• No results found

I Danmark er der fra 1. marts 2000 indført et nyt behovsafhængigt tilskuds-system, hvor tilskuddets størrelse afhænger af den enkelte persons forbrug af tilskudsberettiget medicin. I 2010 ydes der ikke tilskud til medicinforbrug under 850 DKK om året, hvorefter tilskuddet gradvist øges til at udgøre 85 pct. af udgifterne over 2.990 DKK om året. For børn under 18 år ydes der dog 60 pct. tilskud til medicinudgifter under 850 DKK. For kronisk syge ydes der 100 pct. tilskud til den del af egenbetalingen, der overstiger 3.490 DKK om året.

På Færøerne er der 1. januar 2010 indført en landsdækkende sundheds-forsikring. I den forbindelse er indført et behovsafhængigt tilskudssystem, hvor tilskuddets størrelse afhænger af medicinforbruget. Større behov for medicin giver tilsvarende større tilskud. Der er indført tilskudsregler for per-songrupper under 18 år og over 67 år, der medfører mindre egenbetaling end for aldersgruppen mellem 18 og 67. Tilskud er yderligere reguleret efter behovet for medicin, og kan derfor variere afhængig af den sygdom, medicin gives til.

I Finland findes der et såkaldt udgiftsloft på 590 EUR i det kommunale social- og sundhedsvæsen. Når loftet overskrides er behandlingen uden egenbetaling. Udgiftsloftet gælder lægebehandling i den primære sektor ved helsecentrene, fysioterapi, behandlingsforløb, besøg i ambulatorium, dagki-rurgi samt korttidsophold på institutioner indenfor social- og sundhedsvæ-senet. Udgifterne til transport i forbindelse med behandling betales fuldt ud, hvis udgifterne overstiger 157,25 EUR pr. år.

I Island er den maksimale egenbetaling for ambulant behandling på sygehu-se, i det primære sundhedsvæsen samt hos specialist pr. år i 2010 27.000 ISK

des desuden særlige betalingsregler for fysioterapi, ergoterapi samt anden te-rapeutisk behandling.

I Norge var den maksimale egenbetaling for lægehjælp, psykologhjælp og rejseudgifter i forbindelse med undersøgelse og behandling samt tilskudsbe-rettigede lægemidler 1.840 NOK i 2010. Udgifter derudover dækkes af sta-ten. Personer under 16 år er fritaget for egenbetaling fra og med 2010. Der findes også egenbetalingsloft for fysioterapi, enkelte former for tandbehand-ling, ophold ved genoptræningsinstitutioner og private rehabiliterings-institutioner, som kan aftale med regionale sundhedstiltag. Dette egenbeta-lingsloft var i 2010 2.560 NOK. Folketrygden afholdt i 2009 ca. 50 pct. af de samlede udgifter til lægemidler.

I Sverige findes der dels en maksimal egenbetaling pr. år for almindelig lægebehandling, fysioterapi m.v. og en anden maksimal egenbetaling for medicin. Hvis en eller begge forældre tilsammen har flere børn under 18 år, er børnene fritaget for egenbetaling såfremt udgifterne til lægemidler til dem samlet overstiger det fastlagte maksimum for egenbetaling. For den kommu-nale omsorg findes der ingen statslige regler for maksimal egenbetaling.

Lægebehandling m.v.

Tabel 5.10 Egenbetaling for lægebesøg 1. januar 2010 Er der ens-artede regler i hele lan-det? Egenbetalingens stør-relse Afvigelser Egenbetalingens andel af de sam-lede udgifter til lægebesøg Danmark Ja Ingen En lille gruppe, der har

valgt at have frit læge-valg, betaler mindre be-løb for lægebehandling

-Færøerne Ja Ingen Konsultation ved læge-vagt (aften og nat) ko-ster 20 DKK

-Finland Ja Offentlig 13,70 EUR1). 18,80 EUR for besøg mellem kl. 20-8 på hverdage, samt lørdage, søndage og helligdage. Privat mindst 40 pct.

Ingen betaling for børn under 18 år

Ca. 4 pct.

Island Ja 1.000 ISK (dagtimer)-3.800 ISK (aften og nat)hos almen læge, andre regler for besøg hos specialist

500 ISK (dagtimer) -1.850 ISK for børn un-der 18 år og for pensio-nister 70-årig og ældre (800 ISK -3.200 ISK for pensionister 67-69 år), funktionshæmmede og langtidsarbejdsløse, og hvis pensionisters udgifter i kalenderåret overstiger 6.500 ISK og barns overstiger 8.100 ISK då 400 ISK (dag-timer) -900 ISK .

Varierende

Norge Ja Hos almen læge/almen specialiseret læge 136/180 NOK (dagti-mer) 229/269 NOK (aften og nat). Konsul-tation hos en specialist: 307 NOK

Ved svangerskab/fødsel, erhvervsskade, krigsska-de, for indsatte i fængsel, børn under 16 år, ved psykoterapeutisk be-handling af børn og unge under 18 år og ved farli-ge smitsomme sygdom-me.

I Danmark er lægebehandling og hjemmesygepleje gratis. En lille gruppe med frit lægevalg betaler dog selv et mindre beløb for lægebehandling. I de øvrige nordiske lande betaler patienterne selv et beløb for behandlingen.

På Færøerne er lægebehandling og hjemmesygepleje gratis.

I Finland betales for midlertidig hjemmesygepleje 11 EUR pr. besøg af en læge og af en sygeplejerske 7 EUR pr. besøg. For kontinuerlig pasning i hjemmet betales der et beløb, som dels er afhængig af pasningens omfang og dels af den pågældendes økonomiske situation.

I Island varierer betalingen for lægebesøg. Som hovedregel betaler børn og pensionister kun 1/3 af den normale egenbetaling. Hjemmesygeplejen er gratis.

I Norge varierer egenbetalingen ved lægebesøg. For konsultation uden for dagtimerne og hos lægevagten er egenbetalingen 229 eller 269 NOK afhæn-gig af om lægen er specialist i almen medicin eller ej. Der er ingen egenbeta-ling for hjemmesygepleje.

I Sverige varierer egenbetalingen mellem landstingene. Typisk er egenbe-talingen for et lægebesøg nogle hundrede kroner, hos en specialist er det no-get dyrere og andre kan være nono-get lavere.

Tandbehandling

I alle landene er tandbehandling for børn og unge enten helt eller delvis gra-tis. Den øvrige del af befolkning betaler enten selv alle udgifter til behand-ling, eller de får refunderet en mindre del af dem.

I Danmark udgjorde patienternes egenbetaling i 2005 ca. 62 pct. af de samlede udgifter, inkl. udgifterne til den kommunale børne- og ungdoms-tandpleje, der er gratis.

På Færøerne udgjorte patienternes egenbetaling ca. 55 pct. af de samlede udgifter eksklusiv børne- og ungdomstandpleje, der er gratis.

I Finland udgjorde de voksnes egenbetaling i den kommunale tandpleje 20 pct. af udgifterne. Behandling af børn under 18 år er gratis. Sygeforsik-ringen yder refusion til den private tandbehandling. I gennemsnit udgjorde patienternes egenbetaling 63-65 pct. af udgifterne.

Sygeforsikringen i Island betaler med en takst for tandbehandling som er bestemt af sundhedsministeren. Den takst er sædvanligvis forskellig fra den takst, som de private tandlæger bruger, fordi de har lov til at fastsætte deres egen pris. I Island får personer over 67 år samt funktionshæmmede

refunde-I Norge betaler voksne normalt selv for tandbehandling. Unge under 18 år samt visse andre grupper som ældre, langtidssyge og funktionshæmmede får behandling uden egenbetaling. Som et supplement gives der tilskud fra Folketrygden til udgifter for behandling hos en tandlæge for visse typer af tandbehandling og ved visse diagnoser.

I Sverige får alle under 20 år gratis tandbehandling. Fra og med det fyldte 20. År, har man ret til tandbehandlingsstøtte. Støtten er delt op i to dele. Dels et behandlingsbidrag som i første omgang er tænkt til undersøgelser og forebyggelse og dels en sikring for maksimal egenbetaling.

Medicin

Tabel 5.11 Egenbetaling for lægemidler (på recept)1.januar 2010 Er der

ens-artede regler i hele lan-det?

Egenbetalingens størrelse Afvigelser Egenbetalingens andel af de

sam-lede udgifter til lægemidler Danmark Ja Tilskud afhængig af

stør-relsen af den enkelte pa-tients lægemiddelforbrug i primærsektoren

Nej 25 pct.

Færøerne Ja .. Nej Ca. 25 pct.

Finland1) Ja 58 pct. af beløbet max 672,7 EUR per år heref-ter 1,50 EUR per læge-middel

Ved visse sygdomme be-tales kun 3 EUR eller 28 pct. af beløbet (syg-domsspecifikt)

ca. 22 pct.

Island Ja 2.100 ISK + 65/80 pct. af den resterende pris, dog højst 4.200/6.000 ISK

Pensionister og funkti-onshæmmede:

450 ISK + 50 pct. af den resterende pris, dog højst 1.350/1.650 ISK

Ca. 31 pct.

Norge Ja 36 pct. maksimum 520 NOK pr. recept.

For børn under 16 år og personer som kun modta-ger mindstepension: in-gen ein-genbetaling

36 pct.

Sverige Ja 0-1.800 SEK per år - 25 pct.

1 Sygeforsikringen erstatter 42, 72 eller 100 pct. af udgifterne til receptpligtige lægemidler, som er ordineret med henblik på at behandle en sygdom. For lægemidler, som erstattes 100 pct. betaler klienten dog altid 3 EUR. Af omkostningerne for apotekets dosisdispensering erstattes 42 pct. for personer, som er fyldt 75 år. Der findes en selvrisiko for