• No results found

Míra vzbuzené empatie (2)

báli se byli rodina společná

smrt nic

komiks 44 % 52 % 2 % 2 %

próza 80 % 8 % 8 % 4 %

V prvním úkolu zkoumajícím míru vzbuzené empatie byly výsledky jak u komiksu, tak u příběhové prózy hodně podobné. Otázky zněly v obou případech zcela stejně.

Odpovědi respondentů se lišily jen minimálně. Odchylek si můžeme všimnout až u druhého úkolu. Zde se již znění otázek mírně lišilo vzhledem k původnímu textu, jejich význam však zůstal podobný. U komiksu respondenti nejvíce psali, že hlavní hrdinové zůstávali spolu, protože byli rodina. Druhá nejčastější odpověď pak zmiňovala strach. U prózy ovšem naprostá většina respondentů řešila prvotně strach hlavních postav. Přesto výsledky naznačují, že míra vzbuzené empatie je u obou žánrů dosti vyrovnaná.

65 vycházející z prozaického zpracování upotřebili průměrně 24 slov.

Z výsledků našeho výzkumu vyplývá, že tvořivost se více aktivizuje po přečtení komiksu, než po přečtení příběhové prózy. Respondenti pracující s komiksem byli schopni ve svých pracích napsat v průměru o 9 slov více, zároveň získali i lepší celkové hodnocení.

66

Někteří respondenti ve svých příbězích využili reálné či fantazijní prvky. Zde je přepis nejzajímavějších z nich. Nutno podotknout že úryvky neprošly žádnými stylistickými ani gramatickými úpravami. Opět si lze povšimnout, že tyto prvky převládaly u respondentů, kteří pracovali s komiksem.

KOMIKS

… jak se střetli vlna a kometa višněřil se zázračný kámen. A ten kámen byl kouzený a zase všechno zpravil…

… táta našel ducha pak našli i ostatní mumínky. Pár bylo poraněných, šly a cestovali.

Až do Mišinska. Postavili si tam, za 2 týdny utulné údolí. I duch, tam měl domek, slavili Vánoce, Silvestr i Velikonoce…

… tak jse báli a báli až přilétla kometa a prohlásila že hledá ducha. Jenže duch nechtěl jít až do té chvíle kdiž ze sebe kometa sundala prostěradlo a klidně řekla že je duchova babička že ji duchova maminka posílá aby duchovi řekla že je oběd.

… a muminci si oblékli záchrané kruhy, museli velmi rychle, naštěstí to stihli.

Vlna je neutopila, ale po vodě se houpali, až najednou slečna Ferka začala křičet že vydí skálu, skusili všemi silami zabírat, ale bylo to marné. Navýc ta skála byla moc daleko po velkém nekonečném moři vzlítl čáp všechny čapnul a odnesl je do svého hnízda a dal jim najíst. Dušík se skamarádil s čápátkem. A čáp je pak odnesl na souš.

… muminci uviděli zničené domy, zahrady, lesy, louky, prostě zničenou vesnici.

Tak se rozhodly že si postavý nový dům. A když ho postavily tak v tom domě žili šťastně až do další katastrofy. Při další katastrofě se skamarádili s vlnou a kometou.

Potom jim přistavěli byt a bydleli s nimi.

… kometa je 100 km nad námi což je 10 minut. Hele letí asi raketa. Tadý! Tadý! Tadý!

Hele přistává rychle poď te už jsme na palubě lodi.

… muminci stroskotali. Ale nebil žádnej malej ostrov ale bila to džungle. Tak tam šli a pak někdo promluvil: co dělá te v mé džungli. A muminek řekl: Mi sme stroskotali.

Ale von to bil pavouk a to bil velkej pavouk. A řekl: chcete postavit loď? A muminek řekl: Ano ale velkou. Tak pavouk jí postavil a jeli domů…

67

… někdo zaklepal: byl to pan profesor který jim oznámil že kometa obrátila směr do vlčího údolí…

… kometa a vlna se srazili a zničili se navzájem a tak z vlny dopadlo jen pár kapek a z komety jen teplý popel.

… ano přežili jsme. Muminci ste v pořádku. Ano to je dobře. Zavolej Brumbála.

A proč. Aby to opravil. Tak jo. Ano prosím po pípnutí zanechte vzkaz píííp. Dobrí den, tady Mr. Mumínek. Není signál. Potom přijela záchranka a odvezlaje.

… na muminky spadla kometa a nemohli vijít. Na každém muminkovi bil kámen a měli popáleniny 3 stupně. Ihnet pro ně přiletěl vrtulník a odvezl je do pražské nemocnice v motoli.

… Muminky to vzalo do světa lidí. Každý si myslel žeto je plyšák tak museli furt utíkat před lidmi a když našli vobří bilbord zmuminkami. Tak vilezli na bilbord a tam zůstali.

Ale začalo jim být smutno tak šli dolu a do obchodu a tam čekali než si je někdo vezme čekali tam celích pět dní až do rána a jeden člověk si vzal celou jejich rosinku tak se už nenudili…

… vlna mumínky odnesla do moře, pak se ocitli na opuštěném ostrově…Trvalo týdny než jsi rodina Mumínků postavili obydlí ze dřeva a listí a skamenů. Na svoje obydlí jsi museli naškrábat skratku S.O.S. Když to po rocích a měsících uviděla to helikoptéra.

Pan helikoptér Mimítek zachránil rodinu Mumínků…

… kometa dopadla a udělala velkou díru…Jednoho dne se šli kouknout na kometu.

A kometa už byla na prášek a tak si ten prášek vezmou a tak každý vzal hrst po hrsti.

A spráškem dělají pokusi jako třeba slečna mumínková udělala ptáčka…

… a pak je vlna doplavila na ostrov a tam si udělali nové chatičky a baráky.

Ale pak zistili že je někdo sleduje. A pak se rozhlíželi a pak uviděli pirati. Ty muminky chytili a zavřeli do vězení. A druhý den je napadlo že utečou…Až piráti budou spát tak ukradnou klíč a utečou na další ostrov. Tam si udělají zapalovač a pomstí se pirátům…

68

… ale duchovi se to všechno přestalo líbyt a sel ven a duch zničil kometu a přílivové vlny přestali…

… když kometa udeřila našli muminí kouzelné hodinky které měli čudlí a když ho zmáčkli tak všechno přestalo a oni křičeli huráááá.

… rychle vyrobili ponorku a na ní se zachránili…

… že jeden muminek měl nápad aby se navzájem mají štípnout a zjistit je stli to je sen nebo pravda a byl to sen, tak všechno dobře dopadlo.

Toto byl přepis nejzajímavějších netradičních prvků, jejichž autoři pracovali s komiksem. Následuje přepis obdobných prvků, jejichž autoři pracovali s příběhovou prózou.

PŘÍBĚHOVÁ PRÓZA

… mněli už jen pár minut a ftom se ze země vihrabal krtek a říká pojťte za mnou.

Muminci za ním šli a přečkali dopat komety a vilezli poděkovali krtkovi a šli domů.

… kometa bila už pod mrakem a maminka řekla hele goustriger a terminator a wampire a samuraj. A pak tu kometu zničili do malinkého kamínku.

… náhle přiletěl íron man chitil kometu a dotáhl jí spět do vesmíru a tam ji zničil raketou a pak se zpřátelil z muminky a žili šťastně až do smrti.

… jeskyně se proměnila v nerozbitný domeček a tak muminci přežili.

… kometa spadla na přikrývku ve dveřích a odpinkala se od ní a odletěla zpátky do vesmíru…

69

5.6 Postřehy z výzkumného šetření

Respondenti měli na čtení literárního textu a na vypracování všech osmi úkolů celkem 45 minut. Pokud byl někdo hotový rychleji, mohl zbylý čas věnovat kreslení.

Přímo v dotazníku se nalézal obdélníkový prostor vyhrazený pro tuto dobrovolnou činnost. U komiksu 50 % respondentů nakreslilo jednu z hlavních postav,

Z výzkumu vyplynulo, že respondenti pracující s komiksem v daleko větší míře kreslili některou z hlavních postav.

70

5.7 Porovnání výsledků výzkumného šetření se stanovenými problémy

Na začátku jsme si stanovili celkem pět problémů. Po realizaci výzkumného šetření můžeme s určitostí říci, které z nich jsou pro náš případ pravdivé. Zde je jejich porovnání s výsledy výzkumného šetření:

P1: Je míra porozumění větší u komiksu než u prozaického textu?

výsledek: z našeho výzkumného šetření vyplynulo, že je míra porozumění větší u komiksu než u prozaického textu

P2: Aktivizuje se více tvořivost žáků po přečtení komiksu než po přečtení prozaického textu?

výsledek: z našeho výzkumného šetření vyplynulo, že se tvořivost žáků aktivizuje více po přečtení komiksu než po přečtení prozaického textu

P3: Je míra vzbuzené empatie u žáků větší po přečtení komiksu než po přečtení prozaického textu?

výsledek: z našeho výzkumného šetření jasně nevyplynulo, zdali je míra vzbuzené empatie větší po přečtení komiksu než po přečtení prozaického textu

P4: Reprodukují žáci lépe příběh z komiksu než z prozaického textu?

výsledek: z našeho výzkumného šetření vyplynulo, že žáci lépe reprodukují příběh z komiksu než z prozaického textu

P5: Vyhledávají žáci informace snadněji v komiksu než v prozaickém textu?

výsledek: z našeho výzkumného šetření vyplynulo, že žáci snadněji vyhledávají informace v komiksu než v prozaickém textu

Z našeho výzkumného šetření tedy vyplynuly odpovědi na čtyři stanovené problémy, které můžeme podložit prokazatelnými výsledky. Jeden z problémů se nám však nepodařilo s určitostí vyřešit.

71

III PRAKTICKÁ ČÁST

Komiks nabízí různorodé využití v hodinách literární výchovy a to nejen na prvním stupni základní školy. Lze s ním pracovat jako s běžným prozaickým textem i využít jeho zvláštností. Navíc ho můžeme uplatnit i v jiných hodinách a začlenit tak do výuky mezipředmětové vztahy. Pro inspiraci uvádí následující část diplomové práce několik námětů. Dále budou představeny knihy zpracované komiksovou formou, které lze díky svým využít ve vzdělávání.

NÁMĚTY

Řazení ikon

Cílem tohoto námětu je procvičit s žáky porozumění čtenému textu a následnost.

Vezmeme stánku nějakého komiksového příběhu a rozstříháme ji na jednotlivé ikony.

Úkolem žáků bude prohlédnout si obrázky a přečíst jejich bubliny. Následně seřadí jednotlivé ikony dle návaznosti. Kontrolu pak provádíme čtením jednotlivých obláčků.

Lze využít i rolové čtení. Při této aktivitě je důležité pečlivě vybrat vhodný komiks.

Musí u něj být zřejmá posloupnost děje, aby šel poskládat. Výběrem zároveň určujeme náročnost celého úkolu. Pro usnadnění lze označit první a poslední ikon, popřípadě ve zkratce sdělit, o čem příběh vypovídá.

Důležitý je pečlivý výběr komiksu. Musí být aspoň částečně patrné, k jakému obrázku daný text patří.

Komiks z citoslovcí

Cílem tohoto námětu je procvičit s žáky využívání citoslovcí. K této aktivitě potřebujeme kratší komiksový příběh, ve kterém odstraníme veškerý text ze sdělovacích

72

bublin (buď na PC, zabělením, přelepením, …). Úkolem žáků bude do prázdných obláčků dopsat sdělení pouze za využití citoslovcí, neboť právě tento slovní druh je v komiksu hojně využíván pro svou jasnost, stručnost a výstižnost. Výběr citoslovcí necháme zcela na nich, nijak je neomezujeme. Naopak vítáme každý nový nápad na ztvárnění zvuku či pohybu. Po dokončení každý žák svou práci přečte. Pro zpestření tohoto úkolu je možné jako základní úryvek vybrat nějaký dialog a nechat žáky pracovat ve dvojicích. Kontrola by pak probíhala prostřednictvím rolového čtení.

Dopisování bublin

Cílem této aktivity je procvičit s žáky jasné a stručné vyjadřování. Jako hlavní pomůcka pro tento úkol nám poslouží stránka jakéhokoli komiksového příběhu. U něj odstraníme text ze sdělovacích bublin (buď na PC, zabělením, přelepením, …) Žáci si vždy prohlédnou obrázek a pokusí se do prázdného obláčku dopsat výpověď. Je tedy důležité, aby výstižně slovně zachytili danou situaci. Zároveň na sebe musejí jednotlivé bubliny navazovat, teprve tím vznikne děj celého komiksu. Žáci si tak rozvinou svou fantazii a představivost. Kontrolu provádíme společným či rolovým čtením. Při výběru daného komiksu myslíme na to, že pokud jsou kresby daných ikon hodně detailní a konkrétní, nemohou žáci zapojit svou kreativitu v takové míře jako u kreseb s obecným charakterem.

Živé obrazy

Cílem tohoto námětu je naučit žáky zachycovat situaci jasně a výstižně, což je základem každého komiksu. K tomu využijeme dramatickou metodu „živé obrazy“. Žáci utvoří skupinky (nejlépe po čtyřech), jejich úkolem bude ve třech různých obrazech zachytit část nějakého příběhu či nějaké situace s využitím svých těl. Téma této aktivity může vycházet z aktuální situace, časového období či zrcadlit nějaký problém  možnosti jsou neomezené. Lze využít i návaznost na nějaký literární text. Na přípravu necháme žákům alespoň 10 minut a dáme jim dostatek prostoru na secvičení. Poté skupinky vždy předvedou své živé obrazy a jejich spolužáci hádají, co tím zřejmě mysleli.

Pokud situaci skutečně výstižně zachytili, měli by ostatní lehce odhalit jejich záměr.

Dané obrazy můžeme vyfotografovat, snímky vytisknout, doplnit o sdělovací bubliny a vytvořit tak opravdový komiks.

73 budou daná sdělení, tím více zapojí žáci svou fantazii a kreativitu. Jako hlavní hrdiny pak mohou použít třeba zvířata či neživé věci. Důležité je žákům zdůraznit, že není podstatné mít krásné kresby, ale vystihnout s nimi napsaný děj.

Dokreslování komiksu

Cílem tohoto námětu je naučit žáky dotvářet komiks  tedy vystihnout závěr určité situace pomocí kresby a sdělovacích bublin. Pro tuto aktivitu potřebujeme část nějakého komiksového příběhu. Úkolem žáků bude přečíst si daný úryvek, domyslet jeho konec a ten pak výtvarně a slovně ztvárnit. Nesmíme opomenout jim sdělit, že by jejich vyjádření mělo být co nejjasnější, nejvýstižnější a nejsrozumitelnější. Tyto vlastnosti totiž tvoří základní pilíře každého komiksu. Dále je dobré předem určit alespoň minimální rozsah práce, respektive nejnižší počet ikon. Po dokončení každý žák svou práci představí ostatním spolužákům a přečte vymyšlené výpovědi. Z počátku je lepší vybírat úryvky tematicky konkrétnější, neboť se s nimi žákům lépe pracuje.

Tento námět slouží jako dílčí krok k tvoření celých komiksových příběhů.

Tvorba komiksu

Cílem této aktivity je naučit žáky vytvořit vlastní komiks. Pro tento námět můžeme využít buď ruční kreslení na list papíru, nebo některý z počítačových programů k tomu určených (nalezneme například na internetových stránkách http://comicscreator.cz/,12 kde jsou již předpřipravena některá prostředí či vymodelovány určité postavy, jež se dají volně přetvářet). Zadáme téma, které má komiks řešit. Buď můžeme vycházet z aktuálního problému či časového období, nebo můžeme zadat zcela náhodné téma, popřípadě necháme žáky napsat na lístečky náměty, které by je zajímaly, a z nich následně jeden vylosujeme. Tento úkol ve velké míře rozvíjí fantazii, kreativitu

12 Comics Creator [online]. [vid. 24. 3. 2014]. Dostupné z: http://comicscreator.cz/

74

a tvořivost žáků. V úvodu by určitě měla zaznít základní pravidla pro tvorbu komiksu a co je pro tento žánr charakteristické. Po dokončení opět každý žák svůj komiks představí a přečte. U této aktivity lze využít i práci ve skupinách, kdy by byly předmětem tvorby velké komiksy na balicí papíry.

Z prózy komiksem

Cílem tohoto námětu je naučit žáky vytvořit z příběhové prózy komiks. Zároveň si tím uvědomí rozdílnost těchto literárních žánrů. Základem tohoto úkolu je prozaický text, který by měl být žákům blízký, měl by je svou tématikou zaujmout a zároveň by jeho hlavní dějová linie měla jít dobře výtvarně ztvárnit. Samotným úryvkem tedy určujeme náročnost aktivity. Žáci si text přečtou a na jeho základě vytvoří komiks, který bude mít obdobnou výpovědní hodnotu. Po dokončení práce každý žák svou práci představí schopnosti a vlastnosti. Tomuto superhrdinovi vytvoří profil s fotografií, jeho popisem a základní charakteristikou (tedy jakýsi životopis). Na základě tohoto profilu ztvární komiks, v němž zachytí nějakou výjimečnou událost či hrdinský čin své postavy.

Po dokončení každý žák představí svého superhrdinu a přečte svůj komiksový příběh.

Tato aktivita ve velké míře rozvíjí kreativitu, představivost a fantazii. Zároveň vychází z historického vývoje tohoto literárního žánru, neboť superhrdinové jsou s komiksem neodmyslitelně spjati.

Můj život v komiksu

Cílem tohoto námětu je zachycení vlastní životní události pomocí komiksu. Každý žák si vybere dle svého uvážení nějakou životní zkušenost. Téma můžeme více specifikovat (například Můj nejšťastnější den, Můj nejhorší den, Má nejkrásnější vzpomínka, Na co nikdy nezapomenu, …), záleží na dílčích cílech aktivity. Zvolený zážitek žák zachytí prostřednictvím komiksového zpracování. Jako hlavního hrdinu může použít sebe i zcela smyšlenou postavu. Opět je důležitá výstižnost, jasnost a srozumitelnost

75

celého vyjádření. Po dokončení každý žák svou práci představí a přečte ostatním spolužákům. Tato aktivita nám může sloužit jako bohatý zdroj informací při diagnostice, neboť se nám v ní žáci mohou otevřít a prostřednictvím komiksových hrdinů sdělit svá největší tajemství, své obavy.

Fotografie vypráví

Cílem této aktivity je rozvíjet u žáků kreativitu a fantazii. Jako hlavní pomůcky pro tento námět nám poslouží fotografie či vystřižené obrázky z novin a časopisů.

Nejprve se žáci pokusí doplnit k běžným fotografiím či obrázkům bubliny s výpověďmi a tím dát tomuto materiálu nový význam, nový smysl. Své dokončené práce budou prezentovat spolužákům. Těžší variantou tohoto úkolu je vytvořit z více fotografií či obrázků nějaký příběh. Žáci pak musejí více přemýšlet nad zachycenými situacemi, nad výrazy vyobrazených lidí a celkově všechny obrázky propojit. Tato aktivita zábavnou formou ukazuje, že komiks se dá vytvořit z ledasčeho.

Události v komiksu

Cílem tohoto námětu je naučit žáky jasně a výstižně postihnout aktuální události prostřednictvím komiksu. V minulosti sloužil tento literární žánr k zachycení důležitých zpráv pro negramotné občany. Žáci si touto aktivitou vyzkouší co nejjasněji a s minimálním počtem slov vystihnout v obrázcích nějakou zajímavou událost ze současnosti. Téma můžeme předem zadat nebo lze výběr nechat na samotných žácích. Je vhodné určit rozsah práce. Jako nejoptimálnější se jeví strip tvořený ze třech ikon. Po dokončení každý žák představí svůj komiks spolužákům a ti mohou hádat, jakou zprávu asi zachytil.

Vtip v komiksu

Cílem této aktivity je zachytit vtip prostřednictvím komiksového zpracování.

Ve svých počátcích tento literární žánr vyobrazoval právě nějaké humorné situace.

Vznikal především za účelem pobavení. Úkolem žáků v tomto námětu by tedy bylo vybrat si jakýkoli vtip a vytvořit jeho komiksovou podobu. Po dokončení by každý žák svou práci prezentoval svým spolužákům a ti by hádali, jaký vtip měl tvůrce zřejmě na mysli.

76 Písně v komiksu

Cílem tohoto námětu je propojit hodiny hudební výchovy s literaturou. Většina písní v sobě skrývá nějaký příběh či zachycuje nějaký děj. Hlavním úkolem žáků tedy bude vybrat si píseň z třídního repertoáru a ztvárnit ji pomocí komiksového zpracování.

Důležitá je opět jasnost kreseb a výstižnost sdělovacích bublin. Po dokončení každý žák svou práci představí a přečte svým spolužákům. Ti pak mohou hádat, o jakou píseň se jedná. Hádání bude znesnadněno, pokud tvůrce ve svém komiksu nevyužije přímo slova z písně, ale vymyslí si vlastní text s obdobným významem. V této aktivitě lze uplatnit i skupinovou práci. Žáky můžeme nechat ve skupině (nejlépe po čtyřech až pěti členech) zpracovat na velký arch papíru jeden společný komiks. Tím budeme rozvíjet nejen spolupráci, ale i zlepšovat komunikaci.

Třídní pravidla v komiksu

Cílem této aktivity je vytvoření vlastních třídních pravidel v komiksu. V každé třídě mají žáci ustálený seznam psaných zásad, který společně vytvořili a domluvili se na jeho respektování. Jako možnou variantu lze vytvořit komiksovou podobu těchto pravidel. Obrázkové zpracování je pro žáky názornější a lépe si ho zapamatují.

Zároveň si jeho tvorbou zásady snadněji osvojí. Při tomto úkolu je vhodné využít skupinovou práci, aby žáci byli nuceni spolupracovat a vzájemně komunikovat.

Každá skupina zachytí zadané pravidlo alespoň do dvou ikon. Rozsah můžeme určit, ale lze ho ponechat na žácích. Po dokončení si jednotlivé práce představíme a následně vystavíme na viditelné místo. čtenářům přiblížit životy a díla největších českých velikánů historie. Zároveň mají svým uměleckým zpracováním navodit dobovou atmosféru působení každé osobnosti.

Knihy vycházejí v češtině a následně jsou překládány do angličtiny a němčiny.

Autorkou ilustrací a grafického zpracování všech knih edice Největší Češi je Renáta Fučíková. Tato kreslířka se narodila v 1964 v Praze. Zde také vystudovala vysokou školu uměleckoprůmyslovou, obor ilustrace a užitá grafika. Je autorkou

77

předloh pro několik poštovních známek, pro Národní dílo zpracovala dva programy pro nejmenší diváky. V dnešní době se zabývá především ilustrováním knih pro děti,

předloh pro několik poštovních známek, pro Národní dílo zpracovala dva programy pro nejmenší diváky. V dnešní době se zabývá především ilustrováním knih pro děti,