• No results found

4. Hur jobbar företag i verkligheten

4.2 Humankapital

4.2.3 Ledarskap

Höganäs AB – ”Generellt sett skulle jag vilja säga att en ledares uppgift måste vara att leda och fördela, både i medgång och motgång, egentligen ännu viktigare i motgång”. (Berg, 090417) Berg menar vidare att leda och fördela innefattar väldigt mycket. Ledaren måste kunna delegera samt ta de svåra samtalen som ibland krävs. Berg anser att ledaren på ett professionellt sätt skall kunna se åt vilket håll avdelningen strävar och att detta överensstämmer med de mål och strategier som är uppsatta för organisationen. Berg påpekar även att det är väldigt sällan Höganäs AB rekryterar en ledare utifrån, utan dessa får oftast utvecklas och växa internt. Höganäs AB gör även mätningar som berör ledarskapet på företaget och vid kritik mot ledare kan dessa få ledarskapsutveckling för att försöka åtgärda missnöjet.

Nordenmachinery – Berit Hübinette beskriver att de på Norden har en chefshandbok och en personalhandbok där de samlat policys och riktlinjer för hur en ledare inom företaget skall uppträda. Vidare beskriver hon att vid nyanställning av en ledare ställs det vissa krav på egenskaper som personen ifråga skall besitta för sin position, dessa krav framgår oftast i den arbetsannons företaget skickar ut. Hübinette berättar även att när en ny ledare anställts får denna genomföra en internutbildning för att lära sig företagets riktlinjer och policys, det finns även möjlighet att medverka i olika grupp och ledarutbildningar för att utveckla sitt ledarskap.

ICA Maxi Kalmar – Catharina Grundström beskriver att ledaregenskaperna de tittar på varierar otroligt beroende på vilken position det handlar om, en avdelningsansvarig kräver inte samma ledaregenskaper som en butikschef. Grundström menar på att det inte är några specifika ledaregenskaper de söker för en avdelningsansvarig utan snarare egenskaper såsom intresse, drivkraft, vilja och en person som kan agera föredöme för de andra. Ledarskapsegenskaper är enligt Grundström snarare viktigare då det handlar om butikschefen och kassachefen. Grundström påpekar även att de finns två olika utbildningar inom företaget inriktade mot ledarskap, en ledarutbildning och en utveckling grupputbildning. Vidare berättar hon att när någon skall genomföra en av dessa utbildningar förs det ett samtal med individen, där de diskuterar vilken av de två utbildningarna som är mest väsentlig för individen just nu.

Livenation – För att ledarskap skall vara framgångsrikt menar Carl Pernow att ledaren skall kunna arbetsuppgiften samt ha stor kompetens på området de ansvarar för. Detta för att kunna skapa förtroende mellan ledare och anställd, samt kunna stödja personalen att fatta rätt beslut. Pernow påpekar dock att olika typer av ledarskap kan vara lämpligt för olika tjänster. ”Vi kan

ha olika krav på ledarskap för en ekonomichef och den som ansvarar för artistbokningen” Pernow (090424). Även om olika ledare bör ha olika egenskaper anser Pernow att en ledare måste vara situationsanspassad och ha förmågan att lyssna och motivera personalen. För att utveckla ledarskapet erbjuder Livenation i de fall det anses nödvändigt, ledarskapkurser. Dock menar Pernow att vissa personer har förmågan att utveckla och ta till sig sådan utbildning bättre en andra, och att mycket beror på de personliga egenskaper individer har från början.

Alliansor AB – Anders Söderlund beskriver att de inte har avdelningsansvariga eller gruppansvariga i den bemärkelsen i organisationen. Dock krävs det ett fullgott ledarskap av de uthyrda projektledarna som är ute och jobbar. De viktigaste egenskaperna för en ledare är enligt Söderlund personkunskap och personkännedom. ”Du skall entusiasmera alla, och få

med personalen på resan mot ett uppsatt mål” Söderlund (090424). Under arbetsprocessen anser även Söderlund att det viktigaste som ledare är att stötta och motivera personal, att de vet att man finns som ett stöd om något händer. Vidare menar han även att det kan finnas en idé att utse ledare och chefer, dels för att individer växer i rollen, och för att det ser bra ut för företaget med ledare för olika enheter.

Deloitte Touche – ”Jag har svårt att se att vi skulle sätta ut en platsannons och söka en chef

eller ledare till en position, en ledare växer fram internt” Johansson (090504). Christian Johansson lägger stor betoning på att de viktigaste egenskaperna som en ledare bör ha inom Deloitte är att de skall ha medarbetarnas förtroende, respekt och kunna kommunicera. Han menar vidare att förtroende är någon man jobbar för och visar att man förtjänar. Johansson menar även att ledarskap inte utvecklas över en natt, det är något som växer fram under en lång process. ”En formell utnämning är en process av ett långt arbete”, ”Det faller sig

naturligt att vissa får ledarroller och andra inte” Johansson (090504). . En del i ledarskapet inom Deloitte är deras coachningsprogram som kallas ”My performance”. Varje individ har en typ av utvecklingssamtal tre gånger per år där de stämmer av mål och individens situation med en ledare i organisationen. Där finns det utrymme för individer att själva ge önskemål på att få någon typ av ledarroll och utvecklas inom organisationen. Detta kan enligt Johansson vara en viktig del i att identifiera vilka personer som strävar efter att ta ledarroller, för att sedan rekrytera dessa internt.

Han beskriver även att det kan finnas en problematik med att leda välutbildade personer. Detta eftersom att de ofta har egna uppfattningar om hur de vill jobba och vad som passar dem bäst. Dock nämner han att det inte behöver uppstå problem på grund av detta, det gäller bara att anpassa ledarskapet för att på bästa sätt kunna motivera även dessa individer.

Related documents