• No results found

MATERIÁLY A KONSTRUKCE

In document Denisa Koldová květen 2015 (Page 38-48)

Výběr základních materiálů je již popsán v předchozích kapitolách. Opakují se barvy zelená, hnědá, červená, oranžová. Materiálem pro obklad je pískovec a dubová prkna, na zastřešení pak tvrzená bezpečnostní skla, světle modré a zelené, transparentní.

Kostru buňky tvoří konstrukce systému (např. Knauf) pro dřevostavby. Postupným zvyšováním svislých příček docílíme šikmé střechy. Konstrukce je zateplena dle daného systému a následně obložena obkladovým materiálem. V případě buněk pro terminál je celá konstrukce včetně střechy obložena pískovcovými deskami, které jsou ošetřeny technologií tekutého skla. Celá konstrukce stojí na litém betonovém základu. Podlaha je následně polepena fototapetou se vzorem achátu, a přelita epoxidovou pryskyřicí. Vnitřní stěny jsou obloženy pískovcovou tapetou, na kterou je aplikován vzor kapradiny, který připomíná fosilie.

"Ohebný pískovec je tzv. "pískovcová dýha", která se získává v lomech pomocí speciálně vyvinutých technologií a metod. Původně tyto metody vyvinuli geologové k získávání struktur půdy a hornin, a odborníci je poté dále rozvíjeli za účelem komerčního využití. Usazeniny hornin se odlupují v milimetrových vrstvách, přirozená struktura však přitom zůstává zcela zachována." 18

Další součástí terminálu je zastření, jehož nosným prvkem jsou dřevěné trámy, které jsou propojeny pomocí dlabů a čepů. Trámy jsou vsazeny do betonového základu, a ošetřeny vysokotlakou impregnací. Nižší část střechy má šikmou vzpěru, čímž je docílena lepší stabilita. Tato část je obložena tvrzeným bezpečnostním sklem v zelené transparentní barvě.

Vyšší část je podepřena již zmiňovanými kovovými "lany", které mají hluboké železobetonové základy v místě srdce, a tyčí se směrem k dřevěným trámům. Zde je skleněný obklad čirý, pouze s jemným nádechem do modré, v některých částech jsou digitální potisky ve tvaru siluet letících ptáků.

Transparentností obkladu je docíleno větší světlosti místa, a nedochází tak k velkému úbytku slunečních paprsků, jako u stávající betonové robustní konstrukce.

Lampy a cedule jsou tvořeny z části betonovým odlitkem, a z části železem. Spodní část, která zajišťuje stabilitu, je odlita z betonu, a následně natřena na červenou barvu granátu.

18 HAJ-stone, Ohebný pískovec, , [online]. [cit. 2015-4], dostupné z: http://www.haj-stone.cz/galerie-8.html

39

Zahnuté tvary stojin jsou z železných trubek, v případě lamp slouží jako kryt pro elektrické vedení. Též jsou natřeny červenou barvou. U cedulí je následně k trubkám přivařena deska s bílým pozadím, na kterém jsou červeně natištěna čísla zastávek a názvy cílů.

Lavičky jsou tvořeny podélně rozříznutou kulatinou z dubu, která je následně vložena do kovové konstrukce. Dřevo je na sedací části zbroušeno a ošetřeno povrchovou úpravou.

Rámy pro texty a fotografie na stěnách zastřešení jsou tvořeny klasickým rámovým spojem, a jsou zanechány v přírodní dubové barvě, a některé jsou natřeny na červeno.

4.5. ROZMĚRY

Terminál se rozprostírá na ploše 45 x 75 metrů, a ze tří stran jen ohraničen zdmi, nebo domy. Čtvrtou stranu tvoří příjezdová a odjezdová plocha. Srdce - střed terminálu má rozměr 32 x 30 metrů , a jeho "tepny a žíly" se linou po zemi až k parkovacím plochám, což znamená vzdálenost přibližně 400 metrů.

Buňky mají různé velikosti v souvislosti s jejich užíváním. Informační buňka je vysoká 4 metry, a stojí na základně 3,3 x 3,7 m. Buňky toalet mají stejný základní rozměr 3,3 x 3,8 m, a jejich výška je 3,2 m, a druhé 3,6 m. Prostor pro kola zaujímá 4,1 x 2,4 m, s výškou 2,6 m. Buňky na prodejní automaty mají přibližný rozměr 1,1 x 1,3 x 2,1 m, v závislosti na druhu automatu. Prostor čekárny leží na ploše 3,9 x 5,8 metrů, a její strop má dvě úrovně, ve výšce 3 a 4 metry. Čekárna je propojena 2 metry dlouhým skleněným

"tunelem" s buňkou kavárny, která má rozměry 5,7 x 3,5 m, o výšce 3,5 m. Střídáním různých úrovní střech je docíleno přírodního vzhledu skalních měst.

Zastřešení zastávek má dvě výškové úrovně. Nižší zelená část je široká 7,6 metrů, a její výška je v kolmé části 3,8 m, a v "hřebenu" 6,6 m. Vyšší průsvitná část měří též 7,6 m, výška kolmé stěny je 5 m, a výška v "hřebenu" je 8 metrů. Tato nejvyšší část je podepřena kovovými lany, které mají v souvislosti na umístění délku kolem 15 metrů.

Lampy se tyčí do výšky 5 metrů, a cedule u jednotlivých zastávek měří 3 metry.

Lavičky jsou vysoké 45 centimetrů a dlouhé 1 metr. Jsou doplněny o zvláštní kus, který může sloužit jako vysoké sezení, nebo jako pultík pro odložení věcí, jehož výška je 85cm, a plocha je o velikosti 45 x 45 cm.

40

4.6 VIZUALIZACE

Obr: 25 Schéma řešení areálu Nádražní ulice (shora: parkování automobilů, parkování autobusů, terminál)

41

Obr: 26 Celkový pohled na nový dopravní terminál

42

Obr: 28 Terminál (cesta do středu srdce, kavárna)

Obr: 27 Terminál (zleva: Lampa "kokoška"," infobuňka", nosná lana, osvětlení "granát", cedule, zastřešení)

43

Obr: 29 Pohled na střed srdce z interiéru čekárny (lavičky, "fosilie" na pískovcové stěně)

Obr: 30 Střed srdce mezi "buňkami" a cedule (ukazující směry místních památek a turistických cílů s čísli spojů)

44

Obr: 32 Parčík u parkovací zóny (lavičky, jezírko, zeleň, linie obkreslující základy uhelných skladů) (po pravé straně viditelná parkovací zóna pro automobily)

Obr: 31 Parkovací zóna autobusů - dělící zídka (v pozadí obložená stěna bývalého mlýna s parčíkem)

45

Obr: 33 Parkovací zóna pro automobily (pohled od Nádražní ulice)

Obr: 34 Parkovací zóna pro automobily (pohled od Studentské ulice, zachované šeříky)

46

5. ZÁVĚR

K problematice terminálu mám i osobní náhled, vzhledem k jeho blízkosti mému bydlišti. Již dlouhou dobu se setkávám s negativními názory, a dotazy mířenými na můj pohled na současný stav, v souvislosti se studiem environmentálního designu. Moje odpověď přišla právě teď - novým řešením dopravního terminálu, které bere ohledy i na hlasy obyvatel.

V počátcích práce jsem si nebyla zcela jistá, jak bude ve finální verzi terminál vypadat, ale bylo mi jasné, že musí jistým způsobem splynout s Českým rájem a Turnovem, využívat více přírodních materiálů, a hlavně musí poskytnou návštěvníkům pohodlný a sociálně vybavený prostor při čekání na spoje. Hlavním podnětem byla i historie městské části, kdy se již jednou stalo, že veřejnost nebyla spokojena se vzhledem nádraží.

Ke správnému řešení mi napomohla analýza veškerých informací týkajících se Českého ráje a Turnova, zároveň hledání psychologických problémů, a problematiky autobusových nádraží. Spojením získaných informací a následnou selekcí jsem dosáhla výběru základních prvků představujících oblast Českého ráje. Jejich stylizací se mi podařilo docílit jednoduchých tvarů objektů, které tvoří jakousi "lesní kompozici" uprostřed města.

Střed je tvořen symbolickým srdcem, které je osázeno stromy, keři a též "skalami". Užitím symbolického srdce dostávají svou "funkci" i lidé, kteří jsou součástí terminálu, a představují pohyb krve a živin ve skutečném srdci.

Cílem práce pro mě bylo vytvoření funkčního terminálu, který nebude pěstí na oko jako ten současný, a který splňuje všechny požadavky na kvalitní autobusové nádraží, což znamená i kvalitní zázemí pro návštěvníky. Podařilo se mi toho docílit, a cestujícím i autobusům poskytnout komfortní terminál. Terminál, který je esteticky, symbolicky, a designově spjat s Českým rájem, historií Turnova, ale i s lidmi, kteří se na něm pohybují.

Celý prostor je propleten odstíny přírody, místních kamenů, a jako oživující prvek je použita veselá oranžová barva. Vzniklo nové, člověku příjemné, místo, které evokuje pocity vnímané při pobytu v lese. Množství stromů, ale i "měkká" povrchová úprava chodníků, přiblíží člověku přírodu do města. Průsvitnost skel zastřešení umožní maximální možný prostup světla, a zároveň chrání před větrem a deštěm.

Vznikem terminálu, na němž můžou turisté vystoupit s pocitem a myšlenkou

"Ano, tohle je Český ráj a jeho srdce - Turnov!", byl splněn můj cíl práce. Za její přínos

47

považuji také vznik nových parkovacích zón pro autobusy a automobily, které splnily potřeby a přání veřejnosti. Pozitivní vlastností parkovacích zón je to, že na jejich vznik byly využity chátrající a nevzhledné objekty v okolí terminálu.

V následujících letech by mohl být záměr "zosobnění" a revitalizace aplikován i na nádražní halu a objekt České pošty. České dráhy odmítly spoluúčast na revitalizaci již při realizaci současného terminálu, a stav nádražní budovy je donebevolající. Designové řešení projektu by mohlo být propojeno s nádražní halou, v současné chvíli se jedná pouze o dvě zastávky, které k hale náleží. Zvolené materiály a prvky by nikterak nenarušily historickou hodnotu a pojetí interiéru i exteriéru budovy. Byla by například vyzdvihnuta cenná nástěnná díla Karla Vika, a nádherný strop haly v secesním duchu. V závěru by se jednalo o komplexní areál dopravy srdce Českého ráje.

48

In document Denisa Koldová květen 2015 (Page 38-48)

Related documents