• No results found

Mallar till rapporter

In document Inledning. Logometrica AS 2021 (Page 30-33)

LOGOS HANDBOK 2021

58

Mallar till rapporter

9

Baserat på testresultaten kan Logos generera olika typer av mallar. Programmet har tre mallar: Bedömningsrapport, Utredningsrapport och Åtgärdsrapport.

Mallarna ger ett utkast som testledaren måste komplettera med egna bedöm-ningar och tolkbedöm-ningar. Text i grå kursiv stil är text till testledaren. Här finner du information och tips till vad som bör ingå i det aktuella avsnittet. Denna text skall tas bort innan du färdigställer rapporten.

9.1 Bedömningsrapport

Bedömningsrapporten är en enkel rapport där testledaren sammanfattar sin bedömning av testresultaten. Rapporten innehåller inte siffror eller percentiler, bara bedömningar och slutsatser. Denna rapport skall vara förståelig för personer utan pedagogisk utbildning och kunskap om Logos. Rapporten är därför väl anpassad som underlag i föräldrasamtal men kan även användas när resultaten skall förmedlas till klasslärare/mentor. En bedömnings-rapport skall alltid avslutas med rekommendationer om åtgärder, beskrivning av heter som bör stärkas och hur man bäst kan öva med eleven för att stärka dessa färdig-heter. Rapporten bör även säga något om de eventuella konsekvenser svårigheterna kan ha för inlärningen i olika ämnesområden.

Bedömningsrapport 12.04.2021 Sida 2

1. Personalia

Namn

Mia Lundgren Klass/Nivå/Årskurs

4 Testdatum

07.04.2021 Födelsedatum 2010-12-31 Skola/Institution Uppgiftsdel

3 - 5 Vald norm

Klass 4

2. Bakgrundsinformation

Information från skolan

Skissera fram ett kortfattat utkast med bakgrundsinformation för testningen. Exempelvis:

• Hur kommer elevens svårigheter till uttryck?

• Hur länge har eleven haft problem med läsning och skrivning?

• Har eleven fått anpassad hjälp? Om ja; vilka åtgärder har vidtagits?

• Hur fungerar eleven i skolarbetet och socialt?

Information från föräldrar

Här kan du uppge information från föräldrar gällande läxsituation, tidigare språkutveckling och trivsel i skolan.

3. Sammanfattning av testresultat

Sammanfatta testresultaten baserat på din egen tolkning av resultaten. Säg något om följande:

Ordavkodning

Gör en samlad utvärdering av elevens ordavkodningsfärdighet baserat på resultaten från deltesterna Ordläsning, Fonologisk avkodning samt Ortografiskt igenkännande. Diskutera vad som är elevens huvudstrategi i ordavkodningen och hur denna behärskas. Säg något om huruvida

ordavkodningssvårigheterna först och främst gäller läsfel eller hög tidsåtgång. Hänvisa till de resultat i testprotokollet som stödjer din konklusion och slutsats. Ge exempel.

Bokstavskunskap

Kan eleven alla bokstäver och är sambandet och utbytet mellan grafem och fonem automatiserat?

Uppge vilka grafem eleven är osäker på.

FIGUR 10 Exempel på bedömnings-rapport

MALLAR TILL RAPPORTER MALLAR TILL RAPPORTER

9 9

9.2 Utredningsrapport

Utredningsrapporten visar utförligt starka och svaga sidor i läsprocessen. Det är denna rapport som skall användas som dokumentation både i kartläggningen av lässvårigheter och vid diagnostisering av dyslexi. Alla elevdata hämtas automatiskt in i rapporten, tillsammans med en presentation av de olika deltesten. Text med grå kursiv stil är tips och förslag på bedömningar och analyser som testledaren bör göra. Denna text skall tas bort innan rapporten färdigställs.

Testledaren kompletterar med nödvändiga tolkningar, analyser och bedömningar. Det är viktigt att inledningsvis ge utförlig bakgrundsinformation om eleven. Här måste du klargöra förhållanden knutna till modersmål, tidigare kartläggning, eventuella andra diagnoser, tidigare åtgärder och effekten av dessa. Här bör du även säga något om elevens muntliga språk och om den tidiga språkutvecklingen.

Utöver att bedöma total poäng, måste du i utredningsrapporten också tolka resultaten tvärs över de lingvistiska dimensionerna. Om eleven har många fel, skall rapporten även innehålla en analys av läs- och stavfelen. Om kartläggningen sker som ett led i en utredning, måste resultaten hela tiden bedömas i ljuset av träning, förutsättningar och eventuella andra diagnoser som eleven har.

I utredningsrapporten ska det slutligen tas med en sammanfattning om elevens starka sidor och utmaningar vid läsning. Dessutom skall du säga något om vad som mest sannolikt är orsaken till de observerade svårigheterna. Slutsatsen skall vara välgrundad, klar och tydlig.

Om det råder tvivel om orsaksförhållandet, bör det även framgå av rapporten. Rapporten skall alltid kompletteras med en åtgärdsrapport, där man utreder beskriver förmågor som måste stärkas samt behovet av kompenserande åtgärder.

Logosrapport 12.04.2021 Sida 4

Reaktionstid

Deltest 1. Muntlig reaktionstid

Detta deltest har inte utförts.Deltestet mäter generell svartid.

Deltest 2. Manuell reaktionstid

Detta deltest har inte utförts.Deltestet mäter generell svartid.

Samlad utvärdering av reaktionstid

Deltesterna 1 och 2 är enkla introduktionstester som har som syfte att se till att eleven känner till de svarsformer som finns i Logos. Låga poäng på dessa deltester måste tolkas med stor försiktighet.

Om du befarar problematik när det gäller elevens generella bearbetningshastighet, måste du använda dig av andra tester än Logos för sådan kartläggning.

Ordläsning

Tre deltester kartlägger förmågan att läsa enskilda ord. Enskilda ord kan läsas med hjälp av fonologisk strategi eller ortografisk strategi. De samlade resultaten från deltesterna 3, 4 och 5 kommer att ge information om vilken avkodningsstrategi som är Mia huvudstrategi och hur väl denna behärskas.

Deltest 3. Ordläsning

Detta deltest har inte utförts.Eleven skall läsa enskilda ord på skärmen. Mia befinner sig på -percentilnivå för effektivitet. Eleven befinner sig på --percentilnivå för korrekthet och på --percentilnivå för tidsåtgång. Resultatet visar betydande/måttliga/inga svårigheter med ordläsning.

Bedömning och utvärdering

Diskutera förhållandet mellan korrekthet, tidsåtgång (R2) och effektivitet med utgångspunkt i de olika percentilvärdena. Tolka resultaten tvärs över de lingvistiska dimensionerna (ordlängd, frekvens och komplexitet). Analysera eventuella läsfel. Mot bakgrund av sammantagna bedömningar anger du vilken avkodningsstrategi eleven med största sannolikhet använder och hur eleven behärskar denna.

Deltest 4. Fonologisk ordavkodning **

Detta deltest har inte utförts.Eleven ombeds att läsa ett antal nonsensord (skämtord). Nonsensord-läsning förutsätter användning av fonologisk avkodningsstrategi. Mia befinner sig på -percentilnivå för effektivitet. Eleven befinner sig på -percentilnivå för korrekthet och på -percentilnivå för tidsåtgång.

Sammanfattningsvis visar resultatet att Mia har betydande/moderata/inga svårigheter med fonologisk ordavkodning.

9.3 Dokumentation på lässvårigheter

Rapporten Dokumentation på lässvårigheter är framtagen för gymnasieelever. I rapporten presenteras testresultaten i form av en elevprofil och en resultattabell. Rapporten har fokus på konklusionen och elevens behov av vidare anpassning. Målsättningen med rapporten är att dokumentera lässvårigheter.

Rapporten kan endast användas för elever som testats med uppgiftsdel nivå 6–vuxen.

Rapporten är inte avsedd som underlag för tolkning och åtgärder.

Detta deltest har inte genomförts.

FIGUR 11 Exempel på utredningsrapport

FIGUR 12. Eksempel fra rapporten Dokumentasjon på lesevansker

MALLAR TILL RAPPORTER

63

LOGOS HANDBOK 2021 LOGOS HANDBOK 2021

62

MALLAR TILL RAPPORTER

9 9

9.4 Åtgärdsrapport

Åtgärdsrapporten bygger på elevens testresultat. I rapporten ges det förslag på åtgärder för alla deltest på vilka eleven har poäng under percentil 30 i Logos. Först får man presenterat förslag på åtgärder för deltest som eleven har betydande svårigheter med (under percentil 15), därefter följer förslag på åtgärder för deltest som eleven har måttliga svårigheter med (percentil mellan 15 och 30). För de deltest som mäter både korrekthet, tidsåtgång och effek-tivitet, kommer den lägsta percentilen bestämma om det finns behov av åtgärd eller inte.

Den första kolumnen i åtgärdsrapporten anger målsättningen med arbetet. I den kommande kolumnen beskrivs olika metoder för hur man ska nå målen. Den sista kolumnen fylls i av testledaren. Här skall testledaren ange konkreta arbetssätt som ska användas tillsammans med eleven. Logos kommer inte med några förslag här, eftersom man i val av arbetssätt måste ta hänsyn till elevens ålder, motivation, intressen, förkunskaper, tidigare erfarenheter samt andra utmaningar.

Om flera deltest mäter samma förmåga, så presenteras åtgärderna samlade i en enskild tabell. Det ges exempelvis förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka ordigenkännande, både som följd av lågt poäng på deltestet Ordläsning, deltestet Ortografisk igenkännande och deltestet Att skilja mellan ord och homofona nonord.

Testledaren måste även säga något om omfattningen av åtgärderna och ange vilka färdig-heter som bör stärkas först.

Åtgärdsrapport 15.04.2021 Sida 2

Förslag till åtgärd Mia Lundgren

Resultaten i Logos visar att Mia Lundgren bör stärka följande färdigheter:

Fonologiskt korttidsminne (deltest 10)

Att skilja mellan ord och homofona nonord (deltest 11)

Förslag till åtgärd när Mia Lundgrenfår under percentil 15 på ett eller flera deltester

Åtgärder vid begränsat fonologiskt korttidsminne

Målsättning Metoder Fyll i konkreta tips

• Att lära strategier för bättre utnyttjande av minnet.

Lär eleven att använda större element än fonem i avkodningen. Öva på att avstava, stavelsedela ord. Använd

anteckningstekniker och lär eleven memoreringstekniker.

FIGUR 13. Exempel på åtgärdsrapport.

UPPGIFTSDEL ÅRSKURS 2

10

Testinstruktioner

10

Deltest 1 Muntlig reaktionstid

INSTRUKTION

Nu kommer du att se en tärning i taget på skärmen. På några tärningar finns det en svart prick. På de andra tärningarna finns det två svarta prickar. När tärningen har en prick skall du säga «en». När tärningen har två prickar skall du säga «två». Säg svaret så fort du kan.

Innan tärningen visas, kommer du att se en liten prick på skärmen. Du skall svara så fort du kan. Förstår du vad du skall göra? Först skall du få två övningsuppgifter. Då börjar vi!

Övningsuppgifterna genomförs med nödvändig vägledning. Om eleven inte har förstått uppgiften, så kan testledaren ge ytterligare förklaringar innan testuppgifterna presenteras.

Deltestet har 15 testuppgifter allt som allt.

Deltest 2 Manuell reaktionstid

INSTRUKTION

Nu kommer du att se en pil på skärmen. Några gånger pekar pilen till höger [visa det], andra gånger pekar den till vänster [visa det]. När pilen pekar till höger, trycker du så fort du kan på M-tangenten. När pilen pekar till vänster, trycker du så fort du kan på Z-tangenten. Innan pilen visas, kommer du att se en liten prick på skärmen. Först skall du få två övningsuppgifter. Förstår du vad du skall göra? Då börjar vi!

Övningsuppgifterna genomförs med nödvändig vägledning. Om eleven inte har förstått uppgiften, så kan testledaren ge ytterligare förklaringar innan de 15 testuppgifterna genomförs.

Uppgiftsdel

In document Inledning. Logometrica AS 2021 (Page 30-33)

Related documents