• No results found

Uppgiftsdel årskurs 3–5

In document Inledning. Logometrica AS 2021 (Page 37-47)

10.2

Deltest 3 Ordläsning

INSTRUKTION

Denna uppgift innehåller ord som du skall läsa så snabbt och noggrant som möjligt.

Det visas ett ord åt gången på datorskärmen. Några av orden är lätta att läsa, andra är svårare. Om du inte känner igen ordet, kan du testa att komma fram till ordet genom att (sätta ihop) ljuden, eller så kan du gissa. Först skall du få två övningsuppgifter. (Titta noga på datorskärmen) Innan ordet visas, kommer du att se en liten prick. Därefter visas ordet som du skall läsa. Är du redo? Då börjar vi!

Två övningsuppgifter genomförs med nödvändig vägledning. Varje ord visas på skärmen i upptill 5 sekunder. Om eleven inte har börjat svara under denna tid, registreras uppgiften automatiskt som fel. Om eleven däremot börjar svara innan tidsfristen, får eleven ytterligare 5 sekunder på sig för att svara. Ordet försvinner dock från skärmen efter 5 sekunder.

Svartiden mäts från det att ordet visas på skärmen tills dess att eleven är klar med svaret (R2). Det är 40 testuppgifter allt som allt.

I poängsättningen av detta deltest ställs det krav på att ordet har lästs korrekt och med rätt intonation. Testledaren måste ta hänsyn till uttalsavvikelse till följd av dialektskillnader.

Sådana uttalsvariationer accepteras som korrekta svar.

Deltest 4 Fonologisk avkodning

INSTRUKTION

Denna uppgift innehåller inte (riktiga) ord, men (utan) ” -” (påhittade ord), det vill säga ord som inte har någon betydelse. Du skall testa om du kan läsa dessa icke-orden (påhittade ord). Läs dem så snabbt och noggrant som möjligt. På datorskärmen kommer det upp ett icke-ord (påhittat ord) åt gången. Några av icke-orden (de påhittade orden) är lätta att läsa, andra är svårare. Om du inte är säker, så kan du gissa. Först skall du få två övningsuppgifter. (titta noga) på datorskärmen! Innan icke-ordet (de påhittade orden) visas, kommer du att få se en liten prick. Strax därefter visas ordet som du skall läsa.

Är du redo? Då börjar vi!

Två övningsuppgifter presenteras med nödvändig vägledning. Därefter genomförs testuppgifterna. Varje nonord visas på skärmen i upp till 5 sekunder. Om eleven inte har börjat svara under denna tid, registreras uppgiften som fel. Om eleven däremot börjar svara innan tiden är slut, får eleven ytterligare 5 sekunder för att blir klar med svaret.

Nonordet försvinner dock från skärmen efter 5 sekunder. Det är 24 uppgifter allt som allt.

75

LOGOS HANDBOK 2021 LOGOS HANDBOK 2021

74

UPPGIFTSDEL ÅRSKURS 3–5

10

UPPGIFTSDEL ÅRSKURS 3–5

10

Fonologisk läsning förutsätter en korrekt grafem-fonem-omkodning med tillhörande syntes. Detta skall även vara utgångspunkten i poängsättningen av deltestet. Enskilda uppgifter kan uttalas med olika betoning och med olika längd på vokalen, exempelvis /ukt/

och /ikt/, med några varierande vokalljud (till följd av dialekt) och med mer eller mindre stöd i ortografisk kunskap. Testledarna måste dessutom ta hänsyn till att enskilda grafem de facto representerar mer än ett fonem i muntligt tal, exempelvis så kan grafemet o omkodas både som /o/ och /å/. Bägge alternativen skall därför poängsättas som korrekta. Detsamma gäller uttalsavvikelse till följd av dialektskillnader. Även dessa svarsalternativ skall poäng-sättas som korrekta. Om en uppgift innehåller ett komplext grafem, som exempelvis ski i nonordet /skiluröski/, skall svaret poängsättas som korrekt både när grafemet uttalas med /skj/-ljud och när bokstäverna i grafemet omkodas enskilt till motsvarande fonem.

Deltest 5 Ortografisk igenkännande

INSTRUKTION

Denna uppgift innehåller också ord som du skall försöka läsa så snabbt och noggrant som möjligt. Det är mycket viktigt att du följer med ordentligt på datorskärmen där orden visas.

Några av orden är lätta att läsa, andra är svårare. Om du är osäker över vilket ord du såg, så kan du gissa. Först skall du få två övningsuppgifter. Innan ordet visas, kommer du att se en liten prick. Strax efteråt visas ordet som du skall läsa. Är du redo? Då börjar vi!

Två övningsuppgifter presenteras med nödvändig vägledning. Därefter genomförs testupp-gifterna. Varje ord visas bara ett kort stund på skärmen (0,2 sekunder). Det är därför viktigt att eleven får veta att ordet bara visas på skärmen «i ett kort ögonblick» och att eleven har uppmärksamheten riktad mot datorskärmen. Om eleven skulle vara ouppmärksam, kan testledaren trycka på Upprepa senare. Då visas ordet en gång till (i slutet av uppgiften).

Även om ordet försvinner från datorskärmen, kan eleven fortfarande svara på uppgiften.

Det är 36 uppgifter allt som allt.

På denna nivå skall uppgifterna poängsättas som rätt när eleven uttaler ordet korrekt. Man accepterar emellertid att eleven överartikulerar enskilda ljud eller uttalar stumma ljud. Det innebär att uppgiften poängsätts som korrekt även om eleven uttalar g-ljudet i slutet av ord där g-ljudet ibland är stumt (exempelvis i allvarlig). I några ord skall o-ljudet uttalas som /å/

(exempelvis i gott och lov). Även här accepteras en mer ljudenlig avkodning. Detta på grund av elevens unga ålder.

Deltest 6 Bokstavsläsning

INSTRUKTION

I denna uppgift skall du säga namnet på bokstäverna. Du skall inte säga ljudet, (utan) vad bokstäverna heter. Om du ser bokstaven «b», säger du /be/. (Titta noga) på dator-skärmen. Så snart du ser en bokstav, säger du vad den heter. Först skall du få två övningsuppgifter.

Varje bokstav står på skärmen i 2 sekunder. De två första uppgifterna genomförs med återkoppling. Därefter genomförs testuppgifterna. Testledaren kan trycka på Stopp för att avsluta presentationen efter att eleven har besvarat uppgiften. Det är 25 uppgifter allt som allt.

Bara reaktionstiden (R1) används som grund vid beräkning av percentilen. Detta beror på att testet har hög takeffekt. (Det är många som får alla rätt på detta deltest.) Testledaren måste dock vara uppmärksam på om det är bokstäver som eleven inte kan. Denna kunskap är viktig med tanke på det fortsatta arbetet med eleven.

Deltest 7 Grafem-fonem-omkodning

INSTRUKTION

I denna uppgift får du se en bokstav eller en bokstavsgrupp (grupp med bokstäver) på skärmen. Så snabbt som möjligt skall du säga vilket ljud som fungerar ihop med d en bokstaven eller med bokstavsgruppen. Kom ihåg att du inte skall säga namnet på bokstaven, utan ljudet. Om du exempelvis ser bokstaven «b», så skall du säga /b/, inte /be/. Om du ser bokstäverna «øy(au)», skall du säga /øy (au)/, inte bokstavsnamnen /ø/ och /y//a/ och /u/. Först skall du få två övningsuppgifter.

Varje grafem visas på skärmen i 2 sekunder. Eleven får två övningsuppgifter med återkoppling, därefter genomförs testuppgifterna. Om eleven uppger ljudet korrekt,

poängsätts svaret som korrekt. Testuppgifterna genomförs. Det är 25 uppgifter allt som allt.

Om eleven uppger bokstavsnamnet istället för bokstavsljudet, så skall svaret poängsättas som fel. Men i sådana fall skall man påminna eleven om att hon skall säga ljudet som hör ihop med bokstaven, inte bokstavsnamnet. Om eleven fortsatt säger namnet på bokstaven, poängsätts svaren som fel. Det är emellertid viktigt att notera om eleven likväl säger rätt bokstavsnamn.

UPPGIFTSDEL ÅRSKURS 3–5

10

UPPGIFTSDEL ÅRSKURS 3–5

10

Deltest 8 Fonemsyntes

INSTRUKTION

Nu skall du få höra flera ljud som skall (sättas ihop) till ett ord. Först hör du en ljudsignal, och därefter kommer bokstavsljuden. När sista bokstavsljudet i ordet har getts, kommer en grön cirkel att visas på skärmen. Då kommer det inte fler bokstavsljud. Bokstavsljuden skall du (sätta ihop) till ett vanligt ord så snabbt du kan. Om du är osäker, så kan du gissa.

Först skall du få två övningsuppgifter.

De två första uppgifterna genomförs med återkoppling. Därefter genomförs testuppgifterna.

Det är totalt 12 uppgifter.

I anteckningshäftet finns det en översikt över de rätta svaren för detta deltest. På några datorer kan det dock vara svårt att höra om rösten i Logos säger /m/ eller /n/ i ordet nya.

Både /nya/ och /mya/ är därför godkända svarsalternativ.

Deltest 9 Fonemanalys

INSTRUKTION

Nu skall du få höra några ord, ett åt gången. Några gånger skall du säga det sista ljudet i ordet, andra gånger skall du säga alla ljuden i ordet i rätt ordningsföljd. När sista ljudet har lästs upp, så visas en grön cirkel på skärmen. Säg svaret så fort du kan. Om du är osäker, så kan du gissa. Först skall du få två övningsuppgifter.

Eleven får två övningsuppgifter med återkoppling. Det är viktigt att testledaren är säker på att eleven förstår vad hon skall göra innan testuppgifterna genomförs. Det är 15 testupp-gifter allt som allt.

Deltest 10 Fonologiskt korttidsminne

INSTRUKTION

I denna uppgift får du höra några siffror och du skall därefter upprepa dem i samma ordningsföljd som (du hörde dem). Varje gång hör du först en ”pling”-signal. Då måste du lyssna (noga), för efter ljudsignalen läses (siffrorna) upp. När sista siffran i (sifferserien) är läst, kommer en grön cirkel att synas på skärmen. Då skall du säga alla siffror i samma ordningsföljd som (du hörde dem). Om du är osäker, så kan du gissa. Förstår du vad du skall göra? [Om inte, måste testledaren ge ytterligare förklaring.] Först skall du få två övningsuppgifter.

De två första uppgifterna genomförs med återkoppling, därefter genomförs testuppgifterna.

Det är viktigt att eleven lyssnar noggrant när siffrorna läses upp. Om yttre omständigheter distraherar eleven, kan testuppgiften upprepas senare (använd Upprepa senare-knappen).

Om en elev gör tre fel i följd, bör testningen avslutas. De obesvarade uppgifterna registreras som fel när testningen avslutas. Det är 12 testuppgifter allt som allt.

Eleven måste återge hela sifferserien korrekt med siffrorna i rätt ordningsföljd för att få rätt svar. I anteckningshäftet finner du en översikt över rätt sifferordningsföljd.

Deltest 11 Att skilja mellan ord och homofona nonord

INSTRUKTION

På skärmen visas det två ord, men bara ett av dem är korrekt stavat. Du skall (hitta) det ord som är korrekt stavat. Vänster pekfinger håller du på Z-tangenten, medan du håller höger pekfinger på M-tangenten. Om det rätta ordet står till vänster, trycker du så fort du kan på Z-tangenten. Om det rätta ordet står till höger, trycker du på M-tangenten.

Först skall du få två övningsuppgifter. Innan orden visas, kommer du att få se en liten prick på skärmen. Förstår du vad du skall göra? [Om inte, måste testledaren ge ytter-ligare förklaring.] Är du redo? Då börjar vi!

De två övningsuppgifterna genomförs med nödvändig vägledning. Därefter genomförs testuppgifterna. Det är 30 testuppgifter allt som allt.

Deltest 12 Visuell analys

INSTRUKTION

I denna uppgift kommer du att få se (två korta bokstavsserier på var sin rad). Ibland är bokstavsserierna helt lika, ibland är det olika. Exempelvis kan första, mittersta och sista bokstaven i en serie vara olik den andra serien. Du skall jämföra de två bokstavsraderna (bokstavsserierna) och avgöra om de är lika eller olika. Vänster pekfinger håller du på Z-tangenten, medan du håller höger pekfinger på M-tangenten. Om (bokstavsserierna) är lika, trycker du på M-tangenten. Om (bokstavsserierna) är olika, trycker du på Z-tangenten.

Du trycker så fort du vet om (bokstavsserierna) är lika eller olika. Du skall först få två övningsuppgifter. [De två första uppgifterna genomförs med återkoppling.] Nu skall vi genomföra resten av uppgifterna. Har du förstått vad du skall göra? [Om inte, måste testledaren ge ytterligare förklaring.] Då är vi redo. (titta noga) på skärmen! Nu börjar vi!

Testuppgifterna genomförs. Det är 24 testuppgifter allt som allt.

79

LOGOS HANDBOK 2021 LOGOS HANDBOK 2021

78

UPPGIFTSDEL ÅRSKURS 3–5

10

UPPGIFTSDEL ÅRSKURS 3–5

10

Deltest 13 Fonologisk diskriminering

INSTRUKTION

I denna uppgift får du höra två ord läsas upp i (hörlurarna). Varje gång skall du avgöra om orden är helt (lika) eller om de är olika. Håll vänster pekfinger på Z-tangenten och höger pekfinger på M-tangenten. Om orden är lika, trycker du på M-tangenten. Om orden är olika, trycker du på Z-tangenten. Innan orden presenteras hör du en ljudsignal.

(Den) innebär att nu måste du lyssna ordentligt. Ge ditt svar så fort du kan! Förstår du vad du skall göra? [Om inte, måste testledaren ge ytterligare förklaring.] Först skall du få två övningsuppgifter.

Övningsuppgifterna genomförs med återkoppling. Om något är oklart, måste testledaren ge ytterligare förklaringar. Testuppgifterna genomförs. Det är 30 testuppgifter allt som allt.

Deltest 14 Snabb benämning av kända föremål

INSTRUKTION

På datorskärmen kommer du nu att få se (flera) bilder av kända föremål. Det är bara fem olika föremål, men de visas flera gånger. Du skall säga namnet på föremålen så fort som möjligt. Börja uppe till vänster på skärmen [testledaren pekar], fortsätt sedan (utmed raden) och gå vidare till nästa (rad) tills du har sagt namnen på alla föremål. Först skall du få en övningsuppgift.

Övningsuppgiften genomförs med återkoppling. Testledaren kan berätta vad ett föremål kallas, om eleven är osäker. Det är inte nödvändigt att säga namnet på alla föremål i övningsuppgiften. Det är dock viktigt att eleven förstår uppgiften innan testledaren avslutar övningsuppgiften genom att trycka på M-tangenten. Testuppgiften genomförs.

Om eleven hoppar över en rad i testuppgiften, måste testledaren peka på rätt rad och eleven fortsätter här. Det är en kun 1 testuppgift.

Tiden mäts från det att uppgiften presenteras tills dess att testledaren trycker på M-tang-enten.

Även om det är tiden som är det mest intressanta på detta deltest, så är det möjligt att registrera fel svar genom att högerklicka med musknappen medan eleven benämner de olika föremålen. Se till att muspekaren då är placerad utanför själva testbilden.

Syftet med detta test är att kartlägga hur snabbt eleven kan säga namnet på de olika föremålen. Utgångspunkten är att eleven ska känna igen alla föremålen som visas på skärmen. Uppgiften mäter tiden det tar att få fram det rätta namnet. Testledaren måste emellertid uppmärksamma om eleven även har svårigheter med att säga namnet på föremålen. Artikulationssvårigheter, främmande språk, svårigheter med att aktivera fonolo-giska representationer i långtidsminnet är exempel på faktorer som kommer att försvåra benämningsprocessen.

Deltest 15 Läsflyt och läsförståelse

INSTRUKTION

I denna uppgift kommer du att få se korta texter på datorskärmen, en text åt gången.

Innan texten visas, kommer du att få se en liten prick på skärmen. Du skall läsa varje text högt och så noggrant som möjligt. När du har läst färdigt en text, trycker jag på denna tangent, (M-tangenten). [Testledaren visar M-tangenten]. Texten kommer då att försvinna. Därefter läses tre frågor upp för dig i (hörlurarna). Innan en fråga läses upp, kommer du att höra en liten ”pling”-signal. Efter att frågan har lästs upp kommer det att visas en grön cirkel på skärmen. Då skall du säga svaret. Först skall du få en övningsuppgift. Är du redo? Titta på skärmen! Då börjar vi!

Övningsuppgifterna genomförs. I samband med övningsuppgiften kan testledaren ge vägledning om det behövs. Syftet med uppgiften är att säkerställa att eleven förstår vad hon skall göra. Därefter presenteras fem textavsnitt på skärmen, ett åt gången. Eleven skall läsa texten så snabbt som möjligt och så snart eleven har läst klart ett textavsnitt, trycker testledaren på M-tangenten. Då presenteras tre tillhörande frågor. Eleven svarar på frågorna. Därefter går hon vidare till nästa textavsnitt.

Det bör göras inspelning av läsningen för användning i analysen i efterarbetet. Det är 5 textavsnitt. Varje avsnitt har 3 frågor.

A. Läsflyt

Tiden mäts från det att uppgiften presenteras tills dess testledaren trycker på M-tangenten.

Om eleven gör läsfel, måste testledaren registrera det. Texten kommer att försvinna från skärmen när testledaren trycker på M-tangenten. Det är viktigt att testledaren sitter redo med ett finger på M-tangenten när eleven har kommit till sista meningen i textavsnittet och trycker så snart sista ordet är avkodat. Frågorna till texten presenteras automatiskt och omedelbart efter det att testledaren har tryckt på M-tangenten.

Du som testledare registrerar läsfel genom att trycka på höger musknapp medan eleven läser.

Se till att muspekaren är utanför själva testbilden. Du trycker en gång på höger musknapp varje gång som eleven gör ett läsfel. Du behöver inte trycka samtidigt som eleven läser fel.

Det är summan av läsfelen i varje avsnitt som räknas. En liten streck kommer att blinka en gång över Nästa-knappen när ett svar registreras som fel. Detta för att bekräfta att felet har registrerats. När ett fel registreras kan det inte tas bort. Men testledaren kan låta bli att registrera nästa felsägning och på det sättet korrigera för det totala antalet läsfel.

Alla läsfel skall registreras varje gång. Det innebär att om eleven läser /Petter/ i stället för /Peter/, så kommer eleven att få fel på detta namn varje gång det läses. Om eleven däremot omedelbart korrigerar ett felaktigt svar, så skall felsägningen inte registreras som fel.

Om eleven hoppar över en rad i texten, så skall testledaren så snart som möjligt peka på rätt ställe i texten och vägleda eleven tillbaka till rätt rad och ord. Testledaren bör även vara uppmärksam på särdrag gällande elevens läsbeteende och notera detta i anteckningshäftet.

Ord som läses med fel intonation, bedöms som fel.

UPPGIFTSDEL ÅRSKURS 3–5

10

UPPGIFTSDEL ÅRSKURS 3–5

10

B. Läsförståelse

Testledaren måste registrera fel svar. När eleven har gett sitt svar, bekräftar testledaren att uppgiften är besvarad. Det gör du genom att trycka en gång med höger musknapp över Bekräfta svar. Därefter kan du ta fram nästa fråga genom att trycka på Nästa.

Det kan vara lite svårt att poängsätta detta deltest. När du skall bedöma om elevens svar är korrekt eller inte, så är det viktigt att olika svarsalternativ godkänns. Se exempel på godkända svar i anteckningshäftet. Det är upp till testledaren att bedöma svaret i enlighet med innehållet i texten.

Deltest 16 Hörförståelse

INSTRUKTION

I denna uppgift skall du lyssna på en text som läses upp av programmet. Innan texten läses upp, kommer du att höra en ”pling”-signal. Testa om du kan komma ihåg vad som har lästs. Efter varje textstycke skall du svara på tre frågor. Innan den första frågan läses upp, kommer du också att höra en liten pling-signal. När frågan är färdigställd, kommer det att visas en grön cirkel på skärmen. Då kan du svara på frågan. Först skall du få en övningsuppgift. Är du redo? Då börjar vi!

I samband med övningsuppgiften kan testledaren ge vägledning om det behövs. När eleven har förstått uppgiften, så presenteras de resterande fem textavsnitten. Efter varje textavsnitt får eleven tre frågor. Frågorna läses upp. Eleven svarar.

Om du som testledare vill avsluta deltestet innan det är genomfört, måste du trycka på Stäng-knappen efter att ett av textavsnitten har presenterats eller efter det att presenta-tionen av en av frågorna har slutförts. Testet kan inte avslutas under uppläsningen av en text eller medan en fråga läses upp.

Du måste registrera fel svar. När eleven har gett sitt svar, bekräftar du att uppgiften är besvarad. Det gör du genom att trycka en gång med höger musknapp över Bekräfta svar.

Därefter kan du ta fram nästa fråga genom att trycka på Nästa.

Det kan vara lite svårt att poängsätta detta deltest. När du skall bedöma om elevens svar är korrekt eller inte, så är det viktigt att olika svarsalternativ kan godkännas. Du finner

exempel på godkända svar i anteckningshäftet. Det är emellertid upp till dig som testledare att bedöma om svaret är i enlighet med textens innehåll.

Deltest 17 Begreppsförståelse

INSTRUKTION

I denna uppgift skall du få höra några ord, ett åt gången. Innan orden läses upp, kommer du att höra en ”pling”-signal. Du skall förklara vad orden betyder. Det kommer att visas en grön cirkel på skärmen när du skall svara. Du kan använda den tid du behöver. Först skall du få två övningsuppgifter. Förstår du vad du skall göra? [Om inte, måste testledaren ge ytterligare förklaring.] Är du klar? Då börjar vi!

De två övningsuppgifterna genomförs med återkoppling, därefter genomförs testuppgif-terna. Det är 22 testuppgifter allt som allt.

Det kan vara lite svårt att poängsätta detta deltest. När du skall bedöma om elevens svar är korrekt eller inte, är det viktigt att understryka att olika svarsalternativ kan godkännas. Du hittar exempel på godkända svar i anteckningshäftet. Det är upp till dig som testledare att bedöma om eleven förstår begreppet eller inte. Eftersom syftet med testet är att kartlägga begreppsförståelsen och inte färdigheten att förklara begreppet eller finna en synonym, kommer även elever som använder det aktuella begreppet korrekt i en mening, att få rätt på detta test. Motsvarande kommer även elever som pekar på armbågen utan att kunna förklara vad en armbåge är, att få rätt på uppgiften. I några fall kan det finnas behov av att du följer upp med några fler frågor.

Deltest 18 Diktamen

Testledaren ger eleven svarsformuläret för diktamensprovet. Svarsformuläret finns längst bak i anteckningshäftet. Här finns även en kopia av uppgifterna. Testledaren stänger nu ner

Testledaren ger eleven svarsformuläret för diktamensprovet. Svarsformuläret finns längst bak i anteckningshäftet. Här finns även en kopia av uppgifterna. Testledaren stänger nu ner

In document Inledning. Logometrica AS 2021 (Page 37-47)

Related documents