• No results found

Vänta på tydligare riktlinjer från Naturvårdsverket

I nuläget så finns det inget akut behov av en massdatabas och det råder många frågetecken kring den kommande handboken Kriterier för återvinning av avfall i anläggningsarbeten som fortfarande håller på att revideras. I en artikel i DN och remissammanfattningen så har flera ändringar aviserats som har påverkan för kommunens implementering av handboken. Eftersom det är en handbok som inte är rättsligt bindande så går det heller inte att förutse vilken inverkan handboken kommer få på hanteringen av överskottsmassor, om den ens får någon.

En eventuell massdatabas bör ligga på kommunens hemsida

Det har framkommit under intervjuer att kommunen nyligen infört att alla överskottsmassor som överlåts till andra ska redovisas hos Miljöavdelningen av den som avser att använda dem. Det har setts som ett hinder för att överlåta överskottsmassor eftersom det blir för krångligt och inte kan ske lika spontant som vore lämpligt. Om massdatabasen förvaltas av kommunen så kan systemet kartlägga överskottsmassor som flyttas och anmälan för att använda överskottsmassor skulle kunna göras i systemet vilket skulle förenkla hanteringen för entreprenörerna. Massdatabasen kan även fungera som plattform för att nå ut med information rörande masshantering till entreprenörerna.

Kommunen bör ställa krav på att entreprenörer ska vara registrerade i massdatabasen vid upphandling

Det är möjligt för kommunen i egenskap av att vara beställare att vid upphandling ställa krav på att de som lägger anbud ska vara registrerade i massdatabasen. Det går självklart inte att tvinga någon platschef att använda den men det bör öka chansen om flera är med. Risken finns förstås att de genom att bli tvingade att skapa ett konto får en negativ inställning till massdatabasen men eftersom de flesta varit positiva under intervjuerna så bedöms inte det som något problem.

Massdatabasen bör integreras med GIS

För att massdatabasen ska bli så överskådlig som möjligt bör det vara möjligt att se projekten som är registrerade på en karta och snabbt få avståndet till ett annat projekt. Det går snabbare att få en överblick och se vilka som har lagt upp information om att de har eller behöver överskottsmassor.

Objekten i massdatabasen bör läggas upp direkt efter anbudsförhandlingar är klara

Projekten bör läggas upp på massdatabasen så tidigt som möjligt eftersom ju tidigare ett objekt kan läggas ut desto större är möjligheten för att överskottsmassorna kan återanvändas. Det är dock inte alltid materialet eller mängden är känd men det är oftast lätt att uppskatta om det blir en större mängd eller en oansenlig mängd överskottsmassor. Det är oklart om medverkan i en massdatabas kan ses som en plan för att överskottsmassorna ska återanvändas eller inte men om det leder till att de inte ses som avfall så bör en anmälan till Miljöavdelningen inte behövas.

Massdatabasen borde vara öppen för alla

Under intervjuerna så framkom att en del av platscheferna av flera skäl inte tyckte att privatpersoner skulle ha tillgång till en massdatabas men jag anser ändå att massdatabasen borde vara öppen för alla eftersom de entreprenörer som är anslutna själva kan välja vilka de vill ha utbyte med. De är inte på något sätt tvingade att överlåta överskottsmassor till privatpersoner om de inte vill det. Om massdatabasen är belägen på Eskilstuna kommuns hemsida blir det troligtvis på grund av offentlighetsprincipen nödvändigt att ha massdatabasen helt öppen utan restriktioner.

Enkelhet är främsta kravet

Massdatabasen måste ha en enkel struktur som gör att den går fort att använda och att lära sig. Det bör gå att enkelt på några minuter lägga upp information om att överskottsmassor behövs eller ska bortskaffas för att sedan få ett svar på e-mail eller sms. Om massdatabasen ska införas som en ny rutin måste det vara så enkelt som möjligt för att klara det motstånd som finns på grund av tradition och existerande rutiner.

Massdatabasen bör främst fungera som ett verktyg för företagen att samordna inom företaget Eftersom det finns en risk för att få ta ekonomiskt ansvar för en efterbehandling om massorna i efterhand visat sig vara förorenade som kan ha en avskräckande verkan så bör massdatabasen vara konstruerad så att den först och främst hjälper entreprenörerna att samordna inom företaget. Det sker enligt intervjuerna ingen samordning inom företagen och en massdatabas kan ge det verktyg som behövs för att snabbt och enkelt ge en överblick om det inom företaget kan överlåtas överskottsmassor. För att det ska vara möjligt krävs det att varje platschef har en egen användare registrerad och att de kan lägga upp information som är synlig endast för de andra platscheferna inom samma företag.

Ansvaret måste vara tydligt

Det är viktigt att ansvaret för att överskottsmassorna är rena är tydligt. Det finns två linjer att gå på när det gäller ansvarsfördelningen: att antingen den som överlåter eller att den som tar emot har ansvaret. Baserat på lagen så är det den som producerat avfallet som har ansvaret för massorna även efter att de har överlåtits om inget avtal skrivs. Det bör vid registrering på massdatabasen finnas ett avtal som måste godkännas för användande av massdatabasen som reglerar ansvaret. Förslagsvis så är den som har producerat överskottsmassorna skyldig att visa att de är rena varpå den som övertar dessa enligt avtal även övertar ansvaret för hur de används. Det bör dock klart framgå i avtalet att den som producerat överskottsmassorna och överlåtit dem är skyldig att bekosta en eventuell efterbehandling om de visat sig vara förorenade. På det sättet behöver inte den som tar emot massorna vara rädd för att åka på ett ekonomiskt bakslag vilket bör öka användandet eftersom rädslan för att få förorenade massor minskar.

Related documents