• No results found

4. RESULTAT

4.1. Intervjuer med aktörer i byggbranschen

4.1.4 Är det möjligt för leverantörer av varor i bygg- och fastighetsbranschen att

skedjan?

Företag 1

Respondenten konstaterar att de inte har kontroll på alla sina underleverantörer hela vägen ned i leverantörskedjan. Det finns däremot en karta på hemsidan med informat- ion underleverantörerna i första ledet. Den illustrerar var underleverantörerna befin-

27 Examensarbete: SOCIAL HÅLLBARHET

ner sig, hur många som arbetar där och vilka produkter som produceras. Företaget använder råmaterial från någonstans mellan 150 000 och 200 000 gruvor och enligt re- spondenten är det omöjligt att spåra en produkt hela vägen ned till framställningspro- cessen. Istället arbetar de med att försöka kontrollera smältverken som är nästa steg i ledet från gruvorna. “Då hamnar spårbarheten på en rimligare nivå från 150 000 gru- vor till 300 smältverk.”

Respondenten kan urskilja en viss skillnad i möjligheterna att spåra företagets produkter ned i leverantörskedjan och hävdar att en plastdetalj på en dator är enklare att spåra än en detalj på insidan av en dator som framställts genom en kemisk process.

Företag 2

Respondenten vet inte hur många underleverantörer deras leverantörskedjor består av.

Ett mål till år 2020 är att alla råvaror som köps in ska vara anslutna till UN Glo-

bal Compact. Idag har 59 % av antalet leverantörer skrivit på UN Global Compact, vilket

motsvarar cirka 75 % av den totala volymen råvara. Idag följer 72 % av alla företagets råvaruleverantörer UN Global Compact.

Företaget har många egna märkningar för träråvaror. Dels för att ursprungsmärka produkten, men även för att respektera civila rättigheter på plats där råvaran odlas. Alla produkter som tillverkas på trä- och laminatfabriker är FSC-certifierade.

Kemiska ämnen som används vid produktionen av en del golvmaterial köps in ifrån stora företag som i sin tur förutsätts ha kontroll på var råsubstanser kommer ifrån. Företag 2 gör således ingen egen kontroll av detta.

Företag 3

Huruvida det ställs sociala hållbarhetskrav på underleverantörer kan respondenten inte svara på. Respondenten säger sig inte heller ha rätt kunskap för att svara på hur leverantörskedjan ser ut eller i vilken utsträckning kommunikation är möjlig längre ned i kedjan. Uppfattningen är ändå att det är omöjligt att spåra produkterna hela vägen i ledet av underleverantörer. Speciellt med tanke på att många är belägna i län- der i Asien och generellt arbetar på ett annat sätt. ”I vissa länder tror jag det är omöj- ligt att få kontakt med dem längst ner i leverantörskedjan”. Ett problem tror respon- denten kan vara att avtal endast sluts mellan företaget och det första ledet underleve- rantörer och det är därmed svårt att kontrollera hur avtalen mellan underleverantörer utformas.

När det gäller att kontrollera de krav som ställs på hur underleverantörer arbe- tar med frågor rörande mänskliga rättigheter menar respondenten att det inte finns så mycket att göra. ”Det är bara att acceptera att man inte kan veta allt helt och hållet. Tyvärr.”

28

Kap 4. Resultat

Enligt respondenten försöker de undvika problemet med att ha all tillverkning inom koncernen:

Vi “outsourcar” aldrig utan vi flyttar tillverkningen till systerföretag. Att ha systerbolag är en medveten strategi för då går det att påverka på ett annat vis. När det gäller kravställning på systerbolagen så finns det till exempel i Kina ett “sourcing-bolag” som gör revisioner på fabrikerna där som har med hållbarhet att göra.

(Respondent 3)

Företag 4

Företagets produkter har en varierande förädlingsprocess. De har delvis egen produkt- ion i Sverige där de har bra kontroll på vilka råvaror som ingår. Till skillnad från de svenskproducerade produkterna har företaget inte lika bra kontroll på tredjepartspro- dukter som köpt in av en extern tillverkare. Ett problem med att spåra produkter är att nästkommande leverantör i ledet ofta är hemlig med varifrån de köper sina produkter. Som beskrivs i 4.1.2 är bristen på transparens något som gör det svårt att kartlägga alla led av underleverantörer.

Företag 5

Företaget har tre underleverantörer i första ledet och fabrikerna ligger alla på mindre än 25 mils avstånd från deras egen produktionsanläggning.

De närmsta leverantörerna ligger väldigt nära och det ser vi som en stor fördel att ha de så pass nära. Vi vill vara så transparenta som det bara går i vår råvarukedja. [...] vi vet i princip att grunden i råvaran är salt och olja. Då har vi två underleverantörer till våra leverantörer. [...] ett land i Europa och den andra finns i Sverige. [...] vi har källan till råvaran så långt ner i ledet man kan komma.

(Respondent 5)

Företaget har full kontroll på vad allt material innehåller: “Vi vill inte skicka ut vårt recept till vem som helst, utan då får vi tala om att det är konfidentiell information som inte får spridas.” Ändå påpekar respondenten att även om de har produktion i Sverige får de kämpa för att få rätt innehållsförteckning och veta exakt vad deras underleve- rantörer använder eftersom de också har konfidentiell information: “Tack vare att vi har sådant nära samarbete fungerar det bra. Hoppas att det här med nya krav på social hållbarhet leder till att fler vill producera på hemmaplan”.

29 Examensarbete: SOCIAL HÅLLBARHET

Företag 6

Som en följd av att leverantörskedjorna inte är långa och att den biokemiska delen är mycket hårt kontrollerad tror respondenten att de därmed kan spåra sina produkter ned till råvaruutvinningen: “Keramiska plattor består av lera och vatten, och en del glasyrer till kakelplattor. De byggkemiska produkterna tas från Tyskland och där finns det full spårbarhet ned till mikropartikel”.

Företaget handlar endast med leverantörer inom Europa och huvudorsaken är att det inte går att säkerställa kvalitén på produkten på samma sätt till länder med ett större avstånd. I och med att leverantörerna finns i Europa tror respondenten att de har en förståelse för att social hållbarhet är ett viktigt ämne och det underlättar kom- munikationen kring ämnet.

Företag 7

Företaget har endast några få underleverantörer. “Det är ett svenskt bolag som gör fästningsanordningar till skifferplattorna, med svenska lagar och förordningar och då tar vid för givet att de har sin dokumentation på att de har rätt arbetare och jobbar med mänskliga rättigheter.”

Företaget har valt sina leverantörer delvis för att de har bra arbetsförhållanden och dels för att deras sten tål det svenska klimatet. Det förekommer inga mellanhänder i leverantörkedjan. Leverantören bryter skiffer och säljer direkt till företaget. Respon- denten berättar att det inte handlar med till exempel Kina och Indien på grund av etiska skäl. Respondenten fortsätter dock att förklara att det också beror på de långa transportsträckorna.

Allt vi gör ska vara för miljöns skull. Sedan har vi ingen kontroll på vad de gör där borta. Min chef sa att vi inte handlar med Asien för att man aldrig kan garantera att det inte förekommer barnarbeten. Sådant vill inte vi skriva under på och sedan kan man aldrig kontrollera kvaliteten.

(Respondent 7)

Företag 8

Företaget har egen produktion med bergtäkter runtom i Sverige där stenmaterial ut- vinns. Betong- och asfalttillverkningen är ofta strategiskt placerad i anslutning till bergtäkterna, främst för att minska transportsträckorna. Respondenten anser att de har bra kontroll på den egna produktionen eftersom den är förhållandevis enkel och det flesta processerna sker i det egna företaget.

Ur ett socialt perspektiv behöver vi ändå kartlägga vår produktion och framförallt på ett nytt sätt att titta igenom våra processer och se hur våra egna produkter uppfyller kraven [...] sten- och trämaterial, klassisk virke,

30

Kap 4. Resultat

är ganska tydliga, [...] el och installationer är väldigt komplext samman- satta produkter tillverkade i lågprisländer. Hur kartlägger man en sådan produkt och var går gränsen? Hur mycket tid ska man lägga på det och räcker det med att gå ett steg tillbaka? [...] Även vi stora byggare fokuse- rar på olika saker och det kan vara en utmaning för leverantörerna som jobbar med fler än en byggare. Det är bra att se över för då blir det mer tryck på samma saker och inte massa olika.

(Respondent 8)

Företag 9

Företaget är ett fastighetsbolag som upphandlar totalentreprenader. Huruvida de har möjlighet att spåra produkter ned i en leverantörskedja anses vara irrelevant för undersökningen då de inte är leverantörer av varor till bygg- och fastighetsbranschen.

Sammanfattning

Flera av företagen har korta leverantörskedjor och anser sig därmed ha möjlighet att få kontakt med alla underleverantörer och följa produkten hela vägen ned till råvaruut- vinningen. De produkter som innehåller kemikalier är svåra eller omöjliga att spåra på grund av brist på transparens, medan produkter av trä eller sten upplevs enklare att spåra var de har sitt ursprung. För de globala företagen är det en omöjlighet att spåra produkterna hela vägen. Är en leverantörskedja mycket lång krävs det ett stort arbete för att kartlägga alla olika underleverantörer, men Företag 1 är ett exempel på att det går att nå långt ner om resurserna finns.

4.1.5 Vad är företagets uppfattning angående införandet av krav