• No results found

I vissa tidigare publicerade utredningar (se 1.1) så benämns användandet av en ”massabörs” på Internet som ett förslag till ett bidrag för en bättre resurshushållning. I det här examensarbetet kommer istället den mer vedertagna terminologin massdatabas att användas. Detta främst för att börs syftar till handel på en marknad medan det för en massdatabas ska vara möjligt att skänka bort massor för att slippa deponiavgifter och transportkostnader.

Tanken med en massdatabas är att det ska vara möjligt att köpa och sälja eller skänka bort och ta emot överskottsmassor. Syftet är att möjliggöra handel och utbyte mellan olika entreprenörer för att minska både miljöpåverkan och kostnader för transport och material. Det sker redan en viss handel företag emellan genom de otaliga informella nätverk som existerar inom branschen. (Bäckström, 2006)

I litteraturen finns det tre svenska massdatabaser nämnda, Schaktbanken, Massainfo och Byggmötet varav det endast är Byggmötet, som tidigare var Massainfo, som fortfarande är igång.

2.9.1Schaktbanken

Schaktbanken var en massdatabas som sköttes av entreprenadföretaget Schakt i Väst. Funktionen finns kvar på deras hemsida men har inte använts på flera år eftersom tanken med den visade sig vara ofördelaktig för deras verksamhet7. Massorna på Schaktbanken var endast de som Schakt i Väst hanterat och sidan har inte varit konstruerad för att andra entreprenörer ska kunna lägga upp massor. (Bäckström, 2006)

Sidan ger ändå en bra bild av hur en massdatabas kan fungera. Sidan har en väldigt enkel utformning där en person kan välja att se antingen överskott eller underskott. Informationen som läggs upp om massorna är typ av massa, var den finns att hämta eller lämna, mellan vilka datum massorna finns att tillgå samt vilken volym i m³ som finns. (Schakt i Väst, 2008)

2.9.2Byggmötet

Byggmötet är en icke vinstgivande sida som startade som Massainfo 1996-97 av HL Markservice AB. Efter att det blev för mycket jobb med sidan så såldes den för att bli vinstgivande i ny regi för att sedan läggas ner ett halvår senare. Efter det köptes sidan tillbaka av HL Markservice och döptes om till Byggmötet. Enligt uppgifter från sidans ägare så har sidan ett hundratal besök ber dag och ungefär var tredje annons som HL Markservice AB lägger ut leder till en affär. Eftersom sidan inte är vinstdrivande så vill inte ägaren lägga för mycket resurser på den vilket leder till att sidan inte marknadsförs utan information om sidan sprids mun till mun. Användandet av sidan har ökat stadigt sedan starten. Sidan är även möjlig att nå via WAP vilket gör det enkelt att lägga upp annonser på

Internet med hjälp av en mobiltelefon direkt på platsen där överskottsmassorna uppstår. Byggmötet för ingen statistik över annonser på sidan vilket gör att det inte går att få några data på hur mycket massor som byter ägare.8

Byggmötet fungerar som en handelsplats på Internet där alla som vill kan lägga upp annonser inom bygg- och anläggning. Det gäller inte bara massor utan även maskiner och andra material. Under tiden för examensarbetet har sidan granskats med jämna mellanrum och sidan används förhållandevis mycket. Sidan är uppbyggd så att vem som helst kan skapa ett konto och lägga upp en annons. Hela Sverige finns med och det går att välja inom vilket län som annonsen ska synas. Det har under tiden för examensarbetet endast varit Stockholmsområdet som har funnits representerat på sidan. Figur 9 och 10 nedan visar resultatet av en sökning på alla annonser för säljes och köpes under anläggning.

Figur 9 Sökresultat för köpes allt inom anläggning 2008-10-02 på Byggmötet. (byggmotet.se)

Den som annonserar kan själv välja i vilket geografiskt område som annonsen ska synas. Det är även möjligt att välja att visa en publik annons, som är öppen för alla, eller att välja att enbart visa inom sitt eller andra utvalda företag. (Byggmötet, 2008)

8

Figur 10 Sökresultat för säljes allt inom anläggning 2008-10-31 på Byggmötet. (byggmotet.se)

Byggmötet har en bra sökfunktion och är väldigt lätthanterlig och enkel att använda. Den 2 oktober 2008 låg det 22 annonser ute varav samtliga var lokaliserade i Stockholmsområdet. Av de 22 annonserna var det 8 olika företag som hade lagt ut dem. (Byggmötet, 2008)

2.9.3Internationellt

I Korea har det gjorts försök med att införa en massdatabas på stor skala. Massdatabasen är nationell och går under namnet EIS (Earth Information System). En skillnad på den mot dem som finns och har funnits i Sverige är att den används redan i projekteringsfasen för att sedan uppdateras fortlöpande så att en kartläggning ska ske av massor samtidigt som ett utbyte av massor möjliggörs. En skillnad mot Byggmötet är att sökverktyget är baserat på GIS så att det går att se på en karta var det finns överskott eller underskott av massor. Det går att lägga upp sitt projekt för att sedan söka efter projekt inom en vald radie från ens eget. Sidan har varit igång sedan 2005 och en utvärdering har visat att systemet har sparat i genomsnitt 4,4 % i kostnader för anläggningsprojekt. Utvärderingen pekade även på att det finns problem med att information inte uppdateras i realtid. (Moon m.fl., 2007)

Sidan går numera under namnet Tocycle. Den går att läsa på engelska men det går inte att testa sökfunktionen eftersom den är på koreanska. Figur 11 nedan visar principen för hur systemet fungerar. Tocycle drivs av Koreanska Ministry of construction and transportation. Till skillnad från de

svenska system som finns så innebär detta en statlig kontroll över information om massaflöden (Moon m.fl., 2007, Tocycle, 2008).

Figur 11 Princip för Tocycle. (tocycle.com)

2.10Tidigare identifierade svårigheter och möjligheter att införa en

Related documents