• No results found

Uppgiftsdel årskurs 2

In document Inledning. Logometrica AS 2021 (Page 33-37)

10.1

67

Denna uppgift innehåller ord som du skall läsa så snabbt och noggrant som möjligt.

Det visas ett ord åt gången på datorskärmen. Några av orden är lätta att läsa, andra är svårare. Om du inte känner igen ordet, kan du testa att komma fram till ordet genom att (sätta ihop) ljuden, eller så kan du gissa. Först skall du få två övningsuppgifter.

Följ noggrant med på datorskärmen! Innan ordet visas, kommer du att se en liten prick.

Därefter visas ordet som du skall läsa. Är du redo? Då börjar vi! [Om eleven inte har förstått uppgiften, måste testledaren ge ytterligare förklaringar.]

Övningsuppgifterna genomförs med nödvändig vägledning. Varje ord visas på skärmen i 5 sekunder. Om eleven inte har svarat under denna tid, försvinner uppgiften från skärmen.

Uppgifter som inte besvaras, registreras som fel. Det är 40 uppgifter allt som allt.

Testledaren kan välja att avsluta ordpresentationen innan 5 sekunder har gått om eleven är färdig med att svara. Om eleven gör fyra fel i följd, bör testningen avslutas. De obesvarade uppgifterna blir då automatiskt registrerade som fel. I testprotokollet kommer det att stå att de resterande uppgifterna inte har genomförts. Det är dock ändå möjligt att bedöma elevens resultat.

När det gäller poängsättning av detta deltest, ställs det krav på att orden läses korrekt.

Mindre avvikelse i betoning och intonation godkänns. Uttal av stumma ljud godkänns.

Deltest 4 Fonologisk avkodning

INSTRUKTION

Denna uppgift innehåller inte riktiga ord, men «påhittade ord», det vill säga ord som inte har någon betydelse. Du skall testa om du kan läsa dessa påhittade ord). Läs dem så snabbt och noggrant som möjligt. På datorskärmen kommer det upp ett icke-ord påhittat ord åt gången. Några av icke-orden (de påhittade orden) är lätta att läsa, andra är svårare.

Om du inte är säker, så kan du gissa. Först skall du få två övningsuppgifter. (Titta noga) på datorskärmen! Innan icke-ordet (det påhittade ordet) visas, kommer du att få se en liten prick. därefter visas ordet som du skall läsa. Är du redo? Då börjar vi!

Två övningsuppgifter presenteras med nödvändig vägledning. Därefter genomförs testupp-gifterna. Varje nonord visas på skärmen i upp till 5 sekunder. Om eleven inte har svarat under denna tid, avslutas ordpresentationen och man går vidare till nästa uppgift. Uppgifter som inte besvaras, registreras automatiskt som fel. Det är 24 uppgifter allt som allt.

Om eleven gör fyra fel i följd, bör testningen avslutas. De obesvarade uppgifterna registreras automatiskt som fel. (Detta gäller bara för årskurs 2.) I testprotokollet kommer det att stå att de resterande uppgifterna inte har genomförts. Elevens resultat kan ändå bedömas.

Fonologisk läsning förutsätter korrekt grafem-fonem-omkodning med tillhörande syntes.

Detta skall även vara utgångspunkten i poängsättningen av deltestet. Enskilda nonord kan uttalas med olika betoning och olika längd på vokalen, som exempelvis /ukt/ /eru/. Testle-darna måste även ta hänsyn till att enskilda grafem representerar mer än ett fonem i muntligt tal, exempelvis så kan grafemet o omkodas både som /o/ och /å/. Bägge alternativen skall därför poängsättas som korrekt. Om en uppgift innehåller ett komplext grafem, som exempelvis ski i icke-ordet (nonordet) /skilurøski/ (skiluröski), skall svaret poängsättas som korrekt både när grafemet uttalas med /skj/-ljud och när bokstäverna i grafemet omkodas enskilt till motsvarande fonem.

Deltest 5 Ortografisk igenkännande

INSTRUKTION

Denna uppgift innehåller ord som ”blinkart till”en kort stund på skärmen. Du skall försöka läsa dem så snabbt och noggrant som möjligt. Det är därför mycket viktigt att du (tittar noga) på datorskärmen där orden visas. Några av orden är lätta att läsa, andra är svårare.

Om du är osäker över vilket ord du såg, så kan du gissa. Först skall du få två övningsuppgifter.

Innan ordet visas, kommer du att se en liten prick. Därefter visas ordet som du skall läsa.

Är du redo? Då börjar vi!

Två övningsuppgifter presenteras med nödvändig vägledning. Därefter genomförs test upp-gifterna. Varje ord visas bara ett kort ögonblick på skärmen (0,2 sekunder). Det är 30 testupp-gifter allt som allt.

Det är viktigt att eleven får veta att ordet bara visas på skärmen ett kort ögonblick och att eleven har uppmärksamheten riktad mot datorskärmen. Om eleven skulle vara ouppmärksam, kan testledaren trycka på Upprepa senare. Då visas ordet igen i slutet av uppgiften. Om eleven gör fyra fel i följd, bör testningen avslutas. De resterande uppgifterna registreras automatiskt som fel när testningen avslutas.

På denna nivå skall uppgifterna poängsättas som rätt när ordet (avkodas) korrekt. Man accepterar emellertid att eleven överartikulerar enskilda ljud eller uttalar stumma ljud. Det innebär att uppgiften poängsätts som korrekt även om eleven uttalar (g-ljudet) i slutet av ord där (g-ljudet) (ibland) är stumt (exempelvis i (allvarlig)). I några ord skall o-ljudet uttalas som /å/

(exempelvis i godt (gott) och over (lov)). Även här accepteras en mer ljudrätt omkodning (ljudenlig avkodning). Detta på grund av elevens unga ålder.

UPPGIFTSDEL ÅRSKURS 2

UPPGIFTSDEL ÅRSKURS 2

10

10

Deltest 6 Bokstavsläsning

INSTRUKTION

I denna uppgift skall du säga namnet på bokstäverna. Du skall inte säga ljudet, men (utan) vad bokstäverna heter. Om du ser bokstaven «b», säger du /be/. Följ ordentligt med på datorskärmen. Så snart du ser en bokstav, säger du vad den heter. Först skall du få två övningsuppgifter.

Varje bokstav visas på skärmen i 2 sekunder. De två första uppgifterna genomförs med återkoppling. Därefter genomförs testuppgifterna. Testledaren skall trycka på Stopp för att avsluta presentationen efter att eleven har svarat på uppgiften. Det är 25 testuppgifter allt som allt.

Deltest 7 Grafem-fonem-omkodning

INSTRUKTION

I denna uppgift får du se en bokstav eller en (grupp men bokstäver) på skärmen. Så snabbt som möjligt skall du säga vilket ljud som fungerar ihop med den bokstaven eller bokstavsgruppen. Kom ihåg att du inte skall säga namnet på bokstaven, utan ljudet.

Om du exempelvis ser bokstaven «b», skall du säga /b/, inte /be/. Om du ser bokstäverna

«øy (au)», skall du säga /øy (au)/, inte bokstavsnamnen /ø/ och /y/ /a/ och /u/ . Först skall du få två övningsuppgifter.

Varje grafem/grafemgrupp visas på skärmen i 2 sekunder. Eleven får två övningsuppgifterna med återkoppling, därefter genomförs testuppgifterna. Om eleven uppger ljudet korrekt, poängsätts svaret som korrekt. Testuppgifterna genomförs. Det är 25 testuppgifter allt som allt.

Om eleven uppger bokstavsnamnet istället för bokstavsljudet, så skall svaret poängsättas som fel. Men i sådana fall skall testledaren påminna eleven om att hon skall säga ljuden som hör ihop med bokstäverna, inte bokstavsnamnet. Om eleven fortsatt säger bokstavens namn, poängsätts svaret som fel. Det är emellertid viktigt att notera om eleven likväl säger rätt bokstavsnamn.

Deltest 8 Fonemsyntes

INSTRUKTION

Nu skall du få höra flera bokstavsljud. Tillsammans bildar dessa ljud ett ord. först hör du en ljudsignal, sen så kommer bokstavsljuden. Efter att du hört det sista ljudet i ordet (ser du) en grön cirkel (ring) på skärmen. Då kommer det inte fler bokstavsljud. Då skall du så snabbt som möjligt (sätta ihop) dessa ljud till ett ord och säga ordet högt. Om du är osäker, så kan du gissa. Först skall du få två övningsuppgifter.

De två första uppgifterna genomförs med återkoppling. Därefter genomförs testuppgifterna.

Det är 12 testuppgifter allt som allt.

I noteringshäftet hittar du en översikt över rätt svar på detta deltest. På några datorer kan det dock vara svårt att höra om rösten säger /m/ eller /n/ i ordet nya. Både nya och mya är därför godkända svarsalternativ.

Deltest 9 Fonemanalys

INSTRUKTION

Nu skall du få höra några ord, ett åt gången. Några gånger skall du säga det sista ljudet i ordet, andra gånger skall du säga alla ljuden i ordet i rätt ordningsföljd. När (ordet) har lästs upp, så kommer det att visas en grön cirkel på skärmen. Säg svaret så fort du kan.

Om du är osäker, så kan du gissa. Först skall du få två övningsuppgifter.

Eleven får två övningsuppgifter med återkoppling. Det är viktigt att testledaren är säker på att eleven förstår vad hon skall göra innan testuppgifterna genomförs. Det är 15 testupp-gifter allt som allt.

Deltest 10 Fonologiskt korttidsminne

INSTRUKTION

I denna uppgift får du höra några siffror och du skall därefter upprepa dem i samma ordningsföljd som (du hörde dem). Varje gång hör du först en ”pling”-signal. Då måste du lyssna ordentligt, för efter ljudsignalen läses (siffrorna) upp. När sista (siffran) i uppgiften har lästs upp, så kommer en grön cirkel att visas på skärmen. Då skall du säga alla siffror i samma ordningsföljd som (du hörde dem). Om du är osäker, så kan du gissa. Förstår du vad du skall göra? [Om inte, måste testledaren ge ytterligare förklaring.] Först skall du få två övningsuppgifter.

De två första uppgifterna genomförs med återkoppling, därefter genomförs testuppgifterna.

Det är viktigt att eleven noggrant följer med när siffrorna läses upp. Om yttre omständigheter distraherar eleven, kan testuppgiften upprepas senare (använd Upprepa senare-knappen).

Om en elev gör tre fel i följd, bör testningen avslutas. De obesvarade uppgifterna registreras då som fel när testningen avslutas. Det är 12 testuppgifter allt som allt.

Eleven måste återge hela sifferserien korrekt med siffrorna i rätt ordningsföljd för att få rätt svar. I noteringshäftet finner du en översikt över rätt sifferordningsföljd.

71

LOGOS HANDBOK 2021 LOGOS HANDBOK 2021

70

UPPGIFTSDEL ÅRSKURS 2

UPPGIFTSDEL ÅRSKURS 2

10

10

Deltest 11 Fonologisk diskriminering

INSTRUKTION

I denna uppgift får du höra två ord läsas upp i (hörlurarna). Varje gång skall du avgöra om orden är helt /lika eller om de är olika. Vänster pekfinger håller du på Z-tangenten, medan du håller höger pekfinger på M-tangenten. Om orden är lika, trycker du på M-tangenten.

Om orden är olika, trycker du på Z-tangenten. Innan orden presenteras hör du en ljudsignal.

(Den) innebär att (du ska lyssna noga)Ge ditt svar så fort du kan! Förstår du vad du skall göra? [Om inte, måste testledaren ge ytterligare förklaring.] Först skall du få två

övningsuppgifter.

Övningsuppgifterna genomförs med återkoppling. Om något är oklart, måste testledaren ge ytterligare förklaringar. Testuppgifterna genomförs. Det är 30 uppgifter allt som allt.

Deltest 12 Snabb benämning av kända föremål

INSTRUKTION

På datorskärmen kommer du nu att få se (flera) bilder av kända föremål. Det är bara fem olika sorters föremål, men de visas flera gånger. Du skall säga namnet på föremålen så / så snabbt du kan. Börja uppe till vänster på skärmen [testledaren pekar], fortsätt sedan (utmed raden) och gå vidare till nästa (rad) tills du har sagt namnen på alla föremål. Först skall du få en övningsuppgift. Det är en (1) testuppgift.

Övningsuppgiften genomförs med återkoppling. Det är inte nödvändigt att säga namnet på alla föremål i övningsuppgiften. Det är dock viktigt att eleven förstår uppgiften innan test - ledaren avslutar övningsuppgiften genom att trycka på M-tangenten. Om eleven är osäker på en eller flera av bilderna som skall benämnas, måste testledaren förklara vad bilden visar innan uppgiften startar. Testuppgifterna genomförs. Om eleven hoppar över en rad i testupp-giften, så måste testledaren peka på rätt rad och eleven fortsätter där .

Även om det är tiden som är det mest intressanta i detta deltest, så är det möjligt att

registrera fel svar genom att högerklicka med musknappen medan eleven benämner de olika föremålen. Se till att muspekaren då är placerad utanför själva testbilden.

Syftet med detta test är att kartlägga hur snabbt eleven kan återge och säga namnet på de olika föremålen. Utgångspunkten är att eleven kännar de ulika föremålen som visas på skärmen. Uppgiften mäter tiden det tar att henta fram det rätta namnet. Testledaren måste uppmärksamma om eleven även har svårigheter med att säga namnet på föremålen.

Artikulationssvårigheter, främmande språk, svårigheter med att aktivera fonologiska representationer i långtidsminnet är exempel på faktorer som kommer att försvåra benäm-ningsprocessen.

Deltest 13 Begreppsförståelse

INSTRUKTION

I denna uppgift skall du få höra några ord, ett åt gången. Innan orden läses upp, kommer du att höra en ”pling”-signal. Du skall förklara vad orden betyder. Det kommer att visas en grön cirkel på skärmen när du skall svara. Du kan använda den tid du behöver. Först skall du få två övningsuppgifter. Förstår du vad du skall göra? [Om inte, måste testledaren ge ytterligare förklaring.] Är du klar? Då börjar vi!

De två övningsuppgifterna genomförs med återkoppling, därefter genomförs testuppgif-terna. Det är 22 uppgifter allt som allt.

Det kan vara lite svårt att poängsätta detta deltest. När du skall utvärdera om eleven svarar korrekt eller inte, så är det viktigt att understryka att olika svarsalternativ kan godkännas. Se anteckningshäftet för exempel på godkända svar. Det är emellertid upp till dig som testledare att bedöma om eleven förstår begreppet eller inte. Eftersom syftet med testet är att

kartlägga begreppsförståelsen och inte förmågan att förklara begreppet eller hitta en synonym, så kommer även elever som använder det aktuella begreppet korrekt i en mening, att få rätt på detta test. Motsvarande kommer även elever som pekar på armbågen utan att kunna förklara vad en armbåge är, att få rätt på uppgiften. I några fall kan det finnas behov av att du som testledare följer upp med några fler frågor.

UPPGIFTSDEL ÅRSKURS 3–5

10

UPPGIFTSDEL ÅRSKURS 3–5

10

Deltest 1 Muntlig reaktionstid

INSTRUKTION

Nu kommer du att se en tärning i taget på skärmen. På några tärningar finns det en svart prick. På de andra tärningarna finns det två svarta prickar. När tärningen har en prick skall du säga «en». När tärningen har två prickar skall du säga «två». Säg svaret så fort du kan.

Innan tärningen visas, kommer du att se en liten prick på skärmen. Du skall svara så fort du kan. Förstår du vad du skall göra? Först skall du få två övningsuppgifter. Är du redo?

Då börjar vi!

De två första uppgifterna genomförs med nödvändig vägledning. Om eleven inte har förstått uppgiften, ger testledaren ytterligare förklaringar. Testuppgifterna genomförs. Det är 15 testuppgifter allt som allt.

Deltest 2 Manuell reaktionstid

INSTRUKTION

Nu kommer du att se en pil på skärmen. Några gånger pekar pilen till höger [visa det], andra gånger pekar den till vänster. När pilen pekar till höger, trycker du så fort du kan på M-tangenten. När pilen pekar till vänster, trycker du så fort du kan på Z-tangenten.

Innan pilen visas, kommer du att se en liten prick på skärmen. Först skall du få två övningsuppgifter. Förstår du vad du skall göra? Är du redo? Då börjar vi!

De två första uppgifterna genomförs med nödvändig vägledning. Om eleven inte har förstått uppgiften, måste testledaren ge ytterligare förklaringar. Testuppgifterna genomförs. Det är 15 testuppgifter allt som allt.

Uppgiftsdel

In document Inledning. Logometrica AS 2021 (Page 33-37)

Related documents