• No results found

Porozumění čtenému textu (2)

Z výsledků výzkumu je patrné, že respondenti lépe vyvozovali odpovědi z komiksového zpracování příběhu. Dále si můžeme povšimnout, že výsledky obou úkolů byly velice vyrovnané, i když v prvním bylo vybíráno ze čtyř možností a v druhém ze dvou.

Otázky testující porozumění se ukázaly v celém výzkumu jako jedny z nejtěžších.

Při zadávání se objevovaly dotazy typu: „Jak to mám vědět, když to tam není napsané?“

Překvapivě pak však všichni žáci zaškrtli některou z možností.

5.4 Míra vzbuzené empatie

Šestý úkol dotazníku testoval míru vzbuzené empatie při čtení příběhu. Respondenti se měli pokusit vžít do role hlavních hrdinů a popsat jejich pocity. Jak u komiksu, tak u příběhové prózy zněla otázka zcela stejně. Tentokrát respondenti nevybírali z možností, ale své odpovědi vypisovali. U komiksu 64 % respondentů napsalo, že se hlavní hrdinové báli, 32 % respondentů uvedlo, že se cítili špatně a 4 % respondentů neodpověděla vůbec. U prozaického zpracování 60 % respondentů mínilo, že se hlavní hrdinové báli, 36 % respondentů si myslelo, že se cítili špatně a 4 % respondentů neodpověděla nic. Výsledky jsou zaznamenány v tabulce 1.

0

64

Tabulka 1 Míra vzbuzené empatie (1)

báli se cítili se špatně nic

komiks 64 % 32 % 4 %

próza 60 % 36 % 4 %

Mírou vzbuzené empatie se zabýval i sedmý úkol dotazníku. Respondenti se měli znovu pokusit vcítit se do role hlavních hrdinů a vysvětlit, proč v době největší katastrofy zůstávali pospolu. Respondenti své odpovědi opět vypisovali. U komiksu 44 % respondentů napsalo, že se hlavní hrdinové báli, 52 % respondentů uvedlo, že byli rodina, 2 % respondentů si myslela, že chtěli společně zemřít a 2 % respondentů neodpověděla vůbec. U prozaického zpracování 80 % respondentů mínilo, že se hlavní hrdinové báli, 8 % respondentů uvedlo, že byli rodina a 8 % respondentů se domnívalo, že chtěli spolu zemřít a 4 % respondentů neodpověděla nic. Výsledky jsou zachyceny v tabulce 2.

Tabulka 2 Míra vzbuzené empatie (2)

báli se byli rodina společná

smrt nic

komiks 44 % 52 % 2 % 2 %

próza 80 % 8 % 8 % 4 %

V prvním úkolu zkoumajícím míru vzbuzené empatie byly výsledky jak u komiksu, tak u příběhové prózy hodně podobné. Otázky zněly v obou případech zcela stejně.

Odpovědi respondentů se lišily jen minimálně. Odchylek si můžeme všimnout až u druhého úkolu. Zde se již znění otázek mírně lišilo vzhledem k původnímu textu, jejich význam však zůstal podobný. U komiksu respondenti nejvíce psali, že hlavní hrdinové zůstávali spolu, protože byli rodina. Druhá nejčastější odpověď pak zmiňovala strach. U prózy ovšem naprostá většina respondentů řešila prvotně strach hlavních postav. Přesto výsledky naznačují, že míra vzbuzené empatie je u obou žánrů dosti vyrovnaná.

65 vycházející z prozaického zpracování upotřebili průměrně 24 slov.

Z výsledků našeho výzkumu vyplývá, že tvořivost se více aktivizuje po přečtení komiksu, než po přečtení příběhové prózy. Respondenti pracující s komiksem byli schopni ve svých pracích napsat v průměru o 9 slov více, zároveň získali i lepší celkové hodnocení.

66

Někteří respondenti ve svých příbězích využili reálné či fantazijní prvky. Zde je přepis nejzajímavějších z nich. Nutno podotknout že úryvky neprošly žádnými stylistickými ani gramatickými úpravami. Opět si lze povšimnout, že tyto prvky převládaly u respondentů, kteří pracovali s komiksem.

KOMIKS

… jak se střetli vlna a kometa višněřil se zázračný kámen. A ten kámen byl kouzený a zase všechno zpravil…

… táta našel ducha pak našli i ostatní mumínky. Pár bylo poraněných, šly a cestovali.

Až do Mišinska. Postavili si tam, za 2 týdny utulné údolí. I duch, tam měl domek, slavili Vánoce, Silvestr i Velikonoce…

… tak jse báli a báli až přilétla kometa a prohlásila že hledá ducha. Jenže duch nechtěl jít až do té chvíle kdiž ze sebe kometa sundala prostěradlo a klidně řekla že je duchova babička že ji duchova maminka posílá aby duchovi řekla že je oběd.

… a muminci si oblékli záchrané kruhy, museli velmi rychle, naštěstí to stihli.

Vlna je neutopila, ale po vodě se houpali, až najednou slečna Ferka začala křičet že vydí skálu, skusili všemi silami zabírat, ale bylo to marné. Navýc ta skála byla moc daleko po velkém nekonečném moři vzlítl čáp všechny čapnul a odnesl je do svého hnízda a dal jim najíst. Dušík se skamarádil s čápátkem. A čáp je pak odnesl na souš.

… muminci uviděli zničené domy, zahrady, lesy, louky, prostě zničenou vesnici.

Tak se rozhodly že si postavý nový dům. A když ho postavily tak v tom domě žili šťastně až do další katastrofy. Při další katastrofě se skamarádili s vlnou a kometou.

Potom jim přistavěli byt a bydleli s nimi.

… kometa je 100 km nad námi což je 10 minut. Hele letí asi raketa. Tadý! Tadý! Tadý!

Hele přistává rychle poď te už jsme na palubě lodi.

… muminci stroskotali. Ale nebil žádnej malej ostrov ale bila to džungle. Tak tam šli a pak někdo promluvil: co dělá te v mé džungli. A muminek řekl: Mi sme stroskotali.

Ale von to bil pavouk a to bil velkej pavouk. A řekl: chcete postavit loď? A muminek řekl: Ano ale velkou. Tak pavouk jí postavil a jeli domů…

67

… někdo zaklepal: byl to pan profesor který jim oznámil že kometa obrátila směr do vlčího údolí…

… kometa a vlna se srazili a zničili se navzájem a tak z vlny dopadlo jen pár kapek a z komety jen teplý popel.

… ano přežili jsme. Muminci ste v pořádku. Ano to je dobře. Zavolej Brumbála.

A proč. Aby to opravil. Tak jo. Ano prosím po pípnutí zanechte vzkaz píííp. Dobrí den, tady Mr. Mumínek. Není signál. Potom přijela záchranka a odvezlaje.

… na muminky spadla kometa a nemohli vijít. Na každém muminkovi bil kámen a měli popáleniny 3 stupně. Ihnet pro ně přiletěl vrtulník a odvezl je do pražské nemocnice v motoli.

… Muminky to vzalo do světa lidí. Každý si myslel žeto je plyšák tak museli furt utíkat před lidmi a když našli vobří bilbord zmuminkami. Tak vilezli na bilbord a tam zůstali.

Ale začalo jim být smutno tak šli dolu a do obchodu a tam čekali než si je někdo vezme čekali tam celích pět dní až do rána a jeden člověk si vzal celou jejich rosinku tak se už nenudili…

… vlna mumínky odnesla do moře, pak se ocitli na opuštěném ostrově…Trvalo týdny než jsi rodina Mumínků postavili obydlí ze dřeva a listí a skamenů. Na svoje obydlí jsi museli naškrábat skratku S.O.S. Když to po rocích a měsících uviděla to helikoptéra.

Pan helikoptér Mimítek zachránil rodinu Mumínků…

… kometa dopadla a udělala velkou díru…Jednoho dne se šli kouknout na kometu.

A kometa už byla na prášek a tak si ten prášek vezmou a tak každý vzal hrst po hrsti.

A spráškem dělají pokusi jako třeba slečna mumínková udělala ptáčka…

… a pak je vlna doplavila na ostrov a tam si udělali nové chatičky a baráky.

Ale pak zistili že je někdo sleduje. A pak se rozhlíželi a pak uviděli pirati. Ty muminky chytili a zavřeli do vězení. A druhý den je napadlo že utečou…Až piráti budou spát tak ukradnou klíč a utečou na další ostrov. Tam si udělají zapalovač a pomstí se pirátům…

68

… ale duchovi se to všechno přestalo líbyt a sel ven a duch zničil kometu a přílivové vlny přestali…

… když kometa udeřila našli muminí kouzelné hodinky které měli čudlí a když ho zmáčkli tak všechno přestalo a oni křičeli huráááá.

… rychle vyrobili ponorku a na ní se zachránili…

… že jeden muminek měl nápad aby se navzájem mají štípnout a zjistit je stli to je sen nebo pravda a byl to sen, tak všechno dobře dopadlo.

Toto byl přepis nejzajímavějších netradičních prvků, jejichž autoři pracovali s komiksem. Následuje přepis obdobných prvků, jejichž autoři pracovali s příběhovou prózou.

PŘÍBĚHOVÁ PRÓZA

… mněli už jen pár minut a ftom se ze země vihrabal krtek a říká pojťte za mnou.

Muminci za ním šli a přečkali dopat komety a vilezli poděkovali krtkovi a šli domů.

… kometa bila už pod mrakem a maminka řekla hele goustriger a terminator a wampire a samuraj. A pak tu kometu zničili do malinkého kamínku.

… náhle přiletěl íron man chitil kometu a dotáhl jí spět do vesmíru a tam ji zničil raketou a pak se zpřátelil z muminky a žili šťastně až do smrti.

… jeskyně se proměnila v nerozbitný domeček a tak muminci přežili.

… kometa spadla na přikrývku ve dveřích a odpinkala se od ní a odletěla zpátky do vesmíru…

69

5.6 Postřehy z výzkumného šetření

Respondenti měli na čtení literárního textu a na vypracování všech osmi úkolů celkem 45 minut. Pokud byl někdo hotový rychleji, mohl zbylý čas věnovat kreslení.

Přímo v dotazníku se nalézal obdélníkový prostor vyhrazený pro tuto dobrovolnou činnost. U komiksu 50 % respondentů nakreslilo jednu z hlavních postav,

Z výzkumu vyplynulo, že respondenti pracující s komiksem v daleko větší míře kreslili některou z hlavních postav.