• No results found

VÝBĚR PRVKŮ PRO STYLIZACI .1 Srdce

In document Denisa Koldová květen 2015 (Page 26-31)

11 Wikipedie, [online]. [cit. 2015-4], dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Srdce#Prav.C3.A1_s.C3.AD.C5.88.

Obr: 5 Lidské srdce Obr: 6 Mapa Českého ráje

27

3.2.2 Skalní město

Bohatství různých geomorfologických tvarů a hodnotné biotické složky dávají Českému ráji velmi vysokou estetickou ale i vědeckou hodnotu. Početné jeskyně, výklenky, převisy, dutiny, skalní brány, tunely, skalní okna, pseudoškrapy, skalní hřiby, viklany, inkrustace, voštiny představují klasické mezoformy a mikroformy pískovcových skalních měst. [...] Skalní města Českého ráje obsahují všechny klíčové prvky ve vzájemném vztahu a vzájemné souvislosti. Památka jedinečným způsobem shromažďuje charakteristické ukázky všech hlavních procesů vedoucích ke vzniku pískovcového temperátního fenoménu. 12

Drábské světničky byly vybudovány na izolovaných pískovcových blocích o výšce kolem 15 metrů. Dochovaly se zde desítky tesaných místností různých funkcí, zbytky pěti chodeb a tesané kapsy, ve kterých byly zasazeny dřevěné stavby. Dominantou byla mohutná věž chránící vstup po padacím mostě.13

Z 15 skalních měst Českého ráje, jsem se rozhodla pro výběr Drábských světniček, které se skládají právě ze skalních útvarů, ale jejich součástí je i čedičový vrch Mužský.

Z půdorysu je jasně zřetelných několik částí. Větší - levá má jednu věž zcela oddělenou, a další jsou ve skupince. Napravo se pak nachází jeden velký blok, který je propojen velkým mostem s částí levou. Touto stavbou jednotlivých skalních objektů se řídím při umisťování staveb a doplňků do terminálu.

12 Skalní města Českého ráje, [online]. [cit. 2015-4], dostupné z:

http://ceskyraj.ochranaprirody.cz/res/data/092/013224.pdf?seek=1.

13 Drábské světničky, [online]. [cit. 2015-4], dostupné z: http://www.skalnimesta.cz/cz/drabske-svetnicky-skalni-mesto.html.

Obr: 7 Schéma původních Drábských světnic

28

3.2.3 Rostliny

Kapradiny (převážně druhu Trichomanes speciosum) jsou unikátním porostem skalních měst v Českém ráji, a též jsou rostlinami na seznamu ohrožených druhů. Jejich stylizované tvary, které mohou připomínat fosilie, jsou umístněny na vnitřních stěnách staveb terminálu.

Kokoška pastuší tobolka je nenápadná rostlinka, které se nachází na celém území Českého ráje. Narazíme na ni jak u skal, tak na loukách, ale i mezi městskou zástavbou. Byla vybrána právě díky plošnému výskytu, ale především kvůli jejímu vzhledu. Její plody - tobolky, připomínají též tvar srdce, a proto jsem se rozhodla, že kokošku zpracuji při návrhu doplňků ve stylizované formě.

3.2.4 Kameny z ráje

Rozvoji města Turnov napomohly již zmíněné kameny z Kozákova - achát, jaspis, olivín, křišťál. Ale také granáty, které zde získávají jedinečný vzhled díky zručným brusičům.

Nejčastější výskyt má achát - jehož barevná krása a půvabnost vedla k jeho využití při výzdobě kaple sv. Václava (Svatovítský chrám), ale i kaple sv. Kříže a sv. Kateřiny na Karlštejně.

"Velká část chalcedonů (achátů) je světle a tmavošedá, ale mnohé mají všechny tóny, jaké jen dovede malíř namíchat. Jsou to odstíny lahodně lomené a ku podivu vždy navzájem pěkně vyladěné. Barva bílá přičítá se částečkám opálovým a jemný bublinkám." 14

Dalším vybraným kamenem je granát. Ten je s Českým rájem - Turnovem bezesporu spjat od minulosti až do dnes. Má jiskřivý lesk a rudou barvu holubičí krve, jak se říkávalo.

14 HERBST, ZAKOUŘIL, ZLÁMAL. Turnov město a jeho kraj. Národohospodářská propagace Čech a Moravy, Brno, 1941.

Obr: 9 Kokoška pastuší tobolka Obr: 8 Kapraď

29

"Českému granátu je přisuzována spousta vlastností. Svému majiteli přináší lásku, vnitřní klid a rovnováhu. Činí jej veselým a tiší bolest. Sytě červená barva granátu prý dodává člověku sílu, sebedůvěru a pomáhá k úspěchu. Mezi takové zvláštní vlastnosti např. patří to, že urození válečníci, než vyráželi do boje, si jej nechávali vsazovat do jílců svých mečů a dýk, protože věřili, že díky jeho magické síle se jim budou vyhýbat zranění nebo se jim budou lépe hojit rány. Dodnes je granátu přičítána moc ochrany před nákazou. Též se využíval v léčitelství k přípravě různých nálevů." 15

Tyto kameny hrají svou roli v návrhu především díky jejich barvám, ale i broušenému tvaru, který je též stylizován, a nenápadně aplikován na povrch silnice terminálu a parkovišť.

3.2.5 Městská architektura

Již v dávných dobách se na území Českého ráje stavěly domy v lidové architektuře.

Ta se vyznačuje sedlovou střechou, a vyváženými proporcemi. Některé domy byly doplněny tzv. podstávky, které jej vyztužily. I dnes v Turnově převládají domy se sedlovou střechou.

Právě proto jsem se rozhodla využít této konstrukce, a ve zjednodušeném tvaru ji využít pro zastřešení terminálu. Vyhnu se tím tak vodorovné střeše, jako je na současném terminálu, a docílím tak závětří i ve svislém směru. Na obrázcích jsou dva typy staveb, první je tradiční přízemní dům, a druhý dům se zvýšeným přízemím a obytným podkrovím. Tyto dva druhy proporcí jsou základním měřítkem pro konstrukci zastřešení terminálu.

15 Propagační materiály. Turnov, Kamenářství a šperkařství. Město Turnov - Odbor cestovního ruchu, Turnov, 2012.

Obr: 10 Achát Obr: 11 Granát a broušené plochy

Obr: 13 Dům se zvýšeným přízemím a obytným podkrovím Obr: 12 Tradiční přízemní dům

30

3.3 SYMBOLY

Řecky symbolon = poznávací znamení, emblém, značka, obraz; označuje znamení, které se samo vysvětluje. Symbol je druh znamení. To je pak smysly vnímatelná skutečnost, která poukazuje na něco, co takto vnímatelné není.16

Hlavním důvodem využití symbolů je velký zájem turistů - zahraničních o Český ráj a Turnov. Symbolika snadno dovede návštěvníka na místo, kam má namířeno, namísto dlouhého překládání nápisů do svého jazyka. Symboly jsou využity k označení míst jako:

informační centrum, toalety, stání pro kola, automaty s jídlem a pitím, čekárna a kavárna.

3.4 MATERIÁLY

Hlavním stavebním materiálem Českého ráje bylo už v počátcích stavebnictví dřevo a kámen, a to především pískovec. Jak již bylo zmíněno v kapitole o Českém ráji, je bohatý hned na několik druhů stavebních materiálů (např. naleziště železa, mědi, rtuti, uhlí, stavebního kamene, pokrývačských fylitů, sklářských písků, vápenců, hrnčířských a cihlářských hlín i naleziště drahých kamenů), a proto jsem se rozhodla k výběru materiálů, které jsou blíže přírodě na rozdíl od litého betonu. Hlavní sestavu tak v návrhu tvoří dřevo, kámen (pískovec) a sklo. Součástí je i kov, který tvoří konstrukční nosné prvky.

16 Wikipedie, [online]. [cit. 2015-4], dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Symbol Obr: 14 Ukázky symbolů (Info, WC, občerstvení, čekárna, kavárna, úschova kol)

31

3.5 BARVY

K výběru barev jsem přistupovala z psychologického hlediska, a základní barvy se odvíjí od barev přírody - to znamená zelená a hnědá. Další barvy jsou voleny podle odstínů místních kamenů bílošedá, šedomodrá, granátově červená. A jako doplňující barva je zvolena oranžová, a to proto, že působí živě, vesele, aktivně, teple, zároveň tlumí deprese, a podporuje optimismus. Použitím doplňků v oranžové barvě chci celý prostor rozveselit a oživit.

In document Denisa Koldová květen 2015 (Page 26-31)

Related documents