• No results found

4. Hur jobbar företag i verkligheten

4.3 Strukturkapital

4.3.1 Organisationskapital

Lagring av information

Höganäs AB – ”Vi har lite olika informationsvägar där huvudverktyget är vårt intranät”

Åberg (090417). Marie Åberg säger att de på intranätet centralt lägger ut saker som skall kommuniceras till hela organisationen, men intranätet används även för omfattande informationslagring. På intranätet ligger även en personalhandbok som inkluderar alla regelverk, policys, blanketter med mera som de anställda själva kan söka upp. Åberg berättar att de även har två personaltidningar vilka går ut till alla anställda och fungerar som informationsblad över vad som hänt inom organisationen den senaste tiden. Informationsspridning utåt går alltid via den verkställande direktören eller finansdirektören, detta gällen även den information som kommuniceras ut via Höganäs ABs hemsida.

Norden Machinery – Berit Hübinette beskriver att den interna informationen ofta sprids vidare till alla medarbetarna genom de olika avdelningscheferna, detta brukar ske ett par gånger varje månad. Hon berättar även att företaget har ett intranät där väldigt blandad information kommuniceras ut, det kan vara allt från personalfest bilder till organisationsförändringar. De har även en hemsida för att sprida information angående företaget externt.

ICA Maxi Kalmar – Enligt Catharina Grundström har de ett gemensamt intranät med ICA, som alla ICA-butiker och tjänstemän har tillgång till. Detta används både för informationsspridning och lagring av data och information. Där lagras bland annat uppgifter och historik om försäljningsstatistik med mera. Grundström beskriver även att de försöker behålla kunskap i företaget genom att skapa rutiner. Genom rutinerna kan kunskapen spridas och behållas inom organisationen. Hon beskriver att det skall finnas skriftliga rutiner för samtliga avdelningar i butiken, vidare menar hon även att dessa uppdatera minst en gång per år eller vid behov.

Livenation – Eftersom att Livenation är ett internationellt företag med kontor i ett flertal länder sker informationslagringen på olika ställen beroende av art och form. Stor del av informationen såsom hemsida, adressregister, ekonomisystem och bokningssystem är lagrad antingen i London eller Los Angeles. Förutom att internt ha möjlighet att fördela information har även pressen speciell inloggning för att få extrainformation om konserter, bilder etc. Även rutiner är en viktig del av informationslagringen och Pernow beskriver att Livenation skapar och dokumenterar rutiner inom organisationen. ”Rutinerna har två funktioner - dels av

självbevarelsedrift, och dels för att vi som amerikanskt börsbolag är tvingade till det inom ramen för Sarbane & Oxley (SOX)” Pernow (090424).

Alliansor – Enligt Anders Söderlund har Alliansor ett intranät som kan nås utav alla i organisationen. Dock har de ett filter som gör att endast vissa personer kan komma åt vissa delar i nätverket. Det är här personalen kan sprida information och ta del av nyheter och händelser. Det är även i det interna nätverket som mätningarna lagras. Där struktureras de upp efter arbetsuppgift, hur arbetet gick och resultatet av arbetet. Detta för att personalen skall kunna gå in och jämföra och utvärdera tidigare projekt och arbeten. Söderlund beskriver att rutinerna är en del i informationslagringen. Det gäller främst rutiner av tidsrapportering,

utlägg och verifikationer. Men även de rutiner som finns för att konsulterna skall utvärdera arbetet efter ett avslutat projekt, som sedan lagras i intranätet.

Deloitte Touche – Enligt Christian Johansson har Deloitte ett omfattande intranät för lagring av information. Där kan de bland annat sprida viktig information till personalen i organisationen, men även lagra de mätningar som sker. Vidare poängterar han även vikten av informationshistorik och berättar att allt revisionsarbete lagras i intranätet. Det sker även viss skriftlig dokumentation av arbetsuppgifter etc. detta för att behålla kompetens och kunskap om personal slutar i organisationen.

4.3.2 Innovationskapital

Nätverk

Höganäs AB – Enligt Mathias Berg jobbar Höganäs AB relativt omfattande med nätverksbyggande. De ingår i ett antal nätverk för att på olika sätt öka kompetensen inom organisationen. De har bland annat ett samarbete med Lunds Universitet rörande utbildningsfrågor, där de även köper stor del av sina utbildningar. Andra är samarbeten med Sydsvenska handelskammaren och Järnkontoret som är Svenska stålindustrins branschorganisation. Vidare beskriver även Berg att de ingår i nätverket LEKON som syftar till att utveckla bland annat ledarskapet i organisationen. Samtliga nätverk är enligt Berg av stor vikt för Höganäs AB. Både i syfte att ta del av andras kompetens och erfarenheter, men även för att förbättra och effektivisera forskning, utveckling och kompetensen i företaget.

Norden Machinery – Berit Hübinette berättar att hon är medlem i Kalmar Samarbetsgrupp som består av cirka femton företag i regionen, inom teknikbranschen. De träffas fyra gångar om året och diskuterar personalfrågor, orderingång, löner med mera för att kunna bistå med hjälp till varandra. Hübinette berättar även att de har svårigheter att hitta personal med tekniska kunskaper då de inte finns någon sådan utbildning i Kalmar. Samarbetsgruppen försöker därför inleda ett samarbete med kommunen för att kunna skapa en gymnasieutbildning med inriktning teknik här i Kalmar. Berit menar att detta samarbete är väldigt viktigt för Norden då det både underlättar och skapar bättre förutsättningar för företaget.

ICA Maxi Kalmar – Catharina Grundström beskriver att de ingår i ett nätverk med åtta andra Maxibutiker i Småland och Blekinge. Genom detta nätverk kan butikerna samverka och hjälpa varandra med förändringar och förbättringar som gynnar verksamheten. Det blir ett betydligt bredare synfält menar Grundström och hon ta del av kunskap och kompetens som är otroligt viktig för utvecklingen av butiken.

Livenation – Enligt Carl Pernow är deras interna och externa nätverk en viktig del av verksamheten för Livenation. De arbetar till stor del i interna nätverk inom deras internationella koncern där de utbyter erfarenheter och metoder. Vidare beskriver Pernow att det finns det ett informellt nätverk mellan arrangörer i Sverige där vi utbyter information och arbetar gemensamt mot STIM och myndigheter för att hålla personalen uppdaterad och förbättra Livenations villkor.

Alliansor AB – Anders Söderlund beskriver att nätverk är en jätteviktig del av deras verksamhet. Alliansor har ett nätverk med ett femtontal underkonsulter med olika typer av kompetens. De är inte anställda av Alliansor men kan hyras in i de fall då kunden efterfrågar

en viss typ av kompetens. Detta är enligt Söderlund väldigt viktigt för att Alliansor skall kunna erbjuda kunden en helhetslösning. ”Att ha ett stabilt nätverk är speciellt viktigt i dessa

tuffa ekonomiska tider, vi vill kunna erbjuda kunden de tjänster de efterfrågar” Söderlund (090424).

Deloitte Touche – Christian Johansson beskriver att Deloitte har ett typ av samarbetsnätverk, dock inte samarbeten med formella avtal. Kontaktnäten är till stor del individorienterade och innefattar extern kompetens såsom advokater etc.

Varumärke

Höganäs AB – Mattias Berg beskriver att företaget är väldigt måna om att de sökande skall få en positiv bild av företaget vid rekryteringsprocesser. Med varumärket vill de förmedla en bild av ett intressant och internationellt företag med stora möjligheter för utveckling. Berg förklarar även att han tycker det är viktigt att vara tillgänglig för oss studenter, inte enbart för att ge en positiv bild av företaget utan även som framtida arbetsgivare.

Norden Machinery – Berit Hübinette förklarar att de precis inlett ett samarbete med ett företag vid namn Pyramid som skall arbeta med Nordens varumärke på olika sätt. Hon berättar att de skall följa produktionsprocessen från början till slut för att kunna mäta energiförbrukning och miljöpåverkan, dels för deras egen skull men även för att kunna visa sina kunder. Hübinette anser att miljöarbetet är viktigt för att stärka Nordens varumärke men är av uppfattningen att deras miljöpåverkan är väldigt låg.

ICA Maxi Kalmar – ”Vi vill vara det lokala valet för människorna som bor i, samt passerar genom Kalmar” Grundström (090420). Catharina Grundström beskriver att de har som mål att erbjuda en service och utbud som ingen konkurrent kan mäta sig med. Vidare berättar även Grundström att de som butik har vissa egna mål med sitt varumärke, kombinerat med det som ICA jobbar med på ett nationellt plan. Ica Maxi Kalmar jobbar även efter att positionera sig som ett lokalt företag som bryr sig om sin omgivning. Ett steg på vägen är att de är delaktiga i ett antal sponsorprojekt, det rör sig bland annat om sjukhuset, Kalmar FF och ett antal mindre idrottsföreningar.

Livenation – Carl Pernow beskriver att de på Livenation vill uppfattas som det naturliga valet för någon som vill skapa eller gå på en konsert eller event. För att uppnå detta siktar Livenation på att ha en stor bredd och mycket hög kompetens när de jobbar med konserter, events, artister, kunder och sponsorer. De har dock tre olika typer av kunder vilket skapar en treenighet i deras varumärkesbyggande. Dessa är artister, publik och sponsorer.

Bra artister Stor publik Lockar sponsorer

Vidare menar Pernow att varumärket betyder olika mycket för ovannämnda kategorier.

”Varumärket betyder mer för artister och sponsorer än för allmänheten som går på konserten”Pernow (090424).

Alliansor AB – Enligt Anders Söderlund är varumärkesbyggande något som har varit uppe för diskussion i företaget under en längre tid. De jobbar för att bli det naturliga valet för kunder som efterfrågar den kompetens som Alliansor har i sin portfölj. För att uppnå detta jobbar det för att ha erfaren och kompetent personal, och ha hög kvalitet på de tjänster Alliansor levererar. De jobbar dock inte efter några speciella reklamer eller liknande i sitt

varumärkesbyggande, Söderlund menar istället att personligt relationsbyggande är betydligt mer effektivt.

Deloitte Touche – ”De som vet vad Deloitte Touche är skall veta att det är duktiga individer

som jobbar hos oss, att vi är ett professionellt företag med hög kompetens” Johansson (090504). Dock jobbar de inte efter att bli kända hos gemene man, utan fokuserar på att marknadsföra sig och vara ett namn i företagskretsar och högskolor/universitet. Johansson berättar även att de inte har någon dagligdags reklam i den bemärkelsen, istället menar han att det ändå är människan som är det viktiga i slutändan, och att personalen fortsättar att leverera och göra ett bra jobb.

4.3.3 Processkapital

Kundrelationer

Höganäs AB – Mattias Berg förklarar att de på personalavdelningen är inblandade i kundrelationer på det sätt att kunderna med jämna mellanrum bjuds in till företaget för utbildning. De får då besöka produktionsanläggningen och följa processen, dels för att skapa en förståelse men även för att visa på hur pass bra produkter Höganäs AB erbjuder. Detta anser Berg vara väldigt bra för att kunna berätta om framtida produkter och även för att stärka kundrelationer.

Norden Machinery – Berit Hübinette berättar att det är många medarbetare inom organisationen som börjar närma sig pensionen. Hon menar på att det är väldigt viktigt att försöka behålla deras kunskap inom företaget, detta gäller på både försäljningsavdelningen och produktionsavdelningen. Hübinette menar på att kundkontakterna en försäljare knutit ofta kan vara personliga och därför är det viktigt att efterträdaren får en viss inlärningsperiod och på så sätt kan ta över dessa kontakter. Inom produktionsavdelningen förklarar Hübinette att de nyanställt flera personer under det senaste året. Detta för att kunskapen de äldre medarbetarna besitter skall hinna överföras till de som efterträder. Hübinette säger att lite kunskap alltid kommer gå förlorad men förhoppningen är att detta tillvägagångssätt skall minska förlusten.

ICA Maxi Kalmar – För att skapa nya kundrelationer gör ICA Maxi i Kalmar relativt stora marknadsföringssatsningar. Det handlar dels om sponsring av idrottsklubbar, men även annan typ av marknadsföring i form av tidnings och Tv-reklam. För att behålla sina befintliga kunder jobbar ICA Maxi Kalmar kontinuerligt med att försöka skapa ett mervärde, och en relation till kunden. Ett mycket effektivt sätt är att de knyter upp medlemmar, som de sedan skickar ut erbjudanden och rabattkupongen till.

Livenation – Vid skapandet av nya kundrelationer beskriver Carl Pernow att med avseende på deras företagskunder (sponsorer), arbetar de aktivt med att lista och kontakta tänkbara prospects som de får från olika källor. För att sedan underhålla de existerande kundrelationerna har varje säljare ett antal ”key-accounts” som de ständigt håller kontakten med för att försöka skapa nya affärsmöjligheter. Den viktigaste delen i att behålla de existerande kunderna är enligt Pernow att ständigt leverera ett bra jobb, och erbjuda kunderna bättre lösningar.

Alliansor – För att skapa nya kundrelationer beskriver Anders Söderlund att det effektivaste för Alliansor är att kontakta företag som de tror kan ha intresse för de tjänster Alliansor

erbjuder. De gör i väldigt liten skala reklam i form av annonser etc. då Söderlund menar att detta inte är effektivt för deras verksamhet. Den viktigaste delen för Alliansor med att behålla redan existerande kundrelationer är att ha en regelbundenhet i att träffa kunder, och på så sätt underhålla relationer. ”Man kan inte komma till kunder i dåliga ekonomiska tider om man inte

visar sig i bra tider. Det måste finnas en kontinuitet”. Även kvalitén på arbetet som utförs är en av de absolut viktigaste aspekterna med att både skapa nya kunder, och underhålla existerande relationer. En del i relationsbyggandet till kunden är även att Alliansor bjuder med sina kunder en gång per år på en båtresa med lite mat, dryck och underhållning. Dock menar Söderlund att det ofta är mer effektivt att försöka träffa kunder enskilt, vilket även sker relativt frekvent över en bit mat eller aktivitet.

Deloitte Touche – Enligt Christian Johansson skapar Deloitte Touche nya kundrelationer genom de kunder de redan har. Det handlar ofta om rekommendationer och kontaktnät. Att alltid sträva efter att vara en god leverantör och försöka överträffa kundens förväntningar är enligt Johansson de viktigaste aspekterna för Deloitte med att behålla och underhålla de kundrelationer de redan har. Deloitte Touche lägger fokus på bra leveranser, med högsta möjliga kvalitet snarare än ett ge kunderna riktade priserbjudanden och dylikt.

Related documents