

Vad finns det för nack- och fördelar med certifierat kassaregister?

Vad har du fått för information om införandet?

Har det inneburit några förändringar i bolagets verksamhet?

Vad anser Ni om att torg- och marknadshandeln är undantagen?

Hur kan kassasystemet manipuleras?

Intervjumall branschorganisationer

Hur fortlöper införandet med certifierade kassaregister?

Har det haft någon effekt än så länge?

Vad är de vanligaste frågorna från era medlemsföretag?

Vad har undantagen i lagen för konsekvenser?

Är lagen om kassaregister övergripande positiv eller negativ?

Vad finns det för nack- och fördelar med certifierade kassaregister?

Intervjumall sakkunniga

Finns det en kassalösning för torg- och marknadshandel?

Hur fortskrider införandet och kontrollbesöken?

54 Hur motverkas illojal konkurrens?

Hur ser marknaden ut idag?

Har det upptäckts några nya manipulerade kassaregister?

Bilaga

Resultat a

0 5 10 15 20 25 30

A unde

2

av kvittound

Antal rsökningar

K

dersökning

Kvitto direkt

g.

Fråga efter kvitto

r Endast babs Syn skatte

nligt efusk

55

56

In document Lag om kassaregister (Page 46-0)

Related documents