• No results found

VYBAVENÍ PROSTORU

In document Denisa Koldová květen 2015 (Page 34-38)

Celá koncepce staveb se odvíjela od základních požadavků pro kvalitní autobusové nádraží, a to znamená především přítomnost zastřešení, toalet, čekárny, informací, atd.

Celkem tato sociální zařízení tvoří skupinku osmi malých jednotlivých staveb. Jejich uspořádání je odvozeno od přírodně vytvořené kompozice Drábských světniček. Terminál je tedy vybaven následujícím sociálním zařízením: informační centrum, toalety (muži, ženy, v obou též wc pro invalidy) úschovna kol, automaty (jídlo, pití), čekárna, kavárna.

Tyto stavby jsou dále obklopeny zastřešením pro jednotlivé zastávky a doplňky.

4.2.1 Sociální vybavení

Hlavní stavbou, nazývejme ji "buňka", je informační centrum, též označeno jako "i", a stojí v čele této skupiny, návštěvníci ji tak mají okamžitě na očích. Následují buňky toalet, oddělené pro muže a ženy, a v každé z těchto buněk je i WC pro invalidy. Celý interiér je uzpůsoben a vybaven dle norem pro pohyb imobilních osob. Za informacemi je umístěna buňka se stojany pro úschovu cyklistických kol. Následují automaty na teplé a studené nápoje a na trvanlivé potraviny (sušenky, bagety, ...). Na druhé polovině srdce pak stojí čekárna, ve které je posezení a výhled na zeleň. Tato buňka je propojena proskleným tunelem s "mini"

kavárnou, pro větší pohodlí návštěvníků v nepříznivém počasí. Z kavárny si tak hosté můžou odnést kávu, či občerstvení a vychutnat si je v čekárně.

Obr: 18 Kompozice buněk napodobující Drábské světničky

Obr: 19 Stylizace a řešení: Skalní útvar = buňka pro sociální zařízení

35

Na těchto buňkách jsou na venkovních stěnách již zmíněné symboly v bílé barvě, které návštěvníkům napoví, co se v dané buňce nachází. Stěny buněk jsou obloženy pískovcovými bloky, které byly získány přírodní cestou (po samovolných sesuvech útesů), aby nedocházelo k ničení pískovcových bloků, pro účel stavby. Podlahy buněk jsou pokryty fototapetou se vzorem rozříznutého achátu, která je následně ošetřena epoxidovou pryskyřicí pro průmyslové a komerční plochy. Podlaha symbolizuje půdu bohatou právě na acháty, a tím, že je umístěna v interiéru, má další skrytý význam. A to takový, že právě díky achátům a kamenictví se mohlo město Turnov rozvíjet, a zisk z této činnosti podpořil vznik nových staveb. Buňky proto jakoby vyrůstají z "achátové země".

4.2.2 Zastřešení zastávek

Zastřešení jednotlivých zastávek vychází z tvarosloví architektury lidových staveb, konkrétně z konstrukce sedlové střechy. Každá zastávka má vlastní zastřešení, které je tvořeno ze dvou částí. Jedna polovina vychází konstrukce přízemního domu, a druhá z domu patrového. Jejich střídáním je docíleno různých výškových profilů, což má napodobovat různorodost zástavby města. Nižší střechy jsou pokryty zeleným (transparentním) tvrzeným sklem, a jejich konstrukce je samonosná. Vyšší střechy jsou celé transparentní, a nejvyšší část je ve 3 bodech podepřena třemi ocelovými sloupy, které vychází ze země od srdce. Tím je docíleno vyšší stability zastřešení, a dochází i k symbolickému propojení přírody (srdce) a městské zástavby (zastřešení). Celkem je na terminálu 8 zastávek, tzn. 8 nízkých a 8 vysokých střech, jejichž součástí je celkem 24 oranžových nosných propojujících lan.

Konstrukce je potažena i ve svislém směru, čímž je docíleno zakrytí zastávky, které zabrání pronikání větru a deště tímto směrem.

Obr: 20 Symbol na stěně Obr: 21 Podlaha se vzorem "achát"

Obr: 22 Stylizace a řešení: Dům se sedlovou střechou = zastřešení

36

4.2.3. Doplňky

Terminál je vybaven pouličním osvětlením, lavičkami, a cedulemi. Lavičky jsou vyrobeny z dřevěných kmenů podélně rozpůlených, a vložených do kovové konstrukce.

Lampy a cedule jsou vytvořeny za pomocí stylizace, a jejich základem byla zmiňovaná rostlina kokoška. Mají červenou barvu, která se odvíjí od barvy granátu. Ze střech jsou zavěšeny kulaté venkovní lampy, které symbolizují "jas granátů". Cedule, označující stanoviště autobusů, mají základnu o průměru kruhů, které se promítají na chodnících. Ty též naznačují propojenost Turnova s granátem, a cedule jakoby "odskákala" po této trase, a zanechala za sebou stopy. Na cedulích je číslo stanoviště, cílová stanice, a mezistanice.

Uprostřed srdce se nachází jedna velká směrová cedule, která naznačuje směry k památkám Českého ráje. U jednotlivých šipek jsou pak čísla, která znamenají čísla zastávek, ze kterých můžete k dané památce docestovat.

Na stěnách zastřešení zastávek jsou různě velké, kreativně rozmístněné rámy, na kterých je též číslo zastávky, směr, jízdní řád, a zajímavost k danému místu. Na druhé polovině je vždy velká obrazová předloha určité památky Českého ráje, a k ní náleží patřičné informace v menších rámech. Rámy se střídají v červené barvě, či v dřevo dekoru.

Obr: 23 Stylizace a řešení: Kokoška = stojací lampa

Obr: 24 Stylizace a řešení: Turistický ukazatel + kokoška = cedule

37

4.3. ŘEŠENÍ PARKOVACÍCH ZÓN

Od terminálu vede po zemi již zmíněná zelená linie, která nás dovede k dalším částem, a to jsou parkovací zóny pro autobusy a automobily. Na zóně pro autobusy je 6 míst pro jejich dlouhodobé stání. Od nádražní ulice je oddělena nízkou zídkou, která je obložena též pískovcem, zeleným Unixin Grip materiálem, a dřevem. S výškou 45 cm je konstruovaná tak, aby se na ní dalo sedět. V rozestupech 8 metrů jsou do ni vsazeny stromy, které v letních dnech zajistí stinný úkryt.

Zajímavostí, která plochu oživuje, jsou barevné pruhy na zemi, jež připomínají obrysy zdí bývalých uhelných skladů a příležících domů. Promítnutý půdorys původního tunelu pro posun uhlí nyní představuje chodník. Jednotlivé (bývalé) kóje na vozíky jsou pak též osázeny stromy. V částech, kde stávaly domy, jsou nyní vytvořeny parčíky s posezením a jezírkem. Tato část může sloužit lidem, kteří tudy chodí po směnách z nedalekých fabrik k jejich odpočinku a popovídání si s přáteli, když si nechtějí jít zrovna sednout do kavárny.

Zóna je dlouhá 160 metrů, šířka strany blíže k terminálu je 50 metrů. V tomto místě je ukončena zdí prodejny potravin v budově bývalého mlýna. Tato vysoká nevzhledná stěna je obložena prkny, které se po 2 metrech širokých pruzích střídají s břečťanovým porostem.

Směrem k druhé polovině se prostor zužuje, a jeho šířka je o proti druhé straně pouze 20 metrů. Zde je zakončena plotem, za kterým je parkoviště náležící ke kavárně "Café kolej".

I v tomto koutě je menší parčík s lavičkami. Zelená linie v této části končí, a dovede vás právě ke kavárně.

Přes ulici Nádražní je přímo naproti zóně pro autobusy i zóna pro automobily se 28 místy ke stání. Slouží jako doplňující parkoviště pro cestující terminálu, ale i pro ostatní veřejnost. Od hlavní ulice je oddělena též zídkou o výšce 45 cm, ve které jsou vsazeny stromky. Na současném nádvoří jsou již vzrostlé stromy, se kterým je počítáno i v nové úpravě. Nejdelší strana nádvoří souběžná se Studentskou ulicí je již zcela oddělena vzrostlými šeříky. Ty jsou zachovány, pouze v jedné části jsou vykáceny pro vytvoření výjezdu z parkoviště. Aby dům zcela nepřišel o plochu pro svoje automobily, byla zde zachována plocha průměrné šíře 6 - 10 metrů, která je oddělena zdí postavenou do oblouku. Ta je stejně jako zeď bývalého mlýna obložena prkny, a částečně je na ni břečťanový porost.

38

In document Denisa Koldová květen 2015 (Page 34-38)

Related documents